dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:360/571)

Domowe hamburgery 261

Dzisiaj pomysł na domowe danie fast food-owe - hamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :)  Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego  (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone(...)strony; smażyć na średnim ogniu; przyprawić pod sam koniec smażenia). Bułki przeciąć na pół. Obie części posmarować sosem (majonez wymieszany z ketchupem w proporcji 1:1). Nałożyć sałatę, następnie gorące mięso, plasterek pomidora, 2-3 plasterki ogórka, przesmażoną cebulę i wierzch bułki. Od razu podawać.  Mały pomocnik w jedzeniu :) Rady: - bułki hamburgerowe możecie przygotować dzień wcześniej, - mięso wołowe należy

Ugotować
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 234

Chińczycy wierzą, że to oni wynaleźli pierogi, i od nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki(...)sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie. Był też dostępny ostatnio w Biedronce przy okazji tygodnia kuchni azjatyckiej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (ciasto jest na początku bardzo gorące i lepiej używać do mieszania łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z wątróbek drobiowych z cynamonem. 109

SKŁADNIKI: 800-1000 g wątróbek drobiowych 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 duże jabłko 1 por 3 duże cebule 5 ziarenek ziela angielskiego

ClauditteMissCooking
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 217

Bardzo ważnym składnikiem tego dania są nasiona kopru włoskiego. Najbardziej znanym zastosowaniem kopru  jest popularna herbatka dla niemowląt, stosowana przy wzdęciach i bolesnych kolkach. Dzisiaj chce polecić przepyszne danie obiadowe z zastosowaniem jako przyprawy  k opru włoskiego. Stymuluje on wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Posiada(...)pół godziny ) Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować  wykałaczką kiełbasę, aby wyleciał z niej sok i aby zapobiec pękaniu. Dusić na umiarkowanym  gazie często mieszając. Podawać na gorąco.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Shoarma z kurczakiem 169

składniki   * 2 filety z kurczaka * 1-2 woreczki ryżu parboilad * 1 czerwona papryka * 30 dag pieczarek * 1 cebulka lub 2-3 cebulki dymki * przyprawa curry

Mix smaku
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 226

wersję dla mięsożerców! Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek(...)smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki. Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki. Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
JOGURTOWE RACUSZKI Z DYNIĄ 118

I kolejny dyniowy przepis! Nie mogło zabraknąć racuszków. Delikatne , niesamowicie mięciutkie i puszyste. Przyrządzone na jogurcie są świetnym pomysłem dla tych , którzy liczą kalorie ;) Dodatek rodzynek

Ostra na Słodko
Pierożki z kapustą i grzybami 261

Lepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i

Monia miesza i gotuje
MARCHEWKA Z GROSZKIEM Z PATELNI AL'DENTE, CZYLI SZYBKA JARZYNA DO OBIADU 339

  Patelnia nie musi służyć tylko do smażenia, ja coraz częściej używam jej do szybkiego przygotowywania warzyw do obiadu. Jakoś tak warzywa z patelni smakują nam

Smaczne Zdrowe
Makaron z tuńczykiem – włoski obiad w 15 minut 173

Na stole melduje się dzisiaj makaron – pozdrawiają słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w

Karo in the Kitchen
Wielkanocne babeczki 215

Jeśli szukacie inspiracji na świąteczne wypieki, mam dla Was kolejną propozycję na babeczki :) Upiekłam je z przepisu na proste babeczki czekoladowe , a do środka dałam domową skórkę pomarańczową. Zamiast 12 sztuk jak w przepisie upiekłam 14, chciałam, żeby babeczki były nieco niższe, żeby zmieściła mi się dekoracja. Najważniejszą częścią dzisiejszych babeczek jest krem, który chciałam spróbować zrobić już od dłuższego(...)ganache kroimy na drobne kawałki i zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką, odstawiamy na 10 minut pod przykryciem potem mieszamy do uzyskania jednolitej masy (pachnie i smakuje jak najlepsza czekolada na gorąco! więc już tutaj trzeba się hamować, żeby nie podjadać/podpijać). Gotową polewę odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już gorąca wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Ciastkozercy
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 220

uwagę na pierwszy etap przygotowania zupy, czyli smażenie surowego makaronu na oliwie z masłem. Takie traktowanie makaronu jest typowe dla kuchni krajów arabskich, a wywodzi się od popularnego tam dania o nazwie  roz bil sha'areyyah , czyli ryżu ze smażonym makaronem vermicelli. Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządza się taki ryż w wersji libańskiej, zajrzyjcie do zaprzyjaźnionego bloga(...)litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę i soczewicę do miski, zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw na noc do namoczenia. Przed dodaniem do zupy odlej wodę. W garnku

Chilli Czosnek i Oliwa
ciasteczka poziomkowe 115

Poziomki jako dziecko zbierałam gdzie tylko się dało i do dziś mam taki sentyment do tych owoców, że kiedy pojawią się pierwsze dojrzałe sztuki to od razu wybieram się do lasu. Mam w ogródku grządkę poziomek ale ogrodowe to całkiem inna bajka, te leśne mają taki upajający zapach, że jestem w stanie przejść kilometry w ich poszukiwaniu. Najczęściej zjadamy(...)piec na papierze do pieczenia w 200*C aż zaczną się rumienić.  Poziomki zasypać cukrem i na wolnym ogniu dusić kilka minut. Następnie zblendować na mus. Do bardzo gorącego musu poziomkowego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy mus będzie mocno tężał, smarować ciasteczka i przykrywać ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fasolowy sezon :) 101

południu :) Sezon fasolki szparagowej trwa, ale już nie długo. Dzisiaj proponujemy klasyczną fasolkę szparagową z czerwonymi kulami ryżowymi. Wspaniałe i proste danie, a przy tym niezwykle smaczne.  Na pewno będzie Wam smakować. Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową  (4 osoby) Składniki: 1 torebka ryżu białego długoziarnistego ½ marchewki ½ małego buraka plaster selera korzeniowego kilka piórek szczypiorku(...)lekko krucha. W rondelku podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych. Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Smacznego

vegetanie
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 251

papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką. Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości 30-40 cm na pokryty ręcznikiem blat lub podłogę, co zapobiegnie odbiciu.  Studzę, a następnie kroję na 3 blaty. krem karpatkowy: 3 szklanki mleka(...)rondelku rozpuszczam masło bądź margarynę,  dodaję cukier puder. Kiedy się rozpuści, zdejmuję z ognia, wsypuję kakao. Na końcu wlewam żelatynę i mieszam, odstawiam do przestudzenia kontrolując, aby polewa dała  się bez problemu rozsmarować na cieście. Jest lśniąca i nie kruszy się. dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu wiśniowego 1 opakowanie pierniczków typu Katarzynki, ale bez czekolady  ajerkoniak

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania