dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:360/571)

Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 115

Monte, a także starożytnego klasztoru w apelacji Puglia, w regionie Murgia. Klimat i ziemia odciskają bardzo silne piętno na produkowanych tam winach. Lata są tam suche i bardzo gorące a zimy długie, mroźne z dużymi opadami śniegu. Ziemia jest kamienista, wapienno- gliniasta. W trakcie spotkania mieliśmy okazje zdegustować następujące wina: Pezzapiana Castel del Monte DOC Vigna Pedale Castel del Monte(...)czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo

królestwo garów
Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 152

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad.Proste składniki takie jak kiełbaski,cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie. Składniki: 250 g czerwonej cebuli(...)tłuczkiem do ziemniaków.Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić.Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z brokułów 169

smażenia - groszek ptysiowy / grzanki / płatki migdałów - sól, pieprz do smaku Czas, start! Na początku obieramy i kroimy pietruszkę i seler w niezbyt duże kawałki, które następnie wylądują w gorącym bulionie na małym gazie. Zostawiamy go tak, żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się za brokuła. Odcinamy dolną część, która do niczego nie będzie(...)takie półtwarde, wybieramy sobie ze dwie ładne sztuki do przyozdobienia gotowej zupy, jeśli chcemy ją przozdabiać, i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność, że są dobre. Gdy wszystko jest już idealnie miękkie, wyłączamy gaz, wrzucamy do naszej zupki serek topiony

Kulinarne zapędy Kokosa
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 332

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej raz w tygodniu. Otrzymałam paczkę od firmy Kamis z ognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać. Składniki: Placki ziemniaczane 600 g ziemniaków 1 jajko 1 malutka(...)doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki

Ala piecze i gotuje
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 202

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych

Karo in the Kitchen
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 242

Nie pierwszy i nie ostatni raz to przeczytacie – kocham ziemniaki. Nie jest tak, że jem je non stop, codziennie i do każdego posiłku, ale skrobię ziemniaczaną

Karo in the Kitchen
Gulasz wołowy z boczniakami 133

Wspaniałe połączenie smakowe. Dzięki ogórkom konserwowym mięso jest delikatne i soczyste. Składniki 500 g wołowiny (rostbef) 1 marchew 1 mały seler 250g boczniaków por (biała część

R'n'G Kitchen
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 151

przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata. Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki i delikatne. Robi się je w 20 minut i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż do risotto(...)kostkę cukinię ( by była al dente ). Do prawie ugotowanego ryżu dodajemy mięso i podsmażoną cukinię, wszystko razem mieszamy,, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła , dokładnie mieszamy. Podajemy gorące posypane świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak po tajsku – tajskie kokosowe curry z kurczakiem 254

To curry jest przyjemnie pikantne, ale nie pali i jego jedzenie nie boli. Jest też niesamowicie kremowe i świeże – mleko kokosowe i sok z limonki to

Karo in the Kitchen
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 144

grillu przygotowane  z   chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie  podane.  Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina(...)plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem i pozostawiamy do przyrumienienie. Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch str., tak aby miąższ był gorący  i soczysty. Paprykowe podudzia podajemy z talarkami i cukinią. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem podane ze szparagami i rzodkiewką 121

robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za ‚sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Foodporn jednym słowem. Do stworzenia potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie(...)Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Rzodkiewki oczyść i pokrój w plastry. Dressing

Moja pasja smaku
Kurczak duszony ze szpinakiem i ryżem 190

niedźwiedzim udusiłam. Szpinak z suszonymi pomidorami na patelni podgrzałam i wywarem z mięsa połączonym z jogurtem zalałam. Do tego ryż brązowy ugotowałam, którego z mięsem i szpinakiem podałam. To danie bardzo szybko się przygotowuje, bo ryż sam się gotuje, kurczaka nie trzeba pilnować, a szpinak w kilka chwil w można przygotować.   Składniki na 4 porcje: kurczak: 2 filety(...)garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, pokrojoną w plasterki cebulę, na wierzch układamy liście czosnku niedźwiedziego i całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. Kiedy mięso

Moniki Smakołyki
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 158

Nowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale(...)żaroodpornego. 5. Oczyszczone grzyby (małe w całości, większe pokrojone na połówki lub ćwiartki) podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle. 6. Obie zupy wsypać do naczynia, zalać połową porcji gorącej wody. Rozmieszać trzepaczką. 7. Zupami zalać mięsne kuleczki, każdą z nich dokładnie obtoczyć w powstałym płynie. 8. Kuleczki posypać zezłoconymi grzybami. 9. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

W mojej kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią 106

Tak przygotowane pulpety są delikatne i niesamowite w smaku.   Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki

R'n'G Kitchen
Kasza jaglana ze szpinakiem i pieczarkami 141

jeść do każdego dania ale trochę odmiany tez się przyda...Najlepsze jest to, że nikt nie podziela ze mną tego zainteresowania jaglanką w domu i gotuje ją praktycznie tylko dla siebie (moja 9 miesięczna córa na szczęście nie ma nic do gadania więc też ją zajada ze smakiem:) tak jak ja) . Dziś danie, które mnie urzekło swoją(...)Dodać szpinak i całość odparować, jeśli zajdzie taka potrzeba (na patelni nie może być żadnego płynu). Dodać kaszę, rozbić grudki widelcem i smażyć przez 2-3 minuty, aż będzie gorące. Udekorować, jak lubicie, i wcinać

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania