dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:362/571)

Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 180

KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM NA OSTRO To danie rozgrzewa! Oooo tak J   Kto lubi ostre jedzenie, na pewno pokocha to danie. U mnie zagościło już na stałe w domu. Doskonale nadaje się na romantyczną kolację we dwoje , jak i na rodzinny posiłek . W jesieni i zimie sprawdza się najlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności.  Polecam(...)ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub/i cukrem. Ugotować ryż w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki mrożone rozmrozić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę i poszatkować drobno imbir, czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć  imbir, czosnek i cebulę i smażyć

Calzonella.com
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 131

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować(...)cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając

Codziennik Kuchenny
Makaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym 162

teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami kiedy wracam z pracy i nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, szybkie makaronowe danie jest jak znalazł To które mam dla Was w dzisiejszym przepisie jest takim właśnie szybkim, łatwym i pyszym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (około 1 łyżka soli na 2 litry wody i 8-9 minut). Gorący mieszamy z sosem. Smacznego! Jeśli lubimy możemy dodać parmezan ale niekoniecznie. Można też delikatnie posypać natką pietruszki. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass

mecooks
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 208

Danie , które każdy Polak zna i lubi.Nie ma domu , w którym by one nie gościły .Znajdują się na stołach w każde większe Święto lub na imprezie czy weselach.Gołąbki muszą po prostu być.!Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa(...)nich ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.godziny.  Teraz wycinamy głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie zmienić według waszych zasad ).KAPUSTĘ sparzyć w gorącej wodzie w garnku.Z liści złączonych wyciąć grube nerwy.Gotowy ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i uduszoną na roztopionym gorącym smalcu cebulkę ( złoty kolor),wymieszać.Liscie nadziewamy farszem mięsno - ryżowym,zwijamy jak krokiety

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami! 135

laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki czekolady na gorąco w proszku - 3 łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop margarynę(...)małym ogniu przez 8 minut ciągle mieszając. Masę przestudź. Masą będzie z każdą minutą stygnąć i gęstnieć. Jak będzie już dość gęsta to polewamy upieczone i wystudzone ciasto! Daj znać co sądzisz? Jakie jest Wasze ulubione ciasto z orzechami? Zapraszam Was do polubienia mojego FanPage na Facebooku SMYKWKUCHNI! Bardzo, bardzo, bardzo Was zapraszam! Jestem też na instragramie #smykwkuchni pozdrawiam Karola

SMYKWKUCHNI
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 191

świetnie w daniu z patelni. :) Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego(...)wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niezbyt dużą kostkę i dorzucamy razem z ugotowanym pęczakiem i startym serem na patelnię. Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Makaroszotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 172

jest on w stanie skutecznie bronić się przed bakteriami, wirusami chorobotwórczymi. Tak więc należy jak najszybciej wyeliminować je z naszego życia i pomóc naszemu organizmowi zregenerować się, dać mu siłę do walki, ale również odpowiednio go zahartować, aby nie musiała takowa odbyć się.     Dlatego też proponuję, aby jak najszybciej przygotować lecznicze syropy na bazie miodu naturalnego, z ziołami(...)związku z tym, iż lato było tego roku bardzo suche miody są bardzo intensywne w smaku. Miód lipowy pachnie i smakuje jak lipa, jest wyborny, ale i dzięki gorącej pogodzie jest jak "koncentrat mineralno - witaminowy".     MIÓD jest stężonym roztworem cukrów, głównie prostych, jak glukoza i fruktoza, enzymów, kwasów organicznych, soli mineralnych, białek, związków azotowych, witamin, olejków eterycznych (zapachowych

Naturalna Kuchnia
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami 148

przygotowane mięso rozpuszcza się w ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni. Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości), 500 g kiszonej kapusty, 4 marchewki, duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, kostka mięsna, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, olej do smażenia(...)obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami. Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące

Nie tylko w kuchni
Francja: Crème brûlée 131

Crème brûlée pod grill w piekarniku nagrzany do 250 C, w jednym miejscu skorupka się przypaliła, w innym cukier nawet się nie zaczął rozpuszczać. Cóż, jak się okazuje nie da się uniknąć wydatku i palnik jest konieczny, być może w przyszłym roku zakupię, albo namówię kogoś, żeby mi zrobił prezent na święta :] Crème brûlée na 5 sztuk 500 ml wysokoprocentowej(...)Przelać masę przez sitko, żeby pozbyć się części ziarenek wanilii i wlać do kokilek lub ramekinów. Piekarnik rozgrzać do 160 C. Ramekiny wstawić do wysokiej blaszki i napełnić ją gorącą wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości ramekinów. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-35 minut, przy czym po 20 minutach sprawdzić konsystencję. Krem powinien lekko drżeć, jak ścinająca się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 106

Monte, a także starożytnego klasztoru w apelacji Puglia, w regionie Murgia. Klimat i ziemia odciskają bardzo silne piętno na produkowanych tam winach. Lata są tam suche i bardzo gorące a zimy długie, mroźne z dużymi opadami śniegu. Ziemia jest kamienista, wapienno- gliniasta. W trakcie spotkania mieliśmy okazje zdegustować następujące wina: Pezzapiana Castel del Monte DOC Vigna Pedale Castel del Monte(...)czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo

królestwo garów
Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 137

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad.Proste składniki takie jak kiełbaski,cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie. Składniki: 250 g czerwonej cebuli(...)tłuczkiem do ziemniaków.Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło do cebuli dodać masło i już więcej nie dusić.Na końcu dodać ocet balsamiczny i ewentualnie dosolić podawać gorące kiełbaski z czerwoną cebulą i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z brokułów 160

smażenia - groszek ptysiowy / grzanki / płatki migdałów - sól, pieprz do smaku Czas, start! Na początku obieramy i kroimy pietruszkę i seler w niezbyt duże kawałki, które następnie wylądują w gorącym bulionie na małym gazie. Zostawiamy go tak, żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się za brokuła. Odcinamy dolną część, która do niczego nie będzie(...)takie półtwarde, wybieramy sobie ze dwie ładne sztuki do przyozdobienia gotowej zupy, jeśli chcemy ją przozdabiać, i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność, że są dobre. Gdy wszystko jest już idealnie miękkie, wyłączamy gaz, wrzucamy do naszej zupki serek topiony

Kulinarne zapędy Kokosa
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 318

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej raz w tygodniu. Otrzymałam paczkę od firmy Kamis z ognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać. Składniki: Placki ziemniaczane 600 g ziemniaków 1 jajko 1 malutka(...)doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki

Ala piecze i gotuje
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 183

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych

Karo in the Kitchen
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 218

Nie pierwszy i nie ostatni raz to przeczytacie – kocham ziemniaki. Nie jest tak, że jem je non stop, codziennie i do każdego posiłku, ale skrobię ziemniaczaną

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania