dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:354/571)

szynka pieczona 134

Szynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej   marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania:  ząbki czosnku(...)piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno

Miód i pieprz
Smażona polenta (Polenta fritta) 201

Polenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki lub grillowanej bądź też smażonej. Często dodatkiem do polenty jest starty parmezan lub ulubione zioła, które sprawią, że będzie smaczniejsza. Sprawdza się również jako składnik sałatek. Może być alternatywą dla frytek, usmażona(...)oliwy z oliwek Przygotowanie: W garnku zagotować bulion. Stopniowo wsypywać mąkę energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotować przez około 3 minuty, często mieszając. Dodać masło i parmezan. Wymieszać. Gorącą polentę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Zostawić na około 1 godzinę do stężenia. Następnie pokroić i usmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na złoty

Oryginalny smak
Wspomnienie lata 189

starczyło nam sił, i w pewnym momencie najzwyczajniej w świecie zawróciliśmy. I wtedy w oczy wpadła mi jeżyna. Może i niezbyt słodka, ale pierwsza od kilku ładnych lat. W Danii bowiem jeżyny kosztują fortunę, a w Polsce jakoś nie mogłam załapać się na sezon... W każdym razie - najpierw jedna. Później druga, trzecia, kolejne... Okazało się, że odkryliśmy prawdziwe jeżynowe pole(...)sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...? Brownie z czekoladowym ganache i jeżynami Składniki: (na formę o średnicy 21 cm) 35 g kakao 80 ml gorącej wody 150 g ciemnej czekolady (70%) 150 g masła 300 g ciemnego brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ganache: 200 g ciemnej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cebularze lubelskie 176

duże cebule 3 łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Cebulę do cebularzy przygotuj na dzień, dwa przed ich pieczeniem. Pokrojoną w kostkę cebulę zalej wrzątkiem i odcedź. Gorącą wrzuć do słoika, posyp makiem i solą, wlej olej. Słoik zakręć i wstrząsaj dopóty, dopóki wszystko się dokładnie nie wymiesza. Po ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie(...)Placki ułóż na wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz z cebuli i maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę na podrośnięcie, tak aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości. Nagrzej piekarnik do do temperatury 200 °C. Wstaw blachę z cebularzami i piecz je około 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Ryż basmati na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami z żurawiną i anyżem! 229

to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu basmati, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku(...)startej laski cynamonu - kilka ziarenek wanilii Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, i prażymy w garnku na oleju kokosowym, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu.  Podajemy z gorącym ryżem! Pyszne! Do zrobienia koniecznie! Polecam! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Leczo ze śliwkami i patisonem 205

Kocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku(...)pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest

Czerwień i błękit
Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym 187

zrobiłam skrzydełka..a w sumie to i tak sos przerobiłam po swojemu zmieniając i dodając kilka składników...no i ilość wedle gustu...szczerze mówiąc nie pamiętam ile czego dokładnie dałam..po prostu doprawiałam próbując..wtedy wiadomo czego tam jeszcze brakuje..w sumie każdy ma inne smaki i gusta i każdy i tak doprawia po swojemu..Polecam...bo naprawdę..pycha(...)spód naczynia żaroodpornego lub blaszki  ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane pieczarki z cebulą i marchewką. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować.  Gorącą zalewę wylać do naczynia ze skrzydełkami do zapiekania, przykryć. Piec aż skrzydełka będą miękkie

Moje domowe kucharzenie
Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 175

samolubne. Przerzucam kolejne strony wczorajszej gazety. Polityka? Bzdury. Wydarzenia ze świata? Zatrzymuję się na moment, ale już wertuję dalej. Same smutne wiadomości. Nic wesołego, co by nam poprawiło humor, dało przyjemności z czytania. Sami siebie dołujemy. Nie, nie wszyscy, rzecz jasna! I ja również nie. Pocieszam się, że będzie ładny dzień. Że zaraz znów będę przebywała ze stałymi klientami, którzy(...)szklanki letniego mleka (można zastąpić ciepłą wodą) 1 jajko 3 banany pokrojone w grubsze plastry Świeże drożdże zasypuję 2 łyżeczkami cukru, rozcieram je. Dodaję pół szklanki letniego (nie gorącego! bo drożdże się zaparzą i nic z nich nie wyjdzie, nie urosną podczas pieczenia) mleka i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam do podwojenia objętości. Mąkę przesiewam do miski wraz ze szczyptą

W kuchni Karmel-itki
C - Przetwory - Zielone pomidory 143

godzin ale po dzisiejszej, porannej degustacji zgodnie stwierdziliśmy, że w kolejnych rozdaniach będziemy trzymać się tej bogatszej wersji smakowej:) Na moim warzywniaczku, ni stąd ni zowąd wyrosły piękne pomidorki - dacie wiarę, że bez siania/sadzenia?? Wiosną ziemia została przekopana z zasobem przydomowego kompostownika, a że lądowały na nim nie dojedzone sałatki czy nie wykorzystane, nadgnite warzywka, zakładam, że to one stoją(...)pół piórka, dodać do pomidorów. Posypać gorczycą, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.     Zagotować zalewę i wrzucić pomidory, chwilę gotować, ok 15 min. Gorące nakładać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Po kilu godzinach odstawić do przechowania na zimową porę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 265

Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach

Ostra na Słodko
Bigos z młodej kapusty z botwinką. 182

            Znowu kupiłam młodą kapustę, tym razem chciałam ugotować z niej lekki bigosik. Wpadłam na to, żeby do tego bigosu, jaki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pulpeciki w sosie kokosowym z serem kozim 191

Składniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka

Luźna Kuchnia
Syrop z mniszka i czarnego bzu na ODPORNOŚĆ 183

Może to dziwić ale czasem świetne lekarstwa dosłownie rosną nam pod nogami i gdy wygospodarujemy trochę czasu to świetnym pomysłem jest wybranie się na zbiór mniszka

Kuchnia PROzdrowotna
Kluski śląskie z papryką kolorową 142

Moja babcia często kluski śląskie na obiad podawała, ale masłem lub gulaszem polewała. Ja też zawsze takie przygotowywałam, a za pomocników moje dzieci miałam. Kiedy kulki

Moniki Smakołyki
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie) 255

W związku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania