zwyklemu konsumentowi trudno się w tym wszystkim polapać. Czy warto więc włączyć produkty sojowe do codziennej diety? A może bezpieczniej trzymać się od nich z daleka. Według wszelkich danych wszystko jest kwestią umiaru i wyboru odpowiednich prodkuktów. Nie powinno zaszkodzić przyjmowanie soji w dawkach żywieniowych. Większą ostrozność należałoby zachować względem suplementów na bazie skoncentrowanych ekstraktów z izoflawonów sojowych. Jednocześnie(...)produktów sojowych w okresach obniżonej produkcji tych hormonów jak premenopauza i menopauza. (Choć niektorzy mają tu wątpliowości). Np kobiety japonskie nie znają tak charakterystycznych dla okresu przekwitania napadów gorąca. A to dzięki codziennej konsumpcji soji. Zawarte w soi izoflawony przynoszą poprawę rokowan u diabetyków (cukrzyca insulinoniezalezna). Korzystnie wpływają na pracę nerek, szczególnie zagrozonych w tej chorobie. A jednocześnie
MODA NA BIOskórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym(...)warzywami. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty. Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty. Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia. * do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą Smacznego
Codziennik KuchennyFavorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi
Kuchnia Pokoleńżeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar przypraw… Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji, ale świetnie przyjęło się nie tylko w krajach północnej Afryki, takich jak właśnie Tunezja, Egipt i Maroko, ale też leżących nie całkiem daleko Izraelu, Libanie(...)Jajka ogrzewamy, wkładając je do garnka z ciepłą wodą. Do potrawy przyda się duży płytki rondel lub głęboka patelnia o grubym dnie. Rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy pokrojone kiełbaski. Kiełbaski są surowe, smażymy je z każdej strony do mocnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy kiełbaski i odkładamy do miseczki, tłuszcz w rondlu zostawiamy. Na oleju ląduje
Karo in the Kitchenproponowały mleczko kokosowe w korzystnych cenach i dobrej jakości. Zakupiłam kilka puszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest na prawdę pysznie. Danie można zaserwować bez mięsa. Zapraszam... Potrawa bierze udział w akcji Coco Dreams. Składniki, 2 porcje: 500 g małych(...)pastę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut dodać kmin rzymski i pietruszkę. Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody. Dołożyć kurkumę, chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe . Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez
Kubki smakunormy. Oby to było tylko chwilowe załamanie. W końcu jesienna chandra, krótsze dnie, dużo nauki może sprawiać takie wrażenie. Póki co, trzeba spiąć pośladki na tyle ile się da. A już w sobotę ślub mojej przyjaciółki, teraz żyję tylko myślą o tym dniu i nie mogę na niczym innym się skupić :). Cały czas dynia, dynia, dynia. Nigdy mi się(...)płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą na co najmniej 30 minut, po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy w ósemki. Resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie
Be Fit Be Strongjeszcze słodko, na dworze wicher i mżawka. Ekspres pięknie już pracuje, zniewalający zapach świeżo zaparzonej kawy rozpływa się po domu. Na chwilkę przysiadłam w ciszy i spokoju i popijam gorącą kawę. Jest mi tak dobrze. Ale zawsze może być jeszcze lepiej :). Tak więc postanawiam uszczęśliwić S., K. J. budząc ich zapachem świeżych bułeczek. Ale nie pędzę do sklepu(...)masła 150 ml ciepłego mleka 1 łyżka miodu wiosennego wielokwiatowego 1 łyżeczka morskiej soli Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy otręby (dałam orkiszowe i żytnie), suche drożdże, łyżeczkę soli morskiej. Ciepłe mleko mieszamy z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz miodem. Całość wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki mieszamy mikserem
Naturalna KuchniaMarynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom
Z Majeczką w kuchnidość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą(...)wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaUwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety
dom-agi.plrazem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu(...)kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką
Stare Garyłączymy makaron z pesto ). Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy(...)makaronem, ugotuj go al dente i odcedź, zostawiając jednak w garnku nieco wody. Wrzuć makaron z powrotem do garnka i dodaj sos, szybko wymieszaj. Sos po wymieszaniu z gorącą wodą spod makaronu stanie się jedwabisty. Makaron podawaj posypany czarnymi oliwkami. Alternatywnie możesz podać sos jako dip do grzanek, sucharków lub krakersów
Chilli Czosnek i OliwaPyszny, świeżo parzony, aromatyczny i doprawiony tak, jak lubimy. Przepis na domowy schab na kanapki jest tak prosty, że aż wstyd go nie zrobić. Szynkowar sprawia
Proste-przepisy.plmoim blogu są już przepisy na leczo. Tym razem znów sięgnęłam po to pyszne danie, ale nieco je “odchudziłam” I lekko zmodyfikowałam. Oboje z Dariem uznaliśmy, że w tej jesiennej wersji jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule(...)Wymieszać. 5. Potrawę gotować ok. 10-15 minut, nie dłużej. Papryka ma zostać lekko chrupiąca. 6. W tym czasie na patelni rozpuścić odrobinę smalcu. Tłuszcz nie może być zbyt gorący! Dodać 1 łyżkę czerwonej słodkiej papryki, Szybciutko zamieszać. Dodać do garnka z leczem. Podsmażona papryka idealnie zagęści potrawę. 7. Leczo podawać gorące. Smacznego
W mojej kuchniwschodniej części północnej Tajlandii; na pozostałych obszarach można ją spotkać w wersji z makaronem jajecznym. Składniki: 4 papryczki chili (uwaga: taka ilość jest dla wersji bardzo ostrej! jeśli lubicie dania pikantne, ale które nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kurkumy mielonej(...)chili, szalotkę, czosnek, imbir, kolendrę świeżą i mieloną, kurkumę i pastę curry z 2 łyżkami wody po chili. W razie potrzeby dodać więcej wody. W garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wylać przygotowaną pastę i podsmażać 4-6 minut aż lekko zbrązowieje. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, do miękkości mięsa
Pociąg Do Kuchni