Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką słodką i odkładamy na 30 minut. Cebulę kroimy(...)gromadziła się na patelni, często je mieszamy. Do tak przygotowanej cebuli z pieczarkami, przekładamy mięso. Kotlety układamy na spodzie patelni, pod pieczarkami. Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie. W międzyczasie, po około 15 minutach duszenia, sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem
Smak mojego domuWiększości z nas kojarzą się z dzieciństwem. Ich smak, zapach i delikatna kruchość nie są porównywalne z żadnymi innymi jabłkami. Papierówki jednak mają wadę: bardzo szybko kończą się. Nie da się ich przechować zbyt długo, a te, które spadną z drzewa, bardzo szybko ciemnieją i psują się. Jest jednak sposób, aby choć w minimalnym stopniu zatrzymać ich smak i zapach(...)ogień i mieszając co jakiś czas, smażyć aż do odparowania odpowiedniej ilości wody. Marmolada powinna być dość gęsta, a kawałki jabłek powinny częściowo rozpaść się. Słoiki umyć i wyparzyć. Gorąca marmoladę nakładać do słoików. Po zakręceniu ustawiać je do góry dnem, powinny bez problemu pozamykać się. Dla pewności można je również pasteryzować przez około 5-8 minut
Codzienna kuchnia niecodziennasmażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym ;) Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia i myślę, że niedługo muszę zrobić to danie ponownie. Ach, pychota! :D Przepis ten podrzuciła mi siostra, i można go znaleźć tutaj . Ja zmodyfikowałam go pod swoją modłę – żeby pasował do mojej diety ;) Składniki: 250g wołowiny (chudy(...)bardzo się nie podsmażyły. Najlepsze są, jeśli na koniec zostaną lekko chrupiące, a nie zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę
Jak gotować i nie zwariowaćpiekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)każdy placek piec oddzielnie - ja tak robiłam). Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Jajka sparzyć,wbić do miski razem z cukrem. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą i jajka ubijać trzepaczką albo mikserem w tzw. kąpieli wodnej, aż masa będzie gęsta. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać masę jajeczną i ucierać. Na koniec dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezima, ani jesień. Nie wiadomo właściwie co. Przez te wahania pogody skacze również ciśnienie, jesteśmy ospali, zniechęceni i ziewamy ciągle. Częściej też sięgamy po kawę, która z założenia ma dać kopa energetycznego, ale tak naprawdę to tylko siła naszej autosugestii. Ciśnienie podniesie nam tylko wtedy, kiedy pita jest z umiarem, w przeciwnym razie organizm zaczyna się uodparniać. Tak już jednak(...)przecedzić, żeby nie miała fusów; można ewentualnie użyć rozpuszczalnej) i połączyć z mlekiem czekoladowym. Przelać do większego kubka lub szklanki, na wierzchu ułożyć dowolną ilość pianek. Pianki pod wpływem gorącej kawy zaczną się delikatnie rozpuszczać. Aby osiągnąć najciekawszy efekt smakowy należy użyć właśnie gorzkiej czekolady, gdyż pianki są bardzo słodkie. Oprócz kawy zostawiam Wam coś wesołego :) na poprawę nastrojów ;) Włączcie
Codzienna kuchnia niecodziennawersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam: - 125g mąki ryżowej - 125g mąki kukurydzianej - 50g mąki jaglanej(...)pełne łyżki surowej kaszy jaglanej - 5 jajek - kilka kropli olejku migdałowego - 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Kaszę podprażyć w suchym, rozgrzanym garnku. Mieszając podgrzać ją, następnie gorącą przesypać do miseczki i pozostawić do przestudzenia. Mak zalać w misce 230ml gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić. W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią
Smaczne Zdroweśmiało możecie popić np. czerwonym barszczem. Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe. Koniecznie wypróbujcie! Dla mnie czebureki to taki danie, którego nigdy nie odmawiam i do którego zawsze z przyjemnością wracam! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * woda – 0,5 szkl * sól – 1 szczypta(...)placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoKeczup w kuchni ma wiele zastosowań. Nie mam pojęcia, ile przeciętny Polak rocznie zużywa go w zaciszach swojego domu, ale jestem pewna, że nie da się tego określić małą liczbą. Z tego przepisu można stworzyć jego łagodną i pikantną wersję (ja wolę zdecydowanie pikantną). Możemy też pobawić się w keczupy smakowe (trochę bazylii, tymianku, rozmarynu, czosnku - co, kto lubi(...)słodkie lub za mało pomidorowe, dodajemy odpowiedniego składnika. Doprawiamy pieprzami i paprykami oraz ewentualnie solą. Zagotowujemy. Zamykamy w wyparzonych słoikach, gdy masa jest jeszcze wrząca (tak zwane "wekowanie na gorąco") lub pasteryzujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakujako przyszła fizjoterapeutka będę zajmować się i opiekować niepełnosprawnymi dziećmi. Tak więc, na stałe wrócę dopiero 31.08 i dalej będę dzielić się z Wami moimi przepisami. Nie wiem jak dam radę nie pisząc postów na bogu, gdyż stało się to ostatnio nieodłącznym elementem każdego dnia. Na pewno będzie mi tego brakować i Was czytelników również! Ale kiedyś trzeba się(...)kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę bataty. Dusimy, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy i gotujemy do miękkości batatów. Następnie wraz z marchewką i pietruszką za pomocą blendera miksujemy na zupę-krem. Podajemy z kropką jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Be Fit Be StrongZapraszam na danie w stylu hiszpańskim - paellę z kurczakiem i chorizo. Składniki na 2-3 porcje: 1 filet z kurczaka 50 g chorizo lub salami chorizo 100 g ryżu do risotto (arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka(...)pomidory, smażyć kolejne 3 minuty. 4. Wlać wino. gotować przez 4 minuty, Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę ostra i kurkumę, wymieszać. Dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty. 5. Zalać gorącym bulionem i gotować bez mieszania przez 12 minut. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować kolejne 6 minut. Odstawić z ognia i pozostawić na 2 minuty. Dodać natkę pietruszki, wymieszać
Moja Galeria Smakuśledzie, które są wyborne i bez których nie wyobrażam sobie żadnej imprezy. Tak samo jest z galaretką, lecz w tym przypadku mam trzy różne przepisy i z każdego danie wychodzi przepyszne. W grudniu prezentowałam przepis na wyborną galaretkę z nóżek, teraz przedstawiam przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową, która jest również przepyszna. Składniki na galaretkę drobiowo-wieprzową 3 nóżki wieprzowe(...)pieprzem (rosół musi być lekko przesolony, bo galareta wyciąga sól), wyłączamy grzanie. Z wywaru wyjmujemy mięso i marchewki, resztę przecedzamy przez sito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego jeszcze rosołu dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje
Rozpustne gotowanieDanie typu: "mam lenia i nie chce mi się stać przy garach"...właściwie samo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D Składniki 500 g udek z kurczaka 300 g ziemniaków 3-4 marchewki 2 pory (biała część) 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka czerwona(...)obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35 min. Następnie wlewamy śmietanę, całość dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenpysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam! Zapraszam! Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu tak wytrawnego smaku, i tak niezapomnianego aromatu, że od razu oczami wyobraźni przenoszę się do fioletowych pól Prowansji ;-). Smak równoważy sos z naszych polskich jagód, z dodatkiem kilku ziarnek(...)rondelku zagotuj jagody, z wodą, wanilią i cukrem. Gotuj 2- 3 minuty, dodaj rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotuj jeszcze 2 minuty. Kluseczki polewaj od razu gorącym sosem jagodowym. Ozdób listkami melisy. Życzę smacznego! Buzie będą na pewno fioletowe i bardzo, bardzo zadowolone! ;-)))) Pięknego Dnia Życzę
SMYKWKUCHNIdanie uwielbiają wszystkie dzieciaki, a do tego jest expresowe w przygotowaniu. Poza tym można je przygotować z rożnego rodzaju mięsa. Ile gospodyń, tyleż smaków. Polecam wam z parówkami, gdyż moja dziatwa po prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,. Składniki: 1 kg parówek 2 cebule 4 duże(...)wrzucam do garnuszka, i wszystko razem gotuję, aż ogórki zmiękną. Dodaję przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję szczyptę soli i hartuję gorącym wywarem. Mieszam, zaprawiam forszmak i czekam aż się zagotuje. Zestawiam z ognia i w kilka chwil mam gotowy obiad. Podaję z białym pieczywem, a po wierzchu posypuję tartym, żółtym serem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenroste wiosenne danie w intensywnych kolorach. Słodycz malin, maślana wątróbka i żywo zielony jarmuż. W zależności od wielkości porcji i dodatków może być przekąską, daniem obiadowym lub kolacją. Do przygotowania w 15 minut. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2-4 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 3 liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz(...)pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez sito i usunąć pestki. Cebulę obrać, pokroić w krążki, obsmażyć na oleju, odłożyć na bok. Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony. Wątróbka powinna być miękka i soczysta w środku, ale nie krwista! Podawać na ciepło z cebulką, jarmużem i sosem malinowym. Tkaniny Kardelen by Mira
SzczyptaSmaQ