tych wszystkich fantastycznych przepisów, które czekają w kolejce „do zrobienia”. Nie sądzę, żebym dała radę przygotować choć część z nich… ale do następnego roku na pewno dam radę… choć pewnie do tego czasu i przepisów przybędzie, i… (oby nie!) kilogramów ;). Na razie polecam cudowną tartę z łososiem, porem i koperkiem… Tarta z łososiem(...)pieczenia i wysypuję kulki ceramiczne(można użyć suchego grochu) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut po czym zdejmuję papier i kulki (baaardzo gorące!) i piekę jeszcze 10 minut. Żeby brzegi nie przypiekły się za bardzo można je owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu od razu wyrównuję brzegi. Umyte, osuszone i pokrojone części pora duszę
UgotujmyTo.plMoja teściowa mówi tak - Jeśli chcesz by szare kluchy były szare , to zostaw je na godzinę( ziemniaki obrane i starte) zaręczam , że zrobią się aż
Różowa kuchniakocham bardziej robić. W gotowaniu jak i fotografowaniu najbardziej pociąga mnie kreatywność, wymyślanie nowego dania w głowie i jednocześnie uchwycenie tej myśli na fotografii. Dzisiejsza propozycja to pomysł na pyszny obiad, który nazwałam: Makaron Drwala ;-), no i sami powiedźcie patrząc na to danie i na fotografie, czy oddaje ten klimat? Makaron Drwala, to przede wszystkim cudowne połączenie(...)polski tymianek drobnolistny, świeża natka pietruszki, dobrej jakości masło, oliwa z oliwek, szczypta aromatycznych przypraw i bardzo dobrej jakości makaron. Całość tak pachnie intensywnie, że kubki smakowe szaleją. To danie dobrze mnie charakteryzuje, bo w kuchni kocham produkty świeże, naturalne i zdrowe. Uwielbiam wykorzystywać sezonowość dostępnych składników. Nie wyobrażam sobie polskiej, słonecznej jesieni bez grzybów w kuchni, bez świeżych
SMYKWKUCHNISkładniki: mięso mielone drobiowe 1 kg, bułka namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny
W Mojej Kuchni LubięJajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały(...)każdej kokilki po 1 jajku i dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek). Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo gorącej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka się zetną, a żółtka uzyskają naszą ulubioną konsystencję. Oprószyć solą i pieprzem
zadanie-gotowanieRyż? Jajko? Dlaczego nie ! Jest to danie dla tych, którzy cenią sobie bogactwo i smak przypraw, a ja zdecydowanie do takich osób należę :) Połączenie jajka i ryżu może dziwić, jednak zapewniam że w smakuje bardzo dobrze:) Do ryżu, prócz innych przypraw dodałam czerwonej czubricy - bułgarskiej przyprawy na bazie cząbru z dodatkiem bazylii, tymianku, papryki chili, soli i cukru(...)ryż. Doprawiamy czubricą, imbirem, kolendrą, czosnkiem, curry, kurkumą, pieprzem cytrynowym, koprem, lubczykiem, natką pietruszki i odrobiną pieprzu cayenne. Przed samym podaniem na talerz roztrzepujemy dwa jajka i mieszamy z gorącym ryżem. W czasie, gdy ryż się gotuje kroimy filet z kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, i wrzucamy na nią brokuła podzielonego
Taste TherapyDzisiaj przenosimy się do słonecznej Italii. Włochy kojarzą się nam głównie z pizzą i spaghetti. Jednak tam możemy spróbować innych smacznych dań ze śródziemnomorską nutą smakową. Ja dzisiaj przygotowałam smakowitą zapiekaną rybę. Banalnie prosta do zrobienia, ale smak rewelacja. Nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania. Ryba po genueńsku. inspiracja gazeta Moje gotowanie Składniki 500 g dowolnych filetów rybnych(...)plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2. Na wierzchu ułożyć masę serową i piec w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Podawać gorące. ryba po genueńsku
O kuchni z uczuciemroku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku(...)początek wlać odrobinę, potem podczas miksowania dolewać, żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą, z grzankami lub posypaną prażonymi nasionami słonecznika albo pestkami dyni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: kotlety schabowe 4 sztuki, jajka 3 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, płatki kukurydziane 1,5 szklanki/z nutą
W Mojej Kuchni Lubięwielkie zbiory a niestety gradobicie i susza tak zniszczyły moją jeżynkę, że na raz można urwać co najwyżej kilka garstek owoców akurat tak do zjedzenia. Zebrałam więc co sie dało tych słodziutkich jeżynek i zrobiłam na szybko taka roladkę. Jasne ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem(...)wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce wierzchem do ściereczki, zdjąć papier i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem jeżynowy. Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie mleko podgrzać
Monia miesza i gotujeZapraszam na pyszne pieczareczki nadziane serem. Ser można dać dowolny, może być mieszanka różnych lub jeden ulubiony. Takie pieczareczki można zajadać same jako przekąskę lub podać np. z grzankami wtedy będą stanowiły pyszny posiłek na obiad czy kolację. Moje pieczarki są zapiekane w piekarniku ale można je tez przygotowac na grillu. składniki: 10 bardzo dużych pieczarek 100 g sera(...)ulubionych serów. Na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Pieczarki ułożyć na blaszcze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekać ok 30 minut. Podawać na gorąco
Monia miesza i gotujepolskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom(...)kukurydzianym, wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej
Kuchnia Prezydentowejmusi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już jest połowa sukcesu. Druga część, to mus z pieczonych jabłek i chrzanu(...)minut. Podawać z musem. Mus jabłkowo-chrzanowy 2 jabłka 2-3 łyżki chrzanu Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze, skropić olejem. Piec w gorącym piekarniku,aż jabłka będą miękkie. Wyjąć z piekarnika, zmiksować w blenderze. Następnie przetrzeć przez sito. Wymieszać z chrzanem. Smacznego! inspiracja na mus jabłkowo-chrzanowy: przepis Karola Okrasy
Pełny talerzcukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mniejsza średnica foremki da nam ciasto wyższe jak na zdjęciu, natomiast większa tortownica da ciasto niższe podobne do tego z IKEA. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać(...)śmietany kremówki 36% 160 g batoników Daim (gotowych) lub batoników Daim z mojego przepisu Czekoladę mleczną połamać na małe kawałki. Śmietanę wlać do rondelka. Podgrzewać, aż będzie gorąca ale nie wrząca. Zdjąć z palnika. Do gorącej śmietany wrzucić mleczną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada ładnie się roztopi. Wymieszać na jednolitą masę. Batoniki Daim pociąć nożem na małe kawałeczki. Pierwszy
maniapieczeniaBardzo lubię proste dania, takie, przy których nie trzeba zbytnio się wysilać, gdzie wystarczy wrzucić składniki (najczęściej te, które zwyczajnie zalegają nam w lodówce) na patelnię, doprawić i po 10 minutach zjadać ze smakiem :) Dzisiejsze danie należy do tych prostych i ekspresowych, a moja propozycja to i ndyk z chrupiącymi, zielonymi warzywami: cukinią, groszkiem cukrowym i dodatkowo(...)szpinakowym makaronem. Smakowo to wyśmienite danie, a te różne odcienie zieleni pięknie i apetycznie prezentowały się na talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :))) * pierś z indyka- 300 g * cebula- 1 szt. * cukinia- 1 spora sztuka * groszek cukrowy- 100 g * makaron szpinakowy- 120 g * sos sojowy- 3 łyżki * czosnek- 1 ząbek * suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki * sól
Kraina Miodem Płynąca