dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:333/571)

Młoda kapusta z dodatkami 124

Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwaliśmy "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla. 

R'n'G Kitchen
Bigos staropolski 170

Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy

Bajeczna Kuchnia
Czosnkowe pulpety w sosie koperkowym 163

  Składniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony

Gotowanie moimi oczami
Krokiety z "ruskim" farszem 170

  Składniki na naleśniki mleko, 1 szkl woda gazowana, 1 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki

Gotowanie moimi oczami
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 164

Dawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak

Smaki Ewy
Parzybroda 387

 Ostatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się

W poszukiwaniu inspiracji
Mielonka drobiowa 255

Tą mielonkę robiłam już jakiś czas temu...była pyszna...ilość mięsa i przypraw wedle gustu i pojemności szynkowaru.. mięso drobiowe gulaszowe lub pierś z kurczaka

Moje domowe kucharzenie
Paella marinera 200

patelni rozgrzać Rama smaż jak szef kuchni. Zaletą Ramy jest to, że nie pryska. To doskonały miks oleju rzepakowego i oliwy z oliwek! Papryki pokroić w kosteczki, osuszyć. Na gorącą Ramę wrzucić owoce morza. Podsmażyć, ściągnąć z patelni, odłożyć na bok. Dodać kolejną, niewielką porcję Ramy i wrzucić paprykę. Mieszając obsmażyć około 4 minut . Następnie dodać starty czosnek i puszkę(...)ściągamy potrawę z kuchenki bez ściągania folii . Po 5 minutach ściągamy folię. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z tartym czosnkiem, oliwą z oliwek oraz obowiązkowo- kawałkami cytryny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle kolorowe. Dzieci próbują  prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Po chwili zasiadamy wszyscy i...już po naszemu

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz zabielany | wersja odchudzona/niskokaloryczna | 213

jest to cięższe. Niektórzy nie wiedzą jak zastąpić pewne produkty, aby posiłek był zdrowszy. Dlatego co jakiś czas, a na pewno częściej, pojawiać się będą tutaj przepisy na najprostsze dania, domowe ale w lżejszej wersji :) Mój blog jest również pewnego rodzaju pamiętnikiem dla mnie, czy też po prostu zwykłym przepiśnikiem :) sama często na niego zaglądam aby odświeżyć sobie(...)Wyciągamy i odcedzamy. Doprawiamy barszcz solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Jeżeli lubimy możemy do całości dorzucić buraki w plasterkach. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy jogurt i chochelkę gorącego barszczu. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie ponownie doprawiamy według uznania. Gdy zdejmiemy zupę z gazu wrzucamy koperek

Czarnawisienka
PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM 312

sporej ilości świeżego koperku. Robi się go dosłownie w 5 minut, z minimalnej ilości podstawowych składników. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą, tworząc proste, a zarazem wykwintne danie. Idealne zarówno na codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 x180 g filetu z łososia sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku(...)ŁOSOŚ : Piekarnik nagrzewamy do 220℃, bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem rozgrzewamy żaroodporną formę. Filety nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oliwą. Skrapiamy sokiem z cytryny.  Układamy na gorącej blaszce (jeśli używamy filetów ze skórką, kładziemy je skórką do dołu) i pieczemy około 15 minut lub około 2 minuty dłużej jeśli lubimy bardziej wypieczoną rybkę. Porcje łososia układamy

cool and minty
Pilaw ze szpinakiem i morelami 139

domowym stole. Odkąd w sklepach pojawiły się różne jego gatunki testujemy i eksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z  nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego  Uncle(...)zmniejszamy ogień i gotujemy ryż pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ryż jest już dobry, pamiętając o tym, że każdy się gotuje inaczej. Do gorącego ryżu wrzucamy listki szpinaku i orzeszki. Solimy, pieprzymy, mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Prosta potrawka ze słodkich ziemniaków i soczewicy 258

czasu na eksperymentowanie i przesiadywanie w kuchni bądź po prostu chwilowo brakuje mi pomysłów, wtedy jemy najprościej jak się da. A najprościej dla wegan oznacza przeważnie proste warzywne dania w formie zupy krem, sałatek czy potrawy na bazie roślin strączkowych jak poniżej. Uwielbiam bataty w prawie każdej postaci i zawsze trzymam dwie lub trzy sztuki pod ręką(...)całość na dużym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj opłukaną soczewicę, wlej gorący warzywny bulion i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj całość przez 20 minut. Zdejmij potrawkę z ognia, wyjmij liście laurowe i podawaj na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Sernik bananowo agrestowy 236

Lekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa serowa:  Dwie galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia.  Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować

Ala piecze i gotuje
Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym 239

pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję   można  zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad.  Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól(...)Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko. Mięso solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie kulki. Smażymy je krótko na gorącym oleju (z dwóch stron), do uzyskania efektu przyrumienienia mięsa. Pulpety przekładamy do garnka. Do garnka dodajemy również wszystkie składniki sosu pomidorowego. Pulpety powinny być przykryte sosem. Jeśli tak nie jest

Smak mojego domu
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem 171

Dzisiaj kolejny raz będę próbowała Was przekonać do prostych tradycyjnych potraw Podkarpacia. Kapusta duszona z kminkiem jest daniem łemkowskim, ale jadało (i jada) się ją na całym Podkarpaciu. Taką kapustę znam z domów moich ciotek i mojej babci. Niemal identyczny przepis można znaleźć również wśród przepisów Terezy Kyszczak w  „Tradycijni łemkiwśki strawy”. Polecam jako dodatek do mięs, albo(...)łyżkach masła. Kiedy kapusta zmięknie dodać do niej cebulę, kminek i pieprz. Dusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. Kapusta kiszona versus kapusta kwaszona Wielu z nas kupując kiszoną kapustę

Trzeci talerz
Szybka szarlotka z połówkami jabłek i lukrem ( krok po kroku) 225

szkl = 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 kostka margaryny 150g serka homogenizowanego ( ja dałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany + 1 łyżeczka cukru waniliowego) Lukier:  łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka  cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: jabłka - ilość zależy(...)piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem. Przepis podpatrzony tutaj

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pączki tradycyjne 131

wtedy jedliśmy pączki. Do dzisiaj tak mam, że pączków sklepowych nie lubię i nie jadam, natomiast tym maminym, domowym oprzeć się nie potrafię. A teraz, co z dziecięciem? Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka 6 szkl. mąki 12 żółtek(...)marmolady i formować kulki, na stolnicę oprószoną mąką odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Prawidłowo usmażony pączek poznaje się po jasnej obrączce na obwodzie. Osączone pączki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne

Przepysznik - BLW i nie tylko
NAAN Z KURCZAKIEM NA OSTRO I WARZYWAMI 496

świetnym pomysłem na indyjską ucztę, np. do indyjskiego curry , tikka masali czy też indyjskich mięs. Dziś mam dla Was przepis na chlebki naan z nadzieniem, przypominającym nasze kebaby. Ale danie jest to o wiele lepsze niż kebab, a co! :D Soczysty kurczak doprawiony na ostro, tradycyjnymi indyjskimi przepisami, podany właśnie z chlebkami naan oraz świeżymi warzywami jest świetnym pomysłem(...)intensywniejszy ). Po zamarynowaniu wkładamy na blachę, pieczemy ok. 20 minut ( do miękkości ) w 170C. Rozcięte chlebki naan napełniamy mięsem , podsmażoną cebulką, pokrojonymi pomidorami, papryką i posypujemy świeżą kolendrą. Zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 151

udręką i tęsknymi spojrzeniami, rzucanymi raz po raz w stronę patelni... Jest tak delikatne, lekko kwaskowate, z wyraźną nutą pomarańczy, charakterystycznym akcentem aromatycznego rozmarynu i leciutko chrupiącą dynią. Nie da się opisać tego smaku i dlatego musicie sobie zrobić i się przekonać, że wcale i absolutnie nie ma przesady w tym co piszę! Zresztą, wystarczy spojrzeć, jak to risotto pięknie(...)średnim ogniu. Dodajemy suchy ryż i smażymy aż zmieni kolor na szklisto-biały.  2. Wlewamy wino i sok pomarańczowy, mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu.  3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z pieczonymi buraczkami 217

zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto buraczane bardzo nam smakowało, aczkolwiek uważajcie z parmezanem. Nasz był bardzo intensywny (nr 4 w 5-cio stopniowej skali) i dużo go dać do dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony(...)ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina czerwonego 800g bulionu warzywnego 50g masła 75g parmezanu tartego (miałam parmezan b. mocny – nr 4, więc dałam go zdecydowanie mniej – małą garść, a i tak uważam, iż był zbyt mocno wyczuwalny)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra, dół). Burczaki ułóż na blasze

Moja Delicja
Dynia faszerowana z boczkiem 228

kostkę ) 100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3  odłożyć  do posypania) 1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę ) Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo) przygotowanie Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką  nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia(...)solą i sporą ilością pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać  resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15  - 20 minut. Podawać gorące. Smacznego

Stare Gary
Tarta z dynią i kozim serem 199

słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia ! Tarta z dynią i kozim serem Składniki: Ciasto: na formę 20×30 cm 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe(...)wysypujemy wierzch suchym grochem lub fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej). 2. Dynię pokroić

UgotujmyTo.pl