która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja wersja rybki po grecku Składniki: 1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego(...)dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć po czym gorące wyłożyć na usmażoną rybę. ryba po grecku
O kuchni z uczuciemmarchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką rosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany czosnek(...)ostry aby przełamać słodycz marchewki i kremówki). Doprawiony sos wlewam ponownie na patelnię, kładę mięso i delikatnie podgrzewam (im dłużej będzie sos podgrzewany, tym mniejsza moc chrzanu). Podając można danie oprószyć świeżym koperkiem wedle uznania bądź jakąkolwiek inną zieleniną (króliki lubią zielone ; ) Danie można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami, ryżem itd. Można także (po uduszeniu) oddzielić mięso
Right Behind The KitchenNaleśniki z twarogiem i czereśniami składniki dla czterech osób 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru
Miód i pieprzobiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś(...)albo w zupie. Polecam ten drugi sposób, wtedy zupa ładnie nam się zagęści od mąki. Jeśli jest za rzadka można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w wodzie. Śmietanę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Smacznego
na moim stole...papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada(...)blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną w gorącej w wodzie. Kawałki czekolady układamy potem w mniej więcej równych odstępach (tak żeby potem po przekrojeniu w miarę możliwości na każdym kawałku była kosteczka czekolady) Pieczemy w 160 stopniach przez
JedzeniomaniaSKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2
ClauditteMissCookingperliczkę ( tutaj link do wpisu ). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked . To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła(...)minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej aż będzie bardzo gorący i smażymy kurczaka aż się mocno zrumieni i będzie ugotowany w środku, około 7 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy z oleju na ręcznikach papierowych. Na patelnię wrzucamy dymkę
W kuchni wieczoremsoczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz, - 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego - kilka liści laurowych (5szt). - olej do smażenia - 4 ząbki posiekanego(...)jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO
Pasje JolkiBardzo lubię takie jednogarnkowe dania z ryżem. Przy gotowaniu można puścić wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie zawsze potrawa wyjdzie smaczna. Jeśli nie mamy czasu "bawić się " z gotowaniem ryżu w bulionie, ugotujmy na szybko woreczek ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i kurczaka. Potrawa jest syta(...)bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część bulionu. I tak, aż do wyczerpania bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią. Jeśli okaże się, że po wykorzystaniu buliony
Walijskie PichcenieSkładniki: por 1 średni, jajko 1 sztuka, ser żółty morski 20 dag, jajka ugotowane na twardo 7 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięprzetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję(...)owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia. Ponownie podgrzewamy owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję waniliową. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy zakrętkami do dołu. insertCookd("180947e8b4d48965d185254b400cf891
Kulinarne przygody GatityDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej
Praktyczna plpodsypywania ciasta 50g margaryny 40g cukru 1 żółtko 20g czekolady deserowej 10-15g migdałów 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki - czekoladę pokroić w drobną kostkę - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały(...)cienko rozwałkujemy ciasto. Warto pamiętać, że należy robić to dość delikatnie, żeby wałkiem nie rozgnieść kawałków czekolady w cieście. Jeżeli pieczemy nasze ciasteczka na raty, ciasto, z którego w danej chwili nie korzystamy, warto przechowywać w lodówce, to pomoże pozostać czekoladzie twardą i zapobiegnie ewentualnemu "rozprasowaniu" przez wałek
Smakołyki BerenikiSmaczna, gęsta kasza manna na mleku z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego Dzisiejsze śniadanie to powrót do smaków dzieciństwa mojego męża. Któregoś dnia
Mój pomysł naPyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć
Oryginalny smak