dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:319/571)

Faszerowane roladki schabowe 190

ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać ;) Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania! I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe. Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad. Podane ze smażonymi pieczarkami na masełku i ziemniakami z koperkiem zachwycą domowników(...)każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą. Na sam koniec doprawiamy do smaku i zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu 217

sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!.  Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu(...)pomidorowy mieszamy z warzywami oraz z przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. 4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.    Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny

Apetyczna babeczka
Uszka z grzybami 201

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki

R'n'G Kitchen
Pianka z marchewki 171

Składniki: ( na 3-4 porcje) 0,5 kg marchewki 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku

KreatywnePiny
Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem 417

Byczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął

Kto ugości moich gości?
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 214

Placki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi

Apetyczna babeczka
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 230

łagodzący wpływ Morza Bałtyckiego . [2] [2] Strategia Promocji Powiatu Kołobrzeskiego na lata 2012-2020. PDF. Str. 13 UWAGA !!! ---> Jeżeli ktoś wybiera się do Kołobrzegu pierwszy raz to bardzo gorąco polecam udać się do razu do Ratusza gdzie mieści się Informacja Turystyczna i Pani podaruje Wam super pakiet przewodni po mieście i okolicach a w tym książki, mapy(...)puścić na to dziecko? tylko potem człowiek patrzy w ten portfel i co widzi? same miedziaki :) jeden spacer i po drodze z 10 maszyn na połowę dałam się namówić niemalże każdego dnia. Myślę sobie a masz synu, korzystaj :D to Twoje wakacje, aj tu jestem tylko po to by Cię pilnować.  Fontanna ?!? Błagam, niech mi ktoś wytłumaczy

ClauditteMissCooking
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 206

jest do najsmaczniejszych kuchni świata. Wpływy tej kuchni odnajdziemy w kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane były(...)łyżkami wrzątku. Ryż płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy ryż, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy szafran i wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy, gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Na powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Próbujemy czy ryż jest ugotowany i wystarczająco słony. Zdejmujemy z ognia,spulchniamy widelcem, dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki bezglutenowe 231

Naleśniki od zawsze były moim ulubionym daniem na śniadanie. Choć osobiście nie muszę zwracać uwagi na gluten to mam kilkoro przyjaciół którzy z uwagi na włączoną dietę bezglutenową muszą wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba

Naleśniki
Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce 180

wiosenny obiad - szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Niebo w gębie! Danie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek .  Składniki na 2 porcje: domowy sos holenderski (przepis tutaj ) 1 pęczek zielonych(...)garnka wlać wodę. Posolić. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Na gorące szparagi wyłożyć sos holenderski. Na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Jajko delikatnie posolić i popieprzyć. Od razu podawać

Ugotować
Surowe ciasto ze skiełkowanej kaszy gryczanej 270

nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka jęczmienia w proszku 100 g masła kokosowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego   Przygotowanie(...)lodówce nieźle trzyma się kupy Tak wyglądał mój Dzień Kobiet, tulipany dostałąm od taty! Zjadłam to co było na talerzu po czym wybrałam się biegać, o dziwo dałam radę

greenscarf
Kurczak w pieczarkach i grzybach mun 213

strąk czerwonej papryki 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól                    Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące. Sos : 1/2 szklanki wody łyżka sosu sojowego  3 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao około pół szklanki keczupu łyżka sosu chili(...)delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec dodać łyżkę sosu słodko- kwaśnego doprawić solą - wymieszać Na koniec dodać usmażone mięso z kurczaka i dusić razem przez 2-3 min. Danie można przygotować bez grzybów mun, a dodać tylko z pieczarki. Ja podałam z kaszą jaglaną :) Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty

Proste Potrawy
Ciasto "Gruszki z miodem" 162

łyżeczki sody Masa gruszkowa: 1 kg gruszek (waga po obraniu) 5 łyżeczek żelatyny cukier do smaku - według uznania Masa śmietanowa: 330 g śmietany 30% 1 łyżka cukru (ja dałam 3 łyżki) 1 galaretka cytrynowa Składniki na ciasto miodowe zagnieść na jednolite gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)zagotowałam). Dodać cukier do smaku i wymieszać. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić do namoczenia. Po 10 minutach zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i dobrze wymieszać. Do gorących gruszek dodać ciepłą żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę zalać 1 szklanką gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę

talerz przyjemności
Leniwe z cebulą i wędzonym serem 171

odsmażałam klusków "wczorajszych", ale specjalnie je ugotowałam i odsmażyłam świeżutkie, jeszcze ciepłe. Mąż poprosił o posypanie ich startym żółtym serem, a że dysponowałam tylko obeschniętą końcówką wędzonego, więc danie zyskało delikatny posmak wędzonki :) Składniki: 40 dag serka homogenizowanego naturalnego 1 jajko rozmiar L 20 dag mąki pszennej sól łyżka oleju duża łyżka masła sklarowanego duża cebula kawałek twardego wędzonego(...)Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam. Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam pokrojoną cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zmiękła i zaczęła się rumienić, dodałam osączone, jeszcze gorące kluski. Smażyłam do zrumienienia klusek, nie mieszając zbyt wiele, żeby się nie rozleciały. Wyłożyłam na talerze i posypałam startym na średnich oczkach tarki wędzonym serem

Kuchenne zapiski Edyty
Opolska karkówka na kapuście 246

Alternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa(...)wody, a w tym samym czasie na patelni, na średnim ogniu podsmażyć karkówkę, którą po podsmażeniu również dodać do kapusty. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać pół szklanki gorącej wody, żeby wymieszała się z sokiem i tłuszczem z mięsa i cały płyn przelać do garnka z kapustą. Dodać posiekany czosnek i czosnek granulowany. Dusić na małym ogniu pod przykryciem

Trzeci talerz