więc czas ustalić świąteczne menu. Już od tego tygodnia będę Wam przesyłać dania świąteczne, ale do tego czasu też musimy coś jeść. U mnie jak zawsze propozycja dania mięsnego. Schab w paście serowej to świetna propozycja na obiad. Mięso nie jest suche, ale syte i smaczne. Do tego podałam surówkę z pora i frytki(...)wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Nakładać porcje pasty serowej na kotlety i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Podawać gorące posypane natką pietruszki. schab w paście serowej
O kuchni z uczuciemlekceważąco, a ona łypie na nas z podziwem aż łodygi dęba stają. I cóż? A no nic. Idziemy dalej w poszukiwaniu czegoś bardziej oswojonego. A być tak nie musi! Dajmy szansę temu niewyrośniętemu burakowi , okażmy odrobinę litości i zróbmy zeń smakowitą zupę doprawioną czosnkiem, octem balsamicznym i ostro-słodkim posmakiem owoców jałowca . Zaprośmy młode ziemniaki i koperek - botwinka gotowa(...)niebarwiącej cienkiej szmatce, której należy nadać kształt sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy
Right Behind The Kitchenposmakuje :) Ja się podrobów nie boję a nerki potraktowałam jako kolejne wyzwanie kulinarne. Podpytałam mamę jak je przygotować do gotowania. Reszta to moja improwizacja :) Wyszło zaskakująco smaczne danie. 1 kg nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju(...)plastry nerki ( średniej grubości ), oczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chilli, ziele angielskie i czosnek. Podlać winem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kostkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i podlewać nią cynaderki. Wszystko dusić ok pół godziny. Warto było poświęcić trochę czasu na cynaderki :) Cynaderki podałam z ziemniakami tłuczonymi ze śmietaną i kiszonym ogórkiem
Jemy PijemyFaszerowane papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki papryk i farsze. Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie. składniki 10 długich, słodkich papryk farsz: 250 g szpinaku(...)zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem odcisnąć. Papryki umyć, położyć na desce, naciąć wzdłuż na całej długości, usunąć pestki. Włożyć do głębokiej patelni lub garnka i zalać gorącą wodą, gotować 5 minut na małym ogniu, następnie papryki wyjąć i osuszyć. Przygotować farsz. Do blendera włożyć czosnek, cebulę, papryczkę i pietruszkę - posiekać. Przełożyć do miski
Stare Garyshortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix . Jeśli lubicie takie słodkości, to gorąco polecam Wam ten przepis. Ciasto milionera jest w dodatku bardzo szybkie w wykonaniu i starsznie proste, więc chyba dwa razy nie muszę przekonywać? :) Ciasto wykonałam w blaszce(...)Wyłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód (najlepiej jeszcze ciepły, dzięki czemu kajmak da się łatwo rozprowadzić). Zostawić do ostudzenia. Do rondelka wlać 6 łyżek śmietanki, pokruszyć czekolady i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolady już się rozpuszczą, lekko je przestudzić
Kulinarne PrzebojePyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi................. Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach. Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć wiele smakowitych dań , a odrobina własnej inwencji sprawii , że risotto może stać się jednym z ulubionych potraw...... .........tak jest właśnie ze mną ....uwielbiam risotto(...)mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz. -Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu . -Stopniowo dodawać chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć z ognia. Risotto doprawić do smaku, dodać starty ser i masło. -Energicznie wymieszać
Zakamarki mojej kuchnizazwyczaj wszystko kręci się wokół gotowania. Zaopatrzona w stos specjalistycznych książek, co dnia staję przed nowymi gastronomicznymi wyzwaniami, próbując czegoś się nauczyć, ale i pokazać samej sobie, że mogę, dam radę. Czy udaje mi się podołać? Nie mnie to oceniać, lecz tym, którzy spożywają moje potrawy. Jednak i tak, wszystko, czego się do tej pory nauczymy, w pewnym momencie przestaje(...)szklanki śmietanki 12% ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam. W garnku podgrzewam masło klarowane, a gdy jest odpowiednio gorące, wrzucam pora z czosnkiem i podsmażam. Wlewam wino i odparowuję Marchew i pietruszkę obieram, kroję w drobną kosteczkę, wrzucam do pora. Czysty wywar rybny dodaję do całości, doprowadzam do wrzenia
W kuchni Karmel-itkiJedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie(...)robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 35 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 średnia cebula 80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie) sól
Stare Garyrozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(...)cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była za twarda. Do warstwy jogurtowej dałam więcej kawy, a jej smak i tak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Całość komponuje się świetnie - gwarantuję, że nie tylko mamy zakochają się w tym cieście
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyznam, że nie miałam okazji wypróbowania makaronu gryczanego, więc kiedy Sklep naSushi mnie nim obdarował postanowiłam stworzyć zdrowe i pyszne danie dla Mojej Rodziny :). Danie zostało przyjęte z wielkim entuzjazmem i kolejką po dokładkę!!! Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu gryczanego Soba 2 marchewki duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średni brokuł 2 łyżeczki pasty(...)minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość posypujemy złotym ziarnem siemienia lnianego
Apetyczna babeczkajeszcze trochę świątecznie. W przerwie między Świętami a Nowym Rokiem na naszym stole pojawił się schab. Jego wyjątkowość tkwi w sosie na bazie cydru, a do tego jest to danie, które niemal robi się samo. Po kulinarnych zawirowaniach z końca roku warto na chwilę odpocząć, bo obiad zrobi się sam. Schab pieczony w cydrze. składniki 1,2 kg schabu(...)ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy całość kolejne 15 minut i wlewamy cydr. Od tego czasu mięso z ziemniakami pieczemy około 1 godzinę często podlewając sosem z pieczenia. Podajemy gorące. Smacznego
Przysmaki KarolkiSKŁADNIKI: 4 duże najlepiej owalne ziemniaki 1/4 szklanki śmietany 1 duża cebula 100 g buczku 1 łyżka masła sól pieprz czosnek ser żółty oscypek koperek lub
harrisaKolejna dawka kaszanych specjałów – tym razem papryka faszerowana kuskusem Składniki: - 1/3 szklanki kaszy kuskus (ok.70g) - 1/3 szklanki wody - 2 duże papryki - 1 pierś z kurcza1
Kuchenne WariacjeDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży
Kolizje Smaków