lepszych sposobów przygotowania oszukanych kotletów schabowych z kiełbasy mielonki, mortadeli, czy też z konserwy turystycznej! Obecnie czasami jednak wracamy z Piotrem do smaków dzieciństwa, gdyż te proste, tanie dania były również smaczne! Powiem jednak, że kiedyś kiełbasa mielonka, czy mortadela była dużo bardziej smaczniejsza. Obecnie taka kiełbasa jest tania i mniej wartościowa niż schab, a ten przepis(...)potem w jajku, a następnie w bułce tak jak klasyczne kotlety schabowe. Panierujemy kiełbasę dwa rady, wtedy kotlet jest smaczniejszy i bardziej chrupiący. Tak przygotowane „kotlety” smażymy na bardzo gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Smacznego! The post Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZawsze staram się zrobić coś ciekawego na obiad.Przyznam, że nie lubie powtórzonych dań choć wiem, że w codziennym gotowaniu jet to nieuniknione. Kiedy wyciągłam pierś z kurczaka od razu włączyła mi się myśl o zmieleniu go, a że miałam w szufladzie paczkę sezamu postanowiłam to połączyć. Wyszło fajnie choć mój Ł. marudził, że nie ma jego ulubionego zwykłego(...)zmięknie, odciśnij. Mięso, kajzerkę i cebulę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Z masy formuj kotlety, obtaczaj w sezamie i smaż na gorącym oleju na złoty kolor
Kubki smakuprzygotowanie czegoś pysznego do jedzenia. Niespiesznie można zabrać się za szykowanie i pichcenie. Dziś postanowiłam zrobić jajka zapiekane w kokilkach z porem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to danie przeszło moje najśmielsze oczekiwania - okazało się być po prostu przepyszne! Nawet K., który jest moim wielkim krytykiem, bardzo je chwalił, a muszę przyznać, że jest bardzo wybredny i trudno(...)usmażonymi porami (do połowy wysokości naczynia), zrobić niewielkie zagłębienie i wbić jajko, na wierzchu można jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć, ewentualnie posypać papryką. Kokilki ustawić na blasze napełnionej gorącą wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10 minut, lub do czasu aż białka będą ścięte, a żółtka płynne. Natychmiast podawać, najlepiej z grillowaną bułeczką. Smacznego
Codzienne GotowanieSchab na mleku to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu(...)cienkie plasterki. Na wierzchu mięsa ułożyć cebulę oraz czosnek i zieloną pietruszkę. Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin lodówki. Następnie na dno garnka wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący przesmażyć schab oraz warzywami. Gdy całość uzyska lekko złoty kolor, to wlać mleko oraz wodę. Na sam koniec dodać zieloną pietruszkę. Zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli
Ugotowaćchrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań m.in. z drobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu(...)podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący. Podawać na ciepło. ******************************** ******************************** Składniki - wariant drugi 200 g gęstej śmietany minimum 18% 150 -200 g ostrego tartego chrzanu 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru 1 całe jajko Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNaleśniki od zawsze były moim ulubionym daniem na śniadanie. Choć osobiście nie muszę zwracać uwagi na gluten to mam kilkoro przyjaciół którzy z uwagi na włączoną dietę bezglutenową muszą wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba
Naleśnikiśrodku nieco pesto i sera, a jajko w którym je obtaczałam również jest z dodatkiem pesto. Dzięki takim dodatkom, zwyczajne schabowe zamieniły się w całkiem niezwyczajne danie. Polecam! składniki 4 kotlety schabowe z kostką 4 kawałki ulubionego sera pleśniowego (u mnie Stilton) 4 małe łyżeczki Pesto Monini Rucola + 1 łyżka do jajka 1 jajko sól, pieprz przygotowanie(...)aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 30 - 40 minut. Jeżeli używaliśmy patelni którą możemy wstawić do piekarnika, wstawiamy mięso bez przekładania. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Stare Garytłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli(...)kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę, ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin. Do zupy dodajemy
Stare GaryIdealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.Chyba wszyscy je lubią.Sama je uwielbiam,choć bardzo rzadko je robię.Jest to danie niestety dość kaloryczne ,jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko. Może właśnie ta częstotliwość sprawia,że są witane z takim entuzjazmem,gdy tylko pojawią się na stole.M(...)żeberek,podlać wodą dodać listek laurowy i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostekpodawać na goraco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko(...)przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli nie będzie się chciała kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki). Formujemy kotlety , a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkoroku znów na Wigilię postanowiłam trochę poeksperymentować...i skorzystać z tego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione ..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę(...)przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc. Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach
Moje domowe kucharzenieŚledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można
R'n'G KitchenSkładniki: łopatka cielęca 1,2 kg/z kością, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni LubięDżem truskawkowy z gorzką czekoladą Co prawda nie jest to typowy wyrób, który przygotowuję na zimę i raczej służy do bieżącej konsumpcji.Wykorzystuj
Miód i pieprzOkoń w płatach migdałowych z frytkami Składniki: - świeże okonie - jajko - płatki migdałowe - mąka kukurydziana - bułka tarta - sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki
Kuchnia co dniaSkładniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2
My Culinary ArtUwielbiana w moim domu smaczna, aksamitna i aromatyczna zupa - krem z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli, serka topionego oraz gałki muszkatołowej i curry. Najlepiej zasmakuje podana
Smakowite Daniaskładniki * 100 g salami * 1/2 małego słoika papryki marynowanej * 1/2 opakowania makaronu świderki * 50 g startego sera parmezan * 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka * 1/2 pęczka
Mix smakuskładniki * 500 g surowej szynki wieprzowej * 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy) * 1 papryka czerwona * 1/2 niedużego brokuła * 1 średnia marchewka * kilka plasterków
Mix smakuJuhuuuu! Nadszedł mój ulubiony czas w roku! Odliczanie do Świąt. Choć marznę jak szalona, to sama myśl o Bożym Narodzeniu wywołuje we mnie błogość
Gotowanie to kochanieSkładniki: 30 dag pieczarki,, 1 sztuka cebula, 1 sztuka jajko surowe, 10 sztuk jajka gotowane na twardo, 3/4 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1/2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka
W Mojej Kuchni Lubięsmacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym tak jest. Minimum składników, bo tylko(...)oprószyć solą i pieprzem ziołowym (2 łyżki), obtaczać w mące i z obu stron chwilę obsmażyć, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać gorącą wodą do jego pokrycia, dodać ziele angielskie i listek laurowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wcześniej lekko obsmażone
Kuchcik gotujeDanie idealne. Na imprezy (na przykład na sylwestra) czy też na Nowy Rok. My przygotowujemy 31 grudnia przeważnie wielki gar takiego chilli (możecie dodać również inne mięso) i wszyscy są bardzo szczęśliwi. Najfajniej smakuje po północy ; ) Proste, sycące i nie trzeba długo stać w kuchni. Do przygotowania 6 porcji potrzebujemy: – 750g mięsa (kurczak/indyk) – 2 ząbki czosnku(...)Fixy. Całość wymieszać. Pokrojoną paprykę dodać do reszty i gotować na małym ogniu. Po chwili dodać kukurydzę. Na końcu doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, ostrą papryką i chilli. Podawać gorące z chlebem lub makaronem
Szybko Tanio SmaczniePierwszy raz robiłam dżem z pomidorów. Bardziej z ciekawości niż wiary, że wyjdzie z tego coś smacznego. Dałam zdecydowanie mniej cukru niż przewidywał przepis, ale moim zdaniem to ilość wystarczająca. Trzeba po prostu w trakcie gotowania próbować, i jeżeli dżem wyda się Wam jednak za mało słodki - dodać więcej cukru. To porcja na 2 - 3 malutkie, ale z bardzo smaczną(...)długo, aż masa dobrze odparuje (zostanie ok 1/3) i zrobi się lekko szklista. W zależności od rodzaju użytych pomidorów może to zająć od 2 do 3-4 godzin. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzowć 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st C (wstawiam słoiki do zimnego piekarnika), następnie wyjąć , odwrócić, ostudzić. Smacznego
Stare GaryChciałabym dać Wam jakąś złotą radę, co zrobić, aby nie pobrudzić zbytnio rąk przy robieniu konfitury orzechowej. Niestety nie pomagają żadne rękawiczki. O zgrozo czarne łapki miałam przez tydzień! Nie pomogło traktowanie rozpuszczalnikiem, szorowanie kwaskiem cytrynowym, moczenie dłoni w wodzie z mydłem przez godzinę. Podobno pomaga benzyna, ale nie próbowałam ze względu na utrzymujący się po niej z kolei zapach(...)miejscach. Zalewamy zimną wodą. Odstawiamy je na tydzień zmieniając wodę dwa razy dziennie. Gotujemy syrop z cukru i wody, pod koniec dodajemy cynamon i goździki. Orzechy odsączamy i zalewamy gorącym syropem. Odstawiamy do następnego dnia. Kolejny krok to zagotowanie konfitury i smażenie jej przez 20 minut. Po tym ponownie ją odstawiamy na 24 godziny. Ostatniego dnia konfiturę smażymy około
Wrzosowa Polanazielonej pietruszki i sera feta . Dzisiaj zachęcam do "bogatszej" wersji drobiowych kotlecików. Połączenie kukurydzy, cebulki, zielonej pietruszki i sera feta jest naprawdę pyszne :) Poniższe kotleciki to pomysł na szybkie danie obiadowe, ponieważ przygotujecie je w niecałe 30 minut. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 kostki sera feta(...)pokrojone mięso, odcedzoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę i ser feta. Za pomocą łyżki, całość ze sobą wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyć na papierze, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Fan wszelakiego mięsa
UgotowaćKOKOSOWY: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka) * 200 g białej czekolady, połamanej 350 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku (dałam 3 łyżki, w przepisie brak cukru) DODATKOWO: 1 szklanka Amaretto (zamiast Amaretto nasączyłam biszkopt ponczem zrobionym z wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny, cukrem pudrem(...)szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 40 cm na podłogę. Ja tym razem nie rzuciłam biszkoptem tylko pozostawiłam w formie
Słodko-Słony Świat Ilonykonkretną godzinę do restauracji. Jak widać nie wszędzie przygotowują to danie w większej ilości, a już tym bardziej nie na wieczór. Paella uznawana jest za zbyt ciężkie danie aby zajadać się nią na wieczór. Ale wyjazd do Malagi musiał zakończyć się sukcesem. Pomógł tym razem Trip Advisor , a wybór padł może nie na #1 w tym mieście(...)być wyśmienicie. Po bardzo dobrym posiłku warto przekąsić coś słodkiego. Dookoła jest mnóstwo kawiarenek i cukierni, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Małe porcje słodyczy, szybkie espresso lub gorąca herbata pozwolą jeszcze na wypicie w kolejnym barze odrobinę wytrawnego wina. Na koniec - pięknie i przepysznie Z pewnością wycieczka do Andaluzji zapewni każdemu przepiękne widoki – z jednej strony
Right Behind The Kitchenrumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem(...)oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża
Rozpustne gotowanieKurkowy , który proponuję zaserwować z błyskawicznymi Kluskami Leniwymi. Taki obiad jest bardzo sycący oraz niezwykle apetyczny i jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Uwielbiam takie swojskie dania i jestem przekonana, że i Wam posmakuje. Nie żałujcie tylko natki pietruszki - super pasuje do sosu, a jeśli macie ochotę możecie dodać ją nawet do ciasta(...)kawałki. Wrzuc kluski w dwóch turach na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia (w środku nie mogą być surowe). Rozłóż kluski na talerze i polej gorącym sosem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyNiemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia, czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i występują w trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w polewie czekoladowej. Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają(...)mleka lub wody zmieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny Jeśli miód jest twardy, wkładamy go do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszając. Miód ma być płynny, ale nie gorący. Jeśli jest ciepły najlepiej wlać do niego zimną śmietanę, by od razu był gotów do użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca
Smakowy Rajszybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego(...)przegryziony musi stawiać lekki opór), ponieważ będzie się dodatkowe 2-3 minuty gotował w sosie na patelni a nie chcemy, żeby nam się rozgotował. 2. Na podgrzanym -ale nie gorącym- oleju podsmażyć 2-3 minuty obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Uważać, żeby nie zbrązowiał. Dodać pokrojoną na kawałki dynię i chwilę mieszać, żeby dynia się zagrzała. Dorzucić opłukany szpinak
UgotujmyTo.plTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii. Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiem Składniki: ciasto(...)posiekać - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, żółtko i śmietanę oraz posiekane migdały, zagnieść elastyczne ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku - orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprażyć przez kilka minut w piekarniku
Smakołyki Berenikipostanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:) Składniki: 600g karkówki 500g(...)umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około 50 ml oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy gorącą wodą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem według smaku
Kolizje Smakówtutaj . Składniki: -1/2kg mąki orkiszowej (w tym ok. 100-150g pełnoziarnistej) lub pszennej -40g drożdży -1 łyżeczka cukru trzcinowego -szczypta soli -1.5 szklanki letniego mleka(ja dałam ok. 1 i 3/4 szklanki- ze względu na mąkę pełnoziarnistą) -2 łyżki ksylitolu -1 duże jajko(lub 2 małe) -2 jabłka Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę oleju kokosowego roztopionego(...)racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę). Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju
Smaczne Zdrowe