były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam foremki w kształcie choinki, nadały pierniczkom Świątecznego charakteru. Upieczone pierniczki udekorowałam po swojemu. Przepis na Piernikowe choinki: Składniki: 125 g margaryny(...)stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4 mm i wykrywamy foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Studzimy i dekorujemy pisakami cukrowymi i żelowymi, dekorację można przygotować samemu. Smacznego! The post Piernikowe choinki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGorąco. Zdecydowanie za gorąco. Żar leje się z nieba i, gdyby nie te lekkie powiewy wiatru, padlibyśmy w Kościanie jak kawki. Wracając z pociągu, z kursów językowych, na termometrze znajdującym się na największym w mieście rondzie zobaczyłam.. przerażającą liczbę. 42 stopnie! Co prawda, w słońcu, ale przy tej duchocie nawet w cieniu ma się ochotę rozpłynąć. Przy(...)inne do jedzenia. A ja tak lubię, nawet najzwyklejszy eintopf mnie zachwyca. No, to będzie kalafiorowa. Bardzo ekspresowa. Idealna dla tych o dwóch lewych rękach w kuchni. Jej nie da się zepsuć. Chyba, że przesolimy ;] EKSPRESOWA KALAFIOROWA. (własna, z tego co pod ręką) 1 średni kalafior 5 małych marchewek 2 pietruszki (korzeń) natka pietruszki 2 surowe ziemniaki
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku
Karo in the KitchenZdecydowanie najczęściej jedzoną przez nas rzeczą jest… pieczywo. W sklepach mamy szeroki wybór chlebów, bułek, bagietek, pieczywa chrupkiego i tostowego, aż może się zakręcić w głowie
Proste-przepisy.plKiedyś robiłam sałatkę z zupek chińskich, teraz przyszedł czas na zapiekankę. Zapewne niektórzy skrzywią się na samą myśl, że można jeść zupki chińskie, bo przecież takie
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, boczek wędzony 10 dag, masło do smażenia 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, panierka
W Mojej Kuchni Lubięprzypadkowo. Zaintrygował mnie do tego stopnia, że pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory(...)dolać bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki zmiękną). Mąkę rozrobić w ok 1/3 szkl wody, wlać do gulaszu. Doprawić do smaku. Podawać gorące
6niebopodałam z pyszną, kolorową sałatką przygotowaną z niezwykłą dbałością o każdy szczegół. Dodatkowym atutem jest to, że bardzo ładnie prezentuje się na talerzu #Ambition. Uważam bowiem, że danie powinniśmy jeść najpierw oczami ;) Pałki z kurczaka: 1 kg pałek z kurczaka 3 łyżki keczupu pikantnego łyżka miodu łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego(...)kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły. Gorące pałki z kurczaka podajemy z sałatką. Na sałacie z dbałością układamy pomidorki, oliwki, posypujemy piórkami czerwonej cebulki i prażonymi ziarnami. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dla Czytelników bloga czeka
Smakołyki Asistrąka czerwonej papryki 1 pomidor 1 średnia cebula natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka startego sera (parmezan) Wykonanie: Soczewicę przepłukałam w gorącej wodzie. Jeśli wcześniej namoczymy soczewicę, wówczas czas gotowania jej jest krótszy. Ja gotowałam bez namaczania 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam, a potem zmiksowałam. Patisony umyłam i odcięłam kapelusiki. Łyżeczką(...)zapiekałam 30 minut. Po upieczeniu wyłożyłam patisony na liściach sałaty No, to tyle o moich patisonach. Jeśli macie ochotę, zróbcie takie kolorowe danie np. na kolację. Ja faszerowałam patisony, Wy możecie zrobić taki farsz np. do cukinii, papryki, a nawet do pomidorów. Życzę dobrej zabawy przy faszerowaniu a podczas konsumowania... SMACZNEGO ! Krys Polecam
Kuchnia u KrysiMacie w lato tak, że nie chce Wam się robić obiadu, bo za gorąco? Ten pyszny sos z bazylii, rozwiąże Wasze problemy. Sos do sałatek, makaronu. Jego wykonanie nie zajmuje dłużej niż 5 min. Cudownie pachnie bazylią. Jeśli chcecie poeksperymentować z sosem jako dodatkiem do sałat, to potraktujcie ten sos jako bazę i dodajcie np sok z cytryny, musztardę(...)wcześniej z lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzepyszny chlebek własnej roboty ,prosty w wykonaniu z dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.Z podanych składników wychodzi jeden , duży Bochenek chleba. Danie ma 231 kcal. 1 kromka chleba pszennego z Siemieniem Lnianym 1/2 trójkącika serka topionego light 1 łyżeczka pasztetu drobiowego 1 mała gruszka **************************************** Kromkę chleba posmarować serkiem Topionym i pasztetem.Podawać z gruszką. Chleb Pszenny z Siemieniem(...)minut.Formę wysmarować olejem i obsypać ziarnami , włożyć ciasto ,przykryć znów na 20 minut.Ciasto powinno dobrze wyrosnąć.Włączyć piekarnik 200 stopni.Ciasto szybko wypełni formę i dlatego musi być bardzo gorący piekarnik.Włożyć blaszkę do piekarnika włączonego góra - dół i piec 1 godzinę.Chleb dobrze wyjąć z formy i dopiec go już bez blaszki.Chleb jest gotowy ,gdy postumamy palcem o spód
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Delecta - łyżka kwaśnej śmietany - 80 g cukru(...)stopni C. 4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z barwnikiem i malujemy serca na czerwono. Życzę smacznego! Dajcie koniecznie znać co sądzicie? PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNIPierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki
Karo in the Kitchen