dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:320/571)

Wegetariański kapuśniak 156

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.   Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki(...)garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia (kolor jasnobrązowy). Gorącą zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do kapuśniaku razem z majerankiem. Zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki. Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia

mojewypiekiinietylko
kotlety mielone z kurkami... 235

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 642

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji. Składniki na duże naczynie: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy typu dijon(...)się gotowały do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając.  Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i na powierzchni ukażą się bąble. Podawać gorącą, ewentualnie posypaną natką lub koperkiem

wyzwania kuchenne
Bruschetta z truskawkami i balsamico 147

bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba żytniego 1 łyżka oliwy 4 truskawki melisa kawałek sera pleśniowego(...)oliwą i grillujemy kromki z obu stron. Grzanki układamy na talerzu. Każdą grzankę posypujemy serem pleśniowym, na wierzchu układamy truskawki z melisą. Doprawiamy czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast i jemy gorące! Smacznego. The post Bruschetta z truskawkami i balsamico appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Penne prawie carbonara wg Buni 230

Spaghetti carbonara to klasyka . A jak to zawsze z klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu(...)paski i podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Usiekać natkę pietruszki. Oddzielić żółtko od białka ( białko można zamrozić i użyć potem do innej potrawy). Wymieszać żółtko ze śmietanką. Wrzucić gorący makaron na patelnie do wędzonki. Zamieszać . Zdjąć z gazu. Wlać śmietankę z żółtkiem .Doprawić gałka muszkatołowa i pieprzem.  Wyłożyć na półmisek lub talerze ( u mnie są to 2 porcje

Buniabaje w kuchni
Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie 182

Przepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za

Oryginalny smak
Rogale Świętomarcińskie 204

pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła ! Na początek dajcie 1 szkl mleka, tak było przepisie, jednak dla mnie okazało się to zdecydowanie za mało. Z wyrobionego ciasta formujemy prostokąt i wkładamy go do lodówki na 1h. Po tym czasie(...)ciasta. Po trzecim wałkowaniu ciasto w misce szczelnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Nadzienie : Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min. To samo robimy z orzechami i daktylami, tylko że w oddzielnym naczyniu. Wszystko odcedzić i zmielić (migdały też) 2 lub trzy razy

charlotte gotuje
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 155

lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina(...)gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny. Smacznego Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również: Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z dynią i serem pleśniowym

Codziennik Kuchenny
Spaghetti carbonara 148

tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Jest to najpopularniejszy włoski makaron, który jest błyskawiczny do przygotowania oraz bardzo sycący. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Jednak według mnie danie jest o wiele lepsze z dodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie(...)końcu dodaj do tego czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię. Całość na końcu zalej sosem i gotuj na małym ogniu do czasu zgęstnienia, mieszając. Podajemy na gorąco posypane parmezanem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasteczka owsiane z sezamem 401

sama, a zajadałam się tymi "sklepowymi". Istnieją ich dwie wersje: z czekoladą i bez niej, i obie są bardzo smaczne, w zależności od tego, na co ma się w danym momencie ochotę. Przygotowane przeze mnie ciasteczka są bardziej sezamowe niż te oferowane w sklepie, choć również bardzo smaczne, a przede wszystkim - bez zbędnych czy niezdrowych składników. Możecie je przygotować bez czekolady(...)przełożyć do malaksera, rozdrobnić na mniejsze kawałki - z rozdrobnionych składników przesiać przez sitko kilka łyżek, tak żeby oddzielić 4-5 łyżek zmielonych na pył, zalać je 5-6 łyżkami gorącej wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - masło roztopić, ostudzić - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - do rozdrobnionych płatków owsianych i sezamu dodać ostygniętą mieszankę płatków i wody, cukier puder, ostudzone masło

Smakołyki Bereniki
Ryż z indykiem i warzywami o nucie indyjskiej 131

Lekkie z ryżu danie, które można w 15 min przygotować, poczekać jeszcze 10 min i już smakować.  Dla tych, co kalorie liczą dnia każdego i dla tych, co lubią coś prostego i zdrowego.  Ryż, indyk, brokuły, groszek, pieczarki, szczypiorek, tymianek, olej rzepakowy i przyprawy, to wszystkie składniki tej potrawy.  Składniki na 4 porcje: filet z indyka(...)dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso z dodatkiem rozmarynu. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż  (wysypujemy z 2 porcji w woreczkach) i zalewamy 450 ml gorącej wody i mieszamy. Na wierzch układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ryż powinien wchłonąć wodę, a brokuł ugotować się na al dente pod wpływem

Moniki Smakołyki
Sałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolką 167

zwanym super food. Quinoa , jarmuż czy awokado to produkty o dużych wartościach odżywczych. Używam ich często w moich przepisach. Sałatka na ciepło z warzyw to moje ulubione danie na lunch do pracy czy kolację. Sałatka jest lekka, zdrowa. Lubię mieszać…Moja sałatka zawiera węglowodany o niskim GI, dużo protein ale też zdrowe tłuszcze. Takie sałatki mogę jeść codziennie(...)wodzie, wtedy nie będzie gorzka po ugotowaniu. Zblanszuj fasolki i liście jarmuża oderwane z łodyg. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż zioła z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i quinoa. Gorącą sałatkę przełóż na talerz. Usmaż jajka, u mnie sadzone i ułóż na sałatce wraz z awokado. Posól jajka i posyp chili

codojedzenia
Pasztet z cukinii i soczewicy 185

cukinia w ilościach nie-do-przerobienia aż się prosi o spożytkowanie. A ponieważ już dawno chciałam spróbować zrobić pasztet z…. soczewicy, postanowiłam że zrobię pasztet mieszany – cukinia z soczewicą. Danie wyszło super – lekkie, zwarte i wilgotne. Choć doprawiałam je jedynie solą, pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony(...)wody, posolić i gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się wchłonie, a soczewica rozpadnie. Jeśli woda odparuje za wcześnie można soczewicę podlewać gorącą wodą. Dobrze ugotowana soczewica nie musi być mielona, ale jeśli ktoś chce mieć gładki pasztet, nie widzę przeszkód żeby ją zmielić :) Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce

Trzeci talerz
Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym 250

będę ukrywać, że coraz bardziej mi smakuje. Smakuje również dzieciom, mężowi więc nie omieszkam wypróbować go w rożnych ciastach, deserach. Ostatnie ciasto orzechowe urzekło moje kubki smakowe bardziej, niż dane mi było przypuszczać. Dzisiaj testujemy sernik na zimno z masłem orzechowym w roli głównej, z bananami, bitą śmietaną i solonymi orzeszkami. Połączenie smaków niemalże doskonałe i tak też doskonale smakowało(...)minut. Masa serowa: 500 g kremowego serka np. Philadelphia 190 g masła orzechowego gładkiego 150 g syropu klonowego lub złocistego 150 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy

Made By Mom And Son
Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 202

tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć(...)rondelku z grubym dnem. Całość podgrzewamy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Studzimy, masa nie musi być zupełnie zimna, powinna być lekko ciepła, ale nie może być gorąca. W dużym naczyniu ( miska, garnek, makutra) umieścić mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy i sól. W letnim mleku rozpuścić sodę. Do suchych składników dodać masę miodowo- maślaną, mleko

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania