lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa(...)składniki zalewy razem z plasterkami marchewki. • Wszystkie warzywa wygnieść ręką i wymieszać razem. Dodać marchewkę z zalewy. • Warzywa przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić wieczka. • Słoiki włożyć do garnka z wodą i pasteryzować gotując 20 minut od momentu zawrzenia wody. • Odwrócić do góry dnem
To co kochamGOTOWANY W PIWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI Pyszne i wyjątkowe danie, inne niż tradycyjny schab w sosie. Najczęściej robię je w niedzielę, lub na specjalne okazje, bo zawsze wszystkim smakuje, a w dodatku schab w tej wersji przygotowuje się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje(...)plasterki o grubości ok. 1 cm i odłożyć. W garnku na maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać piwo i pogotować wszystko ok. 3 minuty. Zalać gorącą wodą, dodać sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować. W gotujący się na dużym ogniu wywar włożyć plastry schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień
Calzonella.comsmaku świeżych truskawek lub jagód (szczególnie w sezonie), ale frużelina z naleśnikami lub goframi też smakuje znakomicie. W tej wersji wystarczy dodać kleksa z bitej śmietany i będziemy mieć danie w barwach narodowych. W sam raz na majowe święta. Składniki: • 250 g truskawek świeżych lub mrożonych • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) • 1-3 łyżki cukru (ilość zależy(...)mąką, dokładnie wymieszać. Jeśli truskawki są kwaskowate, należy dodać 1 łyżkę soku, do bardzo słodkich można dodać 2 łyżki. 5. Frużelinę zagotować i odstawić rondelek z palnika. 6. Do gorących truskawek dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Można na chwilę postawić garnek na palniku i podgrzewać owoce, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzać do wrzenia! 7. Zdjąć
W mojej kuchniłyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego rumu Masa straciatella: 35 dag twarożku 3 krotnie mielonego 30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio 25 dag serka mascarpone Mlekoma 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Dr.Oetker Zielona masa: 3 galaretki(...)23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut. Studzimy. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia. Masa straciatella: Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali . Wszystkie serki
Wanilia i Kardamonomaga pracę nerek i wątroby, zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, pomaga zwalczać dolegliwości żołądkowe, łagodzą wzdęcia. Aby, przygotować napar należy wziąć 1,5 łyżeczki liści i zalać szklanką gorącej wody. Parzyć ok. 10 minut. KOMOSA RYŻOWA Komosa ryżowa, czyli inaczej quiona jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, zawierające pełny kompleks aminokwasów. Bogata w witaminy i składniki mineralne. Idealna(...)ryżowej pisałam na blogu już nie raz. Uwielbiam ją! Oprócz swoich cudownych właściwości zdrowotnych ma przepyszny, orzechowy smak, który można poczuć już po otworzeniu opakowania :) Świetnie komponuje się w daniach wytrawnych i słodkich, na zimno i ciepło :) OLEJEK Z NASION MARCHWI Olej z pestek marchwi to 100%, naturalny, zimnotłoczony olejek służący do celów kosmetycznych. Jak możecie zauważyć
Zdrowie na języku :Pkonsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać ). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt malinowy pochodzi z serwisu Domowe
Domowe Tortykonsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać ). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, nastépnie okrajamy delikatnie noykiem boki i wyjmujemy z formy. Aby nadać naszemu biszkoptowi KSZTAŁT SERDUSZKA: na kartece papieru
Domowe Tortymarchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie i u mnie podane na obiad znika bardzo szybko i są brane dokładki. Dodam, że jest daniem bardzo prostym, tanim i smacznym, warunek - trzeba lubić marchewkę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2 kg marchewki 1/2 kg chudego mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka) mała cebula(...)marchewka będą miękkie i zaczną częściowo się rozpadać (całkowicie nie rozgotowywać), co pewien czas zamieszać. Jeśli podczas gotowania cymes będzie zbyt gęsty, należy podlewać go co pewien czas gorącą wodą. Pod koniec dodać pietruszkę, przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Ten cymes może być bez mięsa, ale wtedy obowiązkowo dodać masła lub oleju dla lepszego przyswojenia witaminy A i Beta-karotenu
Kuchcik gotujekrem z dyni ma wiele odmian. To dlatego, że sama dynia jest raczej tłem potrawy a jej sercem są przede wszystkim przyprawy. to one nadają smak i charakter większości dań z dyni. Dlatego też przepisów na zupę krem z dyni może być bardzo wiele. Ja sama już raz podawałam przepis na zupę z dyni z szafranem . Teraz kolejny przepis(...)podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę (1-2 cm) dynię. Mieszamy i smażymy ok. 5 min aż dynia się zagrzeje. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem (o ile smażyliście w garnku, jeżeli na patelni to przekładamy dynię z cebulą i ziemniakami do garnka z bulionem). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy na wolnym ogniu
Pyza i SurówkaPierogi z truskawkami to danie, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Nie bez powodu tak utkwiły mi w pamięci. Ich robienie zaczynało się wczesnym rankiem. Całą rodziną wstawaliśmy, jedliśmy śniadanie, ubieraliśmy i wychodząc z domu zabieraliśmy dość sporo kobiałek. Tak, tak. By zjeść tak pyszny obiad, należało najpierw pójść na pole i nazbierać owoce. Uwielbiałam zbiory. Zawsze było dużo(...)krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta soli, ok. 230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć tu zależy wszystko od tego jak słodkie są owoce), 60ml mleka. Przygotowanie: Przygotować ciasto
W kuchni u Monikipstrąg , ale od czasu do czasu , dla odmiany też sobie ją przyrządzam . Dziś mam dla Was przepis na doradę po libańsku , czyli z dużą ilością kolorowych papryk oraz przypraw. Danie nie tylko sycące, ale też bardzo aromatyczne. Jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorada(...)pastę. Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem. Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na SłodkoPrzyprawy pieprz świeżo zmielony - 1-2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama) czosnek - 5 do 8 gramów na kilogram (dałem 12 gramów) majeranek - 2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama) sól warzonka - od 16 do 22 gramów na kilogram Przygotowanie Boczek i łopatkę wieprzową oczyścić z błon i ścięgien i zmielić jeden raz na największym dostępnym sitku(...)wody o temperaturze 80º C i parzymy przez około 25-35 minut w temperaturze 72-75º C (temperatura wody spadnie po włożeniu kiełbasy) lub zamrażamy. *** Pan Boczek gorąco poleca, aby czosnek roztłuc w moździerzu, dodać część odważonej soli i rozprowadzić na gładka pastę. Do tej pasty w moździerzu wsypać majeranek i dokładnie rozetrzeć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo często zdarza się nam kupować mrożone filety z ryby, które stanowią ważny element naszej diety. Zwykle są spożywane jako danie smażone w panierce itd. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę jeść zbyt często smażonych potraw, dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje się dla wszystkich(...)ułożyć wszystkie filety rybne. Po 5 minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę, posypać suszonym tymiankiem i solą. Dusić pod przykryciem przez następne 5 minut. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkaprostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych(...)osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały się nim oblepi. Mieszamy
Poezja smakupaczki) - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 0,5 szklanki ksylitolu(może być cukier) - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 70g tłuszczu roślinnego(typu "planta", ja dałam olej kokosowy) - ok.900g mąki orkiszowej białej (lub 850g pszennej) Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać trochę mąki , odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, ksylitol, sól, mleko, jajka(...)szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć ściereczką). Lukier: - 40g masła - szklanka cukru pudru - łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2-4 łyżki gorącej wody(lub więcej jeśli potrzeba) Masło rozpuścić z cukrem pudrem w garnuszku, dodać wanilię, wodę i wymieszać. Wyrośnięte doughnut's smażyć na rozgrzanym do temp. około 175 stopni C oleju
Smaczne Zdrowe