jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy(...)rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia. Smacznego
Moniki Smakołykijest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego dania :) Ten post bierze udział w konkursie „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony e-turysta.net . Zapraszam! Pierogi z kaszą gryczaną Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka(...)Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry). Podajemy polane gorącym masełkiem
Tagebuch po polskuchętnie łączę je razem w postaci ciepłej sałatki. Taka sałatka często pojawia się latem na moim stole. Jest to szybkie i smaczne danie, które można spożyć jako danie wegańskie lub podać do mięsa. Podjadam bób już ugotowany…przepadam za nim ale sałatka z bobu jest jeszcze lepsza! Sałatka z bobu Składniki: 500 g bobu 1 cukinia, około(...)woda ze szpinaku odparuje. Pokrój cukinię w grubą kostkę i podsmaż na drugiej patelni. Dopraw solą. Do szpinaku dodaj teraz kaszę i obrany bób. Smaż aż sałatka będzie gorąca, po czym dodaj cukinię. Dopraw solą, pieprzem i chili i delikatnie wymieszaj. Posyp pietruszką i podaj na ciepło np. z sadzonym jajkiem lub do grilla. The post Sałatka
codojedzeniakokosowego wymieszać z 300 ml wody) Warstwa pomarańczowa: 1 duża pomarańcza łyżka agaru *opcjonalnie cukier brązowy, jeżeli pomarańcza jest kwaśna Przygotowanie: Zacznij od namoczenia daktyli w dokładnie 100 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło kokosowe i karob. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Daktyle razem z wodą w której się moczyły dokładnie zblenduj, dodaj(...)poczekaj chwilę aż wiórki napęcznieją (10-15 minut). Włącz ponownie gaz, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie cały czes mieszaj aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, tj. nie da się jej mieszać możesz dodać trochę mleka. Właśnie upiekło Ci się ciasto, więc wyjmij je z piekarnika. Na jeszcze ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia. Obierz
greenscarfokazji mam dla Was mini serniczki z musem malinowym na wierzchu. Nie są trudne w wykonaniu, są bajecznie pyyyszne :) Najbardziej przypadły do gustu moim rodzicom, którzy uwielbiają serniki. Gorąco polecam! Składniki: (na ok.12 sztuk) Ciasteczkowy spód: 120 g ciasteczek zbożowych 1 łyżeczka kakao 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka śmietany 18% Masa sernikowa(...)cukrem pudrem i mąką pszenną do połączenia. Masę wyłożyć na ciasteczkowe spody. Maliny zmiksować na puree lub jeśli nie chcemy pestek- przetrzeć przez sitko. Na wierzchu serniczków dać odrobinę musu malinowego i za pomocą wykałaczki zrobić wzorki. Serniczki piec w 120 st.C przez ok. 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Najlepiej smakują po kilku godzinach spędzonych
Nastoletnie Wypiekaniearrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet(...)wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy ok. 15 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę dorsza, solimy, pieprzymy i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoDzisiejsze ptysie to moje drugie podejście do tych słodyczy, oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, żeby ptysie dało się łatwiej wycisnąć szprycą na papier do pieczenia. W dodatku z podanych proporcji ciasta starcza idealnie na jedną blaszkę. W zależności od wielkości ptysiów wychodzi około 10 – 12 sztuk. Całość podawana z bitą śmietaną i oczywiście malinami :) Składniki: 1 szklanka mąki(...)zrobi się „klucha”. Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać ją do mniejszej blaszki). Kiedy ciasto nie będzie już bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę) wbijamy jedno jajko i miksujemy mikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym. Do wyciskania ptysiów dobrze jest użyć
Ciastkozercyduszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (można(...)czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente. Kilka minut przed końcem smażenia dodać podsmażone szparagi. Odstawić danie z ognia i po 2 minutach dodać pozostałe masło oraz parmezan. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Przełożyć na talerze i udekorować listkami mięty
wyzwania kuchenneCzasem wystarczy użyć makaronu kolorowego, naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni(...)polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy gorący makaron (najlepszy jest bezpośrednio wyciągnięty z wody) i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Makaron z polędwiczkami, papryką i porem podajemy świeżym tymiankiem, papryczką peperoni i startym camembert. Smacznego
Moniki Smakołykimini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią się niczym od naszych polskich kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków(...)myjemy i nieobrane gotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości – nawet ok. 30-40 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy jedną łyżeczkę soli i tworzymy wgłębienie. Gorące ziemniaki obieramy (uważając, aby się nie poparzyć) i przeciskamy przez praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy
Poezja smakusię, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach(...)nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia) Sos: Do posiekanej w kostkę cebuli, podsmażonej na oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki
IMPRESJA SMAKUFormułą” dała uczestnikom wolną rękę, aby pokazać, „że brytyjska kuchnia nie jest taka zła, jak o niej mówią”. Aby udowodnić, że faktycznie tak jest przygotowałam, chyba najbardziej brytyjskie danie… Yorkshire pudding. Składniki: - 1 1/2 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej - 3 jajka, - płaska łyżeczka soli - ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)gorących foremek, do ok. ¾ wysokości. Z tej porcji wyjdzie 7 puddingów w foremkach do babeczek rozmiaru large. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podczas pieczenia, pod żadnym pozorem, nie otwieramy piekarnika. Upieczone pozostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Yorkshire pudding należy, moim zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast
mojewypiekiinietylkoodstawić na jakieś 15 min. Następnie do miski z mąką dać sól i wymieszać. Potem dać nasz pracujący zaczyn. Następnie dać resztę mleka, jajko wyrobić ciasto. W między czasie dać 2 łyżki oleju. Ciasto powinno być miękkie, i gęste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinki. Kiedy nasze ciasto już podrośnie, nasze parówki tniemy na pół i obaczmy je w plasterku(...)postanowiłam je zamieścić na blogu. Jeżeli lubicie czytać to serdecznie zapraszam. Jestem ciekawa waszych opinii. Chciałabym je wydać, ale nie wiem czy jest jakiś sens. Córka Demona Zapraszam gorąco do klikania i czytania :) Czekam na wasze opinie
Moje pyszne gotowanieowocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników. Doskonały także do pieczonych mięs. Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni(...)całości ) oraz laskę cynamonu, a także cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu, do odparowania 1/3 płynu. Za pomocą łyżki wyławiamy z sosu wszystkie przyprawy. Jeszcze ciepły, aczkolwiek nie gorący sos miksujemy na gładko. Dodajemy masło - dokładnie je rozprowadzamy. Smacznego
kolorowotorcikowoPodczas letnich upałów najlepiej sprawdzają się szybkie obiady, racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy(...)dość grube plasterki, wymieszać z ciastem - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności od ilości nakładanego ciasta
Smakołyki BerenikiCzerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną
Karo in the Kitchenzjeść coś ciepłego na obiado-kolację. Właśnie wtedy potrzebny jest taki prosty przepis. Makaron i kiełbasa? Oczywiście że tak, z kilku niewyszukanych i niedrogich składników też można wyczarować pyszne danie, wyrazistości i smaku dodał twardy ser owczy. Jest pysznie! Polecam. Składniki: 30 dag makaronu penne 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 15 dag chudego boczku wędzonego(...)szczyptą soli oraz pieprzu, dodać połowę startego na drobnej tarce sera, oraz wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera. Podawać od razu gorące. Smacznego
Wanilia i KardamonNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Idealne danie obiadowe dla wszystkich, którzy od Nowego Roku postanowili zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Dużo chudego białka, dużo witamin, niski indeks glikemiczny i zero glutenu. Podaję przepis na 2 porcje ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 350-400 gram sznycli z indyka pół główki sałaty lodowej 3 garście roszponki 12 pomidorków koktajlowych(...)pół pomidorkami koktajlowymi i quinoą, wykładamy na talerze. Indyka kładziemy na rozgrzaną patelnie do grillowania i opiekamy na złoto z obu stron, na koniec chwilę dusimy pod przykryciem. Jeszcze gorącego indyka kroimy na grube paski, układamy na sałatce i polewamy sosem z cytryny, oleju lnianego, pieprzu i soli. Całość posypujemy szczypiorkiem i nasz dietetyczny obiad gotowy
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: 2 kawałki łososia ze skórą 200 g truskawek 400 ml ciemnego octu balsamicznego 6% sól i pieprz do ssmku garstka zieleniny: mix młodych liści sałat
Sztuka gotowania w/g Samirykawa śliwkowa. W sklepie internetowym jest ich tak dużo, że najchętniej kupiłabym każdą. Ich smak jest bardzo intensywny, aromat staje się zdecydowany zaraz po zaparzeniu kawy, nie dajcie się zwieść lekkiemu zapachowi po otwarciu opakowania. Magia dzieje się, po przygotowaniu kawy. Owoce suszone Imbir kandyzowany to od teraz mój cukier do kawy lub herbaty. Smakuje wyśmienicie, nadaje(...)odwiedzenia: Sklepu internetowego - http://piatnica.net/ Fanpage na Facebooku - https://www.facebook.com/piatnica.net Wpisy powiązane: Przesyłka od Piątnicy Konkurs Chleb z żurawiną, jagodami goji i ostropestem Chleb jasny z pestkami moreli Gorący napar z kandyzowanego aloesu Kawa ze świeżą pomarańczą Wyniki konkursu Piernikowa kawa z imbirem kandyzowanym Makaron z ostrym sosem orzechowym Ser smażony z suszonymi wiśniami Catuaba Warzywne kotlety z kaszą
Gotowanie i blogowanieSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do
W Mojej Kuchni LubięPolecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam(...)czosnek. Masę umieścić w garnku, dodać wszystkie pozostałe składniki (podczas gotowania najlepiej spróbować czy nie trzeba dodać którejś z przypraw) i gotować około kwadransa lub dłużej aż woda odparuje. Gorący ketchup przelać do słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować około 10-15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasz, to użyj miodu. Jeśli Twój miód jest taki gęsty, że włożona łyżka w nim stoi to go lekko podgrzej w mikrofali lub wstaw słoik do gorącej wody na chwilę. Wracając do orzechów, masz już wszystkie składniki w misce, teraz wymieszaj wszystko tak, aby olej, miód i przyprawy pokryły każdy orzech. Mamy to? No to teraz przełóż zawartość miseczki(...)łyżką i niech się pieką dalej. Obserwuj je, będą zmieniać kolor, mają być lekko brązowe, takie jasno brązowe. Jak zobaczysz już taki kolor wyciągaj blachę/ formę z piekarnika. Teraz daj orzechom wystygnąć. Jak już będą zimne przełóż sobie do miseczki. Zanieś na stół gościom, albo otwórz piwko i przegryzaj sobie :) Powiem Ci tylko, że najlepsze są na drugi dzień
Blondynka GotujeSkładniki: - 2 serki homogenizowane - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - żelatyna - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany + mleko - kawa rozpuszczalna - kakao W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. Teraz robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami. Teraz ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę(...)smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao. Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Ja zaczęłam od najjaśniejszej części aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany. Smacznego
Kuchenne Wariacjeukładamy na biszkopcie. Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, zostawiając jedną szklankę, w której rozpuszczamy budynie oraz cukier. Gdy sok zacznie bulgotać wlewamy budynie i gotujemy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na brzoskwinie, równo rozsmarowujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę namaczamy i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy śnieżki, śmietan-fixy i cukier(...)siebie na wierzchu ciasta. Można do soku dodać wódkę, jeśli ktoś lubi. Na końcu ciasto polewamy polewą czekoladową i odstawiamy w chłodne miejsce. Ostatnią już kawą, jaką było nam dane przetestować dzięki współpracy nawiązanej ze sklepem 1000 smaków świata , jest Kawa Arabica Etiopia Sidamo. A oto krótki opis produktu: "Kawa Etiopia Sidamo należy do kaw z rodziny "Mocca", dzięki czemu
My simple kitchenrazem dorsza . Uduszony , a potem jeszcze podsmażony , by skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach. Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu. Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne. SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 2 szt * marchew – 2 szt * mały seler – 1 szt * por – 1 szt * cebula dymka(...)minut. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby. Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z warzywami. Smacznego
Ostra na Słodkomenu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;) I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie coraz bardziej! Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , szybkie danie , które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło. Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw , podana u mnie w placuszkami z ciecierzycy tworzy fenomenalną całość! Polecam! Nie tylko wielbicieli(...)smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut. Skrapiamy odrobiną soku cytrynowego. Podajemy gorące np. z placuszkami z ciecierzycy , chlebkami indyjskimi lub też zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pycha
Ostra na Słodkowrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni. Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje do prawie każdego dania. Ja podałam zielony ryż w duecie z kurczakiem ze świeżym mango i papryczką chili. Przepis znalazłam na Ale Meksyk ! . Arroz vedre, czyli zielony ryż Proporcje(...)niej ziołową pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zawsze sprawdzam czy ryż jest już miękki, bo każdy gatunek gotuje się inaczej. Na koniec dodajemy pozostałą natkę
Kulinarne przygody Gatitysmakują mi tradycyjne kotlety schabowe, jednak czasem lubię dodać do nich coś od siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Składniki: 500g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki(...)startej skórki z cytryny, łyżeczka mąki, sól, biały pieprz. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem
Z miłości do słodkościwogóle możliwe? TAK! Dzisiaj zapraszam Was serdecznie na kluseczki z kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i dużą ilością orzechów ziemnych. Gwarantuję Wam że tym daniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami koktajlowymi i posypką z orzeszków ziemnych(...)utworzyły się rowki. Kluseczki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. Czas gotowania to około 5-6 minut. Na maśle podsmaż pomidorki, oprósz solą. Gorące kluseczki wyłóż na talerz, polej masłem klarowanym, ułóż pomidorki i posyp posiekanymi orzeszkami! Pysznie! Pięknie i kolorowo! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIbabcia mojej mamy, moja babcia, moja mama i ja. Poza tym fasolkę mam w ogrodzie i nie jestem w stanie przewidzieć ile kilogramów czy gramów będę mogła w danym dniu zerwać. Jedynym minusem jest to, iż posadziłam 3 rodzaje fasolki : fioletową, różową i zieloną. Z czego każda po ugotowaniu zrobiła mi się zielona. Więc zaczynamy! Składniki ulubionej zalewy(...)konsystencji takiej al dente. Gotujemy zalewę, po kilku min wrzucamy pływające przyprawy. Po ugotowaniu fasolkę wyjmujemy np do durszlaka. Układamy dość ciasno pionowo w słoiki, dokładamy obgotowaną marchew, zalewamy gorącą zalewą. Wstawiamy do nagrzanego do 130 st piekarnika (grzanie tylko dół) na 20 min. Można też w tradycyjny sposób w gorącej wodzie. Pamiętamy, że zawsze gorący słoik wstawiamy do gorącego
Malinowe PocałunkiSkładniki: wątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 2- cukinie i 1 bakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1
Proste Potrawyrabarbaru zjadł cały pucharek:) Na następny dzień zjadłam ten deser z lodówki i nie był już tak smakowity, a jeszcze na następny musu w ogóle nie studziłam tylko gorący, zdjęty prosto z kuchenki zderzyłam z zimnym jogurtem bezowym i to była wersja najpyszniejsza!!! No i mam następne uzależnienie:) Komentarze Gość: Doctor, 89-79-60-214.dynamic.chello.pl 2011/06/29(...)Apetyczny ten mus. Ciekawa jestem, jak się komponują rabarbar i poziomki - wydają mi się trochę odległe smakowo. judik1119 2011/07/05 15:35:58 Mmmm wygląda na prawdę pysznie!:) Gość: Salvador Dali, host-2-98-206-36.as13285.net 2011/07/28 11:20:21 Wyróżniłam cię na swoim blogu;) Zapraszam do zabawy! Szczegóły na blogu
Zdrowa Kuchnia Sowy