Dziś znów zabieram Was do ukochanych Indii, gdzie będziemy zajadać się pysznościami! Nie będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to pączki! Ale nie takie zwykłe pączki, bo w wersji na ostro, z soczewicy, o wdzięcznej nazwie VADA. Przygotowuje się je w kształcie donatów ( oponek ) i smaży na rumiano. Są świetnym pomysłem na obiad(...)odcedzamy i miksujemy na puree. Dodajemy posiekane chili, cebulę oraz sól – mieszamy. Z masy formujemy kulki, robimy dziurkę i smażymy na rumiano na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego! Uwaga! Najlepsza do przygotowania Vada jest tak jak pisałam soczewica moong dal. Jeśli jednak jej nie mamy i chcemy użyć np. soczewicy czerwonej, do masy dodajemy ok. 2 łyżki
Ostra na SłodkoIdealne danie na chłodny poranek: słodkie i sycące. Ponadto kasza świetnie rozgrzewa nasz organizm od środka, dlatego warto rano zjeść posiłek z jej dodatkiem. Przepis jest prosty i właściwie robi się sam. Surową kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na noc, kolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy(...)nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu szczypta gałki muszkatołowej świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki Kaszę gryczaną, orzechy nerkowca i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc (w osobnych miskach). Rano odcedzamy z wody powyższe składniki i z dodatkiem Nutelli, mleka, miodu oraz gałki muszkatołowej miksujemy całość na gładki krem. Porcję gryczanki
Mango PapajaDawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam. Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta
Kulinarne życiedla miłośników gołąbków domowych! Nazywamy je najprostszymi z uwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i trudu. Dlatego to danie jest wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy sobie poradzi, zapewniamy, są doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty(...)układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory. Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym
kgwjanczewotrendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie i odkrywanie kuchni dalekiego świata. W 2016 roku przewidywany jest powrót do korzeni i polskich smaczków. Zatęsknimy za daniami z czasów naszego dzieciństwa i uzbrojeni(...)przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą
Smakowity Blog Kulinarnypodaną z sezamem, frytki i surówkę z dyni . Obiadek pierwsza klasa. Mięso nie jest smażone tylko pieczone przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu(...)Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym sosem. Dokładnie wszystko wymieszać i posypać sezamem. kurczak z sezamem
O kuchni z uczuciemPyszne i oryginalne danie na bazie kurczaka i ryżu, kropką nad i jest ciągnący się ser mozzarella wypływający ze środka, propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad, gwarantuję że zachwyci każdego! Składniki: 60 dag fileta z kurczaka 1 szklanka ugotowanego ryżu z suszonymi warzywami 2 jajka 10 dag sera mozzarella 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Sól morska(...)masę formować w dłoniach na środek nałożyć po trochu sera mozzarella, zlepić i uformować paluchy, obtaczać każdego w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto. Podawać od razu gorące gdy ser się ciągnie, z dowolnymi dodatkami. Smacznego! http://www.mlekoma.pl
Wanilia i Kardamonktóra trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja wersja rybki po grecku Składniki: 1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego(...)dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć po czym gorące wyłożyć na usmażoną rybę. ryba po grecku
O kuchni z uczuciemmarchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką rosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany czosnek(...)ostry aby przełamać słodycz marchewki i kremówki). Doprawiony sos wlewam ponownie na patelnię, kładę mięso i delikatnie podgrzewam (im dłużej będzie sos podgrzewany, tym mniejsza moc chrzanu). Podając można danie oprószyć świeżym koperkiem wedle uznania bądź jakąkolwiek inną zieleniną (króliki lubią zielone ; ) Danie można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami, ryżem itd. Można także (po uduszeniu) oddzielić mięso
Right Behind The KitchenNaleśniki z twarogiem i czereśniami składniki dla czterech osób 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru
Miód i pieprzobiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś(...)albo w zupie. Polecam ten drugi sposób, wtedy zupa ładnie nam się zagęści od mąki. Jeśli jest za rzadka można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w wodzie. Śmietanę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Smacznego
na moim stole...papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada(...)blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną w gorącej w wodzie. Kawałki czekolady układamy potem w mniej więcej równych odstępach (tak żeby potem po przekrojeniu w miarę możliwości na każdym kawałku była kosteczka czekolady) Pieczemy w 160 stopniach przez
JedzeniomaniaSKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2
ClauditteMissCookingperliczkę ( tutaj link do wpisu ). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked . To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła(...)minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej aż będzie bardzo gorący i smażymy kurczaka aż się mocno zrumieni i będzie ugotowany w środku, około 7 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy z oleju na ręcznikach papierowych. Na patelnię wrzucamy dymkę
W kuchni wieczoremsoczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz, - 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego - kilka liści laurowych (5szt). - olej do smażenia - 4 ząbki posiekanego(...)jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO
Pasje Jolki