Pyszny gulasz z wieprzowych serc z mrożoną mieszanką warzywną i dużą ilością suszonego koperku. Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych(...)minut, często mieszając. Wlałam dwie szklanki wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie
Kuchenne zapiski EdytyOglądałam kilka dni temu na Kuchni+ program "David w Europie". I stwierdzam, że podoba mi się jego sposób gotowania. Poza tym można na niego patrzeć i da się go słuchać bo nie jest irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale... Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł(...)oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Nagrzewamy mocno patelnię i wlewamy olej Na gorącym tłuszczu i na dużym ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem :D Dzięki bdsklep.pl miałam ostatnio okazję pierwszy raz wypróbowac jak smakuje szpinakowy makaron i papryczki piri – piri. Przyrządziłam z nich nie tylko smaczne , ale i bardzo proste danie , które zachwyciło domowników! To i to na stałe zagości w mojej kuchni! Papryczki piri – piri ( African Birds Eye Chili ) , to dokładnie to czego poszukiwałam! Niesamowicie ostre(...)suszone pomidory. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Delikatnie mieszając smażymy razem ok. 5 minutek. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu. Zajadamy gorące
Ostra na SłodkoMakarony, hmmmmm nie znam takiej osoby, która nie lubiłaby kluchów :-) Można z nich wyczarować pyszne i szybkie dania. Tysiąc sposobów, moja 8 letnia siostrzenica najlepiej lubi z białym serem i ze skwarkami ale o tym innym razem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła! Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam(...)następnie połączyć z serkiem. Dokładnie wymieszać składniki 1 i 2 Dusić ok. 3 minuta aż się połączą ze sobą smaki. Doprawić przyprawami i świeżą bazylią Podawać na gorąco
pieprzny smaczekPyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować(...)podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut. Dodaj kaszę, wszystko wymieszaj razem. Podawaj od razu gorące z gruszkami! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIzainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już(...)oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju. Grzyby mun i makaron zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby
Fabryka pomysłówPrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam
Oryginalny smakmięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą. Z golonki zdejmujemy skórę tak aby jej nie uszkodzić. Wycinamy kość pozyskując jak najwięcej mięsa. Mięso kroimy(...)pokojowej temp. na 2 godz. Wędzenie W temp.55-60 stopni czas 4-8 godzin Parzenie 4,5 godz. w temp.75 stopni Prasowanie i studzenie Po wyjęciu rolady z wody, gorącą od razu dajemy do sprasowania ja użyłem talerzyka i deski do krojenia oraz krążków od hantli ciężar ich to 5 kg. Po kilku godzinach jak przestygnie przekładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Jako dziecko nie lubiłam pulpetów, kotlecików – samo mięso, bez przypraw, jałowe, niesmaczne i twarde. Inaczej będzie jeżeli dodamy warzywa – takie danie wymaga wtedy mniej przypraw a kotleciki staną się pulchne i rozpływają się w ustach. Na prawdę trudno się im oprzeć. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy: – ok 400 g filetu z łososia (może być inna ryba(...)cukinię, marchew oraz przyprawy, wbijamy jajka i całość mieszamy rękoma. Połączyć z kaszą i formować kotleciki. Smażyć na patelni ok 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawać gorące z jeszcze większą ilością warzyw – najlepiej świeżą sałatą
Szybko Tanio Smacznie700 g ogórków świeżych (5 średnich ogórków), masło, 500 ml wywaru z włoszczyzny*, 150 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis
królestwo garówDziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny. Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo smaczne. składniki: 250 ml wody 50 g masła 130 g mąki pszennej 3 jajka 50 g startego sera żółtego nadzienie: 200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (niełatwo było rozsmarować ciasto na papierze, ale później ułatwia to zwinięcie rolady). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Gorące ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, odstawić na ok 10 minut. Kurczaka, ananasa i cebulę pokroić w małe kawałki. Wymieszać, doprawić przyprawą do kurczaka. Wrzucić
6niebozamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała(...)przecier pomidorowy, keczup, dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawą do bigosu. Gotujemy jeszcze 15 minut i gotowe! Ja przygotowuję bigos z co najmniej podwójnej porcji i nadmiar gorącego bigosu przekładam do półlitrowych lub litrowych słoików, zakręcam, stawiam je do góry dnem i czekam aż wystygną. Przechowuję w lodówce lub chłodnej spiżarni. Bigos podałam
Rozpustne gotowanieSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 70 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 10 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, marchew 1 sztuka, seler
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka to wiele możliwości . Można przygotować ją na tysiące sposobów. Jak już wiecie moja rodzinka należy do mięsożerców i dlatego tak dużo jest na moim blogu przepisów na dania mięsne. Możecie je wszystkie znaleźć tutaj Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej. Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego(...)pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Na sam wierzch ułożyć starty żółty ser. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mięso powinno być białe po upieczeniu. Podawać gorące pierś z kurczaka pod pierzynką
O kuchni z uczuciemtakim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się w jedną, smaczną i ciekawą kombinację :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć(...)piórka cebulę, pokrojony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Kiedy tylko kiełbaska się lekko zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody. Kolejno wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę gryczaną wraz z listkiem laurowym, zielem oraz kuleczkami jałowca i lekko posolić. Pod przykryciem dusić około 20 minut, aż kasza będzie miękka
Kraina Miodem Płynąca