Postanowiłam trochę zaprzyjaźnić się z kuchnią indyjską – jej przyprawami, smakami i aromatami. Myślę, że ten kuchenny romans sprawdzi się idealnie w trakcie jesiennych, dżdżystych, chłodnych i wietrznych miesięcy. Dajcie znać jak Wy rozgrzewacie się Do przygotowania dal’u potrzebujemy: – 1 kubek czerwonej soczewicy – 3 szklanki wody – 1 cebulę – garść posiekanej pietruszki – garść nerkowców(...)garść namoczonych nerkowców i 2 łyżki jogurtu sojowego. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Na talerze nakładamy dal, dekorujemy śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zjadamy póki całość jest gorąca. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniedaniem można zaskoczyć domowników. Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie zawsze to jak wygląda tym jest. Składniki: 700 gram schabu bez kości Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Olej do usmażenia 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa(...)misce układamy usmażone kotleciki, cebulę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, ponownie kotleciki i tak na zmianę do wyczerpanie składników. Gotujemy zalewę ( na patelni której smażyliśmy kotlety ) i gorącą zalewamy kotlety. Przykrywamy naczynie. Pozostawiamy do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyKropka. Co więcej, potrawa największy zachwyt wzbudza najczęściej w prowadzącym program. ;) Zawsze mnie to trochę śmieszyło, a dzisiaj ja przyjmę właśnie taką postawę i będę identycznie zachwycać się swoim daniem. Bez żadnego "ale". Bez cienia jakiejkolwiek skromności oświadczam, że mam dla Was przepis na niezwykle aromatycznego kurczaka z niesłychanie chrupiącą skórką i wspaniałym sosem. Każde jedno słowo się zgadza(...)ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka mąki 150 ml białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika
Pełny talerzjeszcze ktoś może ją znać i lubić! ;) Tak, tak, ja wiem, że nie mieszkam w pępku świata i nie powinnam się dziwić, że inni też mogą lubić jakieś egzotyczne dania, podobnie jak ja! :) Jednak bardzo proszę osoby, którym znana jest ta zupa o komentarz na dole! ;) Koniecznie! Ja odkryłam ją w orientalnym barze szybkiej obsługi w Monachium(...)nazwa) oraz niezwykłe właściwości. Poczytajcie sobie! Składniki Pasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza
Kuchnia Prezydentowejbędzie mu się wiodło. Według statystyk jeden Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. Ja kiedyś miałam teorię, że trzeba zjeść tyle pączków ile się ma lat, ale dałam radę tylko do 20-stki ;) Dzisiejszy przepis jest sprawdzony wielokrotnie przez mnóstwo osób, a jego źródłem jest "Kuchnia polska" z 1967 roku. To był pierwszy przepis, z którego robiłam pączki(...)pomarańczy dodatkowo 1 kg planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę
Pełny talerzKluseczki szpinakowe podobne do tych które jakiś czas temu pojawiły się na blogu, podane z puree z marchwi, prażonymi pestkami dyni i olejem sezamowym. Bardzo fajne i smaczne danie, zatem zapraszam do kuchni! składniki KLUSECZKI SZPINAKOWE: - 2 torebki kaszy jaglanej- ugotowanej - 2 jajka - 2 łyżki mąki ryżowej - opakowanie szpinaku - 2 ząbki czosnku - 100 g sera białego chudego - oliwa(...)Wyjmujemy łyżką cedzakową. Puree z marchwi: - 4 marchewki - odrobina kurkumy, sól, - 3 łyżki mleczka kokosowego Marchewki gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem z mleczkiem kokosowym i przyprawami. Podajemy gorące z gorącymi kluseczkami, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni i skrapiamy olejem sezamowym. Gotowe! ;-)) Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Buziak! Aktywnego dnia
SMYKWKUCHNIprzyrządziłam coś ala bryzol. Zamiast tradycyjnego , podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie! Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha! Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI : * wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g * papryka – 2 szt * por – 1 szt * cebula(...)pokrojonego w krążki pora. Delikatnie mieszamy.na na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Przed końcem duszenia dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotujemy 3 minutki i doprawiamy do smaku. Podajemy gorące posypane zieleniną. Smacznego
Ostra na SłodkoCIASTKA Z DYNI, Z POMARAŃCZĄ, CYNAMONEM I KARDAMONEM Ciastka dyniowe z kardamonem, cynamonem i pomarańczą to zdecydowanie przepis, który polecam dosłownie wszystkim – szczególnie tym, którzy mają
Calzonella.comJako że ostatnie podrygi sezonowej fasolki, to KONIECZNA musimy wykorzystać. Mrożona już nie taka sama. Składniki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 800
R'n'G Kitchenracji tego,że jestem w Angli postanowiłam popróbować typowo Angielskich Dań. Dziś przedsawie Wam Yorkshire pudding. Ja kupiłam mrożone i nafaszerowałam je pieczarkami,cebulką czerwoną oraz świeżym szpinakiem. Puddingi te sa bardzo popularne,używa się je zamiast ziemniaków do obiadu,do mięs.Można je podawać w formi s słonej ale również słodkiej. Same puddingi faszeruje się mrożone i piecze(...)Dodaję szpinak. Mieszam i odstawiam z palnika. Puddingi faszeruję i posypuję serem żółtym. Wkładam do piekarnika na 10 min w 160 stopniach aż ser się ładnie rozleje. Podaję gorące ale równie pysznie smakują chłodne
Gotowanie Patkidzisiaj taco kolacja . Najprostsza i najsmaczniejsza kolacja, taco w formie zapiekanki. mielonego mięsa doprawiona rzymskim kminem, chili, kolendrą i pomidorowym przecierem. Gorące mięso ułożone na półmisku, posypane kukurydzianymi nacho i żółtym serem. Chwila w piekarniku, lekko roztopiony ser, piekąca chili… Taco kolacja gotowa! Taco kolacja Składniki: 4 porcje ½ kg mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku po łyżeczce nasion(...)przez 5 minut. Rozgrzej piekarnik. Przełóż mięso na półmisek, obłóż nacho i posyp serem. Wstaw do nagrzanego ale wyłączonego piekarnika. Po 5 minutach lekko rozpuszczony ser będzie ciągnący. Posyp danie świeżo pokrojoną chili i kolendrą. Jako dodatek podaj jogurt doprawiony sokiem z limonki, miodem i świeżą kolendrą. The post Taco kolacja na szybko appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniazdecydowanie moja ulubiona wersja spaghetti. Słodki smak papryki doskonale komponuje się z pomidorami i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas. Składniki: 60g makaronu razowego spaghetti (zwykły też może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami(...)moim przypadku trwało to 2 minuty. Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również smakuje genialnie. Podawaj gorące. Kaloryczność: Cała potrawa ma 435 kalorii
Moja Michapolem do eksperymentów i można nadawać jej najróżniejsze smaki. Boże Narodzenie od zawsze kojarzy mi się z aromatem pomarańczy, a że cytrusy doskonale smakują z czekoladą, pomyślałam, że warto dać temu duetowi szansę w połączeniu z serem. Właściwie to z serkiem mascarpone, bo muszę Wam się przyznać, że to trochę oszukany sernik, wcale nie z twarogu. Dzięki temu to naprawdę(...)cytrynowego 200 g serka mascarpone 2 jajka 70 g cukru trzcinowego dark muscovado 20 g mąki ziemniaczanej Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy będzie gorąca, wsypujemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 minutę, a następnie dokładnie mieszamy. Masa powinna stać się gładka i jednolita, wtedy dodajemy likier (oraz otartą
Ratunku obiadpowstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zassie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY : Śmietanę wlewamy do garnuszka
Domowe TortyPieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie(...)łyżki musztardy stołowej 2 szalotki 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić. Cebulę, czosnek i szalotkę posiekać, zeszklić na patelni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), albo posiekać w malakserze. Grzyby odsączyć, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso
Pociąg Do Kuchni