dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:298/571)

Sałatka z ogórkówi papryki do słoików na zimę 162

myślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka(...)wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.  Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut. Sałatkę można jeść już po 2-3 dniach ;) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 150

formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym.  Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym(...)sojowego 1 łyżka różowego pieprzu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy ziarnistej WYKONANIE BOROWIKI płuczemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut, do napęcznienia.  Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, przez około 20-30 minut.  Grzyby odsączamy na sitku

cool and minty
Pide z mięsem mielonym (Pide mit Hackfleisch) 114

trafiłam pewnego razu do tureckiej knajpki w centrum Frankfurtu - Bayram. Mimo dość późnej pory ruch w niej trwał w najlepsze, a klientela zaspakajała głód nie tylko kebabami.... Jednym z dań, które mnie zaciekawiło już z nazwy, było pide - ciasto w kształcie łódki, taka a la pizza, z różnymi farszami. Wówczas postawiłam na owczy ser. Dziś, kiedy poznałam i polubiłam(...)Bayram Kebab Haus!  Wejdzcie do tej knajpki, poczujcie unoszące się zapachy, bądźcie cząstką panującego tam gwaru i styku wielu kultur. A w samym środku Wy i ... kubek tureckiej gorącej herbaty. Uwielbiam! :) fot. Izabela Magdalena   Ciasto 2 szklanki mąki pszennej Typ 500 lub 550 1 łyżeczka soli 12 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody

Kuchnia smaków
Ciepła sałatka z młodych ziemniaków, grillowanych szparagów i wędzonej makreli 169

takie właśnie obiady. Kilka prostych składników połączonych razem – ugotowanych, grillowanych, świeżych – wyrazisty sos, jajko z płynnym żółtkiem spajające całość. Sałatka na obiad lub lunch, albo nawet na kolację – pełne danie, które na pewno nie pozostawi Was głodnymi. RYBA Makrelę obieramy ze skórki, dzielimy na pół, pozbawiamy kręgosłupa a z nim wszystkich ości. Mięso ryby dzielimy na małe fragmenty, ości(...)ziemi, następnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nie przecinamy ich, gotujemy w całości , w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy i dopiero wtedy kroimy na pół, jeszcze kiedy są gorące, przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy ziemniaki w cieple.   JAJKA Jajka – po jednym lub dwa na osobę – wyjmujemy z lodówki i ogrzewamy w ciepłej wodzie, żeby nie popękały. W średniej wielkości

Karo in the Kitchen
Murzynek przełożony bitą śmietaną 170

szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyki kakao Przygotowanie Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i gotujemy(...)pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Masę odstawiamy na ok 20 min, aby trochę stężała

e-PrzepisyKulinarne
porowa zupa z serem 173

zupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę.  Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera(...)białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy, dodając teraz resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości.  Całość ponowne zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy

Miód i pieprz
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 511

razu wyjaśnię, że nie jestem specjalistką, a wiedzę czerpię z własnych (lub mamy, czy babci) doświadczeń. Jest wiele przepisów i z każdego ciasto wychodzi inne, chociaż jak by dać ten sam przepis różnym gospodyniom, to i tak każdej wyjdzie trochę inne ciasto, ale tak jest chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni(...)może nie być aż tak spektakularny jak zamierzaliśmy. Proponuję więc wszystkim zapominalskim, którzy zapomnieli wyjąć jajka wcześniej, żeby przed dodaniem ich do ciasta wbić je najpierw do ciepłego (nie gorącego!) mleka, pozostawić na chwilkę, aż temperatura się wyrówna i wtedy wlać jajko razem z mlekiem. Gorzej, jeśli jajka trzeba najpierw utrzeć z cukrem, ale wtedy podczas ucierania jajka nam się

Rozpustne gotowanie
Tarty z ricottą i szparagami 149

podanej porcji wyszła jedna tarta o średnicy 20 cm i trzy małe tartaletki. I w tej mini formie polecam Wam je przygotować. Jeśli nie macie małych foremek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając o kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki(...)przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na ciasto francuskie, wyłożyć warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy serowej. Podawać gorące

Czerwień i błękit
Zupa z kurkami + film 110

smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu 2 gałązki natki(...)minut. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół i wszystko gotujemy około 5 minut. Do miski przekładamy śmietaną i wlewamy chochlę gorącego wywaru, wszystko dokładnie mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na końcu drobno siekamy natkę pietruszki. Gorącą zupę podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami lub makaronem i posypujemy

Smakowite Dania
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 316

Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego(...)rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier, po czym mieszamy przez chwilę, by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż zgęstną. Gorący budyń pozostawiamy do ostygnięcia. Na blaszce średniej wielkości, wyłożonej pergaminem, układamy warstwę herbatników, które lekko skrapiamy zimną wodą (przy pomocy łyżeczki). Następnie smarujemy większą częścią masy krówkowej, po czym przekładamy

Smakowy Raj
Kaczka w miodowej glazurze 131

znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa lub owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu(...)czasie polać wierzch kaczki tłuszczem z brytfanki, który wyciekł w trakcie pieczenia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę i dać jej odpocząć 5 minut. Podawać pokrojoną w plasterki z ryżem polanym tłuszczem

W kuchni wieczorem
MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA 324

dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku - świeżo mielony pieprz - sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska - czosnek(...)dość dużą kostkę kawałki udźca i obsmażamy je na dużym palniku. Podsmażone mięso posypujemy solą ziołową, świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością mielonego lub suszonego czosnku z młynka. Dolewamy gorącej wody i dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki i masło. Ja dolewam jeszcze trochę wody, by wytworzył się taki

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe kluseczki szpinakowe z dyniową zupą! 204

Pysznie i kolorowo! Do tego zdrowo !!! ;-))) Przepyszna propozycja: kokosowo- dyniowa zupa z dyni podana z jaglanymi kluseczkami ze szpinakiem. Odważne, aromatyczne i bardzo smaczne danie! Idealne na zimowy obiad.  Dla wszystkich miłośników szpinaków i dyni! ;-) SKŁADNIKI: - 4 garście świeżych liści szpinaku - posiekane - 3 łyżki serka o smaku czosnkowym - 2 żółtka - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 łyżki mąki(...)pasty curry tajskiej - chili według uznania - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 szalotki cebulki - 400 ml wody - curry łyżeczka Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Gorącą zupę wylewamy na kluseczki! MMMniammmm!!!! PS. Smakowało? Podaj dalej

SMYKWKUCHNI
Domowa mielonka prasowana z galaretką 192

lodówce, inni że wystarczy godzina. Podobnie z żelatyną do galaretki, różnice w proporcjach były ogromne. Postanowiłam znaleźć złoty środek i zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez(...)mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy

OstryKęs
Kutia 139

Kolejne, świąteczne danie z makiem. Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne.     Składniki: -20 dkg pszenicy do kutii -25 dkg maku -3 czubate łyżki miodu -cukier do smaku -po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów  i wiórków kokosowych -500 ml słodkiej śmietany 30 - 36% -aromat migdałowy -szczypta soli    Pszenicę(...)bardzo nie rozgotować.    W międzyczasie sparzamy mak oraz kroimy orzechy i morele.    Mak odsączamy i mielimy.    Pszenica gotowa.    Do gorącej pszenicy dodajemy mak i dokładnie mieszamy.    Dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.    Dodajemy bakalie, dosładzamy cukrem i dodajemy aromat migdałowy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Maminek kulinarny
Drożdżówki z makiem 185

weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w szafce na samotną puszkę z masą makową to wiedziałam, że nie będzie łatwo dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę(...)waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej 2 jaja – lekko roztrzepane widelcem szczypta soli olej rzepakowy 1 puszka masy makowej Lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem. Jak masło się rozpuści dodać serek mascarpone i go również rozpuścić. Do przesianej mąki z drożdżami

UgotujmyTo.pl
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 143

niezwykle smaczny przepis na danie , które zrobi furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu! Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: MIĘSO: - filet z kurczaka – 2 x 150 g -sos sojowy ciemny – 1 łyżka - olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki - miód(...)chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie układamy pojedynczo na folii aluminiowej,polewamy marynatą i wkładamy do gorącego(180C) piekarnika na ok.25-30min. SOS: Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone na pół truskawki i zasypujemy brązowym cukrem. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Dosypujemy kolorowy pieprz i delikatnie

Ostra na Słodko
Makaron gryczany z brokułami, chili i łososiem 131

Zrobienie pysznego obiadu w kwadrans jest bardzo proste. Wystarczy  połączyć ze sobą kilka odpowiednich składników i gotowe!, a sukcesem będzie jeśli nasze danie będzie zdrowe i kolorowe!. Składniki dla dwóch osób: 15 dag makaronu gryczanego 5 dag łososia wędzonego  15 dag brokułów 1 łyżka orzeszków piniowych jogurt naturalny, małe opakowanie 250 g 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki(...)dusić razem kilka minut, dodać kawałki wędzonego łososia.  3. Do przygotowanych brokułów w sosie jogurtowym dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać, ew. doprawić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać gorące. Wierzch można posypać startym żółtym serem

Apetyczna babeczka
Domowa mielonka prasowana z galaretką 359

lodówce, inni że wystarczy godzina. Podobnie z żelatyną do galaretki, różnice w proporcjach były ogromne. Postanowiłam znaleźć złoty środek i zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez(...)mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy

OstryKęs
PRALINY POMARAŃCZOWE Z DAKTYLI I ORZECHÓW LASKOWYCH 146

Praliny z daktyli i orzechów z nutą pomarańczy Czyli zdrowsza wersja tradycyjnych pralinek, które chyba każdy uwielbia. Te są naprawdę zdrowe, słodkie i sycące. Naprawdę dodają

Calzonella.com
Schab pieczony 140

Kruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw schab pieczony.     Składniki: -ok. 2 kg schabu bez kości (u nas schab z warkoczem) -słodka papryka -olej -solanka

Maminek kulinarny
Żeberka w sosie własnym 119

Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami

ClauditteMissCooking
Zupa dyniowa w pięciu smakach 144

Płynne czwartki Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy

Codzienne Gotowanie
szybkowar- udka kurczaka w sosie czosnkowym... 206

Składniki: udka kurczaka całe 2 duże, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi kaczki z papryką i cykorią 168

Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia. Składniki 6 piersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80

R'n'G Kitchen
Najlepsza domowa pizza 196

Ostatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto

DefinicjaSmaku
Makaroniki 187

Makaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady.  Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów

Salonik smaków
Zupa z botwinką + film 126

Wiosenna, smaczna o pięknej różowej barwie zupa z botwinką i zieleniną będzie smaczną propozycją na lekki obiad. Najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek ale

Smakowite Dania
DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA 249

  Na nadchodzące Święta Wielkanocne chciałabym Wam zaproponować pyszną, wiejską białą kiełbasę. Teraz takiej kiełbasy nie kupi się już w sklepie, czyste mięso bez zbędnych dodatków

Smaczne Zdrowe
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 315

ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około 20 minut na wolnym ogniu(...)odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem ją z ognia i odstawiłem w chłodne miejsce w celu przestudzenia. Kiedy przestała być gorąca dodałem do niej 1 jajko i dokładnie wymieszałem. Po wyrośnięciu ciasta podzieliłem je na 2 w miarę równe części. Z każdej części oddzieliłem mniej więcej 1/10 jej objętości

Wyprawy kulinarne
Kapusta zasmażana w plastrach babci Basi 150

kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Kapusta zasmażana w plastrach to bardzo zdrowe, proste danie, godne polecenia i łatwe do zrobienia. ! Mało składników , kilka minut na przygotowanie i rzut do piekarnika na niecałą godzinę. Składniki : kapusta świeża zielona nieduża, oliwa z oliwek,( ja użyłam(...)świeżo zmielonym pieprzem . 5 Pieczemy na jednej stronie 30 min, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 min, aż krawędzie są brązowe i chrupiące. Podawać na gorąco i rozkoszować się smakiem kapusty

Pysznosci Babci Basi
Przepyszne jajka zapiekane 122

zrobić, to trzeba było jaja zapiec. Jest to przepis Nigelli Lawson, oczywiście mogą być w nim pewne modyfikacje, jak to w każdej kuchni u każdej gospodyni - robimy po swojemu:) Danie przyrządzamy w kokilkach, to są takie małe naczynka do zapiekania, zwykle można je kupić jako miseczki do creme brulee. Potrzebne nam będą: (składniki na 2 porcje) - 4 jajka(...)się przypieczona skórka. Wyjmujemy z piekarnika ostrożnie, by wody nie wylać i się nie poparzyć. 5. Wyjmujemy z wody, osuszamy dno ściereczką i stawiamy na talerzyk, bo miseczka jest gorąca. Podajemy z solą i bułeczką. I zajadamy się! Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Chałwa domowa z pistacjami 188

zostawiamy na patelni – odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ziarna mielimy blenderem lub w młynku. Przesypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone orzeszki pistacjowe i mieszając dodajemy stopniowo nektar z agawy. Jeżeli damy za dużo nektaru chałwa zrobi się zbyt „plastyczna”, więc lepiej zachować umiar. Gdy tylko składniki się połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki(...)skarbnicą witamin. Jest bogatym źródłem protein, wapnia i magnezu. Jeśli więc chcecie, bez wyrzutów zjeść coś słodkiego, a w dodatku pysznegoi i zdrowego… zróbcie sobie i bliskim domową chałwę. Gorąco polecam – w prezencie – na święta… i nie tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej

mojewypiekiinietylko
śledź w śmietanie 150

danie to kojarzy się z okresem przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania.  składniki  4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety(...)śledzi, przekładając każdy kawałek pozostałą masą śmietanową. Całość  wstawiamy  na dwanaście godzin do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnie  wyjmujemy i podajemy, na przykład z gorącymi ziemniakami

Miód i pieprz
rigatoni z suszonymi pomidorami i brokułem 154

da się zliczyć ilości różnych kombinacji smakowych oraz składników jakie można spotkać w pastach. Makarony to właśnie taki wdzięczny typ potraw, w którym możemy dowolnie eksperymentować ze składem, a wychodzi nam i tak bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Tak właśnie jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki(...)osolonej wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów (3-4 łyżki) smażymy aż delikatnie się zarumieni przez 2-3 minuty i zalewamy gorącym bulionem zagotowujemy i dodajemy rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut, aż makaron będzie niemal gotowy suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu

zobacz ich smak
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6266

Jeśli mamy ugotowane ziemniaki, to przygotowanie pierożków zajmie nam kilka chwil. Polecam je jako główne danie obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana. Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz(...)rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.  Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego

Nie tylko w kuchni
Razowe spaghetti z sosem serowo-brokułowym i szynką 124

chyba w końcu znalazłam pracę idealną. Wszystko okaże się pod koniec tygodnia.  A póki co mam dla Was makaron z prostym w przygotowaniu sosem. Pyszne i sycące danie dla osób, które nie mają czasu siedzieć w kuchni. Dla tych, którzy (tak jak ja) cały tydzień spędzili żywiąc się jogurtami i zbożowymi batonikami, przeplatanymi czasem przez poczciwą kanapkę. Potrzebne(...)podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z cukinii na zimę 157

Mogłabym ją jeść codziennie. A że sezon na przygotowywanie przetworów na zimę nadal trwa.   Zapraszam Was na przepyszną sałatkę z cukinii z dodatkiem warzyw. Jest idealna do drugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie idealnym wspomnieniem lata. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg cukinii, 1 kg papryki, 0,5 kg marchwi(...)dokładnie trzeba ją odcisnąć. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, marchew ścieramy na grubszych oczkach, papryczkę chilli drobno siekamy. Warzywa dodajemy do cukinii. Wszystkiego składniki zalewy gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny. Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy przez ok. 10-15 min. w garnku wyłożonym ściereczką. Wody w garnku powinno być

Passion of Cooking
Soczewica na oliwie 149

Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy(...)Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Zmieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać szczypiorek i natkę. Najlepiej podawać od razu, gorącą

Trzeci talerz
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 264

cukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie(...)łączymy. Następnie kroimy na niewielkie kosteczki, które będziemy obtaczać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę łamiemy na nieduże części i wsypujemy do miseczki, którą stawiamy na garnuszek z gorącą wodą. Czekoladę mieszamy łyżeczka do czasu, aż się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę wyjmujemy z garnuszka i odstawiamy na około 10 minut do ostudzenia. Najlepsza jest zimna jest zimna czekolada do pokrycia pierniczków

Smakowy Raj
Zupa warzywna bardzo wiosenna 234

rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki 4 spore młode ziemniaki 170 g fasolki szparagowej 5 młodych pietruszek(...)bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki.  Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem,do smaku. Zupę posypać koperkiem i natką pietruszki.  Smacznego

Stare Gary
Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese 184

Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera(...)jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego  dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładamy

Słodka Strona
Makaron z cukinią 347

lekarstwo. W związku z niedawnymi świętami i wielomiesięczną zimą, nie chcę Wam proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki: cukinia pojedyncza pierś z kurczaka makaron - wstążki (ok. 200-250g) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży papryczka chilli 1 pełna łyżeczka pesto(...)kurczaka i wszystkie składniki smażymy.   W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy cukinia zmięknie i na patelni nie będzie wody, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy gorący (nie przelany zimną wodą) makaron oraz pełną łyżeczkę pesto. Wszystkie składniki mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Taste Of My Day
Kotlety z suszonymi pomidorami 163

Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku(...)mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania