wykonywania tarty mój Tato opisał mi jakie to cudne danie Mama przygotowuje i trochę nie wierzyłam. Muszę się przyznać, że tarta jest cudowna w smaku. To takie szybkie danie z prostych składników. Sprawdzone w porze obiadowej jak i na spotkaniach koleżeńskich. Spróbujcie – jestem przekonana, że Wam też będzie smakowało. Do przygotowania 4 porcji tarty potrzebujemy: – wędzonego(...)lekko rozbełtać. Na podpieczonym spodzie umieścić łososia, pomidory, sera a na końcu zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach aż wierzch będzie złoto-brązowy. Zjadać gorące! Uwaga – silnie uzależnia i ciężko skończyć na jednym kawałku
Szybko Tanio Smaczniewęgierski pörkölt ) powstaje zawsze z wołowiny lub wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem(...)grubo, nie na pył. W garnku na małym ogniu podgrzewamy wołowy bulion z liściem laurowym, potłuczonym pieprzem i kolendrą. Wszystko, co po kolei będziemy smażyć, dodajemy do garnka z gorącym płynem. Bulion czy wołowy rosół powinien tylko lekko pyrkać, nie może gwałtownie wrzeć. W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając
Karo in the Kitchenmąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego) - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ... Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C . Rozgrzać w nim kamień(...)grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut
Posadzone i zjedzonedziś wszystko się sypie. Co przygotować, kiedy nie ma czasu ani nie ma ochoty na gotowanie? Co podać na obiad, kiedy w ogóle nie ma się pomysłu na jakiekolwiek danie? Zrobiłam sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków(...)dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku. 8. Gotować jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje. 9. Podawać gorący. Smacznego
W mojej kuchnikoncentratu pomidorowego - 2 łyżki keczupu pikantnego - 0,5 łyżeczki cukru - 0,5 łyżeczki soli - olej do podsmażenia Cebulkę kroimy w kostkę, papryczkę szatkujemy ( ilość zależy od upodobania ostrości w daniu ). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulkę z papryczkami. Kiedy będzie szklista dodajmy fasolkę wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, keczup, cukier i sól. Odparowujemy do uzyskania połowy(...)mocno, wbić na nią jajka i kiedy białko będzie tylko w połowie ścięte zmniejszyć gaz do minimum i przykryć patelnię. Po kilku minutach odkrywamy pokrywkę - białko się zetnie w gorącym środowisku a żółtko będzie półpłynne. Na talerzu wylewamy fasolkę, na nią wykładamy ścięte jajka i podajemy z plasterkami kiełbaski. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancelodówce. Składniki: 2 małe marchewki 1 mała pietruszka nieduży kawałek selera 1/2 młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior(...)zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do rondla. Zupę podałam posypaną posiekaną natką pietruszki i grubym szczypiorem
Kuchenne zapiski Edytyktóre jeszcze nie zostały wykorzystane, a ich czas mijał. Takie uroki bycia obdarowywanym ze wszystkich stron :)) Jeszcze chwilka na temat samego dżemu - jest oczywiście przepyszny, jak to domowy. Nie dałam do niego dużo cukru, wręcz baardzo mało, jak na taką ilość owoców i dla mnie jest idealny! W końcu nie za słodki. Wyczuwa się w nim przyjemną kwaskowatość malin(...)małym ogniu dopóki się nie rozpadną. Cukier wymieszać z gumą guar (zagęści dżem) i stopniowo, ciągle mieszając dodawać do dżemu. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Przełożyć dżem do gorących, wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego
chili & sugarnazwałam quasipesto, bo nie ma w nim żadnych ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której to występuje chyba w prawie każdym daniu. ;) na 1 większą lub dwie mniejsze porcje: makaron świderki (fusili) pół szklanki świeżego szpinaku (baby) pół szklanki rukoli 2 spore liście bazylii 1 łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki soku(...)morską. Dobrze mieszamy. Łączymy zieloną pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente, po czym gorący wykładamy na ogrzany talerz. Polewamy go ulubioną ilością sosu i posypujemy pokrojonymi pomidorami i... tadam! Mamy pesto bez pestek, za to z lekkim bałkańskim zacięciem
Kuchenna KontrrewolucyaCiasto chyba wszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki. Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią. Masa budyniowa na soku Kubuś, jest pyszna i zasmakuje każdemu. Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:) 1 l soku Kubuś lub „kubusiopodobny(...)było grudek i zagotować, tylko trzeba często mieszać, lub ugotować tradycyjnie, czyli w niewielkiej ilości soku rozmieszać budyń i wlać na gotujący się sok. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, wymieszać , dodać masło i znowu wymieszać dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,(38 x 27) układam biszkopty, wylewam gorącą masę, jak troszkę przestygnie, ale nie całkiem, wykładam
Takie tam pichcenieJaponii :) Ryba po japońsku to danie lekko słodko-kwaśne i bardzo aromatyczne. Taka ryba najlepiej smakuje na zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży(...)jajko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto odstawić na kilka minut. Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście. Na patelnię wlać olej i gdy będzie gorący przesmażyć filety z dorsza. Przyprawione kawałki ryby smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie przygotować zalewę: do małego rondelka wlać olej, wodę, ocet
Ugotowaćrazem coś bardzo prostego i baaaaaaardzo poznańskiego. Chyba nie ma dania, które kojarzyłoby się bardziej z Wielkopolską niż właśnie pyry z gzikiem. Pomimo, że to danie jest tak łatwe do zrobienia i tak znane właśnie w tym regionie, spotkałam się z tym, że w innych miejscach naszego kraju wiele osób nie wie jak je przygotować. A więc(...)noża). W międzyczasie przygotowujemy gzik. Twaróg i jogurt lub śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i pocięty szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gorące ziemniaki przekładamy na talerz nie obierając i przekrawamy na 2/3 grubości na 4 cząstki . W środek każdego przeciętego ziemniaka wkładamy ok. 2 łyżek gziku i posypujemy pociętym szczypiorkiem
Zakręcony Wideleckonkretnym bochenku. Wyszedł delikatny, rozpływający się w ustach, ale ukryty pod chrupiącą skórką. Nie rozrywał się i nie rozpadał (jak większość chlebów b/glutenowych - szczególnie gdy trafia na smakosza w gorącej wodzie kąpanego, który nie wytrzyma i konsumuje jeszcze cieplutki). Ten smak, jest niespotykany, a ciasto - stworzone do formowania. Nie skłamiemy mówiąc, że to najlepszy chleb jaki w życiu jadłyśmy. Reszta(...)PRZEPISY " PS. jeśli masz ochotę na coś bezglutenowego i nie wiesz jak się za to zabrać - napisz, nawet tu, w komentarzu. Być może w naszym kulinarnym doświadczeniu pojawiła się dana potrawa, a jeśli nie, to zawsze raźniej Ci będzie kombinować razem z nami! :) PS2. Miło nam bardzo, że możemy karmić Twoje oczy. Jeszcze milej, czyta się nam znaki Twojej
Wypisz Wymalujszklanka, mąka pszenna 65 dag, drożdże suche 1 opakowanie, aromat cytrynowy 4 krople, śliwki 20 sztuk, brzoskwinie 2 duże, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać(...)czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i roztopioną gorącą polewą polać po wierzchu ciasta ciasta zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy ciasto jest przepyszne i warte polecenia i zjedzenia.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 ziemniaki 50 gr czarnego kawioru 2 plastry bekonu sos cytrynowy Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić czarnym kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może(...)oryginalny kawior z bieługi, pakowany w szczerozłote puszki osiąga cenę 2500 euro za 250 g. Nie będę przeliczał ile trzeba zapłacić za takie proste w wykonaniu danie w restauracji. Zainteresowanym mogę podać adres restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: piersi z kurczaka 3 porcje, musztarda sarepska 3 łyżeczki, mozzarella w kulce 3 sztuki, papryka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, pieprz czarny mielony - do smaku
W Mojej Kuchni Lubię