Dzisiaj przedstawiam mój pomysł na przekąskę imprezową. Bardzo lubię wymyślać i przygotowywać dania finger food. Rollsy przygotowuję bardzo często, zarówno z ciasta drożdżowego jak i na przykład tortilli. Farsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki(...)mozzarella Do podania : sos czosnkowo-koperkowy z tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki, 50 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do oddzielnej miski przesiać resztę mąki oraz wsypać sól. Gdy zaczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość, połączyć go z mąką, wodą oraz oliwą z oliwek. Zagnieść
Zgrabne GotowanieKlasyczna i prosta w przygotowaniu zupa ogórkowa z ziemniakami, bardzo pożywna, lekko kwaśna, zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych zup. Można ją robić o każdej
Smakowite Daniafotografuję aparatem Canon EOS 600 D . Najpierw miałam obiektyw Canon 18-55 mm , jednak szybko przerzuciłam się na obiektyw Canon 50 mm f 1.4 . Obiektyw ten gorąco polecam - daje jasne i ostre zdjęcia i można go kupić za rozsądną cenę. Jestem zadowolona ze swojego sprzętu. Cały czas uczę się wyciągać z niego więcej. Fotografuję w trybie manualnym(...)źródło inspiracji, szczególnie jeżeli nie masz pomysłu, jak sfotografować dany rodzaj potrawy. Pomysły - szkice Moje pomysły często rozrysowuję na kartce. Bardzo poglądowo rozmieszczam na niej poszczególne elementy kompozycji, notuję jaki ma być nastrój zdjęcia, jakie światło, tło, jaka kolorystyka i ogólnie wszystkie ważne rzeczy do zapamiętania (np. dotyczące stylizacji dania). To nie znaczy, że zdjęcie, które później zrobię
Chilli Czosnek i Oliwasmaczne placuszki ziemniaczano - marchewkowe z dodatkiem pora wywodzą się z kuchni skandynawskiej (rarakor). Małe placuszki często serwowane są jako kanapeczki na imprezach, nieco większe bywają podawane jako dodatek do dań głównych, przede wszystkim do ryb. Ja zaserwowałam je indywidualnie na kolację, są dość sycące i zdecydowanie można się nimi najeść. Polecanym dodatkiem do placuszków ziemniaczano-marchewkowych jest wędzony(...)placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane, dobrze wysmażone. Gdy będą usmażone przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące przybrane kawałkami wędzonego łososia, kwaśną śmietaną i drobno posiekaną cebulą. Smacznego
Codzienne Gotowanieskładniki: 500 g obranej i wydrążonej dyni 500 g ziemniaków 200 g włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody
Domowy Smak Jedzeniapiżmową, która jest bardzo słodka i delikatna, świeże zioła takie jak lubczyk i cząber dostępne w ramach Polskiego Tygodnia w Lidlu , które idealnie wzbogaciły jej smak i dodały pikanterii. Danie robi się na prawdę szybko, nie jest zbyt skomplikowane, bo kto chciałby w niedzielę długo stać przy kuchni? Koniecznie zróbcie, ryba jest wyśmienita, bardzo delikatna i soczysta! SKŁADNIKI(...)oliwek i pieczemy przez 20 minut w temp, 210 stopni C - dynię mieszamy ze świeżymi ziołami, doprawiamy różowym pieprzem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Całość podajemy póki gorące! Życzę smacznego i zachęcam do zakupów w ramach Polskiego Tygodnia w sieci sklepów LIDL
SMYKWKUCHNIkulinarna wizytówka Szamotuł - zwłaszcza olej rydzowy, a pyry (zwane u nas czasem ziemniakami) to symbol Wielkopolski. Oba produkty doskonale się uzupełniają i razem tworzą wiele fantastycznych dań. Jedną z nich są pyry z olejem rydzowym. Niektórzy z Was zapytają, a cóż to jest ten olej rydzowy?. A więc wytwarza się go z nasion lnianki(...)ogórki, również pokrojone w drobną kostkę, szczypiorek oraz olej, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, następnie jeszcze gorące obrać z łupinki, poszatkować i polać olejem rydzowym lub przekroić na pół, wydrążyć środek tak jak na zdjęciu i napełnić farszem
Jadło i czytadłoCukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pomysł na szybkie, wegetariańskie danie obiadowe. Zapiekana cukinia jest lekka i bardzo smaczna. Przed podaniem całość możecie polać odrobiną oliwy z oliwek i udekorować listkami świeżej bazylii. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 duża cukinia 2 średniej wielkości pomidory, np. malinowe 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli(...)plasterki. Na podpieczoną cukinię ułożyć plasterki pomidora i mozzarelli. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż do momentu, gdy ser całkowicie się rozpuści. Gorącą cukinię przełożyć na talerz, delikatnie polać oliwą z oliwek i przyozdobić listkami bazylii
UgotowaćRyż z warzywami rodem z restauracji. Wygląda dostojnie, smakuje wybornie, więc nie będę się rozpisywać, tylko po prostu podam przepis autorstwa męża. :) Taki ryż z warzywami to danie w sam raz na obiad, kolację albo do lunchboxa. Składniki (na 2 porcje): - 1/2 małego kalafiora - 1 młoda cukinia - 1 cebula - 10 cm pora (opcjonalnie) - 8 suszonych pomidorów(...)przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy różyczki kalafiora, dusimy jeszcze 5 minut. Ew. dolewamy wody, tak by na patelni było około 1/2 cm sosu. Wyłączamy ogień i do gorących warzyw dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy. Podajemy z ryżem lub kaszą
Smakuje zdrowomozzarellą i pomidorami, podlany bulionem oraz doprawiony świeżą bazylią i czosnkiem. Aromatyczne danie, z ciągnącym i bardzo kremowym (za sprawą mozzarelli) środkiem oraz warstwą kolorowych pomidorów, dzięki którym danie jest nie tylko ładnie prezentujące się, ale delikatnie słodkie i bardzo, bardzo soczyste, a przy tym p roste do zrobienia i naprawdę bardzo smaczne. To już wiesz co jutro(...)oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron (koniecznie al dente!), odcedzić (1/2 szklanki zostawić) i póki gorący wymieszać z drobno pokrojoną/startą mozzarellą, mięsem, pozostałym wywarem z gotowania makaronu, sprasowanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć mieszankę makaronową, a na wierzchu
Kraina Miodem PłynącaKotlety mielone w innym wydaniu. Smaczne i bardzo ładnie się prezentujące. Dodatkowo bardzo wilgotne i aromatyczne :) Zapraszam! Mielone pod pierzynką z sera żółtego i prażonej
Tagebuch po polskuHaluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag
W kuchennym oknie EwySkładniki ziemniaki ugotowane, 500g brokuł, 500g ser żółty, 300g jajka, 2 szt sól, pieprz mąka, bułka tarta, jajko, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Ugotowanie
Gotowanie moimi oczamipaprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne TAK ;) to te także bardzo nam smakowały. Szczególnie zadowolona byłam z tego z jakim apetytem je moja Córcia, która buraków nie lubi, a tu dała sobie przemycić ;) no, jeszcze koktajle z surowym burakiem pije(...)ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka ziemniaczana do zagęszczenia Sposób przygotowania: Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy
Kolorowy PrzepisownikDanie z woka przyrządza się bardzo szybko. Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki. Samo smażenie zajmie chwilkę. Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński makaron jajeczny. Składniki: 200-300g chudego wołowego mięsa 200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein 1 szt.marchewki 1 szt.małej pietruszki 3 plasterki selera / patyk selera naciowego(...)łyżeczki brązowego cukru Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam przez 4 minuty. Przełożyłam na sitko, przelałam zimną wodą i odstawiłam. Namoczyłam w gorącej wodzie grzybki mun. Wołowinę pokroiłam na małe kawałki. Przygotowałam i pokroiłam warzywa, czosnek i imbir. W garnku podgotowałam przez chwilkę fasolkę i brokuły. Nie powinno się ich gotować
potrawyregionalne