spędzicie całego dnia w kuchni, a który mimo tego wywoła „efekt uau”? To coś dla Was :) Jestem nim absolutnie zachwycona, bo po pierwsze to przepis, którego nie da się zepsuć, a po drugie można go dowolnie modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mnie nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać(...)laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w mikserze dodając pod koniec przesiany cukier puder
Ciastkozercyoleju 1,5 szkl wody 0,5 szkl. kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs(...)przykryciem gotować 10 minut, aż woda nasiąknie aromatem przypraw. Po 10 minutach przecedzić wywar (powinno go być 250 ml - jeśli tyle nie ma, dolać wody) i do takiego gorącego / ciepłego wywaru dosypać kaszę manną. Wymieszać. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę i resztę słoniny. Do otrzymanej masy
Posadzone i zjedzonewcześniej warto kupić je z jakiegoś sprawdzonego źródła i spróbować, powinny być jędrne zewnątrz i w środku; wodę na ogórki wcześniej przegotuj; pilnuj zasady: na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej; wyparz dobrze słoiki i zakrętki, wszystko dobrze wytrzyj do sucha, żadne zakrętki nie mogą być pordzewiałe a słoiki wyszczerbione, czy uszkodzone; pamiętaj, by ogórki w słoiku były(...)mniejszych ogórków gruntowych korzeń chrzanu 8 małych ząbków czosnku mały pęczek kopru z nasionami kilka liści winogron kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 2 litry gorącej wody 2 łyżki soli kuchennej Jak zrobić? 1. Wyparzone i dobrze osuszone słoiki układam na bawełnianej ściereczce kuchennej obok siebie. 2. Zagotowuję solankę. 3. W słoikach układam ogórki pionowo
Zasmakuj Kuchnijest alfabetyczny, tylko ułożony według numeracji kart. Każdy przepis ma określony stopień trudności oraz czas potrzebny na jego wykonanie. Dodatkowo są podzielone kolorystycznie na poszczególne kategorie: zielony- przystawki czerwony- dania główne żółty - desery Znajdziemy również objaśnienia jak czytać karty, dokładny opis poszczególnych miarek, czyli np. co to jest garść lub łyżeczka a także kilka porad, np. jak przygotować(...)wspólne gotowanie świetnie rozwija wyobraźnię oraz zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci. Poza tym dzieci chętniej próbują nowych smaków podczas samodzielnego przygotowywania posiłków. Książka bardzo nam przypadła do gustu i gorąco ją polecam
Z miłości do słodkościwyobrażam sobie jak wyglądałyby w mojej jadalni, w odrestaurowanym kredensie... Seria Clara Gold skradła moje serce, zobaczcie sami, może i Wam coś wpadnie w oko? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto(...)owoce rozmrozić, krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia. Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników
Domowa cukiernia EwyZaledwie kilka doskonałych składników, prostota i jakość, a efekt powala. Danie jest bardzo uniwersalne, można przyrządzić na ciepło, lub na zimno, świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, obiad, lub kolacja. Kolejna moja miłość, młody bób <3 W bobowym sezonie mogłabym się żywić tylko nim, ale po co skoro jest jeszcze quinoa, świeża nać pietruszki i prawdziwy rarytas(...)pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie, ale nie zbyt długo, żeby nie był rozgotowany. Odcedzamy studzimy i obieramy ze skórek. Mieszamy go z gorącą, lub zimną quinoą. Dodajemy posiekaną pietruszkę, oliwę, trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu, plasterki polędwicy, pokrojone na mniejsze kawałki jeszcze raz mieszamy i możemy jeść
Quinoa Raz!chęci na stanie w kuchni. Poniżej przykłady posiłków, które przygotujesz bardzo szybko. No może oprócz rogalików, ale je możesz sobie odpuścić i zrobić w mniej upalne dni. Dzisiaj jest gorąco, nie waż się włączać piekarnika. W zamian polecam domowe lody tutaj >>>> :) A pstrąga to lepiej wrzuć na grilla. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed(...)rosną. II Śniadanie 10:00 Truskawki z jogurtem naturalnym. Zupa 13:00 Zupa jarzynowa (seler, pietruszka, por, marchewka) z ryżem. Do tego koperek i masło. II Danie 16:00 Makaron pełnoziarnisty z warzywami. Mieszanka warzyw po włosku. Jeśli nie masz czasu to kup te warzywa, dorzuć do nich makaron, kuskus lub ryż i obiad z głowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdzisiejszym przepisie bataty. Czarnoskóra ludność jak wiemy, nie miała łatwego życia, szczególnie w południowych stanach, gdzie ciężko pracowała na plantacjach. Właściciele gospodarstw żywili swoją „siłę roboczą” najtaniej jak się dało — zmuszając ją do gotowania z niemalże odpadków, które nie były wykorzystywane w kuchni przez „białych”. Potrawy te zwykle wymagały długotrwałego gotowania i mocnego przyprawiania, aby były zjadliwe. W ten sposób(...)nadzienia są przyprawy m.in.: wanilia, cynamon i mój ukochany kardamon. Ciasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód: 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta
Food Squarekilku dni) nie mam temperatury, więc mogę się czymś zająć. Ponieważ jestem w domu, to zajęłam się kuchnią. Postanowiłam zrobić dla chłopaków pyszny obiad z przepisu zuzy. Wybrałam danie, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy, można je podać nie tylko bez okazji, ale sprawdzi się również podczas mniejszych i większych uroczystości. Koniecznie spróbujcie! Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych(...)położyć cebulę i całość zalać ketchupem z miodem. 7. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temperaturze 190 stopni C w opcji dół + termoobieg. 8. Podawać na gorąco. Smacznego
W mojej kuchnisera Cheddar (w oryginale użyto ser Lancashire) oraz łyżka salsy ułożona na wierzchu zupy. Składniki zupy meksykańskiej: (4 porcje) 2 łyżki oliwy (używam olej rzepakowy) 1 duża czerwona cebula (dałam 2 małe) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego) 2 papryczki chipotle w zalewie, posiekanych ( używam takich ) lub 1 łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (ale się nie przypalą). Odstawić. Podgrzać bulion i trzymać gorący pod przykryciem. W garnku z grubym dnem (używam garnka żeliwnego) podgrzać oliwę lub olej na średnim ogniu, następnie dodać cebulę, szczyptę soli oraz pieprzu. Zeszklić do miękkości, często mieszając (około
Moja Delicjabardzo ciekawa ich smaku, toteż postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się! Są wspaniale miodowe z lekkim posmakiem migdałowym, okrąglutkie i urocze, a cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)skórkę i wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść ~30 sztuk. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, w odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu
Przepysznik - BLW i nie tylkonajniższym poziomie. Wysuszone pomidory układamy luźno w słoikach. Do każdego słoiczka dodajemy: łyżeczkę octu winnego, po pół łyżeczki oregano i tymianku oraz pokrojony ząbek czosnku. Olej słonecznikowy podgrzewamy i gorącym (ale nie wrzącym) zalewamy pomidory. Czekamy chwilę, aż pomidory wchłoną olej i uzupełniamy jego poziom. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. w razie gdyby się nie zamknęły można(...)spiżarni w dużej mierze będzie zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemubaaardzo słodka, mimo, że znacznie zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ w oryginalnym przepisie było go aż 750g, a ja dałam 550g. Nawet nie chcę myśleć, jak słodka musiałaby być gdybym dała te 750g :) KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!) podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody(...)minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli zagotować. Gotować 30-35 minut. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych (wraz z zakrętkami) słoików i zawekować. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
chili & sugarpieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej(...)łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki. Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca". Jarzynka: Kapustę kiszoną
Wanilia i Kardamonwersja pierogów leniwych . Były już z samego twarogu, teraz leniwe bezglutenowe z sosem morelowym, ale w wersji oszczędnej, bo z dodatkiem ziemniaków. Jedne i drugie, mam nadzieję, zadowolą zwolenników dań mącznych… i nie tylko. Składniki: - 600g twarogu domowego - 400g ziemniaków (ugotowanych dzień wczesniej) - 20 dag mąki ryżowej - 10 dag mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli Dodatkowo: - sos morelowy(...)tępą stroną noża robimy kratkę. Kroimy ukośne kluski. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy gorące polane sosem morelowym . Leniwe bezglutenowe z sosem morelowym, to moja wersja podania tych niezwykle smacznych klusek. Bardziej popularne są z masłem i bułką tartą. Co niektórzy posypują jeszcze cukrem
mojewypiekiinietylkomnie dziś truskawkowo :) Muszę wykorzystać ten sezon ile się da ! :) Moja propozycja na dziś to pączki z truskawkami ! Składniki: 4 szklanki mąki, 8 dag drożdży, ½ szklanki cukru, 1 kg truskawek, 5 żółtek, 3 jaja, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 dag masła, smalec do smażenia, ½ szklanki mleka, cukier puder do posypki. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić(...)jednakowej wielkości kulki. Nakładać dojrzałe truskawki i zlepiać końcami palców , następnie wyłożyć na stolnicy oprószonej mąką łączeniem do dołu. Gotowe pączki jeszcze raz odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniamamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4 skrzydła z kaczki 1 szyja z indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól(...)gotować się na bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy gorący z makaronem jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi. Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki
kgwjanczeworewelacyjna ryba z przepisu mojej teściowej, jedno z moich ulubionych dań właśnie przez nią przygotowanych. Jak spróbowałam tą rybę pierwszy raz to wiedziałam, że prędzej lub później też ją zrobię. Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg filetów morszczuka jajka do opanierowania ryby bułka tarta do opanierowania ryby sól pieprz olej do smażenia(...)kolor. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w pióra a następnie zaszklić na oleju. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować przez około 15 minut. W misce układać na przemian gorącą zalewę i rybę tak żeby ostatnią warstwą była cebula. Gdy ryba ostygnie przykryć miskę folią spożywczą i włożyć na 2 dni do lodówki
Mama GotujeKolejne danie z kurczaka i bejca, która za każdym razem inna zmienia jego smak z delikatnego poprzez orientalny, aż do bardzo ostrego. Dzisiaj raczej łagodnie z nutką orientu. Składniki: 6 pałek z kurczaka Bejca: 1 łyżka płynnego miodu naturalnego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka ostrego ketchupu Pudliszki 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 10 goździków sól(...)wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce z wyposażenia kuchenki. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 60 minut. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczonymi ziemniakami, sałatą i pieczarkami z tego przepisu....Smacznego
Gosia gotujemnie w domu największym smakoszem wszelakich dań kapuścianych, jest moja Mama. W zimie mamy swoją kapustę kiszoną, a latem i jesienią wykorzystujemy jej wszelakie odmiany do przygotowania smacznych posiłków. Dzisiaj zapraszam na duszoną kapustę włoską z białą kiełbasą , koperkiem i papryką. Składniki: 1 główka włoskiej kapusty (ok 1 kg) 0,5 kg białej kiełbasy 2 czerwone(...)wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz plastry pokrojonej papryki i białej kiełbasy. Smazyć aż warzywa i kięłbasa będą miękkie. Dodać do kapusty, doprawić pokrojonym koperkiem i czosnkiem. Ponownie zagotować...Podawać gorącą z pieczywem...Smacznego
Gosia gotujeDzisiaj mała wyprawa do Włoch, ponieważ dzisiejsze danie to odpowiednik tortellini al spinaci. Wypracowaliśmy swoją wersję nieco różniącą się od oryginalnego przepisu. Mamy nadzieję, że spróbujecie zrobić to danie i będzie Wam smakowało. Robimy je w dwóch wersjach, dzisiaj pierwsza z nich. Oto nasze pierożki ze szpinakiem. Pierożki ze szpinakiem z pomidorowym sosem : (4 osoby) Farsz : 1/2 opakowania(...)jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą
vegetanieDzisiaj danie nie wymagające dużego nakładu pracy i czasu, ale smaczne i lekkie. W sam raz na leniwy dzień lub wręcz zabiegany. U mnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie(...)puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej gorącej wody) i doprawić do smaku
Mix smakuImienniczki ...Dziękuje Jadziu R.To prosty, choć dość czasochłonny przepis Ale warto trochę się pomęczyć - po pierwsze kubbę można zjeść także następnego dnia, a po drugie to oryginalne i pyszne danie. Oto przepis(...)ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic dziurke i uformowac kubbe na kształt pyzy.. - usmażyć z obu stron na gorącej oliwie przez 2-3 minuty na złoty kolor. Pychota! Bardzo sycące, więc można do nich podać tylko sałatkę.lub sos jogurtowy z czosnkiem... Smacznego
w mojej kuchniDzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej(...)garść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) 2 małe lub 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe bułka tarta łyżka oleju sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki gorąca woda (ok. 80 stopni) sól Przygotowanie: Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
Zakręcony Widelecwielu blogach dyniowe szaleństwo ! No bo jak tu się oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-). Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować... Gotowy dżem wypróbowałam na własnym mężu, zaakceptował stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego(...)momentu kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a dżem osiągnie żądaną konsystencję. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone do góry nogami. insertCookd("594404f5ca6b3d5363e35d5bf3b5815b
Kulinarne przygody GatityKolejny domowy wyrób z szynkowaru Duet ...co prawda dałam do środka kawałek kiełbasy [ takiej ze sklepu]...a efekt ..jak widać ...składników dokładnie nie podam..u mnie to zawsze jest na oko i wedle własnego smaku....ilość mięsa zależy też od pojemności szynkowaru.. mięso mielone 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Szeherezada około 50 ml wody kawałek(...)zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzenietradycyjną paellę - jedno z najsławniejszych hiszpańskich dań ! Paella Valenciana - pierwsza i najlepsza Choć obecnie najpopularniejszą wersją paelli jest ta z owocami morza ( paella de marisco ) , pierwotna wersja tego dania ich nie zawierała. Sławna na całym świecie paella wywodzi się z tradycyjnej kuchni rolników z regionu Walencji. Walencja to bardzo żyzny region Hiszpanii leżący nad Morzem Śródziemnym(...)nadaje smak potrawie. Powinno teraz wyglądać tak: 4. Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 30 minut, jeżeli płyn za bardzo odparuje, uzupełnij gorącą wodą. Na osobnej suchej patelni podpraż ryż przez ok. 20 sekund, po czym przesyp go na patelnię z sofrito. Postaraj się rozsypać ryż równomiernie po całej powierzchni patelni: 5. Gotuj ryż
Chilli Czosnek i OliwaLekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z
Karo in the KitchenWitajcie:) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pieczonych warzyw z kurczakiem.Lekko, aromatycznie w sam raz na obiad. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na pikantne fajitas z kurczakiem znalazłam w jednym z magazynów kulinarnych i od razu wycięłam go gdyż wiedziałam, że muszę go kiedyś zrobić. I tak
karmelowyPo ostatnich dawkach słodyczy proponuję Wam kolejny pyszny rodzinny przepis.Mój mąż bardzo uwielbia takie mięsko i często sam się domaga bym takie zrobiła.
Niespełnione zdolności kulinarneNa lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka. -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół czyli do ok. 2 l wody dodajemy
Maminek kulinarnySkładniki: biodrówka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżka, cebula
W Mojej Kuchni Lubiębyły srebrne w kształcie listków migdałowca. Młoda kobieta lekko się uniosła, ujęła jeden z kubeczków, osuszyła jego brzeg smukłym palcem i dygając, podała napój Si-menowi. (...) Gdy wypili herbatę, dał znak Szylkrecikowi, a ten wniósł kwadratowe pudełko, w którym były podarunki: dwie szpile do włosów, dwie chustki z przetykanego złotem jedwabiu i sześć złotych pierścionków."* Randka. Zabawne słowo(...)sobotnie poranki o 8 rano wciąż śpiące i przemarznięte miasto nie było dla nas zbyt przyjazne. A nasze dygocące z zimna ciała, mimo żaru dusz, marzyły wtedy jedynie o gorącej herbacie. Nie była z miodem, ani z kumkwatami, nie było srebrnej łyżeczki, ani filiżanki z laki. Był hotel (i jest nadal), piękny, secesyjny, z otwartą od świtu restauracją. Pustą
KUCHARNIAziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli(...)Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, a cukinie bez obierania pokrój w kostkę lub talarki. Pomidory natnij na krzyż u podstawy, sparz przez około minutę w naczyniu z gorącą wodą, usuń z nich skórkę i pestki (opcjonalnie), i pokrój je na pół lub na duże ćwiartki. W rondlu zagotuj wodę, posól i wrzuć fasolkę (białą, czerwoną i fasolkę szparagową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakoperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula(...)razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej tworzymy małe kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące. W garnku gotujemy bulion. Gotowe kulki wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Teraz możemy zająć się sosem. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i lekko ją podsmażamy. Następnie dolewamy szklankę
Pyza i Surówkaczego się składają. Może tam być dosłownie wszystko. I tak nie widać, jest gładko przemielone. Doda się garść (albo wiadro) polepszaczy smaku i nikt się nie zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa(...)składa się czubryca) Ugotowane wcześniej mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na oczkach 3 mm. Dokładnie oczyszczoną wątróbkę smażymy na oleju. Studzimy i również mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu dodajemy kaszę manną i odstawiamy na 10 minut. Mięso i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy bulion z kaszą, przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy blenderem na gładką
Marder&Marder Manufacturektoś, kto nie lubi pizzy? Pytam serio :) Wydaje mi się, że pizza jest jednym z niewielu dań, które lubią wszyscy. Nigdy nie spotkałam osoby, która by powiedziała "Pizza? Nie...dziękuję, nie lubię". Jeśli więc ktoś z Was nie lubi tego włoskiego specjału-dajcie znać :) Razem z K. należymy zdecydowanie do pizzożerców i jadamy ją dosyć często. Czasem zamawiamy(...)super sie komponują. Składniki na pizzę o średnicy ok 34 cm: 100 g płatków owsianych górskich 1/8 kostki drożdży 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego Suszone oregano lub zioła prowansalskie 2 kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu Pół słoiczka karczochów
Zawsze głodna!Pyszny gulasz z wieprzowych serc z mrożoną mieszanką warzywną i dużą ilością suszonego koperku. Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych(...)minut, często mieszając. Wlałam dwie szklanki wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie
Kuchenne zapiski EdytyOglądałam kilka dni temu na Kuchni+ program "David w Europie". I stwierdzam, że podoba mi się jego sposób gotowania. Poza tym można na niego patrzeć i da się go słuchać bo nie jest irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale... Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł(...)oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Nagrzewamy mocno patelnię i wlewamy olej Na gorącym tłuszczu i na dużym ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem :D Dzięki bdsklep.pl miałam ostatnio okazję pierwszy raz wypróbowac jak smakuje szpinakowy makaron i papryczki piri – piri. Przyrządziłam z nich nie tylko smaczne , ale i bardzo proste danie , które zachwyciło domowników! To i to na stałe zagości w mojej kuchni! Papryczki piri – piri ( African Birds Eye Chili ) , to dokładnie to czego poszukiwałam! Niesamowicie ostre(...)suszone pomidory. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Delikatnie mieszając smażymy razem ok. 5 minutek. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu. Zajadamy gorące
Ostra na SłodkoMakarony, hmmmmm nie znam takiej osoby, która nie lubiłaby kluchów :-) Można z nich wyczarować pyszne i szybkie dania. Tysiąc sposobów, moja 8 letnia siostrzenica najlepiej lubi z białym serem i ze skwarkami ale o tym innym razem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła! Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam(...)następnie połączyć z serkiem. Dokładnie wymieszać składniki 1 i 2 Dusić ok. 3 minuta aż się połączą ze sobą smaki. Doprawić przyprawami i świeżą bazylią Podawać na gorąco
pieprzny smaczekPyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować(...)podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut. Dodaj kaszę, wszystko wymieszaj razem. Podawaj od razu gorące z gruszkami! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNI