Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g *świeża chili – 1 szt * czerwona papryka(...)podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkosię zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu(...)szklanka mąki 3/4 szklanki kakao 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ: 500 g malin (użyłam mrożonych) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody SKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY: 500 g mascarpone (całkowicie zimnego) 300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie
Słodko-Słony Świat IlonyDziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą. Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. SKŁADNIKI ( 2 porcje ) ** filet z dorsza – 2 szt ** marchew(...)cytryny i świeżą gałązkę rozmarynu. Zamykamy , boki zwijamy jak cukierki i wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby – ok. 25-30 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkonaprawdę pyszne i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Chrupiące naleśnikowe ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym i dużą ilością ciągnącego się sera – w tym przypadku mozzarelli i goudy. Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) NALEŚNIKI : ** mąka – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** jajko – 2 szt ** sól – 1 łyżeczka ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** olej – ¼ szkl(...)będzie surowe. CAŁOŚĆ : Naleśniki smarujemy mięsnym farszem. Posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy plasterkami mozzarelli. Składamy w koperty , panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkodziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona, że takie proste połączenie może być takie smaczne. Jest to wspaniałe danie dla wielbicieli papryki. Spróbujcie, jestem pewna, że też Wam zasmakuje. Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 2 średnie papryki różnokolorowe (ja użyłam dziś głównie czerwonej) średnia cebula(...)bułce tartej. Kiedyś nie dodałam do masy mięsnej bułki tartej i smażyłam tak, jak placki ziemniaczane (wersja: placuszki kurczakowo - paprykowe). Trzeba tylko uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, gdyż zanim mięso się usmaży, kawałki papryki mogą się przypiec za bardzo. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaWczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki(...)warzyw, natomiast cebulę kroimy w małą kostkę. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Warzywa wkładamy do miski, zalewamy je gorącą zalewą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Raz na jakiś czas warzywa mieszamy
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj propozycja przekąskowa na słodko. Racuchy z jabłkiem i odrobiną cynamonu. Tym razem spulchniaczem będą drożdże. Zapraszam. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 30
W kuchennym oknie EwyZupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych
Oryginalny smakSkładniki: 3/4 kg łopatka bez kości z wywaru, 3 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięJednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego sól morska, pieprz
cool and mintyjajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy(...)rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia. Smacznego
Moniki Smakołykijest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego dania :) Ten post bierze udział w konkursie „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony e-turysta.net . Zapraszam! Pierogi z kaszą gryczaną Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka(...)Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry). Podajemy polane gorącym masełkiem
Tagebuch po polskuchętnie łączę je razem w postaci ciepłej sałatki. Taka sałatka często pojawia się latem na moim stole. Jest to szybkie i smaczne danie, które można spożyć jako danie wegańskie lub podać do mięsa. Podjadam bób już ugotowany…przepadam za nim ale sałatka z bobu jest jeszcze lepsza! Sałatka z bobu Składniki: 500 g bobu 1 cukinia, około(...)woda ze szpinaku odparuje. Pokrój cukinię w grubą kostkę i podsmaż na drugiej patelni. Dopraw solą. Do szpinaku dodaj teraz kaszę i obrany bób. Smaż aż sałatka będzie gorąca, po czym dodaj cukinię. Dopraw solą, pieprzem i chili i delikatnie wymieszaj. Posyp pietruszką i podaj na ciepło np. z sadzonym jajkiem lub do grilla. The post Sałatka
codojedzeniakokosowego wymieszać z 300 ml wody) Warstwa pomarańczowa: 1 duża pomarańcza łyżka agaru *opcjonalnie cukier brązowy, jeżeli pomarańcza jest kwaśna Przygotowanie: Zacznij od namoczenia daktyli w dokładnie 100 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło kokosowe i karob. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Daktyle razem z wodą w której się moczyły dokładnie zblenduj, dodaj(...)poczekaj chwilę aż wiórki napęcznieją (10-15 minut). Włącz ponownie gaz, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie cały czes mieszaj aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, tj. nie da się jej mieszać możesz dodać trochę mleka. Właśnie upiekło Ci się ciasto, więc wyjmij je z piekarnika. Na jeszcze ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia. Obierz
greenscarf