dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:301/571)

Deser kawowy 182

Składniki: - 2 serki homogenizowane - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - żelatyna - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany + mleko - kawa rozpuszczalna - kakao W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. Teraz robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami. Teraz ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę(...)smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao. Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Ja zaczęłam od najjaśniejszej części aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ciasto z brzoskwiniami i masą pomarańczowo - śmietanową 221

układamy na biszkopcie. Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, zostawiając jedną szklankę, w której rozpuszczamy budynie oraz cukier. Gdy sok zacznie bulgotać wlewamy budynie i gotujemy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na brzoskwinie, równo rozsmarowujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę namaczamy i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy śnieżki, śmietan-fixy i cukier(...)siebie na wierzchu ciasta. Można do soku dodać wódkę, jeśli ktoś lubi. Na końcu ciasto polewamy polewą czekoladową i odstawiamy w chłodne miejsce. Ostatnią już kawą, jaką było nam dane przetestować dzięki współpracy nawiązanej ze sklepem 1000 smaków świata , jest Kawa Arabica Etiopia Sidamo. A oto krótki opis produktu: "Kawa Etiopia Sidamo należy do kaw z rodziny "Mocca", dzięki czemu

My simple kitchen
Dorsz z warzywami w mleku kokosowym – bez laktozy 202

razem dorsza . Uduszony , a potem jeszcze podsmażony , by skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach. Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu. Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne. SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 2 szt * marchew – 2 szt * mały seler – 1 szt * por – 1 szt * cebula dymka(...)minut. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby. Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z warzywami. Smacznego

Ostra na Słodko
Kukurydza na ostro 354

menu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;) I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie coraz bardziej! Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , szybkie danie , które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło. Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw , podana u mnie w placuszkami z ciecierzycy tworzy fenomenalną całość! Polecam! Nie tylko wielbicieli(...)smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut. Skrapiamy odrobiną soku cytrynowego. Podajemy gorące np. z placuszkami z ciecierzycy , chlebkami indyjskimi lub też zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pycha

Ostra na Słodko
Arroz vedre, czyli zielony ryż 277

wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni. Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje  do prawie każdego dania. Ja podałam zielony ryż w duecie z kurczakiem ze świeżym mango i papryczką chili. Przepis znalazłam na   Ale Meksyk ! . Arroz vedre, czyli zielony ryż Proporcje(...)niej ziołową pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zawsze sprawdzam czy ryż jest już miękki, bo każdy gatunek gotuje się inaczej. Na koniec dodajemy pozostałą natkę

Kulinarne przygody Gatity
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 383

smakują mi tradycyjne kotlety schabowe, jednak czasem lubię dodać do nich coś od siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Składniki: 500g schabu bez kości,  2 ząbki czosnku,  1/2 pęczka pietruszki,  sól, pieprz,  2 łyżki(...)startej skórki z cytryny,  łyżeczka mąki,  sól,  biały pieprz.  Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu.  Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem

Z miłości do słodkości
Lawendowo- orzechowe gnocchi z kaszy kuskus i serka Tapas! 209

wogóle możliwe? TAK! Dzisiaj zapraszam Was serdecznie  na kluseczki z kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i dużą ilością orzechów ziemnych. Gwarantuję Wam że tym daniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami koktajlowymi i posypką z orzeszków ziemnych(...)utworzyły się rowki. Kluseczki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. Czas gotowania to około 5-6 minut. Na maśle podsmaż pomidorki, oprósz solą.  Gorące kluseczki wyłóż na talerz, polej masłem klarowanym, ułóż pomidorki i posyp posiekanymi orzeszkami! Pysznie! Pięknie i kolorowo! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Fasolka szparagowa marynowana. 277

babcia mojej mamy, moja babcia, moja mama i ja.  Poza tym fasolkę mam w ogrodzie i nie jestem w stanie przewidzieć ile kilogramów czy gramów będę mogła w danym dniu zerwać. Jedynym minusem jest to, iż posadziłam 3 rodzaje fasolki : fioletową, różową i zieloną. Z czego każda po ugotowaniu zrobiła mi się zielona.  Więc zaczynamy! Składniki ulubionej zalewy(...)konsystencji takiej al dente. Gotujemy zalewę, po kilku min wrzucamy pływające przyprawy. Po ugotowaniu fasolkę wyjmujemy np do durszlaka. Układamy dość ciasno pionowo w słoiki, dokładamy obgotowaną marchew, zalewamy gorącą zalewą. Wstawiamy do nagrzanego do 130 st piekarnika (grzanie tylko dół) na 20 min. Można też w tradycyjny sposób w gorącej wodzie. Pamiętamy, że zawsze gorący słoik wstawiamy do gorącego

Malinowe Pocałunki
wątróbka z jabłkiem,cebulą,chilli i pęczakiem pieczarkowym... 235

Składniki: wątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2

W Mojej Kuchni Lubię
Caponata - sycylijski gulasz z bakłażanem 253

Składniki  : 2- cukinie i 1 bakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego  100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1

Proste Potrawy
Deser rabarbarowy - pyszny! 218

rabarbaru zjadł cały pucharek:) Na następny dzień zjadłam ten deser z lodówki i nie był już tak smakowity, a jeszcze na następny musu w ogóle nie studziłam tylko gorący, zdjęty prosto z kuchenki zderzyłam z zimnym jogurtem bezowym  i to była wersja najpyszniejsza!!! No i mam następne uzależnienie:) Komentarze Gość: Doctor, 89-79-60-214.dynamic.chello.pl 2011/06/29(...)Apetyczny ten mus. Ciekawa jestem, jak się komponują rabarbar i poziomki - wydają mi się trochę odległe smakowo. judik1119 2011/07/05 15:35:58 Mmmm wygląda na prawdę pysznie!:) Gość: Salvador Dali, host-2-98-206-36.as13285.net 2011/07/28 11:20:21 Wyróżniłam cię na swoim blogu;) Zapraszam do zabawy! Szczegóły na blogu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 198

Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone

Oryginalny smak
Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym 165

Następne danie z kuchni mojej Mamy. Cała rodzina uwielbia tego kurczaka, nawet Sławek, który nigdy nie jada papryki. Najlepszy na zimno na drugi dzień po zrobieniu. Składniki: • 4 piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykow-cebulowa(...)Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażonego kurczaka. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż kurczak zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno. Zalewę

To co kocham
Sok z jeżyn ogrodowych 178

podam Wam dokładnych proporcji tylko sposób w jaki robię sok. Nie odmierzam ani nie ważę owoców,po prostu zrywam jeżyny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców(...)Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcam nakrętki. Słoiczki pasteryzuję 15 minut. Kiedy wystygną wędrują na półkę do spiżarni i tam czekają na konsumpcję

Kolorowa kuchnia Elki
Sok z malin 170

podam Wam dokładnych proporcji tylko sposób w jaki robię sok. Nie odmierzam ani nie ważę owoców,po prostu zrywam maliny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców(...)Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcam nakrętki. Słoiczki pasteryzuję 15 minut. Kiedy wystygną wędrują na półkę do spiżarni i tam czekają na konsumpcję

Kolorowa kuchnia Elki