dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:293/571)

Kotleciki z łososia, kaszy jaglanej, cukinii i marchewki 137

Jako dziecko nie lubiłam pulpetów, kotlecików – samo mięso, bez przypraw, jałowe, niesmaczne i twarde. Inaczej będzie jeżeli dodamy warzywa – takie danie wymaga wtedy mniej przypraw a kotleciki staną się pulchne i rozpływają się w ustach. Na prawdę trudno się im oprzeć. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy: – ok 400 g filetu z łososia (może być inna ryba(...)cukinię, marchew oraz przyprawy, wbijamy jajka i całość mieszamy rękoma. Połączyć z kaszą i formować kotleciki. Smażyć na patelni ok 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawać gorące z jeszcze większą ilością warzyw – najlepiej świeżą sałatą

Szybko Tanio Smacznie
Ogórkowa ze świeżych ogórków 163

700 g ogórków świeżych (5 średnich ogórków), masło, 500 ml wywaru z włoszczyzny*, 150 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis

królestwo garów
Bigos kiełbasiany. 218

zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała(...)przecier pomidorowy, keczup, dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawą do bigosu. Gotujemy jeszcze 15 minut i gotowe!      Ja przygotowuję bigos z co najmniej podwójnej porcji i nadmiar gorącego bigosu przekładam do półlitrowych lub litrowych słoików, zakręcam, stawiam je do góry dnem i czekam aż wystygną. Przechowuję w lodówce lub chłodnej spiżarni.      Bigos podałam

Rozpustne gotowanie
smaczny warzywny gulasz z indyka z czubricą i awokado... 220

Składniki: mięso gulaszowe z indyka 70 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 10 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, marchew 1 sztuka, seler

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś z kurczaka pod pierzynką 208

kurczaka to wiele możliwości . Można przygotować ją na tysiące sposobów. Jak już wiecie moja rodzinka należy do mięsożerców i dlatego tak dużo jest na moim blogu przepisów na dania mięsne. Możecie je wszystkie znaleźć tutaj Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej. Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego(...)pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Na sam wierzch ułożyć starty żółty ser. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mięso powinno być białe po upieczeniu. Podawać gorące pierś z kurczaka pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Kiełbaska z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem 197

takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się w jedną, smaczną i ciekawą kombinację :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć(...)piórka cebulę, pokrojony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Kiedy tylko kiełbaska się lekko zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody. Kolejno wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę gryczaną wraz z listkiem laurowym, zielem oraz kuleczkami jałowca i lekko posolić. Pod przykryciem dusić około 20 minut, aż kasza będzie miękka

Kraina Miodem Płynąca
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 217

jest kasza jaglana. Dziś jadłam ją chyba po raz pierwszy w żuciu i stanowczo stwierdzam, że jest to bardzo pozytywne doświadczenie. Ona jest pyszna!!! Naczytałam się już ile fantastycznych dań można z niej zrobić zarówno na słodko jak i słono. Dziś zaprezentuję Wam naleśniki z kaszą jaglaną na słodko - pychotka!!! A jaglanym wydaniu Lubelskiego Kociołka wzięły udział: Marta(...)jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła. Gdy nasza kasza będzie miękka miksujemy ją z wiśniami, miodem

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 206

sól 3 - 4  ziarenka jałowca listek laurowy 2 - 3  ziarenka ziela angielskiego 1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie ok 30 g suszonych grzybów - dałam prawdziwki gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia  opcjonalnie śmietana przygotowanie Wołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać pieprzem, można obsypać mąką(...)patelnię wlać bulion i podgrzać go, zeskrobując przy okazji resztki ze smażenia.  Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru nałożyć  mięso z cebulą. Zalać gorącym bulionem,  dodać  wino, rozgnieciony jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, opłukane suszone grzyby, czosnek i rozmaryn. Mięso powinno być prawie  zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program

Stare Gary
Kapsalon 2805

Popularne holenderskie danie typu fast food tradycyjnie serwowane w aluminiowych foremkach. Bardzo łatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży(...)przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2. Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka

Na Ciasteczkowych Papierach
Kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem w sosie z grzybów leśnych 124

Dzisiaj przedstawiam jagnięcinę - w Polsce niedoceniana, trudna nawet do kupienia. Od pewnego czasu pojawia się w jednym ze sklepów sieciowych. Z baraniną spotykałam się od lat

Smaki Ewy
Kurczak w zielonym curry 173

Ostatnio polubiliśmy łączenie mięs z owocami. Wersja z zielonym curry jest pikantna, orzeźwienia daje nam ananas i kokos. Składniki 500 g filetów z kurczaka 2 marchewki

R'n'G Kitchen
Drobiowa wątróbka z warzywami i kurkumą 222

lubią, polecam wątróbkę z marchewką, groszkiem, jabłkiem i ogórkiem kiszonym, doprawioną solą, pieprzem i kurkumą. Połączenie lekkiej słodyczy marchewki i jabłka z kwaśnym ogórkiem doskonale pasuje do wątróbki. Z daniem dobrze komponuje się delikatna kasza (najlepiej bulgur), ryż, albo klasycznie – ziemniaki. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 3 średnie marchewki 3 średnie ogórki kiszone ½ szklanki mrożonego groszku 1 jabłko(...)marchewka lekko zmięknie. Dodać wątróbkę, groszek i jabłko. Smażyć wszystko razem na średnim ogniu około 5 minut. Dodać kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko zalać szklanką gorącej przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Mieszać od czasu do czasu. A tak swoją drogą….. trudno zrobić ładne zdjęcie wątróbce, która z natury jest

Trzeci talerz
Nominacja 188

osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Nominowały mnie: http://ewa-wkuchni.blogspot.com/ http://evita0007.blogspot.com/ http://takietampichcenie.blogspot.com/ za co bardzo gorąco dziękuję. Oto zadane mi pytania, na które odpowiadam: http://ewa-wkuchni.blogspot.com/ 1. Twoja największa pasja? - moja rodzina 2. Twoja najbardziej nie lubiana potrawa? - owoce morza 3. Jeśli nie gotowanie(...)góry 4. Jajecznica czy jajko na miękko? - jajko na miękko 5. Wolisz piwko czy winko? - winko 6. Jaki jest Twój ulubiony smak lodów? - mięta z czekoladą 7. Twoje popisowe danie to . .? - nie ma takiego 8. Ulubiony owoc sezonowy to? - czereśnia 9. Czy lubisz koty? - uwielbiam 10. Kuchnia azjatycką czy włoską? - obie 11. Landrynki czy dropsy ;) ? - landrynki http://takietampichcenie.blogspot.com

Kuchenne zapiski Edyty
Dietetyczny sernik waniliowy 195

folią aluminiową, aby nie przeciekła (będzie to sernik w kąpieli wodnej) wewnętrzną stronę standardowo wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto do formy wkładamy sernik do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie gorącą wodą do wysokości 1/3 formy z sernikiem stawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 1,5 godziny zostawiamy do wystudzenia w piekarniku (można wyjąć z wody) kiedy wystygnie(...)które muszę nieustannie zwalczać, w pracy nie mam problemu, ale gdy przychodzi do wieczornych ćwiczeń! oj muszę być silna! 5. marzy mi się pies którego nigdy nie było mi dane mieć, ale kiedyś będzie! nie ma nikt na zbyciu white westa? :D 6. bardzo lubię nosić sukienki i spódnice, tak samo mocno jak lubię je kupować ;) 7. od kiedy zaczęlam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chiński makaron w wersji wegetariańskiej 147

smaczne, piękne i odpowiednio zbilansowane. Produkt zawiera porządną porcję białka- postanowiłam więc przygotować danie wege. Efekt? Boski! Pozwolił mi choć na chwilę przenieść się w cudowne azjatyckie klimaty. Danie wysokobiałkowe zaspokoi głód nawet mięsożerców. Składniki: 3 papryczki chilli 1 puszka ananasa 2 ząbki czosnku 10 g imbiru 2 łyżki miodu 250 ml wody 2 łyżki octu ryżowego(...)Newellę pokrój w ładną kostkę i dodaj do sosu. dobrze było by zrobić to na kilka godzin wcześniej wówczas Newella nabierze cudownego smaku naszego sosu z chilli. Podawaj z gorącym makaronem Chow Mein. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 187

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe

ClauditteMissCooking
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 371

miodu     100 g cukru WYKONANIE Orzechy pokroić. Masło z cukrem i miodem zagotować .Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna.. Gorące nakładać na warstwy ciasta. . 1  Dżem śliwkowy(...)sciogliere lo zucchero .Miksujemy aggiungendo i tuorli . Poi versare le mandorle , semi di papavero e cocco . Tutti mescolare delicatamente con un cucchiaio . Scheda imbottita dal forno con carta da forno e versate la massa risultante a lei . Mettete in forno preriscaldato . Cuocere in forno a temperatura . 170 C , circa 16-20 minuti , un bastone a secco . La torta raffreddare

w mojej kuchni
Spaghetti carbonara 204

chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony(...)parmezanu. Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa ze świeżych grzybów 222

osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną(...)się już miękkie dodać podsmażone grzyby wraz z cebulą. Całość jeszcze gotować razem przez około 10 minut. Zestawić z ognia Śmietanę dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać chochlę gorącej zupy i bardzo dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zupę podawać ciepłą

Gospodyni Miejska
Frittata 144

szklanki mleka  1 łyżka mąki  dużo pieprzu  sos sojowy  3 łyżki oliwy  opcjonalnie starty ser garść czarnych oliwek ( Jerzy przepraszam, musiałam coś od siebie dać) Sposób przyrządzenia :   Warzywa dokładnie umyć, pokroić na kawałki mniejsze większe, jak lubicie. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i najpierw podsmażyć obie papryki.  Kiedy puści soki i trochę(...)ogniu. Kiedy brzegi potrawy się zetną, przykryć patelnię dużym talerzem i odwracając ją, przełożyć z powrotem na talerz, po czym zsunąć na patelnię drugą stroną. Podawać od razu na gorąco. Z ketchupem bardzo dobrze smakuje. https://www.youtube.com/watch?v=8ZYE1cWJiUk

pieprzny smaczek
Jajka zięcia 434

Jajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na

Oryginalny smak
Tarta z wędzonym łososiem 125

wykonywania tarty mój Tato opisał mi jakie to cudne danie Mama przygotowuje i trochę nie wierzyłam. Muszę się przyznać, że tarta jest cudowna w smaku. To takie szybkie danie z prostych składników. Sprawdzone w porze obiadowej jak i na spotkaniach koleżeńskich. Spróbujcie – jestem przekonana, że Wam też będzie smakowało. Do przygotowania 4 porcji tarty potrzebujemy: – wędzonego(...)lekko rozbełtać. Na podpieczonym spodzie umieścić łososia, pomidory, sera a na końcu zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach aż wierzch będzie złoto-brązowy. Zjadać gorące! Uwaga – silnie uzależnia i ciężko skończyć na jednym kawałku

Szybko Tanio Smacznie
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 205

węgierski pörkölt ) powstaje zawsze z wołowiny lub wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem(...)grubo, nie na pył. W garnku na małym ogniu podgrzewamy wołowy bulion z liściem laurowym, potłuczonym pieprzem i kolendrą. Wszystko, co po kolei będziemy smażyć, dodajemy do garnka z gorącym płynem. Bulion czy wołowy rosół powinien tylko lekko pyrkać, nie może gwałtownie wrzeć.   W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając

Karo in the Kitchen
Mini pizze z chlebków naan 122

mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ... Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C . Rozgrzać w nim kamień(...)grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Sos pieczarkowy wg Aleex 184

dziś wszystko się sypie. Co przygotować, kiedy nie ma czasu ani nie ma ochoty na gotowanie? Co podać na obiad, kiedy w ogóle nie ma się pomysłu na jakiekolwiek danie? Zrobiłam sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków(...)dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku. 8. Gotować jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje. 9. Podawać gorący. Smacznego

W mojej kuchni
Śniadanie prawie brytyjskie 244

koncentratu pomidorowego - 2 łyżki keczupu pikantnego - 0,5 łyżeczki cukru - 0,5 łyżeczki soli - olej do podsmażenia Cebulkę kroimy w kostkę, papryczkę szatkujemy ( ilość zależy od upodobania ostrości w daniu ). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulkę z papryczkami. Kiedy będzie szklista dodajmy fasolkę wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, keczup, cukier i sól. Odparowujemy do uzyskania połowy(...)mocno, wbić na nią jajka i kiedy białko będzie tylko w połowie ścięte zmniejszyć gaz do minimum i przykryć patelnię. Po kilku minutach odkrywamy pokrywkę - białko się zetnie w gorącym środowisku a żółtko będzie półpłynne. Na talerzu wylewamy fasolkę, na nią wykładamy ścięte jajka i podajemy z plasterkami kiełbaski. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Kalafiorowa z zielonym groszkiem 157

lodówce. Składniki: 2 małe marchewki 1 mała pietruszka nieduży kawałek selera 1/2 młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior(...)zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do rondla. Zupę podałam posypaną posiekaną natką pietruszki i grubym szczypiorem

Kuchenne zapiski Edyty
dżem malinowy z brzoskwiniami 165

które jeszcze nie zostały wykorzystane, a ich czas mijał. Takie uroki bycia obdarowywanym ze wszystkich stron :)) Jeszcze chwilka na temat samego dżemu - jest oczywiście przepyszny, jak to domowy. Nie dałam do niego dużo cukru, wręcz baardzo mało, jak na taką ilość owoców i dla mnie jest idealny! W końcu nie za słodki. Wyczuwa się w nim przyjemną kwaskowatość malin(...)małym ogniu dopóki się nie rozpadną. Cukier wymieszać z gumą guar (zagęści dżem) i stopniowo, ciągle mieszając dodawać do dżemu. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Przełożyć dżem do gorących, wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

chili & sugar
Trzy kolory: Zielony (pesto-niepesto) 195

nazwałam quasipesto, bo nie ma w nim żadnych ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której to występuje chyba w prawie każdym daniu. ;) na 1 większą lub dwie mniejsze porcje: makaron świderki (fusili) pół szklanki świeżego szpinaku (baby) pół szklanki rukoli 2 spore liście bazylii 1 łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki soku(...)morską. Dobrze mieszamy. Łączymy zieloną pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente, po czym gorący wykładamy na ogrzany talerz. Polewamy go ulubioną ilością sosu i posypujemy pokrojonymi pomidorami i... tadam! Mamy pesto bez pestek, za to z lekkim bałkańskim zacięciem

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto "Kubuś" bez pieczenia 275

Ciasto chyba wszystkim znane, piekłam go wiele razy, tym razem uprościłam sobie wykonanie, na spód dałam biszkopciki.  Wyszło pyszne ciasto na zimno, dzieci bardzo go lubią.  Masa budyniowa na soku Kubuś,  jest pyszna i zasmakuje każdemu.  Moje łasuchy, duże i mały, pałaszowały aż miło:)  1 l  soku  Kubuś  lub „kubusiopodobny(...)było grudek i zagotować, tylko trzeba  często mieszać, lub ugotować tradycyjnie, czyli w niewielkiej ilości soku rozmieszać budyń i wlać na gotujący się sok.   Do gorącego budyniu wsypać galaretki, wymieszać , dodać masło i znowu wymieszać dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,(38 x 27) układam biszkopty, wylewam gorącą masę, jak troszkę przestygnie, ale nie całkiem, wykładam

Takie tam pichcenie
Ryba po japońsku 180

Japonii :) Ryba po japońsku to danie lekko słodko-kwaśne i bardzo aromatyczne. Taka ryba najlepiej smakuje na zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży(...)jajko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto odstawić na kilka minut. Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście. Na patelnię wlać olej i gdy będzie gorący przesmażyć filety z dorsza. Przyprawione kawałki ryby smażyć na złoty kolor.  Po usmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie przygotować zalewę: do małego rondelka wlać olej, wodę, ocet

Ugotować
Pyry z gzikiem 240

razem coś bardzo prostego i baaaaaaardzo poznańskiego. Chyba nie ma dania, które kojarzyłoby się bardziej z Wielkopolską niż właśnie pyry z gzikiem. Pomimo, że to danie jest tak łatwe do zrobienia i tak znane właśnie w tym regionie, spotkałam się z tym, że w innych miejscach naszego kraju wiele osób nie wie jak je przygotować. A więc(...)noża). W międzyczasie przygotowujemy gzik. Twaróg i jogurt lub śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i pocięty szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.  Gorące ziemniaki przekładamy na talerz nie obierając i przekrawamy na 2/3 grubości na 4 cząstki . W środek każdego przeciętego ziemniaka wkładamy ok. 2 łyżek gziku i posypujemy pociętym szczypiorkiem

Zakręcony Widelec