dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:287/571)

Kapusta zasmażana w plastrach babci Basi 188

kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Kapusta zasmażana w plastrach to bardzo zdrowe, proste danie, godne polecenia i łatwe do zrobienia. ! Mało składników , kilka minut na przygotowanie i rzut do piekarnika na niecałą godzinę. Składniki : kapusta świeża zielona nieduża, oliwa z oliwek,( ja użyłam(...)świeżo zmielonym pieprzem . 5 Pieczemy na jednej stronie 30 min, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 min, aż krawędzie są brązowe i chrupiące. Podawać na gorąco i rozkoszować się smakiem kapusty

Pysznosci Babci Basi
Przepyszne jajka zapiekane 156

zrobić, to trzeba było jaja zapiec. Jest to przepis Nigelli Lawson, oczywiście mogą być w nim pewne modyfikacje, jak to w każdej kuchni u każdej gospodyni - robimy po swojemu:) Danie przyrządzamy w kokilkach, to są takie małe naczynka do zapiekania, zwykle można je kupić jako miseczki do creme brulee. Potrzebne nam będą: (składniki na 2 porcje) - 4 jajka(...)się przypieczona skórka. Wyjmujemy z piekarnika ostrożnie, by wody nie wylać i się nie poparzyć. 5. Wyjmujemy z wody, osuszamy dno ściereczką i stawiamy na talerzyk, bo miseczka jest gorąca. Podajemy z solą i bułeczką. I zajadamy się! Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Chałwa domowa z pistacjami 227

zostawiamy na patelni – odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ziarna mielimy blenderem lub w młynku. Przesypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone orzeszki pistacjowe i mieszając dodajemy stopniowo nektar z agawy. Jeżeli damy za dużo nektaru chałwa zrobi się zbyt „plastyczna”, więc lepiej zachować umiar. Gdy tylko składniki się połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki(...)skarbnicą witamin. Jest bogatym źródłem protein, wapnia i magnezu. Jeśli więc chcecie, bez wyrzutów zjeść coś słodkiego, a w dodatku pysznegoi i zdrowego… zróbcie sobie i bliskim domową chałwę. Gorąco polecam – w prezencie – na święta… i nie tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej

mojewypiekiinietylko
śledź w śmietanie 176

danie to kojarzy się z okresem przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania.  składniki  4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety(...)śledzi, przekładając każdy kawałek pozostałą masą śmietanową. Całość  wstawiamy  na dwanaście godzin do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnie  wyjmujemy i podajemy, na przykład z gorącymi ziemniakami

Miód i pieprz
rigatoni z suszonymi pomidorami i brokułem 184

da się zliczyć ilości różnych kombinacji smakowych oraz składników jakie można spotkać w pastach. Makarony to właśnie taki wdzięczny typ potraw, w którym możemy dowolnie eksperymentować ze składem, a wychodzi nam i tak bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Tak właśnie jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki(...)osolonej wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów (3-4 łyżki) smażymy aż delikatnie się zarumieni przez 2-3 minuty i zalewamy gorącym bulionem zagotowujemy i dodajemy rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut, aż makaron będzie niemal gotowy suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu

zobacz ich smak
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6296

Jeśli mamy ugotowane ziemniaki, to przygotowanie pierożków zajmie nam kilka chwil. Polecam je jako główne danie obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana. Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz(...)rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.  Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego

Nie tylko w kuchni
Razowe spaghetti z sosem serowo-brokułowym i szynką 157

chyba w końcu znalazłam pracę idealną. Wszystko okaże się pod koniec tygodnia.  A póki co mam dla Was makaron z prostym w przygotowaniu sosem. Pyszne i sycące danie dla osób, które nie mają czasu siedzieć w kuchni. Dla tych, którzy (tak jak ja) cały tydzień spędzili żywiąc się jogurtami i zbożowymi batonikami, przeplatanymi czasem przez poczciwą kanapkę. Potrzebne(...)podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z cukinii na zimę 180

Mogłabym ją jeść codziennie. A że sezon na przygotowywanie przetworów na zimę nadal trwa.   Zapraszam Was na przepyszną sałatkę z cukinii z dodatkiem warzyw. Jest idealna do drugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie idealnym wspomnieniem lata. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg cukinii, 1 kg papryki, 0,5 kg marchwi(...)dokładnie trzeba ją odcisnąć. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, marchew ścieramy na grubszych oczkach, papryczkę chilli drobno siekamy. Warzywa dodajemy do cukinii. Wszystkiego składniki zalewy gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny. Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy przez ok. 10-15 min. w garnku wyłożonym ściereczką. Wody w garnku powinno być

Passion of Cooking
Soczewica na oliwie 183

Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy(...)Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Zmieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać szczypiorek i natkę. Najlepiej podawać od razu, gorącą

Trzeci talerz
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 306

cukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie(...)łączymy. Następnie kroimy na niewielkie kosteczki, które będziemy obtaczać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę łamiemy na nieduże części i wsypujemy do miseczki, którą stawiamy na garnuszek z gorącą wodą. Czekoladę mieszamy łyżeczka do czasu, aż się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę wyjmujemy z garnuszka i odstawiamy na około 10 minut do ostudzenia. Najlepsza jest zimna jest zimna czekolada do pokrycia pierniczków

Smakowy Raj
Zupa warzywna bardzo wiosenna 265

rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki 4 spore młode ziemniaki 170 g fasolki szparagowej 5 młodych pietruszek(...)bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki.  Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem,do smaku. Zupę posypać koperkiem i natką pietruszki.  Smacznego

Stare Gary
Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese 206

Boloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera(...)jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego  dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładamy

Słodka Strona
Makaron z cukinią 370

lekarstwo. W związku z niedawnymi świętami i wielomiesięczną zimą, nie chcę Wam proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki: cukinia pojedyncza pierś z kurczaka makaron - wstążki (ok. 200-250g) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży papryczka chilli 1 pełna łyżeczka pesto(...)kurczaka i wszystkie składniki smażymy.   W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy cukinia zmięknie i na patelni nie będzie wody, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy gorący (nie przelany zimną wodą) makaron oraz pełną łyżeczkę pesto. Wszystkie składniki mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Taste Of My Day
Kotlety z suszonymi pomidorami 194

Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku(...)mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 243

dlatego też dzisiaj, makaron u nas zagościł w postaci łazanek z kapustką kiszoną i kiełbaską . W naszej rodzince wszyscy lubią kiełbaskę oprócz mnie , więc ograniczyliśmy jej ilośc do minimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dośc szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej(...)kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyc  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wczesniej ugotowany makaron . Chwilę podgrzewamy z makaronem i podajemy gorący . Do udekorowania można użyc natki pietruszki .   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sandacz w rieslingu 160

Danie z kuchni niemieckiej  Składniki 800 g małych ziemniaków 5 łyżek masła 800 g filetów z sandacza sól pieprz 200 ml rieslinga 200 ml śmietany kremówki 50 g szczawiu (może być ze słoiczka) 1 łyżeczka soku z cytryny cytryna do dekoracji     Przygotowanie   Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem. Filety(...)wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Resztę masła włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny

R'n'G Kitchen
Holenderski naleśnik 471

holenderskiego piekłem w piekarniku, a cisto do jego przygotowania zostało pysznie doprawione. Naleśnik pachnie cynamonem i wanilią, a podałem go z goździkowym cukrem pudrem. Musicie wypróbować przepis! Do przygotowania dania użyłem: 150 mililitrów mleka 3,2%, 85 gram mąki pszennej typ 450, 1 laski wanilii, szczypty cynamonu, 25 gram białego cukru, 30 gram masła,  2 goździków, szczypty(...)ciasta powinna przypominać zwykłe ciasto na naleśniki. Piekarnik nagrzałem do 200 stopni. W środku piekarnika rozgrzałem naczynie żaroodporne do przygotowania tarty, lecz można użyć każdego okrągłego naczynia do zapiekania. Gorące naczynie wyjąłem z piekarnika i rozpuściłem w nim 30 gram masła. Następnie na środek naczynia wlałem przygotowane wcześniej ciasto. Włożyłem do piekarnika na 15 minut. Naleśnik powinien w tym czasie

Wyprawy kulinarne
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 184

jakoś nigdy siły i cierpliwości do zbyt "dokładnego" wyrabiania... Jak widać na zdjęciach chałka pięknie się upiekła, nie ma w środku śladów żółtka, więc mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika(...)żurawiny 100g masła mak Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem

Kuchnia w czekoladzie
Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę 179

przygotować także leczo. Można je spożywać na zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe.  Mnie z takiej  ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach). Składniki: 6 cukinii 1 kg cebuli 8 czerwonych papryk(...)patelnię. Dusimy do momentu aż cukinia zmięknie.  Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego

Taste Therapy
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 332

oczywiście dziećmi muszę się zająć :)   Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło topimy w rondelku razem z posiekaną czekoladą. Odstawiamy(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec dzień wcześniej). Warstwa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Przygotowanie:  Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy śmietankowej, rozcieńczamy 1 łyżką

bistro mama
Szybka bułeczka otrębowa 176

  Składniki otręby różne, 3 kopiaste łyżki jajko, 1 sztuka proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki sól, 1/3 łyżeczki mleko, około 100ml Przygotowanie Otręby mielimy w malakserze

Gotowanie moimi oczami
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 198

Nadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi  serem i

potrawyregionalne
Kotlety z piersi z kurczaka moczone w mleku 211

Tak zrobione kotlety nigdy nie będą suche a dzięki temu staną się jeszcze bardziej delikatne. Składniki: Piersi z kurczaka Mleko Mąka jajko Bułka tarta Sól, pieprz

Smaki Ewy
Galaretka z kurczaka 153

zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać 1,5 litra wywaru, jeżeli jest mniej należy dodać wodę. Zagotować, doprawić do smaku. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej trochę gorącego wywaru, dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i wlać do pozostałego wywaru. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać(...)zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Ja lubię kurczaka w lekkiej galaretce, może troszkę gorzej wygląda po wyjęciu z naczynia, ale według mnie jest smaczniejsza. Na 1,5 litra dałam 28 g żelatyny. *polecam przygotować galaretkę z kurczaka kukurydzianego   zastawa

królestwo garów
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 230

możliwych odpowiedzi na pytanie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Jeśli zawiera ono nogi z kury, możemy przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula(...)głębokiej patelni z dodatkiem 5-6 łyżek wody lub rosołu. Do naczynia wkładamy mięso oraz warzywa. Najlepiej, aby dłużej gotujące się seler i marchewka znajdowały się bezpośrednio na gorącym dnie naczynia, podczas gdy cebulę i por – które szybciej zmiękną – warto położyć na innych składnikach. Dusimy pod przykryciem, powoli na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Stosownie do potrzeb podlewamy

Kulinarna Pokusa
Makaron z ricottą na ostro i groszkiem cukrowym 177

tych co nie mają czasu na gotowanie, to zapraszam na szybkie i bardzo proste danie. Serek ricotta tylko na ostro przygotowujemy, makaron i groszek gotujemy. Gdy je razem zmieszamy to gotowy obiad mamy. Czas przygotowania to czas makaronu gotowania . Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu   tagliatelle, 100 g (ok. 4 pełne łyżki) serka ricotta, ½ papryczki chili, sól(...)osolonej wodzie na al. dente. Groszek cukrowy gotujemy ok. 5 min w wodzie z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania.  Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem. Rada: Jeśli  chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się  równomiernie w serku

Moniki Smakołyki
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 174

Składniki: żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy 2 sztuki ziele angielskie 2 kulki pieprz ziarnisty 3 kulki bulion warzywny 1 szklanka sól i pieprz łyżeczka papryki

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 260

słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy … W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi! Ale trzeba! O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny. Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca. Dodatek(...)tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Ostra na Słodko
Zielona szarlotka 183

Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła roślinnego 6 żółtek Pianka z białek: 6 białek szczypta soli 4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek" Nadzienie jabłkowe: 7 większych jabłek łyżka soku z cytryny  łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem(...)cytryny i cynamon. lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Naleśnikowe spaghetti z sosem marchewkowo - imbirowym 247

makaron. To dość szybki sposób na delikatny i nieco inny dodatek na przykład do zupy. Ja dzisiaj namówię Was na połączenie takiego makaronu z sosem z gotowanej marchewki. Danie o dość ciekawym smaku, które zasmakuje wielbicielom marchwi. Wymyśliłam je szukając pomysłu na coś oryginalnego i niebanalnego. Czy mi się udało? musicie sami ocenić, bo zdania(...)Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku. Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco. Smak jest (tak jak pisałam na początku) dość ciekawy i oryginalny. Na pewno nie każdemu zasmakuje, ale myślę, że warty wypróbowania :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa 188

   Pieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12

Maminek kulinarny
Chleb bez mąki 157

dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym składnikiem jest właśnie szałwia hiszpańska (chia). Pochodzi(...)dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej z nasion. Składniki (na 1 foremkę a 20cm): 135 g ziarem słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g migdałów

Grahamka, weka i kajzerka
karkówkowe kotlety w kukurydzianej panierce... 184

Składniki: 2 kotlety karkówka bez kości, 1 sztuka jajka, 1/2 łyżeczki olej rzepakowy, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2

W Mojej Kuchni Lubię
Udka pieczone na ryżu 197

Wspaniały przepis na obiad. Za jednym zamachem przygotowujemy pełne danie dla całej rodziny. Mięso jest bardzo soczyste a ryż aromatyczny. Samo przygotowanie również nie zabiera dużo czasu. Składniki - 7 udek - 2 szklanki ryżu - ½ kostki margaryny - 1 litr bulionu drobiowego - 5 ziaren ziela angielskiego - mały koncentrat pomidorowy - pieprz - przyprawa do kurczaka - duża cebula Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone(...)przyprawami. Odstawić. Margarynę rozpuścić na dużej patelni. Zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Wlać bulion, dodać ziele angielskie oraz koncentrat. Zagotować. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Włożyć udka i wlać gorącą zalewę.Przykryć i piec ok. 1,5 h w temperaturze 200 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile

Świat Smaku
Pierogi ruskie 286

U mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w

Zgrabne Gotowanie