Składniki: 1 kg szynki surowej wieprzowej ok 200 g zielonej fasolki szparagowej słoiczek pomidorów suszonych liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mąki pszennej olej
magiczna kuchnia KasiSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka
W Mojej Kuchni LubięKurki rzucili w promocji, trzeba było to wykorzystać, więc zrobiłam zapas pierogów, bo co jak co ale kurki są fantastyczne same w sobie i najlepiej smakują
greenscarfkości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub
królestwo garówUwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej
karmelowySkładniki: ryż 2 woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może
Pora coś zjeśćesencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs(...)koniec smażenia dodać jabłko i smażyć razem, aż jabłko nieco zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką zagotować bulion lub rosół i do takiego gorącego wsypać kaszę manną. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę ze słoniną
Posadzone i zjedzonePrzed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P Składniki 1/2 główki młodej kapusty 250 g mięsa mielonego (u nas wołowe) 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz 10 małych młodych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera(...)obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym
R'n'G Kitchensiebie Spróbujcie, polecam taki owocowo-ryżowy deser na wieczorne odprężenie po długim dniu. Składniki: (na 2 porcje) 1 torebka z opakowania „Ryż z jabłkami i rodzynkami” Dania Babci Zosi SyS mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek waniliowego serka homogenizowanego (u mnie z dodatkiem pokruszonej wanilii) kilka świeżych truskawek 2-3 łyżeczki płatków migdałowych Przygotowanie(...)Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy ryż jeszcze na chwilę (około 3 minuty, w tym czasie kroję truskawki), aby wchłonął resztę płynu i lekko przestygł. Do ciepłego, ale nie gorącego ryżu dokładamy serek homogenizowany i całość dokładnie mieszamy. Ryż wykładamy na miseczki i dekorujemy pociętymi truskawkami, a po wierzchu każdą porcję posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu. Deser smakuje
Słodkie okruszkiprosto. Wystarczy pokroić jabłka i zrobić ciasto mikserem, a pieczenie też trwa krótko. Najwięcej czasu trzeba czekać, aż rolada ostygnie. Przepis znalazłam tu . Polecam. Powiem jeszcze, że jeżeli damy więcej jabłek, wtedy ciasto bardziej jest wilgotne od jabłek. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku o pieczenia 1-2 opakowania cukru waniliowego cynamon(...)cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na jabłka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską, przewracamy papierem do góry. Papier do pieczenia zdejmujemy i gorące ciasto zwijamy, pomagając sobie ściereczką. Roladę zostawiamy do ostudzenia. Można posypać cukrem pudrem
Ewusiowe SmakiWiększość z nas na pewno pamięta z dzieciństwa smak wielu potraw. Ja we wspomnieniach zawsze mam przed oczami placki z jabłkami robione przez moją mamę. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru(...)dokładnie łączę z sobą, możemy do tego użyć miksera. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Od razu dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Smażę na gorącym oleju, nakładam i formułuję placki za pomocą łyżki. Obsmażam z każdej strony do zarumienienia się. Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję na ciepło z konfiturą lub posypane cukrem
Kuchnia co dniapodpatrywać sytuacje w piekarniku po 10 min. pierniczki mogą nie dojść ja dostawiłam na kolejne 3 minuty. Skala smaku - 10/10, mocno wyczuwalna przyprawa do piernika, na tą porcję nie dałam całej paczki zostawiłam z pół łyżeczki w opakowaniu i to był dobry pomysł. Składniki: 500 g mąki 250 g miodu tj.około 3/4 szkl. 140 g cukru 2 jajka(...)wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 - 15minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier: 100 g cukru pudru gorąca woda Cukier puder mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Nakładamy pędzelkiem na pierniki.. Odkładamy do zastygnięcia
Kubki smakuKlasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje- nigdy ich sobie nie odmawiam. Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie(...)ryżu 1 cebula sól pieprz na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary pieprz Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka, zalej gorącą wodą i chwilę pogotuj. Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać i się nie poparzyć!). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego
Wielki apetytnietypowa wersja ulubionych skrzydełek! dla ich smakoszy przepis wart wypróbowania i degustacji, polecamy, gdyż można zachwycić gości tym daniem, stanowią doskonałą przekąskę, polecamy! Składniki: 15 skrzydełek z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 1 litr wody 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 4 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście(...)zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy w grubszą kostkę. Usmażone skrzydełka układamy w dużym słoju, przekładając kawałkami papryki oraz natką pietruszki. Wszystko zalewamy gorącą zalewą odstawiamy na kilka dni. Potrawę przygotowała Alicja Smacznego
kgwjanczewoDzisiaj pomysł na weekendowe śniadanie na ciepło - jajka sadzone w tostowych koszyczkach nadziane boczkiem i serem. Świetna alternatywa do jajecznicy lub gotowanych jajek. Jeżeli macie ochotę na inne ciepłe dania na śniadanie to przygotujcie tartę z piersią kurczaka i szpinakiem lub parówki owinięte z serem i boczkiem . Składniki na porcje dla dwóch osób: 4 jajka 8 kromek(...)koszyczki wbić jajko. Wierzch przyprawić solą oraz pieprzem. Piec około 20 minut w 180°C. (białku musi się ściąć). Żółtko powinno być lekko płynne. Przed podaniem odczekać kilka minut (gorące koszyki bardzo trudno wyjąć z formy). Podawać na ciepło
UgotowaćMalinki.. ile bym dała, żeby można je było mieć pod ręką zawsze. Dlatego zrobię musu kilka słoiczków, tak na zimę, jeśli nie zjemy go przed zimą. Oj ciężkie losy łasucha :P Maliny to źródło witaminy C, beta - karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia fosforu. Są bardzo pomocne przy zwalczaniu przeziębienia, zbijaniu gorączki, czy przy ogólnym wzmocnieniu odporności naszego organizmu(...)banany Maliny gotujemy wraz z bananami połamanymi na mniejsze kawałki. Gotujemy owoce, aż banany nie staną się płynne. U mnie trwało to 15 minut. Co jakiś czas mieszamy. Bardzo gorący dżem przelewamy do małych wyparzonych słoiczków, po czym zakręcamy je szybko i dokładnie, kładziemy do góry dnem do czasu aż nie ostygną. Skomentuj
MamaOskarkaSkładniki: 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 4 kiełbaski ja dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno(...)pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy. Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Podawać gorącą Smacznego
O kuchni z uczuciemJejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było(...)miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do grzybów, wlać śmietanę, wsypać sól i bardzo dokładnie wymieszać W międzyczasie ugotować ziemniaki.i utłuc na sypko.Na talerz wyłożyć pośrodku gorące ziemniaki, a dookoła nich grzyby. Na koniec posypać szczypiorkiem i podawać
Gosia gotujeużyłam jest bardzo zdrowa, ale mi się kojarzyła raczej w wersji na słodko, albo bardzo delikatnej. Lubię również ryz i myślę, że równie dobrze wkomponował by się w to danie, ale już na pewno nie było by to samo. Gdy starsza córka wróciła ze szkoły, a ja właśnie kończyłam przygotowywać obiad krzyknęła od wejścia, że coś pięknie pachnie(...)olej, wrzucić posiekaną dymkę i szczypiorek ( trochę szczypiorku zostawić do posypania), chwile smażyć, dodać pastę curry i wymieszać. Wrzucić pokrojone w plasterki mięso i obsmażyć z każdej strony. Dodać gorący bulion, zagotować, wrzucić kaszę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i śmietankę. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
dom-agi.plnadchodzi jesień … coraz częściej po nie sięgam. Lubię zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny. Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – krem kalafiorowy. Kalafiora zawsze zjadam z wielką przyjemnością , a w takiej(...)siekamy. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku. Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko razem miksujemy na krem. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą
Ostra na Słodkoprzed telewizorem ? ;) Ja oprócz zajadania go przed telewizorem przygotowuję z niego rewelacyjny obiad. Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 większe porcje ) * makaron kokardki – 250 g * bób – 200 g * dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g * cebula dymka(...)musimy obierać – jak wolimy ). Całość przesmażamy kilka minut , uważając , by czosnek nie przypalił się. Zalewamy śmietaną i dokładnie rozprowadzamy. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na Słodkojednak tylko kiepską karykaturą prawdziwych burgerów. Zrobione z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć(...)potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój ulubiony Ketchup Włocławek) z dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów. Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser. Składniki na 7-8 burgerów: 1 kg wołowiny mielonej (antrykotu) cebula natka pietruszki 70 ml wody
Smakowity Blog KulinarnyNajpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem i dodatkami. Po chwili podano zupy, a oba naczynia były bardzo gorące. Śmiało można się najeść taką porcją. Pomysł z ciastem cebularzowym świetny, a same zupy przepyszne. Duży wybór piw to także zaleta - w końcu "pub" w nazwie do czegoś zobowiązuje. My zdecydowaliśmy się(...)kolejny otrzymaliśmy czekadełko - tym razem była to miseczka ugotowanego bobu oraz zamówione piwa - św. Michał Pils (8,90 zł) oraz Lwówek (7,90 zł). W oczekiwaniu na zamówione dania obserwowaliśmy salę - a tam tłumy. Pełny ogródek, a prawie wszystkie stoliki w lokalu były zajęte. Te, które się zwalniały, za chwilę były zajmowane. Widać było, że możliwość rezerwacji też
Pasja SmakuPrzepis na to danie zapisany jest jako pierwszy w moim "pierwszym zeszycie z przepisami". To był mój "włoski" debiut kulinarny; bardzo, bardzo dawno temu... Wszystkim bardzo smakuje, więc często do niego wracam. Dziś z okazji Święta Makaronu przedstawiam gwiazdę w mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański . Składniki: 150 g wędzonego(...)skórki) lub pomidory z puszki; 1/2 szklanki wody spod gotowanego makaronu; sól, pieprz, szczypta cukru; makaron spaghetti - lub inny ulubiony :) ; ser żółty do posypania makaronu (opcjonalnie). Jeszcze gorące... mniam! Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a po ugotowaniu zostawiamy 1/2 szkl. wody. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 1 ząbek czosnku. Gdy się zrumieni usuwamy
MiksturownikMoja propozycja na konkurs organizowany przez Tesco na portalu durszlak.pl Uwielbiam takie pyszności, które właściwie same się robią, a my tylko zjadamy. Polecam spróbować, bo jest to danie bardzo sycące i treściwe. Soczewica sprawia, że więcej dodatków nie potrzebujemy by się najeść. Składniki : * pół kg mięsa mielonego z karkówki * szklanka soczewicy czerwonej * pół litra bulionu * pół kilograma(...)podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki
Magiczne Życie Marty