ciasta i ciasteczka". A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana. Składniki: 1 szkl. mąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1,5 kg jabłek; 1 kostka masła lub margaryny; margaryna i bułka tarta do wysmarowania(...)jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
MiksturownikNie lubię kupnych pszennych tortilli. Poza tym, że w składzie mają tablicę Mendelejewa, smakują nie najlepiej. W obsłudze też nie są za przyjemne – są sztywne i
Karo in the Kitchenkwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy(...)się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób dla tych, którzy wstają na ostatnią chwilę ;) Takie ciasto przygotowujemy w normalny sposób. To znaczy przygotowujemy zaczyn (rozczyn), następnie dodajemy
Codzienna kuchnia niecodziennaPierogów u mnie na blogu jest mnóstwo..prawie wszystkie z grzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i
Moje domowe kucharzeniepodstawie doświadczenia z poprzednimi liniami, a także na podstawie moich obserwacji przy używaniu tej patelni na przykład smażąc dyniowe placki, czy jabłka w cieście. Dlaczego akurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick. Rzadkie ciasto dyniowe trzymało się(...)strony patelni jest równie przyjemne jak mycie powłoki non-stick. Co jeszcze ważne, musimy zapomnieć o myciu patelni zaraz po przygotowanym posiłku, bo bardzo długo utrzymuje ciepło, a mycie gorącej nie służy dobrze żadnej patelni, ale to przecież wiecie. Teraz trochę informacji technicznych. Powierzchnia patelni wzmocniona jest cząsteczkami ceramicznymi, które gwarantują długą żywotność patelni, nieprzywierającą powierzchnię i odporną
Blondynka Gotujespecjałów - smażonych przegrzebek oraz gravlaksa, czyli surowego łososia marynowanego w soli, cukrze, koperku i burakach. Następnie skosztowaliśmy austriackich serów, w tym sera o bardzo ostrym, pieprzowym smaku, stosowanego do dań w bardzo małych ilościach, jak przyprawa. Odwiedziliśmy również niesamowite stoisko z przyprawami z całego świata. Myślę, że mieli tam każdą przyprawę, jakiej dusza zapragnie. Mieli tam też bardzo ciekawe(...)patrzyłam na wspaniałe krówki na stoisku obok :) Mój apetyt na słodkie został na szczęście zaspokojony. Kolejnym przystankiem wycieczki był pobyt w kawiarni specjalizującej się w czekoladzie. Spróbowaliśmy wspaniałego brownie, gorącej czekolady oraz herbaty na bazie łupinek ziarna kakaowego. Pod koniec odwiedziliśmy również dwa stoiska specjalizujące się w mięsie. Pierwsze z nich sprzedawało dziczyznę (m.in. strusia i jeśli dobrze pamiętam zebrę
Chilli Czosnek i Oliwanajbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty krem z pieczonego selera i marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia(...)garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 minut. Potem zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa nie będzie już gorąca zblendować. Podawać z posiekaną świeżą bazylią. Smacznego
wegujemy. Wiecie, jak to jest – im bardziej się staramy, tym większe prawdopodobieństwo, że coś się nie uda. Na szczęście obyło się bez wpadek i goście byli zadowoleni. Jednym z dań, które podałam dziś na stół była karkówka w cebuli i borowikach. To kolejny już na moim blogu przepis na mięso przygotowane w nietypowy sposób. Przepis jest banalny, ale efekt(...)Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Nie przyprawiamy!!! Jeśli mięsa jest więcej, można ułożyć je warstwami. 2. Do większej miski lub garnka wsypać zupy w proszku. Wlać połowę porcji gorącej wody, która byłaby potrzebna (na 4 zupy użyć 1 litr gorącej wody). 3. Zupy w proszku rozmieszać trzepaczką . Na pewno lekko zgęstnieją, tak ma być. 4. Tak przygotowywaną mieszaniną zalać
W mojej kuchniskładniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych i zmielonych 100-150 g maki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyża oleju 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól
Domowy Smak Jedzeniaciasteczek kokosowych 70-75 g masła Masa jogurtowo-kokosowa: 600 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej) 200 ml mleka kokosowego 3-4 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki zielone 1 galaretka czerwona ok. 100-150 g borówek (lub innych owoców np. jagód lub malin) Dodatkowo: foremka do wycinania ciasteczek o dowolnym kształcie(...)dokładnie. Folia powinna dobrze przylegać. Wykonanie naszego torciku zaczynamy od spodu (który notabene będzie górą) :) A zatem: galaretkę czerwoną (u mnie o smaku arbuzowym) rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka jest już zimna, wlewamy ją do formy i wsypujemy owoce. Formę wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała (na ok. godzinę). W tym czasie przygotowujemy „galaretkę
MyCookBook.plKuchnię Petara możecie poznać w restauracji Bałkański Kocioł. Nauczyłam się nie tylko przyrządzać potrawy kuchni bałkańskiej ale także poznałam historię dań. O ile łatwiej będzie mi wybierać dania, kiedy znajdę się na Bałkanach. Warsztaty przeplatane były ciekawymi serbskimi opowieściami. Czas płynął bardzo szybko, a wiedza i umiejętności kucharza zachwycają. Nikt nie wyszedł głodny. To moje drugie(...)starsza tym lepsza. Dziś mamy piekarki i gotowe ciasto korę. Baklavę robi się bardzo szybko. Nasze ciasto piekło się ok 40 minut. Wypieczoną baklavę należy polać gorącym syropem cukrowym. Płyn powienien mocno nasączyć ciasto. Nasza baklava była o smaku cytynowym. Cytryna świetnie zbalansowała słodycz ciasta. Przygotowaliśmy sałatę szopską. Pyszną, chrupiącą. Klasyczną. Popularną w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Potem
AZgotuj!Sarąg. Na dole widoczny jest rezultat połowu. Gotowy smażony sandacz Składniki Danie dla ośmiu osób(...)pieprz, oraz słodką śmietanę, całość trzymamy na patelni aż sos zgęstnieje. Na rozgrzanej, drugiej patelni rozpuszczamy trzy łyżki masła z łyżką oliwy, czekamy, aż patelnia stanie się naprawdę gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła). Następnie przesmażamy rybę ( wyciągniętą z lodówki i obsuszoną papierowym ręcznikiem), pamiętając, aby zawsze zacząć smażenie
Miód i pieprzświetną alternatywą dla zwykłych, tradycyjnych kotletów. I tak powstały nasze fasolaczki. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je podać jako dodatek do np. ziemniaków i surówki lub jako samodzielne danie. Dzieci oczywiście pomagały przy przyrządzaniu a potem zjadły ze smakiem. 2 szklanki ugotowanej fasoli typu jaś pół cebuli ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanych płatków ryżowych (równie dobrze mogą być(...)potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom najlepiej smakowały z keczupem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedole widoczny jest rezultat rannego połowu. Gotowy smażony sandacz Składniki Danie dla ośmiu osób(...)pieprz oraz słodką śmietanę, oraz całość trzymać na patelni aż całość zgęstnieje. Na rozgrzanej drugiej patelni rozpuścić dwie łyżki masła z dwiema łyżkami oliwy, odczekać, aż będzie bardo gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła). Przesmażyć rybę na patelni, pamiętając, aby najpierw smażyć od strony skóry. Smażyć obustronnie na złoty
Miód i pieprz