duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe. Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego(...)szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Świeży brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, które układamy na wierzch kurczaka, przykrywamy pokrywką i całość dusimy jeszcze ok. 15 min. Brokuły
Moniki Smakołykiubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, wodę różaną, olej i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy ( wystarczy trochę- zwłaszcza, że nie chodzi nam o głęboką czerwień tylko o różowy(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. Różany biszkopt, pokrojony na trzy blaty PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł
Domowe Tortyubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, wodę różaną, olej i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy ( wystarczy trochę- zwłaszcza, że nie chodzi nam o głęboką czerwień tylko o różowy(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wysokości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy
Domowe Tortypomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem znowu w zimnej. Do garnka wlałam mleko kokosowe i krowie, doprowadziłam do wrzenia. Następnie wsypałam kaszę jaglaną i na bardzo małym ogniu gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut(...)końcu dołołyłam masło pokrojone na małe kosteczki i wymieszałam. Ganache odstawiłam. Ganache na bazie mlecznej czekolady pozostaje płynne, nie gęstnieje! Ugotowaną kaszę zestawiłam z ognia i nie podnosząc pokrywki dałam jej kilka minut aby odparowała. Następnie przełożyłam ją do silikonowych foremek w kształcie półkuli, aby nadać kaszy oczekiwany kształt. Na talerz wylałam ganache, na które wyłożyłam jeszcze ciepłe półkule
Blondynka Gotujenabrała oliwa - paprykowo-ziołowy - idealny do sałatek i makaronów. Polecam bo gdy przyjdą niespodziewani goście to antipasti zamknięte w słoiku idealnie się sprawdzi zarówno na przystawkę jak i lekkie danie! Antipasti z papryczek i sera Składniki: ok 8 słodkich papryk pomidorowych ok 5 ostrych papryczek - wybieramy większe odmiany kostka sera feta kostka twarogu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)układamy je na przemian słodkie i ostre w słoiku (ja miałam taki 1/5 litra). Pomiędzy papryki wkładamy czosnek i zioła. Olej mieszamy z oliwą i bardzo mocno podgrzewamy. Gorącą mieszanką zalewamy papryki uważając aby się nie poparzyć. Zakręcamy słoik, czekamy aż ostygnie i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.Smacznego
sierotka maRysia w kuchnigram mieszanki sałat, 250 gram pomidorów koktajlowych, 5 łyżek musztardy francuskiej, 5 łyżek miodu, 5 łyżek oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem, a następnie przyprawiłem mięso(...)ostygnięcia. Na suchej patelni podsmażyłem z obu stron cienkie plasterki wędzonego boczku - tak aby każdy plasterek stał się rumiany i chrupiący. Ważne, aby boczek zaczynać smażyć na niezbyt gorącej patelni, dzięki czemu wytopi się więcej tłuszczu, a po usmażeniu każdej partii wylewać pozostały na patelni tłuszcz. Podsmażony boczek układałem na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, który wytopił się
Wyprawy kulinarneJeszcze kilka lat temu nie zjadłabym dania z dużą ilością selera… Jednak z czasem smaki się zmieniają :) Ostatnio miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki(...)seler obrać oraz pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera
Ugotowaćodmiany o jasnej białej lub seledynowej skórce , która jest cieniutka jak np. u odmian : Wanda , Zeppelin , Dubaczek . Doskonałe , zarówno same jak i dodatek do obiadu . Polecam , pyszne , lekkie danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie kabaczki 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej(...)bułce tartej i kładziemy na patelni , na rozgrzanym tłuszczu . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka utworzy chrupiąca skorupkę . Wykładamy na talerze , posypujemy pieprzem i podajemy na gorąco , gdyż jak wystygną , nie będą już tak przyjemnie chrupiące . Polecam podać z tzatzyki .. pychota Post Wegetariański schabowy z kabaczka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyświetnie. Przed Wami Mousse au Chocolat ! To jest wyjątkowy deser, nie ma potrzeby go słodzić, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i jest to nasz ulubiony deser. Deser obok, którego nie da się przejść obojętnie. Zawartość talerzy, które widzicie na zdjęciu wyżej zniknęła w przeciągu godziny. Przyznam się, ja też podjadałam, tak! Zwykle największą frajdę mam z przygotowania słodkości(...)UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej kolejności dokładnie myję jajka w gorącej wodzie i oddzielam białka od żółtek. Potem rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. W czasie kiedy czekolada rozpuszcza się ubijam białka z solą na sztywną pianę. Miskę z czekoladą zdejmuję
Blondynka Gotujemaleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa(...)nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące
Bon Ton Italiaosoby, która nie zna tego włoskiego dania. Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu. Ponadto domowa pizza jest prosta w wykonaniu i m.in. dlatego tak często decydujemy się na zrobienie jej samodzielnie. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki(...)składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli
Słodka StronaKiedy w brzuchu Wam burczy, żołądek się kurczy, szybko chcecie coś ugotować i smacznie skonsumować to polecam moje danie makaronowe, w 10 min. gotowe. Składniki: 2 porcje 100 g makaronu kokardki Czaniecki, 50 g chipsów z salami (np. o smaku śródziemnomorskim), 4 papryczki kolorowe mini, 1 cebulka dymka, 1 ząbek czosnku, 50 g sera camembert (z pieczarkami(...)cebulką (cały czas patelnia jest podgrzewana) dodajemy makaron, salami, ser camembert i delikatnie mieszamy. Na środku talerza nakładamy garść umytej i osuszonej roszponki, a na nią nakładamy gorący makaron prosto z patelni . Całość doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dodajemy kilka plasterków papryczki chili. Smacznego
Moniki SmakołykiChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki(...)Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i mąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Cebulę kroimy w małą kostkę i przysmażamy na patelni. Grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut, odlewamy wodę. Siekamy drobno na desce lub w blenderze. Kapustę odciskamy lekko z soku siekamy nożem lub w blenderze. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy
CiastkozercyBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli
BullioMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiJuż kilka dni wcześniej na instagramie opublikowałem zdjęcie ze znalezionym w szafie zeszytem z przepisami mojej babci. Mówią, że przepisy, które są w zeszytach babć są
Kuchnia ŁukaszaSkładniki brokuł, 1 szt około 500g cebula czerwona, 1 sztuka jajka, 3 sztuki bułka tarta, około 100g sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka tarta
Gotowanie moimi oczamiBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli
BullioDzisiejsza zupa to odkrycie roku! Naprawdę! Nigdy jeszcze nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej. Pomidorówka? Phi, wielka rzecz. A jednak! Jestem pewna, że gdy jej spóbujecie
Codzienne Gotowanie