bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję pietruszkową, rukolową i bazyliowo-rukolową. Bardzo przyjemnie gotuje się takie ekspresowe dania. Pesto powstaje w kilka chwil, w czasie gdy gotuje się makaron. Składniki: makaron spaghetti pełnoziarnisty Pesto: pęczek natki pietruszki 5 łyżek pestek słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu(...)odlej do filiżanki nieco (ok. 1/2 filiżanki) wody z gotującego się makaronu. Odcedź makaron, nie przelewać makaronu zimną wodą! Umieść makaron w garnku, w którym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron. Przełóż makaron na talerz
Codziennik KuchennySos chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego
Codziennik KuchennyLekki i delikatny KRÓLIK ,cudownie pachnacy ziołami ,rozpływający się wspaniale w ustach. 1 młody królik 150g.masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: kurczak 1,5 kg, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, marchew 4 sztuki
W Mojej Kuchni Lubiępatelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Meksykańska tortilla czyli wege burrito. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Ilość porcji: 2 Składniki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia(...)minut. Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne. ----- Nadziewanie: Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy w mikrofali (ok 15-30 sekund). Na gorącą tortillę nakładamy farsz, rozprowadzając na tortilli (omijając brzegi). Dwa boki składamy do siebie, aby się stykały. Zawijamy do środka i po zwinięciu przyduszamy. Wkładamy na suchą patelnię zawinięciem do dołu
Apetyt na ZieloneJak za ryżem białym nie przepadam, tak ryż czerwony pokochałam od momentu kiedy TO risotto poczyniłam. Za smak, za konsystencję, za możliwość kombinacji, za sytość, za
gutfutSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe
W Mojej Kuchni LubięSezon truskawkowy powoli się kończy i jak zwykle żałuję, że tak krótko trwa. Szkoda,że nie da się najeść truskawkami tak "na zapas", na cały rok, bo mam wrażenie, że nigdy nie mogę się nimi wystarczająco nasycić. Oczywiście robię z nich przetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym(...)mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła dodatkowo: 2 łyżki mąki do posypania 1 jajko do smarowania Przygotowanie: Połowę mleka lekko podgrzewamy aby było ciepłe ,ale nie gorące. Dodajemy do niego łyżkę mąki, cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 -15 minut). Pozostałe mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy
Bon appetit mon amieRoladki mają niezwykły smak i aromat, suszona żurawina doskonale się komponuje z oscypkiem. Uwielbiam łączyć mięsa z owocami, uważam że jest to doskonałe połączenie smaków. Składniki
Bajeczna Kuchniaprzyda się do pizzy, do dań z makaronem i innych pysznych dań! Zapraszam! Składniki: ok. 3 kg dojrzałych pomidorów 3 białe duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Pomidory musimy sparzyć(...)smażymy je od czasu do czasu mieszając przez ok. 10 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie pozostawiamy słoiki odwrócone do góry dnem i pozostawiamy na ściereczce najlepiej
Emcia Pichcibananowe placki Prosty przepis który z pewnością będzie miłą odmianą w naszym codziennym jadłospisie. składniki
Miód i pieprzcukrem. Masa różowa: Odlewamy szklankę soku, w której rozprowadzamy budynie z 3 łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość zgęstnieje. Gorącą jeszcze masę wylewamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka czekoladą do góry. Pianka różowa : Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wychłodzenia. Odlewamy 2 szklanki mleka(...)tężeć, wylewamy ją na piankę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki i schładzamy kilka godzin (Można oczywiście na wierzch użyć dwóch galaretek, jednak ciasto wychodzi dość wysokie i zdecydowałam się dać jedną
My simple kitchenMoja kuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy. Sos pomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków(...)gotujemy 8- 10 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Przygotowanie polędwiczek: Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy, Kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącej oliwie. Polędwicę smażyć należy krótko, aby nie stwardniała. Sposób podania: Polędwiczki już na talerzu polewamy sosem. Smacznego
Smak mojego domuWyjątkowo smaczna i efektowna sałatka z brokułów i fasoli na każdą okazję, którą jesteś w stanie przygotować w 15 minut. Polecana przez „specjalistów”
Kulinarna Patilogiagładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć, że domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (180°C z termooobiegiem). Orzechy laskowe rozkładamy na blasze i pieczemy ok. 7-8 minut. Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę. Gorące orzechy prosto z piekarnika wysypujemy na ściereczkę, przykrywamy drugim końcem i pocieramy dotąd, aż większość łupinek zostanie w ściereczce. Gorące orzechy od razu przekładamy do malaksera lub blendera z pojemnikiem
Poezja smaku