dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:294/571)

Paprykowo-pomidorowa zupa krem 177

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Co może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę jakąś zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam(...)opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie na chwilę wrzucamy ją do zimnej wody. Skórka powinna wtedy łatwo dać się obrać. Tak przygotowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ewentualnie papryki można nie obierać, a jedynie pokroić w kostkę, a później zmiksować razem ze skórką. Też wychodzi nie najgorzej. Cebulę kroimy

Ratunku obiad
jesienny gulasz z piersi kurczaka... 152

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka 2 większe/kolorowe, czosnek 4 ząbki, kucharek

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 287

Wiosna, lato… Stragany i warzywniaki pełne są soczystej zieleniny, kolorowych świeżych warzyw. Warto je wykorzystać – jeśli w zimie mamy niektóre składniki dostępne tylko w słoikach, tak

Karo in the Kitchen
pyszny gulasz z łopatki z czubricą zieloną, przyprawą harrisa, fasolką szparagową, warzywami... 201

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, smalec 2 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżki, kucharek

W Mojej Kuchni Lubię
NALEŚNIKI RUSKIE ( z serem i ziemniakami ) 167

Są tu wielbiciele ruskich pierogów ?! Pewnie, że są! Dziś właśnie dla Nich, ale nie tylko mam ten fantastyczny przepis! Zapraszam na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki

Ostra na Słodko
Wędzone żeberka z fasolą 147

700 g wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie

królestwo garów
wątroba wieprzowa z cebulą i jabłkami... 151

Składniki: wątroba wieprzowa 3/4 kg, mleko 2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki,po 1 średni, jabłka 3 sztuki, majeranek

W Mojej Kuchni Lubię
klopsiki z fasolką i makaronem... 178

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta

W Mojej Kuchni Lubię
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 128

elastyczne, dlatego pierogi lepi się dłużej i ciężej. Chyba, że to po prostu mój brak doświadczenia w lepieniu pierogów. ;-) Wierzę, że następnym razem pójdzie mi dużo sprawniej. Najważniejsze, że danie wyszło przepyszne, przerosło moje oczekiwania. Zjedliśmy całą blachę pierożków w mgnieniu oka. Polecam baaaaaaaardzo!!! Składniki na 28 sztuk: ciasto: 1,5 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu(...)minut.  Cebulę podsmażamy. Dodajemy do soczewicy wraz z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko blendujemy przy pomocy ręcznego blendera. W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i pozostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cieniutki placek. Wycinamy szklanką kółka o średnicy 7cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierożka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bananowy Kuba 232

opakowanie cukru wanilinowego  5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku pomarańczowego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 brzoskwiniowe galaretki 3-4 banany tłuszcz do formy Wykonanie:  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Wylewamy gorący budyń na biszkopt.  Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewamy

W Moim Magicznym Domu
filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 153

naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli.  składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli 5 pomidorów ( lub jedna puszka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)minut.  Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni

Miód i pieprz
Szybkie ciasto na pizzę 161

Chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pizzy, stała się ona już niemalże naszym narodowym daniem. Spróbujcie, jak smakuje pizza zrobiona samodzielnie w domu. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej  4 g drożdży instant 170 g wody  1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy/oleju Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski, wlewamy letnią wodę i oliwę/olej(...)blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek.   Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.  Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe - ser żółty Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 262

indyjskiej. Chleb naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można(...)jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut aż zaczną się pienić – będzie wiadomo że są silne i pracują. W dużej misce przesiewamy razem mąkę, sodę, sól, dodajemy jogurt

Karo in the Kitchen
Szakszuka, czyli bałagan jajeczno pomidorowy 220

Wywodzi się z kuchni tunezyjskiej i ma wiele nazw -tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira.  Jest to smaczne, proste i tanie danie, które możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: pomidory z puszki lub 3 świeże, 2 ząbki czosnku, 1 słodka papryka, ½ papryczki chili, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 – 4 jajka, sól, pieprz, kumin(...)sól. Wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu. W gotowym sosie zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka – gotować do czasu ścięcia się białek. Gotową szakszukę posypać zieleniną. Podawać gorącą z pieczywem

Nie tylko w kuchni
BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 172

danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie i tanie. Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos(...)łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda

Ostra na Słodko
Zupa koperkowa z klopsikami 185

ziarenka ziela angielskiego ok. 2,5-3 l bulionu (może być z kostki lub na bazie Vegety) 1/2 szklanki śmietany UHT (z kartonika) o dowolnej zawartości tłuszczu (ja dałam 10%, ale może być też i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki(...)rozpuszczamy masło. Wrzucamy seler, pietruszkę oraz marchewkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozgniecione nożem ząbki czosnku, listek laurowy oraz ziele i smażymy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie możemy przygotować klopsiki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Czerstwą kajzerkę zalewamy

MyCookBook.pl
BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 145

danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie i tanie. Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos(...)łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda

Ostra na Słodko
Jajka po benedyktyńsku ze szparagami 134

połączeniem smaków, że wprowadził Eggs Benedict na stałe do menu restauracji, rozsławiając je przy okazji na cały świat. Moja wersja została wzbogacona o szparagi, które moim zdaniem doprowadziły to danie do perfekcji. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów :) Składniki są na jedną bułkę. Ile to porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki(...)tyle, aby postawiona na garnku miska nie dotykała jej powierzchni. Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć moc. Żółtko rozmieszać w misce z winem lub wodą. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą. Ubijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki

Pełny talerz
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 255

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami... Kwadraciki makaronu łazanki. Otulone wiórkami kiszonej kapusty. Z dodatkiem pieczarek i cebuli. Pyszne, bezmięsne i tanie danie. Polecam! Składniki: 500 g makaronu łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć(...)wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmażać. Do granka z ugotowanym, odcedzonym, gorącym makaronem dodać podsmażoną kapustę z pieczarkami i cebulą i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Podwać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu lub później, chrupiące i złociste, odsmażone na patelni

Gospodyni Miejska
Spaghetti Carbonara - podwójnie czarna 160

którego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak  nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki(...)opakowaniu. Z patelni zdjąć boczek, wlać wino i na silnym ogniu zredykować je o połowę w miseczce wymieszać śmietankę z jajkiem i wmieszać połowę startego sera. Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym winem. Wlać śmietankę z jajkiem, dodać połowę boczku - zdecydowanie i szybko całość wymieszać wyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą boczku i sera. Oprószyć czarnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewka z groszkiem 188

Dzisiaj proste danie, marchewka z groszkiem. Bardzo często robię ją do obiadu bo jest bardzo zdrowa :-) Składniki 600 g marchwi 1 puszka groszku zielonego wody tyle, żeby przykryła marchewkę 1 kostka rosołowa sól pieprz 1 – 2 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, dodać kostkę rosołową i pieprz. Zalać wodą do wysokości marchewki i gotować(...)łyżki mąki zmieszanej z zimną wodą w celu zagęszczenia marchewki, dodać sól do smaku. Pogotować jeszcze około 5 minut często mieszając, żeby się marchewka nie przypaliła. Podawać na gorąco. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tort- boisko z kremem czekoladowym 176

Już wkrótce Dzień Dziecka:) Pamiętacie? Mój synek nie da mi zapomnieć! Dla małego wielbiciela piłki nożnej polecam pyszny tort z niebiańskim kremem czekoladowym w kształcie boiska. Myślę, że duzi kibice też nie pogardzą takim ciachem:) Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku(...)boiska. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.     Krem: 250g masła, 100g gorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia.     Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz

Z miłości do słodkości
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 144

powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe.  Składniki: - opakowanie makaronu  omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony(...)jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania