Uwielbiam nadziewane papryki .Najczęściej jem je surowe w sałatkach i na chlebie ,ale kto by się nie skusił na tak pięknie wyglądające danie? . Składniki: dla 4 osób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż(...)mieszamy . Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda nasienne i napełniamy je farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z ,,daszkami ‚’ około 25 minut w 180 stopniach .Podajemy gorące
Ladylaura.Bardzo efektowne i pyszne danie, zrobi wrażenie na gościach i domownikach. Jest to duża porcja, można zrobić z połowy. Użyć formy o średnicy 35 cm. Bułki – drożdże wsypać do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, sól, 1 łyżkę mąki, wlać pół szklanki letniego mleka, Przykryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę,olej, wlać wyrośnięte drożdże(...)miksującego dodać ciepłe mleko 1/2 szklanki, cukier, sól, drożdże, 1 łyżka mąki, czas 2 minuty, temp. 37 C, interwał – do masy z drożdżami dodać pozostałe ciepłe mleko( nie gorące) mąkę, olej,wyrobić, czas 5 minut, naczynie zamknięte, interwał – ciasto wyłożyć do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. – reszta jak przy normalnym wyrabianiu
Kuchnia Pokoleńpokryte cienką warstwą skarmelizowanego cukru. Doskonałe do ciast i ciasteczek. Doskonałe do deseru na bazie bitej śmietany czy właściwie jakiegokolwiek innego. Naprawdę da się je wpasować właściwie w każde danie, w każdy deser. A jak was najdzie ochota to nawet i bez niczego można je jeść, prosto ze słoika. Owocowe przetwory mają naprawdę nieograniczone możliwości. Warto więc mieć kilka(...)sobą jabłka, cukier i sok z cytryny i pomarańczy. Prażymy na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze cynamonem. Gorące jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut. Smacznego
Marder&Marder Manufacturebrzegach, w zagłębienie wbijcie jajko, zawiążcie brzegi i taki pakunek wsadźcie na kilka minut do gotującej się wody (4-5 minut lub dłużej, jeśli lubicie bardziej ścięte). Podstawy dania mamy zrobione i zabieramy się za sos. Sos holenderski to połączenie żółtek, masła, złamane kwasowością. Trzeba ubijać żółtka, pilnować, żeby się nie ścięło, dodawać octu lub białego wina(...)zwykły mikser też wystarczy. Żółtka ubijam na puszystą pianę, w garnku rozpuszczam masło i jak zacznie się pienić dodaję do niego sok z cytryny, mieszam. Nie przerywając ubijania dodaję gorące masło do żółtek, dodajemy po kropelce, cienkim strumykiem, żeby jajka się nie ścięły. Po dodaniu całości masła, ubijam jeszcze przez moment. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu układamy szparagi, jajko
ladykitchenporządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą – tego mój instruktarz nie obejmuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)nagrzanego kociołka , wsypujemy słoninę i energicznie mieszamy – czekając aż się z niej wytopi tłuszczyk ( następuje to niemal natychmiast ) . Warto przygotować w międzyczasie czajnik z ciepłą woda , gdyż do gorącego kociołka nie można dolewać zimnej , a będzie potrzeba dolewki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Następnie wkładamy mięso
Ogrodnik w podróżyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu(...)chleb do żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki(...)Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne. Nadziewanie: Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy w mikrofali (ok 15-30 sekund). Na gorącą tortillę nakładamy farsz, rozprowadzając na tortilli (omijając brzegi). Dwa boki składamy do siebie, aby się stykały. Zawijamy do środka i po zwinięciu przyduszamy. Wkładamy na suchą patelnię zawinięciem
Apetyt na Zielonecieście parzonym, a według mnie, nie ma nic prostszego niż zagotowanie wody z tłuszczem i dodaniem mąki, a potem zmiksowanie z jajkami. To żadna filozofia i nawet kulinarny laik da sobie radę! Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny szklanka wody 4 duże jajka szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać masło(...)papierowym, można zrobić podwójną rundkę, czyli 2 kółeczka na sobie i będą one wtedy większe i wyższe. Następnie wycinamy papier z gniazdkami dookoła jak powyżej i wrzucamy na gorący tłuszcz. Po chwili zdejmujemy szczypcami papier i smażymy do zarumienienia po obu stronach, najlepiej usmażyć pierwszą partię i zobaczyć jedno gniazdko i posmakować, trzeba to wyczuć samemu. Gotowe gniazdka lukrujemy
Piekę, bo lubięząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka makaronu penne (400g) Danie zaczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go na plasterki, które płasko rozkładamy i każdy z osobna solimy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie osuszamy każdy plasterek ręcznikiem papierowym(...)pozbywamy się skórki jesli stała się sucha. W międzyczasie mięso mielone przesmażamy na dużej patelni na oliwie. Gdy się chwilę przesmaży dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek, oregano, pomidory, trochę gorącej wody i doprawiamy całość solą i pieprzem (ale niezbyt dużo, bo pamiętajmy, że feta i oliwki są słone). Całość dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut
Simple Dishgrzybami , które bardzo, ale to bardzo zauroczyło mnie zarówno swą delikatnością jak i cudownym smakiem. Choć pracy przy nich niemało, to warto niekiedy poświęcić go na przygotowanie tak cudownego dania. Najlepsze polane stopionym masełkiem... mmmm... Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła(...)świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane, zalać 315g gorącej wody, po rozpuszczeniu masła, wlać do misy z mąką. Po 2-3 minutach wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta, gdyby ciasto było klejące dosypać trochę więcej mąki
Smaczne Zdrowedodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 szklanka erytrytolu* 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka otrębów pszennych łyżeczka sody owoce Przygotowanie(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170*C prze około 35 minut. Upieczone ciasto możemy oprószyć pudrem z erytrytolu. * Jeżeli stosujecie zwykły biały cukier możecie dać go 1/2 szklanki zamiast słodzika Kaloryczność: Całe ciasto ma 890 kalorii, a jeden kawałek 75 kalorii. Ciekawostki zdrowotne: Na temat erytrytolu i jego pozytywnego wpływu na organizm pisałam już TUTAJ
Moja Michajednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając(...)pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystygnięcia ( na kilka godzin), ponieważ jeszcze gorący, będzie się kruszył przy krojeniu i przywierał do noża
Miód i pieprzjednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając(...)pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystygnięcia ( na kilka godzin), ponieważ jeszcze gorący, będzie się kruszył przy krojeniu i przywierał do noża
Miód i pieprzWczoraj postanowiłam przygotować dla mnie i moich pociech pożywne, ale też i słodkie danie. Zapiekana nutellowa kasza manna z jabłuszkami... na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Po długim spacerze w chłodny jesienny dzień była wprost idealna. Dzieciakom, aż się "uszy trzęsły" z radości. Zajadając kolejną łyżkę słodkiej zapiekanki słyszałam tylko "pyssne mniam mniam" ;) Składniki(...)dodajemy 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej, ciągle mieszając. Gotujemy do zgęstnienia. Po tym czasie ściągamy garnek z palnika i odstawiamy w celu przestudzenia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej!) nutellowej kaszy manny wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka. Całość wkładamy
Słodkie okruszkiskorzystała z przepisu Margarytki . Sałatka była tak pyszna że to jej drugie podejście do niej tym razem jednak przepis nieco zmieniła i zamiast części cukru mama dodała miodu, dała też więcej marchwi i cebulę bo tak lubimy. Składniki: 5 kg ogórków 1 kg marchwi 2 duże cebule 18 szklanek wody 1 szklanka soli ziele angielskie pieprz gorczyca Zalewa(...)łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli. Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO
Lili w kuchniogromną wiedzą, pasją i uroczym uśmiechem! Odpowiadał na każde nurtujące nas pytania, skłaniał do oceniania win i poszukiwania win dla nas idealnych. Zajęcia odbyły się w bardzo gorący dzień i po całym dniu na słońcu, w upale, zmęczeni - marzyliśmy, aby się zrelaksować i właśnie w takim klimacie zorganizowane były zajęcia! Kameralna klimatyzowana salka, w której po każdej kolejnej otwartej(...)namawiał do jego wypełniania, aby nauczyć się skupiać na tym co w winach najważniejsze, abyśmy sami tym sposobem oceniali w domu wina, a dzięki temu będziemy wiedzieli co nam danych winach najbardziej smakowało, czy wyróżnia je dany szczep czy rejon. W arkuszu ocen było kilka rzeczy do ocenienia - jeśli chodzi o wzrok - czy wino jest klarowne, jaką ma barwę
Plate of Joyoknem skwar to na obiad najlepiej smakują lekkie dania :) Warzywem, które idealnie pasuje do letnich temperatur jest cukinia. U mnie mieszanka cukinii z warzywami i kurczakiem, które pozwoliłam sobie nazwać leczem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów krojonych duża cebula pierś z kurczaka 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 szklanki bulionu(...)pomidora z puszki i kurczaka z cebulą. Dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy aby wszystkie smaki się ze sobą zgrały. Podajemy na gorąco, ale na zimno też jest pyszne :) Smacznego
ChilliJemywcale nie musi być złym rozwiązaniem. Dobrej jakości kostka bulionowa może mieć bardzo pozytywny wpływ na smak dania oraz pozwala zaoszczędzić dużo jakże cennego czasu. Zdarza się jednak, że z różnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie(...)można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz biorąc, gotowanie bulionu jest podobne do gotowania rosołu, choć jest procesem znacznie przyspieszonym i zwykle nie wymagamy też pełnej klarowności. Warto przy
Kulinarna Pokusaszklanki dobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo 100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe ) Sposób przygotowania(...)kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą połóż miskę- tak aby nie dotykała tafli wody) wlej śmietankę i wymieszaj. Truskawki lekko rozpuść i zmiksuj blenderem. Deser: Na spodzie daj kropelkę truskawek, potem pokruszony kawałek ciasta, następnie 2 łyżeczki sosu czekoladowego (ciepłego). Następnie lody, truskawki, sos czekoladowy. Deser podawaj od razu po przygotowaniu. Ciasto można upiec wcześniej i pokruszone podgrzać chwilkę
Wielki apetytprzepis na Thot mam pla zrobione z dorsza, gdyż jest to jedna z moich ulubionych ryb ( niezwykle „mięsista” ). Dodatek groszku i aromatycznych przypraw sprawia, że są daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz(...)sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ). Smażymy na rumiano i podajemy gorące. Smacznego! Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili
Ostra na Słodkoprzepis na Thot mam pla zrobione z dorsza, gdyż jest to jedna z moich ulubionych ryb ( niezwykle „mięsista” ). Dodatek groszku i aromatycznych przypraw sprawia, że są daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz(...)sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ). Smażymy na rumiano i podajemy gorące. Smacznego! Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili
Ostra na Słodkoswoje przeleżał zanim został opublikowany. Po prostu gdzieś mi umknęło to uwadze. Ale grzecznie naprawiam błąd. Nieskromnie pochwalę się, iż ten przepis zdobył główną nagrodę w konkursie na danie z podrobami wołowymi. Składniki: ok 1 kg serc wołowych 2 l wywaru warzywnego 2 średnie marchewki przypalona mała cebula listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku cebula(...)blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące z ulubioną surówką
Malinowe Pocałunkidobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka! Z podanych proporcji robię 4 duże placki. * mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania * ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, suszone płatki chili, świeża bazylia- 6 listków (lub swoje ulubione zioła) * masło klarowane- 100 g Jeżeli nie macie gotowego klarowanego masła(...)dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować- na oprószonej mąką stolnicy- najcieniej jak się da, następnie posmarować całość sklarowanym masłem i złożyć na pół. Złożoną część posmarować masłem, znowu złożyć na pół i delikatnie rozwałkować. Smażyć na maśle, które zostało ze smarowania (powinno wystarczyć
Kraina Miodem Płynącakakao (opcjonalnie) Do przełożenia: ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej) Polewa czekoladowa- Ganache: - 150g gorzkiej czekolady - 180g śmietany kremówki 30% Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco) W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać, porcjami dodajemy(...)wystudzenia. Następnie wyjmujemy ciasto z blaszki i kroimy wzdłuż na pół. Otrzymamy w ten sposób dwa blaty. Powidła przekładamy do rondelka i podgrzewamy, można je podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną
Smaczne ZdroweJeśli nie macie czasu na gotowanie, to proponuję mojego dania przygotowanie. Makaron, salami i pesto to składniki podstawowe, razem je łączymy i danie jest gotowe. Składniki: 2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 50 g chipsy z salami o smaku chili, 1 łyżka kapary, pęczek świeżej bazylii, 6 zielonych oliwek bez pestek, 1 łyżka ziaren słonecznika(...)dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami z rozkruszonymi papryczkami chili. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami, ziarna kapary i marynowaną papryczkę. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy świeżym oregano. Rada: jeśli zostanie
Moniki Smakołykiwystygły. Steki, jeśli się nam „rozłażą” można owinąć nitką, aby utrzymały zwarty, okrągły kszałt. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dorzucamy gałązkę świeżego rozmarynu. Na bardzo gorącą patelnię wrzucamy steki. Smażenie steków wcale nie jest trudne. Powinny być przyrumienione z obu stron. Jeśli chodzi o sprawdzenie stopnia wysmażenia – można to sprawdzić po prostu palcem(...)pamiętajcie, żeby go nie przesmażyć. Ogólną zasadą jest także, że stek wypieczony dopieka się w piekarniku. Możecie także oczywiście posłużyć się setkami internetowych poradników na temat temperatury mięsa na danym stopniu wysmażenia i termometrem kulinarnym, jeśli takowy posiadacie. Stek ściągamy z patelni, zostawiamy, żeby odpoczął. Zrumienione ziemniaki polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy, posypujemy świeżym rozmarynem, mieszamy i wkładamy jeszcze
Pociąg Do KuchniJednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu, a smakują doskonale! U nas tej tradycji barszczu nie było i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;) ale w tym roku będzie(...)jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki - literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego
Kolorowy PrzepisownikBardzo ciekawe wyzwanie, każdy kto się go podjął miał w swoim kuferku inne produkty dodatkowe. Kiedy zobaczyłam swoje, od razu pomyślałam o makaronie i kurczaku i nie żałuje, bo danie wyszło bardzo smaczne, a co ważne szybkie w przygotowaniu. Polecam :) Składniki: ( dla 2 osób ) - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0.50 g suszonych pomidorów - puszka białej fasolki ( 240g) - 3 łyżki(...)mięsa dodaję mielony czosnek i paprykę, całość mieszam na wysokim ogniu aż mięso się ładnie zrumieni. Do rumianego mięsa dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zawartość patelni zalewam gorącym bulionem rozmieszanym z 3 łyżkami czerwonego pesto. Zmniejszam ogień, dodaję odsączona fasolkę i całość jeszcze delikatnie podgrzewam do odparowania płynu i połączenia smaków. Kosztuję i w razie potrzeby doprawiam solą
Kuchnia z widokiem na ogródAksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również(...)obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć liście laurowe
To co kochamDziś podsunę Wam pomysł na domowe kostki rosołowe, które skutecznie zastąpią te chemiczne ze sklepu. Znane wszystkim kostki rosołowe ze sklepu to koncentrat tłuszczów drobiowych lub
Kuchnia PROzdrowotnaWraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i
karmelowyCóż tu napisać...trochę tego, trochę tamtego zostało...i powstało. Niby kilka składników, a efekt...sami musicie skosztować, bo przeklinać nie będziemy ;) Składniki 1 mała
R'n'G KitchenJest bardzo delikatny. Królik to jedno z najzdrowszych mięs, a do tego bardzo smaczne. Królik duszony w śmietanie wcale nie jest skomplikowany. Warto się przekonać, że choć jest to danie przygotowywane najczęściej na Wielkanoc, to warto by częściej gościło na naszych stołach. Dla mnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika(...)mieszaniną soli, pieprzu, gałki. Ułożyć w dużym naczyniu, obłożyć plasterkami cytryny i ziołami. Marynować pod przykryciem całą noc. Na dużej patelni rozgrzać olej do podsmażenia królika. Gdy olej będzie gorący dodać na patelnię masło. Gdy zacznie się pienić włożyć kawałki królika (należy z niego zdjąć cytrynę i zioła). Obsmażyć mięso na złoto z obu stron. Przełożyć do brytfanny. Na patelni
Pociąg Do Kuchniświeżości, a jaja najlepiej domowe. Połączenie tych dwóch wspólchniaczy czyni te racuchy naprawdę bardzo puszyste! Do puszystości racuszków również dołącza się mąka, więc pamiętajmy, aby w żadnym razie nie dać jej za dużo i aby była to mąka jakościowa. Wszystkie przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TU . Inne przepisy na placuszki są TUTAJ. Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis: Składniki(...)wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i zalewamy wszystko mlekiem. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i masa była jednolita. UWAGA: Mleko musi być tylko ciepłe, ponieważ jeżeli będzie zbyt gorące zabije drożdże. Rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 min do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego jaja, pozostałą mąkę, sól, olej/roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką
Kuchnia Łukaszaopakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku zielonego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 agrestowe galaretki 2 opakowania delicji o dowolnym smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka oddzielamy od żółtek(...)zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Wylewamy ja na biszkopt. Kiedy budyń nie będzie za gorący ani też za zimny , wykładamy delicje czekoladą do góry. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem
W Moim Magicznym Domużółtka 8 łyżek cukru margaryna polewa 100 g masła 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić. Ciasto ciemne. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao i sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody(...)cukier, mąkę, budyń, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Zagotować by powstał budyń. Ostudzić. Utrzeć margarynę. Dodawać po jednej łyżce zimny budyń ciągle ucierając. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Ciasto przekładać następująco: blat połowa kremu biszkopty nasączone galaretką pozostała część kremu blat Polewa. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i zagotować. Na koniec wyłączyć ogień
na moim stole...zawsze - danie którym dziś was poczęstuje to prawdziwa bomba kaloryczna ale warte jest tego grzechu obżarstwa. A cud jego przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron i prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony w kostkę - dałam jedną(...)kurki i szpinak i smażymy ok 2 minut - następnie zalewamy wszystko śmietaną i dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Odcedzamy makaron i łączymy go z gorącym sosem Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPyszne danie bezmięsne, które można przygotować w 15 minut. Połączenie słonej fety, aromatycznych ziół, cukinii i chrupiących ziarenek sezamu tworzy ciekawe doznanie smakowe ;) Składniki: (3 porcje) 300 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki) 1 duża cukinia 150 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki suszonych ziół(...)patelni prażymy sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy cukinię z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi ziołami. Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną cukinią oraz oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki sera feta, posypujemy natką pietruszki oraz sezamem. Smacznego
Symfonia smakowaPropozycja na danie z kuchni indyjskiej. To danie ma wiele wersji, ja proponuję taką, być może przypadnie do gustu. Składniki Marynata : 250 g jogurtu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka garam masala Sos masala : 2 łyżki masła 1 łyżeczka imbiru szalotka(...)praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszałem. Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem. Sos masala: wymieszałem oliwę, starty imbir, rozgnieciony czosnek, garam masala, kumin, kozieradkę i sól. Z pomidorów usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w grubą kostkę. Rozgrzałem masło
R'n'G KitchenSkładniki: -500 g makaronu penne -2 puszki łososia w oleju -150 g sera feta -1 mała cebula -3 łyżki przecieru pomidorowego -3 ząbki czosnku -olej -świeży
KasiekGotujeJak grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance
DefinicjaSmakuRisotto jest daniem które zazwyczaj wystarcza za dwudaniowy obiad, teraz w sezonie urozmaiciłam go i dodałam świeży bób, danie wyszło aromatyczne, delikatne i przepyszne! Danie podałam na przepięknej porcelanie Bogucice-Julia Gold Składniki: 100 g ryżu 40 dag fileta z kurczaka 40 dag bobu 1 duża marchewka 1 duża cebula jarzynka lub sól do smaku(...)doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe, wsypujemy ugotowany bób i ryż, całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.Podajemy gorące. Smacznego życzę ;-) http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i KardamonSkładniki: 6 polędwiczek drobiowych sól rozmaryn bazylia tymianek cząber masło klarowane Polędwiczki pokroić na 3 części, posolić i obsypać ziołami. Odstawić na ok 30 minut
harrisaPascha Wielkanocna to tradycyjne danie podawane w te właśnie święta. Mimo tradycji ja nigdy jeszcze nie jadłam tego specjału, więc postanowiłam w końcu spróbować. Efekt okazał się bardzo dobry, powstało coś w rodzaju sernika na zimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: ½ kg twarogu 100 g masła 3 żółtka 100 g cukru ½ szklanki śmietany(...)garnku najlepiej wysokim bo będzie pryskać ubić przez chwilę żółtka z cukrem. do większego garnka nalać wodę by zakrywała dno, podpalić palnik, przełożyć żółtka i dalej ubijać w gorącej kąpieli. Powoli partiami dodawać podgrzaną śmietanę i dalej ubijać uważając by całości nie zagotować. Krem zdjąść z ognia i ostudzić nie przestając jeszcze przez chwilę miksować. Do kremu dodać bakalie
Mama GotujeKonkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku szczypta tymianku 20 dag pieczarek sól i pieprz świeżo mielony tłuszcz do smażenia Pół główki białej kapusty(...)wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną i wyciśniętą bułkę, ręką dobrze wyrabiamy mięso aby składniki połączyły się dokładnie. Z masy mięsnej formujemy klopsy, obsmażamy na gorącym tłuszcz z obu stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
kgwjanczewoCałe danie zostało przygotowane bez użycia soli. Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak. Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki 2 porcje: 4 polędwiczki(...)octu, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Popcorn z kaszy gryczanej W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund(oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru
Moniki Smakołykimusiało być boskie :)!!! Przepis z mniejszymi lub wiekszymi różnicami można znaleźć na różnych stronach, ja posiłkowałam się dwiema: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/pani_walewska/przepis.html i http://www.mojewypieki.com/przepis/pani-walewska-pychotka (podziękowania dla autorek :)) Bardzo gorąco polecam Panią Waleską zwaną Pychotką bo jest NAPRAWDĘ boska :)! Składniki na ciasto Pani Walewska: 500 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru(...)waniliowego Dodatkowo duży słoiczek ok 400 g dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto. Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam. Najlepiej mieć dwie tej samej wielkości blaszki i robić to jednocześnie
UgotujmyTo.pl