składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj propozycja przekąskowa na słodko. Racuchy z jabłkiem i odrobiną cynamonu. Tym razem spulchniaczem będą drożdże. Zapraszam. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 30
W kuchennym oknie EwyZupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych
Oryginalny smakSkładniki: 3/4 kg łopatka bez kości z wywaru, 3 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięJednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego sól morska, pieprz
cool and mintyjajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy(...)rozwinęły. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Rogaliki pieczemy ok 15 min w 180°C. Gorące drożdżówki przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia. Smacznego
Moniki Smakołykijest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego dania :) Ten post bierze udział w konkursie „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony e-turysta.net . Zapraszam! Pierogi z kaszą gryczaną Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka(...)Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry). Podajemy polane gorącym masełkiem
Tagebuch po polskuchętnie łączę je razem w postaci ciepłej sałatki. Taka sałatka często pojawia się latem na moim stole. Jest to szybkie i smaczne danie, które można spożyć jako danie wegańskie lub podać do mięsa. Podjadam bób już ugotowany…przepadam za nim ale sałatka z bobu jest jeszcze lepsza! Sałatka z bobu Składniki: 500 g bobu 1 cukinia, około(...)woda ze szpinaku odparuje. Pokrój cukinię w grubą kostkę i podsmaż na drugiej patelni. Dopraw solą. Do szpinaku dodaj teraz kaszę i obrany bób. Smaż aż sałatka będzie gorąca, po czym dodaj cukinię. Dopraw solą, pieprzem i chili i delikatnie wymieszaj. Posyp pietruszką i podaj na ciepło np. z sadzonym jajkiem lub do grilla. The post Sałatka
codojedzeniakokosowego wymieszać z 300 ml wody) Warstwa pomarańczowa: 1 duża pomarańcza łyżka agaru *opcjonalnie cukier brązowy, jeżeli pomarańcza jest kwaśna Przygotowanie: Zacznij od namoczenia daktyli w dokładnie 100 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło kokosowe i karob. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Daktyle razem z wodą w której się moczyły dokładnie zblenduj, dodaj(...)poczekaj chwilę aż wiórki napęcznieją (10-15 minut). Włącz ponownie gaz, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie cały czes mieszaj aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, tj. nie da się jej mieszać możesz dodać trochę mleka. Właśnie upiekło Ci się ciasto, więc wyjmij je z piekarnika. Na jeszcze ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia. Obierz
greenscarfarrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet(...)wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy ok. 15 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę dorsza, solimy, pieprzymy i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoDzisiejsze ptysie to moje drugie podejście do tych słodyczy, oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, żeby ptysie dało się łatwiej wycisnąć szprycą na papier do pieczenia. W dodatku z podanych proporcji ciasta starcza idealnie na jedną blaszkę. W zależności od wielkości ptysiów wychodzi około 10 – 12 sztuk. Całość podawana z bitą śmietaną i oczywiście malinami :) Składniki: 1 szklanka mąki(...)zrobi się „klucha”. Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać ją do mniejszej blaszki). Kiedy ciasto nie będzie już bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę) wbijamy jedno jajko i miksujemy mikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym. Do wyciskania ptysiów dobrze jest użyć
Ciastkozercyduszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (można(...)czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente. Kilka minut przed końcem smażenia dodać podsmażone szparagi. Odstawić danie z ognia i po 2 minutach dodać pozostałe masło oraz parmezan. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Przełożyć na talerze i udekorować listkami mięty
wyzwania kuchenneCzasem wystarczy użyć makaronu kolorowego, naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni(...)polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy gorący makaron (najlepszy jest bezpośrednio wyciągnięty z wody) i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Makaron z polędwiczkami, papryką i porem podajemy świeżym tymiankiem, papryczką peperoni i startym camembert. Smacznego
Moniki Smakołykimini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią się niczym od naszych polskich kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków(...)myjemy i nieobrane gotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości – nawet ok. 30-40 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy jedną łyżeczkę soli i tworzymy wgłębienie. Gorące ziemniaki obieramy (uważając, aby się nie poparzyć) i przeciskamy przez praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy
Poezja smakusię, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach(...)nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia) Sos: Do posiekanej w kostkę cebuli, podsmażonej na oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki
IMPRESJA SMAKU