dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:310/571)

Pstrąg na szpinaku z ziemniakami 136

Polecamy pysznego zapiekanego pstrąga na świeżych liściach szpinaku. Składniki 2 pstrągi 400 g świeżego szpinaku 300 g ziemniaków 2 pomidory pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
Pierogi z wątróbką 113

Coś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie dobrze przyprawione 145

Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i

My Chcemy Jeść
Grillowane warzywa i moda. 133

pewność siebie, która sprawia, że nawet zawinięci w folię spożywczą czujecie się super i seksownie, to ja prawdziwie zazdroszczę. Naprawdę. Czasem miewam dietowe zrywy. Te zaś skutkują wymyślaniem dań, które zostają w jadłospisie mimo porzuceń marzeń o talii osy na rzecz swojskiej talii dopasowanej pod hula -hop. Tak było z sałatką, która zawierała w sobie grillowane warzywa. Niektórzy(...)octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce Na początek nagrzewamy piekarnik lub rozpalamy grilla. Jak już będzie gorąco jak na pierwszej randce, czyli piekarnik będzie miał 200 stopni lub węgle na grillu się zaczną żarzyć, pieczemy papryki. Kładziemy je w całości i czekamy aż skórka zrobi się

ladykitchen
Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro 103

było szoku ;) Bardzo proste grzanki, które zyskały światową sławę. Bruchetta jest znaną przekąską/ przystawką goszczącą nawet na bardzo eleganckich stołach i w wykwintnych restauracjach. Narodziła się jednak jako codzienne danie włoskich rolników - plantatorów oliwek. Podobno opiekali oni pajdy chleba polewali oliwą i doprawiali solą. Wersja pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych. Mnie przenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu(...)pokroić i wymieszać z pomidorami. Odstawić na bok. Kromki chleba opiec z obu stron na złoty kolor w piekarniku, na patelni, na grillowym ruszcie lub nawet w ognisku. Gorące grzanki natrzeć czosnkiem, obłożyć pomidorami i podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji oraz do mojej pierwszej akcji na durszlaku

Pełny talerz
Filety z kurczaka w cykorii. 236

poszukiwaniu fajnego przepisu na kurczaczka trafiłam na to bardzo proste, ale ciekawe danie! Wtrąciłam swoje trzy grosze i oto jest- FILET Z KURCZAKA W CYKORII. SKŁADNIKI: 6 małych filetów z piersi kurczaka, 2 duże główki cykorii, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 6 małych liści laurowych, 6 gałązek świeżego rozmarynu 6-10 łyżeczek serka np. almette, przyprawa węgierska do kurczaka,sól(...)przyprawiony filet z kurczaka, gałązkę rozmarynu oraz liść laurowy, całość owinąć plasterkiem szynki i położyć wiórek masła,    Łódeczki ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni

Kuchnia Beaty
Zwykły twarożek i niezwykła Dżenneta 174

koniec przytoczę fragment z artykułu, który wyjątkowo mi się spodobał, i który mógłby być odpowiedzią na ten mój zachwyt i niedowierzanie, że tak się da. "-Czegoś takiego nie da się zrobić z wyrachowania, z biznesplanem w ręku - mówi Dżenneta. - Słyszę czasem: "ależ miała pani nosa do interesu!". Bzdura! To był po prostu mój pomysł na życie. Udało nam się(...)boku do 1cm). Drobno siekamy cebulę. Wsypujemy do miseczki. Dodajemy twaróg i śmietanę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kubka wkładamy herbatę, imbir i skórkę z mandarynki. Zalewamy gorącą wodą. Gotowe! Nic specjalnego

W kuchni wieczorem
Kurczak curry z jogurtem 342

curry mielonego sok z 1 cytryny lub limonki olej do smażenia Kurczak curry z jogurtem, to połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Serdecznie polecam to danie. Szczególnie ciekawie smakuje podane z białym ryżem. Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować(...)Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut. Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 428

Był wczoraj rosół? Pewnie był! Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów. Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po

Ostra na Słodko
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 147

Dziś w Danii aura londyńsko-horrorzasta - kiedy wyszłam z psą na spacer chwilę po szesnastej, nie mogłam się nadziwić. Wszystko spowite gęstniejącą w oczach mgłą, światła przejeżdżających aut niepokojąco ją rozświetlały. Rozmyte postacie ludzi idących kilka kroków przede mną sprawiały, że miałam ochotę jak najszybciej wrócić do domu. Taka pogoda zdecydowanie nie sprzyja spacerom. Przez park przeszłyśmy szybko, gdyż kontury(...)rozrzuconymi niedbale, w które psa wtuliła się błyskawicznie, zanim zdążyłam wytrzeć jej wilgotne łapy. Patrzy na mnie z przekrzywioną na bok główką, kiedy sadowię się uważnie z kubkiem pachnącej, gorącej herbaty i talerzykiem pełnym biscotti w dłoniach. Ma nadzieję, że jej też dostanie się kawałek. Chociaż kilka okruszków, proszę...  Wczoraj z całym mieszkaniu pachniało pieczonymi migdałami - gdyż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Figi, ach te figi... 140

Figi! Nareszcie.  C. figi uwielbia. Ja jestem w stosunku do nich dość neutralna - chyba jeszcze nie znalazłam ideału - dania, w którym naprawdę by mnie oczarowały. Tym razem jednak było blisko. U  Dusi  znalazłam banalny przepis na smażone figi. Zmieniłam nieco proporcje, dodałam coś od siebie (pamiętając to i owo o figowych połączeniach smakowych), i wyszedł(...)waniliowymi. Smażone figi w miodzie Składniki: (na 2 porcje) 2 figi 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu Figi pokroić na ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, dodać miód, ocet, rozmaryn i figi. Smażyć, aż sos stanie się gęsty, o głębokiej bursztynowej barwie. Podawać natychmiast. Smacznego! Macie jakieś inne pomysły? Robiliście ciasta z figami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 647

łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżeczki sody - 1-2 łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam) Przełożenie: - ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru ) Polewa: - 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady - 1/3 szklanki kremówki 30% W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła(...)patyczka. Ja piekłam 40 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony piernik przekroić na pół. Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gorącymi powidłami smarujemy przekrojony piernik (wówczas najlepiej się skleja), ja posmarowałam także cienką warstwą górę i boki piernika. Przełożony piernik odstawić do ściągnięcia, ja wstawiłam go na jakiś czas do lodówki

Smaczne Zdrowe
schabowy z kosteczką w panierce kukurydzianej... 143

Składniki: 2 porcje schab z kością, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 2 sztuki jajka, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1/4 kostki smalec, - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron rigatoni z pesto z Mangolda 154

oknem nadal upalne lato, więc dziś na obiad będzie danie, które nie wymaga zbyt dużo czasu spędzonego  w kuchni. Jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam  pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie(...)niezbyt drobno. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.  W misce mieszamy gorący makaron z pesto i 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Przekładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i parmezanem , delikatnie skrapiamy oliwą

Kulinarne przygody Gatity
ELSWEYR FONDUE – SKYRIM – serowe fondue na piwie 218

Pomysłów na rozgrzewające dania najlepiej szukać tam, gdzie zima raczy swoją obecnością przez niemal cały czas. W prowincji Skyrim nie brak miejsc skutych lodem i wypełnionych wysokimi śnieżnymi zaspami, więc pyszne, kaloryczne jedzenie jest jednym ze sposobów na regeneracyjny odpoczynek. Choć Elsweyr Fondue pochodzi z krainy Khajiitów, to jego receptura jest też znana mieszkańcom Skyrim. W końcu(...)całość i wstawiamy na mały ogień. Czekamy do momentu, aż płyn zacznie mocno parować, wtedy przechodzimy do kolejnego kroku (ważne, aby nie dopuścić mieszaniny do wrzenia, ma być jedynie gorąca). 3. ROZTAPIANIE SERA + OPCJONALNE PRZYPRAWY (5 min) Do parującej mieszaniny piwnej (która cały czas trzymamy nad małym płomieniem) dodajemy stopniowo po części startego sera, cały czas mieszając. (jeśli dodacie

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania