Jako że ostatnie podrygi sezonowej fasolki, to KONIECZNA musimy wykorzystać. Mrożona już nie taka sama. Składniki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 800
R'n'G Kitchenracji tego,że jestem w Angli postanowiłam popróbować typowo Angielskich Dań. Dziś przedsawie Wam Yorkshire pudding. Ja kupiłam mrożone i nafaszerowałam je pieczarkami,cebulką czerwoną oraz świeżym szpinakiem. Puddingi te sa bardzo popularne,używa się je zamiast ziemniaków do obiadu,do mięs.Można je podawać w formi s słonej ale również słodkiej. Same puddingi faszeruje się mrożone i piecze(...)Dodaję szpinak. Mieszam i odstawiam z palnika. Puddingi faszeruję i posypuję serem żółtym. Wkładam do piekarnika na 10 min w 160 stopniach aż ser się ładnie rozleje. Podaję gorące ale równie pysznie smakują chłodne
Gotowanie Patkiwprost przepadają za zupami. Bardzo się z tego powodu cieszę i dlatego tak często je przygotowuję. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż widok zadowolonych buziek i szybko znikające danie (do tego pełne zdrowych warzyw). Właściwie zastanawiam się dlaczego na blogu nie umieszczałam do tej pory przepisów na zupy? Może dlatego, że wydawały mi się one zbyt oczywiste(...)rosół, ale bez marchewki i delikatnie doprawiony Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną
Słodkie okruszkidzisiaj taco kolacja . Najprostsza i najsmaczniejsza kolacja, taco w formie zapiekanki. mielonego mięsa doprawiona rzymskim kminem, chili, kolendrą i pomidorowym przecierem. Gorące mięso ułożone na półmisku, posypane kukurydzianymi nacho i żółtym serem. Chwila w piekarniku, lekko roztopiony ser, piekąca chili… Taco kolacja gotowa! Taco kolacja Składniki: 4 porcje ½ kg mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku po łyżeczce nasion(...)przez 5 minut. Rozgrzej piekarnik. Przełóż mięso na półmisek, obłóż nacho i posyp serem. Wstaw do nagrzanego ale wyłączonego piekarnika. Po 5 minutach lekko rozpuszczony ser będzie ciągnący. Posyp danie świeżo pokrojoną chili i kolendrą. Jako dodatek podaj jogurt doprawiony sokiem z limonki, miodem i świeżą kolendrą. The post Taco kolacja na szybko appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniazdecydowanie moja ulubiona wersja spaghetti. Słodki smak papryki doskonale komponuje się z pomidorami i nadaje mu bardzo oryginalny smak. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje 20 minut, więc jest to danie na przygotowanie którego każdy znajdzie czas. Składniki: 60g makaronu razowego spaghetti (zwykły też może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami(...)moim przypadku trwało to 2 minuty. Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również smakuje genialnie. Podawaj gorące. Kaloryczność: Cała potrawa ma 435 kalorii
Moja Michapolem do eksperymentów i można nadawać jej najróżniejsze smaki. Boże Narodzenie od zawsze kojarzy mi się z aromatem pomarańczy, a że cytrusy doskonale smakują z czekoladą, pomyślałam, że warto dać temu duetowi szansę w połączeniu z serem. Właściwie to z serkiem mascarpone, bo muszę Wam się przyznać, że to trochę oszukany sernik, wcale nie z twarogu. Dzięki temu to naprawdę(...)cytrynowego 200 g serka mascarpone 2 jajka 70 g cukru trzcinowego dark muscovado 20 g mąki ziemniaczanej Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy będzie gorąca, wsypujemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 minutę, a następnie dokładnie mieszamy. Masa powinna stać się gładka i jednolita, wtedy dodajemy likier (oraz otartą
Ratunku obiadpowstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zassie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY : Śmietanę wlewamy do garnuszka
Domowe TortyPieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie(...)łyżki musztardy stołowej 2 szalotki 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić. Cebulę, czosnek i szalotkę posiekać, zeszklić na patelni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), albo posiekać w malakserze. Grzyby odsączyć, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso
Pociąg Do Kuchnisię do roboty- są kwiatki, są wielkie owoce. Tytuł porażki roku otrzymuje fasola. Na początku było zbyt zimno w nocy, żeby zaczęła rosnąc. Potem od razu zrobiło się gorąco i sucho. I oto mamy takie smętne suszki. Co ciekawe upały i susza zupełnie nie ruszyły naszych funkii. I te starsze i te posadzone w tym roku rosły sobie(...)już myślę o galaretce z jej owoców...:-) Nasza jeżyna w "lasku" z chaszcza do wycięcia awansowała do pełnoprawnego rezydenta. Trochę oporządzona i przycięta ma pełno owoców, które jeśli pogoda da słońce we wrześniu, może mają nawet szansę dojrzeć. Wrzosy coraz bardziej rozkwitają- w tym roku dokupiłam trzy, żeby uzupełnić rabatę. Ten jest zeszłoroczny, prawie spisany na straty, jednak odbił
les mirabelleswspomnień "pastę". Makaron ten robiłam zawsze wtedy, kiedy...nie miałam pomysłu na obiad. A dziś zrobiłam na kolację, bo zatęskniłam..potwornie zatęskniłam... .... Robiłam go zazwyczaj wtedy, kiedy było bardzo gorąco, gdyż w takiej formie, można go podać również prosto z lodówki. Oto przepis na klasyczną- pasta con salmone e funghi. Smakuje prawie jak z.....krewetkami! Przepis, który łączy(...)wody. Rzecz jasna la dente. Odcedzamy i dokładamy do naszego łososia w śmietanie z pieczarkami. Mieszamy szybciutko,łączymy wszystko razem. Sos wleje nam się do kolanek, co sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Podajemy z drobno siekana natką pietruszki. Kto chce dodaje parmezan. I danie gotowe! Można posypać delikatnie czarnym sezamem, smaku nie zmieni, ale nada charakterku
Z Kuchni Do KuchniCzy lubicie panierować kotlety schabowe? Ja nie cierpię! Dlatego pewnego popołudnia postanowiłam temu zaradzić i przygotować kotlet inaczej niż tradycyjnie. Pomocą okazał się niezawodny Internet, który
Jadło i czytadłowedług przepisu swojej erasmusowej koleżanki. Do dziś jest to jedno z moich ulubionych dań. Ciężko je popsuć, jest szybkie w przygotowaniu i wyśmienite! Można zrobić je niedbale jako danie jednogarnkowe, wtedy kroimy wszystko w kostkę i dusimy wspólnie na patelni, można też spróbować podać je w bardziej elegancki sposób - zrumienić na patelni pierś, a następnie ułożyć ją pokrojoną(...)płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki (oczywiście bez gniazd nasiennych). Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, tak by sięgał 1cm ponad kaszę. Przykrywamy naczynie z kaszą talerzykiem aż wchłonie cały bulion. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek i smażymy 2 minuty (bez oliwy - z boczku wytopi
W kuchni wieczoremWczoraj przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki(...)małym ogniu aż dynia stanie się miękka. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Wlać mleko kokosowe, dodać imbir, chili oraz cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać do miseczek, posypać cynamonem i podawać z pestkami dyni. Smacznego
Food SquarePyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak. składniki: 250 g makaronu, użyłam
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1/2 łyżeczki sól morska, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba olej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 1/2 kg ziemniaków - u mnie było to 5 średnich ziemniaków 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 duże jajko 2 dag drożdży, sól mała marchew 2
Proste PotrawyBył śmietanowiec na mące orkiszowej z ksylitolem , następny był śmietanowiec z ksylitolem i stewią , teraz przyszła kolej na jogurtowiec (gdyż zamiast śmietany użyłam jogurt), a zamiast ksylitolu dałam moje najnowsze odkrycie- erytrytol. Idealny odpowiednik cukru dla dbających o linię, równie zdrowy jak ksylitol a nie ma prawie wcale kalorii. Dla porównania 100g erytrytolu ma 20 kcal, ksylitolu 240 kcal(...)ksylitolu i sacharozy a mianowicie stanowi ok.75% ich słodyczy, tzn. musimy go użyć ok.1/4 więcej. Jogurt grecki zamiast śmietany sprawdził się idealnie, wyszło bardzo smaczne dietetyczne ciasto. Baaardzo gorąco polecam :-) Składniki na kruche ciasto: - 510g maki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g zimnego masła - 100g
Smaczne Zdrowełyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam 3 łyżki budyniu śmietankowego ) 1 łyzka mąki pszennej Polewa czekoladowa : 3 łyzki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki wody albo mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Sposób przygotowania(...)Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób. Masa budyniowa: Dwie szkl. mleka należy zagotowac z cukrem. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy masło , energicznie mieszamy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wsypujemy cukier , kakao i wleamy wodę , rozpuszczamy składniki mieszając. Następnie dodajemy margarynę i na małym ogniu mieszamy aby polewa zrobiła się
Słodkości i nie tylkoSerii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzyjechałam na weekend do rodziców i w sobotni wieczór wyczarowałam sernik z solonym karmelem. Debiut w mojej kuchni, ale lubię takie wyzwania. Od samego patrzenia aż
Emskie Smakistara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :) Składniki(...)tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki. Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto. Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Smacznego :) Inspirowana dokumentem źródłowym
Z notatnikaShakshuka to nic innego jak jajka ugotowane w sosie pomidorowo-paprykowym. Pani Magda Gessler pewnie złapałaby się za głowę widząc naszą wersję tego izraelskiego dania śniadaniowego.. Ale spokojnie, my nie trujemy ludzi :) Tradycyjnie jada się ją na śniadanie, z bagietką którą można maczać w przepysznym sosie. Nasza wersja makaronowa świetnie sprawdzi się na obiad - jest bardzo sycąca(...)smażącej się cebuli. 3. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Wszystko mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron. 4. Do gorącego makaronu z sosem wbijamy 3 jajka. Gotujemy kilka minut, aż jajka się zetną. Można użyć przykrywki. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami wedle uznania. Jak podoba Wam się ten przepis
two broke sisterswięc czas ustalić świąteczne menu. Już od tego tygodnia będę Wam przesyłać dania świąteczne, ale do tego czasu też musimy coś jeść. U mnie jak zawsze propozycja dania mięsnego. Schab w paście serowej to świetna propozycja na obiad. Mięso nie jest suche, ale syte i smaczne. Do tego podałam surówkę z pora i frytki(...)wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Nakładać porcje pasty serowej na kotlety i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Podawać gorące posypane natką pietruszki. schab w paście serowej
O kuchni z uczuciemlekceważąco, a ona łypie na nas z podziwem aż łodygi dęba stają. I cóż? A no nic. Idziemy dalej w poszukiwaniu czegoś bardziej oswojonego. A być tak nie musi! Dajmy szansę temu niewyrośniętemu burakowi , okażmy odrobinę litości i zróbmy zeń smakowitą zupę doprawioną czosnkiem, octem balsamicznym i ostro-słodkim posmakiem owoców jałowca . Zaprośmy młode ziemniaki i koperek - botwinka gotowa(...)niebarwiącej cienkiej szmatce, której należy nadać kształt sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy
Right Behind The Kitchenposmakuje :) Ja się podrobów nie boję a nerki potraktowałam jako kolejne wyzwanie kulinarne. Podpytałam mamę jak je przygotować do gotowania. Reszta to moja improwizacja :) Wyszło zaskakująco smaczne danie. 1 kg nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju(...)plastry nerki ( średniej grubości ), oczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chilli, ziele angielskie i czosnek. Podlać winem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kostkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i podlewać nią cynaderki. Wszystko dusić ok pół godziny. Warto było poświęcić trochę czasu na cynaderki :) Cynaderki podałam z ziemniakami tłuczonymi ze śmietaną i kiszonym ogórkiem
Jemy PijemyFaszerowane papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki papryk i farsze. Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie. składniki 10 długich, słodkich papryk farsz: 250 g szpinaku(...)zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem odcisnąć. Papryki umyć, położyć na desce, naciąć wzdłuż na całej długości, usunąć pestki. Włożyć do głębokiej patelni lub garnka i zalać gorącą wodą, gotować 5 minut na małym ogniu, następnie papryki wyjąć i osuszyć. Przygotować farsz. Do blendera włożyć czosnek, cebulę, papryczkę i pietruszkę - posiekać. Przełożyć do miski
Stare Garyshortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix . Jeśli lubicie takie słodkości, to gorąco polecam Wam ten przepis. Ciasto milionera jest w dodatku bardzo szybkie w wykonaniu i starsznie proste, więc chyba dwa razy nie muszę przekonywać? :) Ciasto wykonałam w blaszce(...)Wyłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód (najlepiej jeszcze ciepły, dzięki czemu kajmak da się łatwo rozprowadzić). Zostawić do ostudzenia. Do rondelka wlać 6 łyżek śmietanki, pokruszyć czekolady i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolady już się rozpuszczą, lekko je przestudzić
Kulinarne PrzebojePyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi................. Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach. Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć wiele smakowitych dań , a odrobina własnej inwencji sprawii , że risotto może stać się jednym z ulubionych potraw...... .........tak jest właśnie ze mną ....uwielbiam risotto(...)mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz. -Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu . -Stopniowo dodawać chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć z ognia. Risotto doprawić do smaku, dodać starty ser i masło. -Energicznie wymieszać
Zakamarki mojej kuchnizazwyczaj wszystko kręci się wokół gotowania. Zaopatrzona w stos specjalistycznych książek, co dnia staję przed nowymi gastronomicznymi wyzwaniami, próbując czegoś się nauczyć, ale i pokazać samej sobie, że mogę, dam radę. Czy udaje mi się podołać? Nie mnie to oceniać, lecz tym, którzy spożywają moje potrawy. Jednak i tak, wszystko, czego się do tej pory nauczymy, w pewnym momencie przestaje(...)szklanki śmietanki 12% ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam. W garnku podgrzewam masło klarowane, a gdy jest odpowiednio gorące, wrzucam pora z czosnkiem i podsmażam. Wlewam wino i odparowuję Marchew i pietruszkę obieram, kroję w drobną kosteczkę, wrzucam do pora. Czysty wywar rybny dodaję do całości, doprowadzam do wrzenia
W kuchni Karmel-itkiJedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie(...)robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 35 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 średnia cebula 80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie) sól
Stare Garyrozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(...)cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była za twarda. Do warstwy jogurtowej dałam więcej kawy, a jej smak i tak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Całość komponuje się świetnie - gwarantuję, że nie tylko mamy zakochają się w tym cieście
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyznam, że nie miałam okazji wypróbowania makaronu gryczanego, więc kiedy Sklep naSushi mnie nim obdarował postanowiłam stworzyć zdrowe i pyszne danie dla Mojej Rodziny :). Danie zostało przyjęte z wielkim entuzjazmem i kolejką po dokładkę!!! Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu gryczanego Soba 2 marchewki duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średni brokuł 2 łyżeczki pasty(...)minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość posypujemy złotym ziarnem siemienia lnianego
Apetyczna babeczkajeszcze trochę świątecznie. W przerwie między Świętami a Nowym Rokiem na naszym stole pojawił się schab. Jego wyjątkowość tkwi w sosie na bazie cydru, a do tego jest to danie, które niemal robi się samo. Po kulinarnych zawirowaniach z końca roku warto na chwilę odpocząć, bo obiad zrobi się sam. Schab pieczony w cydrze. składniki 1,2 kg schabu(...)ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy całość kolejne 15 minut i wlewamy cydr. Od tego czasu mięso z ziemniakami pieczemy około 1 godzinę często podlewając sosem z pieczenia. Podajemy gorące. Smacznego
Przysmaki Karolki