szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Tym razem to szparagi z sosem holenderskim. Wiem, nie należy on do najlżejszych - żółtka i masło - to zdecydowanie nie jest danie dla osób na diecie lub borykających się z podwyższonym cholesterolem. Nie mogłam sobie jednak odmówić przyjemności zjedzenia chociażby odrobinki sosu! Idealnie komponuje się zarówno ze szparagami, jak i jajkiem. Zobacz(...)holenderski . Ogrzane żółtka miksować na puszystą masę, dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny (można to również robić w naczyniu na parze, by lekko ogrzewać żółtka). Masło roztopić i gorące dolać do ubitych żółtej, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksować przez chwilę, aż masa osiągnie dość gęstą konsystencję. Jeśli będzie to konieczne, doprawić jeszcze wedle uznania. Ugotowane szparagi
Moje Qulinariasmażonej cebuli , ciecierzycy , soczewicy i ostrego sosu pomidorowego . Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie … i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować choć raz! Jest to danie nie tylko smaczne , ale i niezwykle pożywne – śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad! U mnie kushari na pewno będzie częściej gościło w kuchni. Spróbujcie … I rozkoszujcie się kuchnią(...)sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem. Smacznego
Ostra na Słodkociasta były wtedy także te oto parówki...w sumie u mnie to nie były parówki tylko pyszne kiełbaski Degustino .. 390 g mąki pszennej 6 g drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych] 250 ml letniej wody 1 ,5 łyżeczki soli morskiej 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania kiełbaski Degustino ser żółty Wszystkie składniki(...)DEGUSTINO powstała z myślą o koneserach wyjątkowych kiełbas. 4 formaty i 9 wyselekcjonowanych smaków o dużej mięsności znajdą swoich odbiorców. Długi termin przydatności (3 miesiące), to zaleta pasteryzacji w gorącej wodzie gotowego opakowania. Kiełbaski DEGUSTINO są produktem bezglutenowym, nie zawierającym fosforanów i glutaminianu sodu. Nie posiadają osłonki. Designerskie opakowania w mocnych kolorach kodujących będą znacząco wyróżniały się na półce kategorii
Moje domowe kucharzeniepasztetem bez pasztetu ma u mnie rację bytu. Jednak mój bezzębny Zombiak skutecznie mi to zadanie utrudnia. Po wielkich bojach udało mi się stworzyć dwa skrajne dania. W ciągu jednego dnia. Woow! Śniadanie i kolację. Pierwsze to zasługa Morfeusza. I mikrofali. Drugie, Stwórcy i piekarnika. Ha! Ale bawię się dalej... Do zobaczenia za tydzień(...)mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi ułożyłam na połowie omleta. Zakryłam pozostałą częścią omleta (UWAGA! gorące) Wstawiłam na kolejną minutę. Do tego kromka chleba z masełkiem. I kawusia. Mniamm! Nie zwykłam podwójnie śniadać. Ale z miłą chęcią w ciągu całodziennej gonitwy za Gizmolem. Między jedną
bastalenawanilia niewątpliwie do nich należą. Produkcja dżemu wg tego przepisu nie jest specjalnie skomplikowana, wymaga jednak rozplanowania sobie poszczególnych czynności przynajmniej na dwa dni. Myślę, że bez problemu da się to zrobić nawet w środku tygodnia, a zapewniam, że warto. Naprawdę warto! :) Składniki: 750 g obranej dyni 500 g brązowego cukru sok wyciśnięty z 2 cytryn sok wyciśnięty(...)małym ogniu do zagęszczenia się dżemu (około 40 - 60 minut). Po przejechaniu łyżką przez środek garnka przez chwilę powinno być widoczne dno - to oznaka, że dżem jest gotowy. Przenieść gorącą masę do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do zamknięcia. Dżem powinien dojrzewać około tygodnia
zadanie-gotowanieMacie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam ! Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz olej Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi(...)minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło
Z Majeczką w kuchnipieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu. Składniki: 1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości, główka czosnku, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki(...)folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Podawać na gorąco lub zimno
Nie tylko w kuchniZiemniaki i łosoś to baza klasycznego dania obiadowego. Cykoria występuje jako ‘zielony’ zdrowy dodatek i dodaje charakteru. Beszamel łączy ze sobą wszystkie smaki – to, co zapieczone pod kremowym, gęstym sosem, zyskuje nowych barw. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Cykorie myjemy, kroimy na pół, wycinamy im gorzkiego głąba, a następnie kroimy je w grubsze półplasterki. Zaraz po skrojeniu cykorię(...)jeśli kupiliśmy młode) i kroimy w plastry grubości około 3-4mm. Nie muszą być tutaj supercienkie ale im cieniej je pokroicie, tym szybciej zapiekanka będzie gotowa. Ziemniaki zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy na półmiękko. Odcedzamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę podgotowanych ziemniaków, na nie wykładamy połowę pokrojonej cykorii. Na cykorii następna w kolejności ląduje ryba
Karo in the Kitchenuwagę europejskie kryteria obowiązujące na tego rodzaju konkursach. Kryteria, które my blogerki brałyśmy pod uwagę przy ocenie poszczególnych potraw, to przede wszystkim smak, ale także estetyka i aranżacja dania oraz oryginalność pomysłu i nawiązania do śląskiej tradycji kulinarnej. Postanowiłyśmy przyznać wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw(...)Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Zdjęcie: Natalia Rusinowska Wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE za smak i oryginalność przyznałyśmy Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu. Deser, który zachwycił nasze podniebienia przygotowali Dmitri Prtrov i Paulina Pustelnik
Smakowity Blog Kulinarnykanapkę z wędliną czy pomidorem. Za to roztopiony jest fantastyczny, robiłam niedawno pizzę z tym serem i tylko dlatego, że nie miałam już zwykłego żółtego goudy czy edama, dałam ser czarownicy i smakował świetnie. Ja kupiłam go w sklepie ze sporym asortymentem serowym, przyznam, że dotąd nigdzie indziej go nie widziałam. Jeśli ktoś zna ten ser, niech się zgłosi(...)miękkości, wyciągamy z wody, studzimy. Przekrawamy na pół, wydrążamy delikatnie środek, pozostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy całej skórce. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, do gorącego wstawiamy połówki z8iemniaków, podpiekamy przez 10-15 minut na środkowym ruszcie (tę czynność można pominąć, jednak podpieczone będą dużo smaczniejsze). Podpieczone wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 240-250°C. 3. Trzy wydrążone
Kuchnia Prezydentowejłyżek cukru pudru (dałam kryształ) 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%) Dodatkowo 2 paczki herbatników szkolnych 3/4 szklanki rumu (nie dałam) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać(...)piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną. Masa budyniowa: Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem. Budyń rozrobić w szklance z mlekiem
O kuchni z uczuciemPiersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami zagęszczone ryżem. Pyszne prawie jednogarnkowe danie. Szybkie, smaczne, bardzo syte,a zarazem lekkie :) Polecam :) Składniki - piersi z kurczaka dwie pojedyncze ( lub jedna podwójna ) - papryka czerwona lub kolorowa 2 szt. - cukinia średniej wielkości lub dwie mniejsze - pomidory 4 szt. - cebula 1 szt. - torebka ryżu 100 gram - czosnek mielony, papryka czerwona mielona(...)bazylią. Duszę. W osobnym naczyniu gotuję ryż ok.15 minut. Kiedy ryż jest gotowy, rozcinam woreczek, dodaję jego zawartość na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszam do połączenia składników. Podaję gorące. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródidealna propozycja na błyskawiczny obiad. Szukałam inspiracji na danie z grzybami shiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake(...)Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą. Smacznego
Stare GaryWitam, W dzisiejszej notce chciałabym przedstawić przepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej(...)dodajemy ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę (1-2 min). Po tym czasie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. W tedy dopiero po trochu dodajemy gorący bulion cały czas mieszając i czekając aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie
Wspólne smakilekturę na innych blogach? Publikację własnych przepisów? A przecież samo się nie zrobi.. ;-) Marzy mi się jeszcze blog z wierszami.. Już nad nim pracuję ale czy dam radę ze wszystkim? No i jeszcze nie dokończyłam tego bloga. A teraz koniec marudzenia i czas coś upiec..:) Wprawdzie jest już późno, ale przed snem proponuję jedne ze najsmaczniejszych(...)kefir lub jogurt, jajka, mleko i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone gruszki. Następnie wymieszane mokre składniki wlać do składników suchych i wymieszać. Napełniać foremki na muffiny do połowy. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C 20 – 25 minut. Sprawdzić patyczkiem Smacznego
Na słodko lub wytrawnie