dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:322/571)

Spaghetti carbonara 238

propozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :) Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 4 plasterki szynki - 3 żółtka - 250 ml śmietany 18% - mleko - serek topiony - sól, pieprz - zioła prowansalskie Drogi(...)łyżki wody, podgrzać. Do ciepłego mleka dodać serek topiony i powoli rozpuścić, uzyskując kremowy sos. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, nie studzić. Gorący makaron wymieszać z śmietaną, doprawić sola, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, dodać ciepły sos serowy, całość dokładnie wymieszać. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 184

Przepis jest banalnie prosty. Serwowała go Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach (sezon 8, odcinek 6). Teraz sami możecie poczuć się jak Mistrzyni Smaku i zaserwować swoim najbliższym te wyjątkowe danie. Trzeba tylko mieć bardzo dobry bulion warzywny (przepis poniżej), który warto przygotować wcześniej (można go mrozić lub zawekować i przechowywać nawet do 3 miesięcy). Polecam zrobić swój bulion. Przepis(...)cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej   Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać

Moja Delicja
Kotlet z piersi kurczaka z dipem ziołowo-czosnkowym 117

Taki troszeczkę inny sposób na kotleciki. Co prawda też panierowany, ale trzeba przyznać, że w smaku całkiem inny. Zresztą spróbujcie sami, to się przekonacie :) Składniki: ½ kg

Smakowy Raj
Domowa kawa MOKKA 206

Jedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W

Kuchnia PROzdrowotna
Wegetariański kapuśniak 148

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.   Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki(...)garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia (kolor jasnobrązowy). Gorącą zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do kapuśniaku razem z majerankiem. Zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki. Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia

mojewypiekiinietylko
kotlety mielone z kurkami... 226

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 616

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji. Składniki na duże naczynie: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy typu dijon(...)się gotowały do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając.  Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i na powierzchni ukażą się bąble. Podawać gorącą, ewentualnie posypaną natką lub koperkiem

wyzwania kuchenne
Bruschetta z truskawkami i balsamico 136

bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba żytniego 1 łyżka oliwy 4 truskawki melisa kawałek sera pleśniowego(...)oliwą i grillujemy kromki z obu stron. Grzanki układamy na talerzu. Każdą grzankę posypujemy serem pleśniowym, na wierzchu układamy truskawki z melisą. Doprawiamy czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast i jemy gorące! Smacznego. The post Bruschetta z truskawkami i balsamico appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Penne prawie carbonara wg Buni 225

Spaghetti carbonara to klasyka . A jak to zawsze z klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu(...)paski i podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Usiekać natkę pietruszki. Oddzielić żółtko od białka ( białko można zamrozić i użyć potem do innej potrawy). Wymieszać żółtko ze śmietanką. Wrzucić gorący makaron na patelnie do wędzonki. Zamieszać . Zdjąć z gazu. Wlać śmietankę z żółtkiem .Doprawić gałka muszkatołowa i pieprzem.  Wyłożyć na półmisek lub talerze ( u mnie są to 2 porcje

Buniabaje w kuchni
Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie 169

Przepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za

Oryginalny smak
Rogale Świętomarcińskie 194

pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła ! Na początek dajcie 1 szkl mleka, tak było przepisie, jednak dla mnie okazało się to zdecydowanie za mało. Z wyrobionego ciasta formujemy prostokąt i wkładamy go do lodówki na 1h. Po tym czasie(...)ciasta. Po trzecim wałkowaniu ciasto w misce szczelnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Nadzienie : Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min. To samo robimy z orzechami i daktylami, tylko że w oddzielnym naczyniu. Wszystko odcedzić i zmielić (migdały też) 2 lub trzy razy

charlotte gotuje
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 144

lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina(...)gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny. Smacznego Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również: Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z dynią i serem pleśniowym

Codziennik Kuchenny
Spaghetti carbonara 137

tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Jest to najpopularniejszy włoski makaron, który jest błyskawiczny do przygotowania oraz bardzo sycący. Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany. Jednak według mnie danie jest o wiele lepsze z dodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie(...)końcu dodaj do tego czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię. Całość na końcu zalej sosem i gotuj na małym ogniu do czasu zgęstnienia, mieszając. Podajemy na gorąco posypane parmezanem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasteczka owsiane z sezamem 388

sama, a zajadałam się tymi "sklepowymi". Istnieją ich dwie wersje: z czekoladą i bez niej, i obie są bardzo smaczne, w zależności od tego, na co ma się w danym momencie ochotę. Przygotowane przeze mnie ciasteczka są bardziej sezamowe niż te oferowane w sklepie, choć również bardzo smaczne, a przede wszystkim - bez zbędnych czy niezdrowych składników. Możecie je przygotować bez czekolady(...)przełożyć do malaksera, rozdrobnić na mniejsze kawałki - z rozdrobnionych składników przesiać przez sitko kilka łyżek, tak żeby oddzielić 4-5 łyżek zmielonych na pył, zalać je 5-6 łyżkami gorącej wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - masło roztopić, ostudzić - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - do rozdrobnionych płatków owsianych i sezamu dodać ostygniętą mieszankę płatków i wody, cukier puder, ostudzone masło

Smakołyki Bereniki
Ryż z indykiem i warzywami o nucie indyjskiej 123

Lekkie z ryżu danie, które można w 15 min przygotować, poczekać jeszcze 10 min i już smakować.  Dla tych, co kalorie liczą dnia każdego i dla tych, co lubią coś prostego i zdrowego.  Ryż, indyk, brokuły, groszek, pieczarki, szczypiorek, tymianek, olej rzepakowy i przyprawy, to wszystkie składniki tej potrawy.  Składniki na 4 porcje: filet z indyka(...)dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso z dodatkiem rozmarynu. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż  (wysypujemy z 2 porcji w woreczkach) i zalewamy 450 ml gorącej wody i mieszamy. Na wierzch układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ryż powinien wchłonąć wodę, a brokuł ugotować się na al dente pod wpływem

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania