Makaron z tuńczykiem i pieczarkami... Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem. Kosteczki podsmażonej cebuli. Aromatyczny czosnek. W nim zatopiony makaron. A całość posypana natką pietruszki. Szybkie, łatwe i smaczne danie! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 500 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 200 g kwaśnej, gęstej(...)pieczarek odparuje. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem. Makaron podawać oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę
Gospodyni Miejskaświonobicie".. większą ilość mięsa się pekluje..część boczku, polędwicy itp .jest od razu wędzona ..a część [ np.boczki itp]przechowywane w zamrażarce ,ten boczek był akurat zapeklowany,więc ja tylko dałam przyprawę .Dokładnej ilości boczku nie podaję, bo szczerze mówiąc nie ważyłam..[po prostu miałam "kawał " boczku i kroiłam kawałki ..i jak widać na zdjęciu jest z kilku kawałków(...)stopni . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie boczek wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzeniesosie paprykowo-cebulowym. Sos ten już wcześniej wykorzystałam do marynowanego kurczaka. Zarówno filet rybny, jak i z kurczaka smakuje rewelacyjnie i bardzo zaskakująco. Danie idealne na różne imprezy rodzinne, bo przygotowuje się 1-2 dni wcześniej i dopiero wyciąga na stół, gdy goście pukają do drzwi. Polecam panierkę(...)Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się
To co kochamgolonki. Można je serwować na zimno lub na ciepło, w zależności jak wolimy. Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki: 4 golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy(...)około 1.2 h - 1.4 h . Przed wyjęciem z piekarnika na 10 minut naczynie odkrywamy, aby mięso ładnie się zrumieniło, a sos lekko odparował. Podajemy z ziemniakami jako danie obiadowe, lub na zimno np. z chrzanem czy musztardą
Walijskie Pichcenieskładniki: ok. 6 sztuk papieru ryżowego 2 duże jabłka 100 g ryżu 1 garść orzechów włoskich 1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier do smaku cynamon
Domowy Smak JedzeniaOlive sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście Składniki które użyłam do przygotowania dania znajdźcie w Lidl Polska Krok 1 Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,doprawiamy sola i pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy sosem na bazie(...)sokiem z cytryny oraz ekstra Virgin Olive Oil Spain i doprawiamy solą i pieprzem. Krok 6 Na talerz nakładamy sałatkę kaszę fasolkę i pierś z kurczaka .Podajemy na gorąco, smacznego
Różowa kuchniaSezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę rabarbarową, przykładamy drugim blatem
Czary - gary w kuchniSkładniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki/M, bułka czerstwa 1 sztuka, kapusta biała 10 dag, marchew 1 średnia, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni LubięBoczniaki sprawdzają się zawsze. Składniki 500g boczniaków 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów czereśniowych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4
R'n'G Kitchenkuchnię. Z każdej podróży, oprócz lokalnych produktów i przypraw, przywożę mnóstwo inspiracji i nowych pomysłów. Później odtwarzam w domu nowopoznane smaki i wspominam :) Ostatnio naszła mnie ochota na gorącą Hiszpanię. A jak hiszpania, to koniecznie paella! Co prawda moja wersja nie wygląda tak wspaniale jak hiszpańska-pełna owoców morza, udekorowana wielkimi wąsatymi krewetkami, ale w smaku dorównuje oryginałowi. Ponieważ(...)paellę z ognia nie odkywając jej i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie danie jest gotowe, jednak najlepiej smakuje, gdy lekko przestygnie. Podajemy z siekaną natką pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą
Zawsze głodna!Kolejny dzień wyzwania u Ewy . Tym razem będziemy się dzielić propozycjami na nasze ulubione kawy. Brzmi łatwo, prawda? Dla tych, którzy są smakoszami i kawoholikami, może
Pożeraczka, czyli raz adobrzefirmy SYS to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie danie teraz gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań. Składniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra(...)rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie
Wanilia i Kardamonprzygotowywała dla nas jedzenie, którego nie robiła, gdy ojciec był w domu. A pyz, pierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając(...)głęboką dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone
Kuchenna Kontrrewolucya