dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:342/571)

Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 330

czerwonej słodkiej mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne  (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii) szklanka = 250 ml Wykonanie: Pracę z sosem podzielić sobie na dwie części. Wieczorem przygotować i nasolić cukinię(...)cukinia się rozgotowała. Następnie dodać przyprawy i koncentrat - jeszcze chwilę pogotować stale mieszając. Wyłączyć. Na końcu dodać cukier i ocet i dokładnie go rozprowadzić oraz usunąć liście laurowe. Gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcać i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 15 minut.  To wszystko, czekam na Wasze opinie :-) Ps. Zanim nałożymy sos do słoiczków, można poczekać około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekanka jaglana z wiśniami 151

mnóstwo ciekawych przepisów na pyszne dania, które są sporządzone z różnych gatunków kasz. Dodatkowo znajdują się w niej ciekawe i ważne informacje na temat danego rodzaju - tych zdrowych ziarenek. Autorka udowadnia, że kasza wcale nie musi być nudna! I przy nam jej rację, bo przeglądając książkę - trudno mi było się zdecydować, które danie przygotować jako pierwsze(...)opłukaną) i wymieszać. Całość gotować na małym ogniu i pod przykryciem - przez około 10-15 minut. (Należy pilnować, aby kasza się nie przypaliła.) Następni garnek z kaszą wstawić do gorącego piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 15-20 minut. Gotową kaszę wyjąć z piecyka i połączyć ze śmietanką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na jego dnie rozsypać

Di gotuje
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 188

Bardzo smaczny obiad, można zastąpić jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso

Kuchnia Pokoleń
Tagliatelle z krewetkami 184

Błyskawiczne tagliatelle z krewetkami i koktajlowymi pomidorami. Idealne danie na upały! Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha! To już mój kolejny przepis na makaron z krewetkami. Wcześniej przyrządziłam makaron z krewetkami i łososiem i spaghetti z krewetkami na ostro . Tagliatelle z krewetkami Składniki: 4 porcje 400 g świeżego makaronu(...)oraz otartą skórką i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj i potrzymaj chwilę chwilę na ogniu tak aby krewetki się ogrzały, nie gotuj. Dodaj gorący makaron i wymieszaj. The post Tagliatelle z krewetkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Aromatyczny karczek w sosie własnym 275

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia

magiczna kuchnia Kasi
Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe) 195

Tani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700

Nie tylko w kuchni
Zapiekanka z cykorii 134

Cykoria ma bardzo gorzki smak – także jest to danie dla osób lubiących jej smak. Ta cykoria ma wyjątkowy,inny smak dzięki nietypowemu sosowi w którym jest zapiekana. Ja uwielbiam Pamiętajcie, że cykoria bardzo nie lubi światła – w dobrych sklepach spożywczych leży do nas tyłem – tacką. W lodówce również przetrzymujemy ją tak, aby chronić przed światłem. składniki(...)żaroodpornym (opcjonalnie każdy kawałek możemy zawinąć w plasterki szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi z fetą ( słodkie pomidory przełamują smak gorzkiej cykorii

Sezonowy Garnek
Pierogi leniwe pełnoziarniste + zaproszenie do lektury mojej debiutanckiej powieści 179

Autoreklama: Gorąco zachęcam Was do zakupienia egzemplarza mojej debiutanckiej powieści. Nawet, jeżeli nie jest w Waszym guście. Nawet, jeżeli nie lubicie romansu. Nawet, jeżeli nie lubicie fantasy. Ze "Skazanymi" jest trochę tak, że należą i nie należą do tych gatunków. Dlaczego? Tego dowiecie się jedynie po nich sięgając. A żywię głęboką nadzieję, że to zrobicie. Wszystko zaczyna się(...)tarta - cukier Przygotowanie:  Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, by ciasto dało się formować w walec o grubości, mniej więcej, kciuka. Odkrawamy ukośnie, delikatnie nacinamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą i cukrem. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Goloneczki i żeberka w piwie 159

Będąc w sklepie zauważyłam małe goloneczki i nie mogłam się oprzeć aby ich nie kupić. Po przyjściu do domu doszłam do wniosku, że robienie tylko tych

Smaki Ewy
Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala 223

ekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella(...)przybrania, resztę pokroić w drobną kostkę wielkości ziaren kaszy. Kaszę wypłukać w ciepłej wodzie, odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać łyżkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli i dwie szklanki gorącej wody, gotować 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć wodę).  Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać miód, ocet balsamiczny, dodać buraki i tymianek, dusić 2-3 minut, dodać

SzczyptaSmaQ
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 213

Czasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący wyjątek dla golonki właśnie, bardzo je polubił.To rekomendacja najlepsza z możliwych, choć oczywiście bardzo subiektywna. Niemniej bardzo polecam. Składniki:  300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny(...)zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą,  pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy. Pysznie było. Smacznego

Gosia gotuje
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem 229

 Dzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu

W poszukiwaniu inspiracji
Paruchy / pampuchy na słodko 192

Zrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzić również wersję na słodko – a wiem , że wielbiciele takich są

Ostra na Słodko
Wigilijne śledzie w śmietanie 412

śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w  moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka(...)obrać i pokroić w grubszą kostkę.  Dodać razem ze śledziami  do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tajski makaron Pad Thai z krewetkami 226

podawany ze świeżą kolendrą, a często także prażonymi orzechami. Tajski makaron Pad Thai z krewetkami w 2011 roku został uznany przez CNN Go jako jedno z 50 najsmaczniejszych dań świata, i to na piątym miejscu! Jeśli nie dysponujecie tamaryndowcem, poniżej znajdziecie prosty sposób na jego zastąpienie. W odkrywaniu smaków Tajlandii zdecydowanie pomogą Wam produkty # House of Asia(...)przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić. W miseczce wymieszać sos rybny z sokiem z tamaryndowca (lub podanym wyżej zamiennikiem), cukrem, sosem chili lub papryczką chili – dodać 60 ml gorącej wody i dobrze wymieszać. Na głębokiej patelni (można użyć woka) rozgrzać olej; na patelnię wbić jajka i dodać krewetki; podsmażać cały czas mieszając, aż krewetki się „zetną” czyli

Pociąg Do Kuchni
BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI – kuchnia libańska 162

zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele mięs śmiało mogą pokusić się o dodatnie np. kawałków kurczaka, indyka czy też innego delikatnego mięsa. Mi smakuje ta wersja wegetariańska. Mam nadzieję, że i Wy będziecie oblizywać(...)curry i kurkumą. Bakłażany układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 25-35 minut. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką. Smacznego! Ps Świetnym dodatkiem jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki

Ostra na Słodko
Placki ziemniaczane na drożdżach 124

Jednym z moich   ulubionych dań są placki ziemniaczane .... przyrządzane na różne sposoby. Dzisiejsze placki są wyrośnięte i pulchne i   jak zwykle smaczne. No cóż, drożdże zrobiły swoje i placuszki wyrosły.       Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 2 dag świeżych) * 2 łyżki letniego mleka 2 jajka(...)żółtka a z białek ubiłam sztywną pianę i również dodałam do masy ziemniaczanej. Delikatnie wymieszałam łyżką. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Na patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam placuszki. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Wyłożyłam na półmisek.     Do tych pysznych placuszków podałam sos pieczarkowy   Te placki smakują również ze śmietaną. Właściwie każdy

Kuchnia u Krysi
Wegański pad thai z tofu 144

się udało :) Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso, ale bez tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca zastąpiłam sokiem z limonki (pasta z tamaryndowca jest(...)Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, paprykę. Dodać sos sojowy, ocet, sok z limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok.  Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki. Makaron zalać gorącą wodą. Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną pokroić w kostkę, drugą część rozdrobnić (jak do tofucznicy:)) Czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem. Podsmażyć do momentu

wegujemy
Łosoś z salsą mango w aromatycznym sosie pomarańczowym 205

łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól i świeżo zmielony czarny pieprz ryż – ok. ¾ szklanki na 2 os. W czasie przygotowywania dania, ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać ok. pół łyżeczki kurkumy i wymieszać. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Rozgrzać olej lub masło klarowane w rondelku(...)wysmażenia ryby. Można też usmażyć łososia na patelni na klarowanym maśle, choć bardziej polecam grillowanie. Trzeba pamiętać, że czas wysmażenia zależy też od grubości ryby.  Na talerzach rozłożyć gorący ryż, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, polać odrobiną soku z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem, rozłożyć salsę i posypać kolendrą, bądź natką pietruszki

Calzonella.com
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 205

danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Składniki(...)kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry

Wędrówki po kuchni
Kalmary smażone w pysznej panierce 226

Kalmary smażone w pysznej panierce Kalmary smażone, to pyszne danie na przystawkę.    Kalmary smażone to danie a wręcz przystawka, którą zrobiłam niedawno i bardzo wszystkim u mnie w domu zasmakowała.  Po pierwsze możecie kupić mrożone krążki kalmarów, ale jeśli trafilibyście na całe kalmary to ja polecam ten filmik który pokazuje jak się do nich dobrać(...)maks 3 minuty kalmary. Ponoć jak smaży się dłużej wychodzą gumowe, ja nie próbowałam ;). Odkładałam usmażone kalmary na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko je osuszyłam z tłuszczu. Podałam gorące. Były pyszne i chrupiące.    Moje kalmary pochodziły ze sklepu Tresoro del Mar   Kalmary smażone w pysznej panierce

Kuchnia na wzgórzu
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 179

przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie  nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii(...)szatkujemy). Podobnie postępujemy z papryczką chilli, pozbywając się nasion wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy do cebuli i podsmażamy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomidora myjemy pod gorącą wodą i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy czosnkiem granulowanym i dodajemy do warzyw w rondelku. Do rondla dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie

VegUlka
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 205

pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym. Podane z ryżem albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę. Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali. SKŁADNIKI(...)kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje. Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem! Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra

Ostra na Słodko
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym 153

Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do 8 sztuk świeżych borowików 2 cebule 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 mała śmietana 30% 3/4 szklanki wody pęczek świeżego kopru sól i pieprz świeżo mielony 6 ziemniaków 1 szklanka(...)gotowania wsypujemy mrożony groszek, gotujemy jeszcze przez chwilę aż groszek zmięknie. Po ugotowaniu odlewamy wodę dodajemy obrany i pokrojony drobniutko czosnek oraz estragon. Wszystko ugniatamy za pomocą tłuczka. Podajemy gorące purre z podgrzanym sosem z borowików . Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 167

Witajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości(...)ziemniaków. Kładziemy na wierzch plasterek żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy

vegetanie
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 170

Moje życie we Francji", którą jeśli podobał Wam się film musicie przeczytać, znajdziecie  w tym poście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać(...)rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy Sposób przygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną. Czas

W kuchni wieczorem
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 539

Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło.  Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś(...)sposób bułka-jajko-bułka-jajko-bułka. Na zdjęciu jest kotlet z taką własnie grubszą panierką. Opanierowany kotlet smażymy ze wszystkich stron na głębokim średnio gorącym tłuszczu. Podobno prawidłowa temperatura tłuszczu to 150 stopni. Nie korzystam z termometru, więc nie wiem :) Ja smażę na kuchence elektrycznej z 6-stopniową skalą. Rozpoczynam smażenie

Codzienna kuchnia niecodzienna