dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:342/571)

Krewetki z makaronem paccheri - paccheri con i gamberoni 199

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu paccheri 300 g dużych krewetek pół szklanki białego wytrawnego wina 400 g przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ząbek

zielonacukinka
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 190

Ta zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa

Oryginalny smak
Chrupiące pieczone ziemniaki 397

przypadku dużych sztuk). Myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na dużym ogniu ok. 8-10 minut. Wodę dokładnie odlewamy, wstrząsamy garnkiem i od razu do gorących ziemniaków dodajemy smalec. Mieszamy, aż się rozpuści i oblepi wszystkie cząstki. Możemy skończyć na tym etapie i schować ziemniaki do lodówki na max. 2 dni (a upiec przed podaniem(...)minut, aż będą złote. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) powinniśmy wyjąć blachę i przewrócić ziemniaki na drugą stronę – czosnek można wtedy usunąć. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych posypane solą w płatkach lub gruboziarnistą. Post Chrupiące pieczone ziemniaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szynka z szynkowara. Konkurs ! 202

parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75 stopni to znak że mięso jest już gotowe ! 10.  Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania ! 11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć(...)Konkurs trwać będzie od 2 - 8 kwietnia 2016 roku. Wyniki ogłoszę w przeciągu 3 dni w osobnym poście na blogu. Osoba która wygra będzie miała 5 dni na podanie danych do wysyłki, po tym czasie jeśli wybrana osoba się nie odezwie wybiorę następną osobę. Wpisy proszę dodawać pod tym postem. Anonimów proszę o podpisywanie się oraz zostawienie swojego maila. Jedna

Gotowanie...to proste !
Sernik z porzeczkami i borówkami 127

Ostatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy..  Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice .... i czego chcieć więcej? Sernik: 1 kg gotowego sera do serników 100g miękkiego masła(...)Piec 1 godzinę w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Napój z pokrzyw i cytrusów. 114

roku, kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten napój, byłam pełna obaw. Pokrzywa zawsze kojarzyła mi się z pieczeniem i swędzeniem, i ewentualnie z zawsze powracającym chwastem, którego ni jak nie dało się pozbyć. Słyszałam, że jest bardzo zdrowa, ale jakoś nie mogłam się przemóc. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie się obawiałam, gdyż napój jest niesamowicie orzeźwiający, zdrowy, pyszny, smakiem przypominający(...)cienkie półplasterki i dokładamy do pokrzyw, dolewamy wodę, przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i zagotowujemy, następnie przecedzamy. Gotowy gorący napój słodzimy do smaku, chłodzimy. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Powstały napój fantastycznie oczyszcza organizm, jest wspaniałym dodatkiem do diety, choć w takiej sytuacji lepiej zmniejszyć ilość cukru :-) Polecam

Rozpustne gotowanie
Zupa krem z pieczonej papryki 171

Zupa krem z pieczonej papryki to danie, które bardzo lubię. Nie lubię natomiast obierać skórek z pieczonych papryk, dlatego niestety rzadko ją robię. Od czasu do czasu warto się przemęczyć dla jej intensywnie paprykowego smaku. Jest gęsta i aromatyczna. Gdy dodamy do niej chili, krem zyska pazur, ale można też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną(...)content=''; document.write(" "); Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy papryki skórą do góry i pieczemy przez ok. 30 minut w 210°C. Skórki powinny stać się czarne. Gorące papryki zamykamy w plastikowej torbie lub szklanym/plastikowym pojemniku na 15 minut. Zaparują i łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Bulion zagotowujemy. Ścieramy

Poezja smaku
Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki. 256

Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu placuszki. Doskonałe na kolację, śniadanie i szybkie danie obiadowe. Gęste ciasto naleśnikowe połączone z ulubionymi dodatkami, lub z tym co aktualnie zalega nam w lodówce daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :) Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać pieczarki,kukurydzę czy groszek konserwowy, kiełbasę parówki pomidory(...)pomidorki plus starty na duzych oczkach tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami i mieszam dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu. Smacznego :) Przepis pochodzi

Kuchnia z widokiem na ogród
Risotto pieczarkowo - pomidorowe 163

Risotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl . Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu  40 dag pieczarek 20 dag wędzonego(...)kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki,  kiedy są już gotowe dodajemy pomidory, chwilę razem zapiekamy. 3. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące z natką pietruszki lub bazylią

Apetyczna babeczka
Ciasto Pijak + film 226

Pijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam

Smakowite Dania
Czy produkty sojowe są zdrowe? 154

zwyklemu konsumentowi trudno się w tym wszystkim polapać. Czy warto więc włączyć produkty sojowe do codziennej diety? A może bezpieczniej trzymać się od nich z daleka. Według wszelkich danych wszystko jest kwestią umiaru i wyboru odpowiednich prodkuktów. Nie powinno zaszkodzić przyjmowanie soji w dawkach żywieniowych. Większą ostrozność należałoby zachować względem suplementów na bazie skoncentrowanych ekstraktów z izoflawonów sojowych. Jednocześnie(...)produktów sojowych w okresach obniżonej produkcji tych hormonów jak premenopauza i menopauza. (Choć niektorzy mają tu wątpliowości). Np kobiety japonskie nie znają tak charakterystycznych dla okresu przekwitania napadów  gorąca. A to dzięki codziennej konsumpcji soji. Zawarte w soi izoflawony przynoszą poprawę rokowan u diabetyków (cukrzyca insulinoniezalezna). Korzystnie wpływają na pracę nerek, szczególnie zagrozonych w tej chorobie. A jednocześnie

MODA NA BIO
Cukinia w zalewie curry 234

skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym(...)warzywami. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty. Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty. Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia. * do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą Smacznego

Codziennik Kuchenny
Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 158

Favorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi

Kuchnia Pokoleń
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 238

żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar przypraw… Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji, ale świetnie przyjęło się nie tylko w krajach północnej Afryki, takich jak właśnie Tunezja, Egipt i Maroko, ale też leżących nie całkiem daleko Izraelu, Libanie(...)Jajka ogrzewamy, wkładając je do garnka z ciepłą wodą.   Do potrawy przyda się duży płytki rondel lub głęboka patelnia o grubym dnie. Rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy pokrojone kiełbaski. Kiełbaski są surowe, smażymy je z każdej strony do mocnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy kiełbaski i odkładamy do miseczki, tłuszcz w rondlu zostawiamy.   Na oleju ląduje

Karo in the Kitchen
Curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem i zielonym groszkiem 174

proponowały mleczko kokosowe w korzystnych cenach i dobrej jakości. Zakupiłam kilka puszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest na prawdę pysznie. Danie można zaserwować bez mięsa. Zapraszam... Potrawa bierze udział w akcji Coco Dreams. Składniki, 2 porcje:   500 g małych(...)pastę.  W garnku  rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut dodać kmin rzymski i pietruszkę. Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody. Dołożyć kurkumę,  chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe . Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania