dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:359/571)

Bavette z grilla 113

Bavette  - część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu. Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i

królestwo garów
Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków 106

Zapiekanka pasuje do smażonej wołowiny. Składniki 2 szt kalarepy (ok. 400 g ) 500 g ziemniaków 3 gałązki tymianku czarny pieprz sól ząbek czosnku 150 g świeżo

R'n'G Kitchen
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 201

Kasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się

Karo in the Kitchen
Warzywny tort dla weganina na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA BIAŁA. 246

Heloł :) Mój M. drugi raz robi dietę dr Dąbrowskiej. Dopiero zaczął, dziś 3 dzień, wpisy na ten temat wrzucam na facebookowy profil bloga. Dzisiejszy obiad wyszedł

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 157

To taka moja wersja łazanek z kapustą i grzybami, wcale nie mniej smaczna. Czy zdarza się Wam, że wraz z wodą z moczenia grzybów dostanie się

Kuchenne zapiski Edyty
49. Ziemniaczane gniazdka z boczkiem 102

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  Ziemniaczane

Jadło i czytadło
Śniadaniowe tarty 130

spokojne i nie tak oczywiste.   Koniec z wymówkami ! To nie prawda, że musisz zrobić wszystko, że tylko tu i tylko teraz, że tylko Ty i nikt inny... Dość ! Daj sobie chwilę wytchnienia, nie goń, przystopuj. Pomyśl ... o sobie. Ty też potrzebujesz odpoczynku. Pamiętaj, Twój organizm to nie maszyna. Na co dzień, gdy obowiązki domowe i praca wypełniają Ci godziny(...)pszennych  Lubella 50 g masła 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki kakao 120 g jogurtu greckiego 2 pełne łyżki nasion chia dowolne owoce lub mus owocowy Wykonanie: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Płatki wymieszać z rodzynkami, kakao i masłem. Następnie całość rozdrobnić malakserem lub przy użyciu blendera. Powstałą

kolorowotorcikowo
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 199

KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM NA OSTRO To danie rozgrzewa! Oooo tak J   Kto lubi ostre jedzenie, na pewno pokocha to danie. U mnie zagościło już na stałe w domu. Doskonale nadaje się na romantyczną kolację we dwoje , jak i na rodzinny posiłek . W jesieni i zimie sprawdza się najlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności.  Polecam(...)ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub/i cukrem. Ugotować ryż w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki mrożone rozmrozić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę i poszatkować drobno imbir, czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć  imbir, czosnek i cebulę i smażyć

Calzonella.com
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 144

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować(...)cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając

Codziennik Kuchenny
Makaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym 171

teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami kiedy wracam z pracy i nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, szybkie makaronowe danie jest jak znalazł To które mam dla Was w dzisiejszym przepisie jest takim właśnie szybkim, łatwym i pyszym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (około 1 łyżka soli na 2 litry wody i 8-9 minut). Gorący mieszamy z sosem. Smacznego! Jeśli lubimy możemy dodać parmezan ale niekoniecznie. Można też delikatnie posypać natką pietruszki. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass

mecooks
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 223

Danie , które każdy Polak zna i lubi.Nie ma domu , w którym by one nie gościły .Znajdują się na stołach w każde większe Święto lub na imprezie czy weselach.Gołąbki muszą po prostu być.!Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa(...)nich ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.godziny.  Teraz wycinamy głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie zmienić według waszych zasad ).KAPUSTĘ sparzyć w gorącej wodzie w garnku.Z liści złączonych wyciąć grube nerwy.Gotowy ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i uduszoną na roztopionym gorącym smalcu cebulkę ( złoty kolor),wymieszać.Liscie nadziewamy farszem mięsno - ryżowym,zwijamy jak krokiety

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami! 142

laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki czekolady na gorąco w proszku - 3 łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop margarynę(...)małym ogniu przez 8 minut ciągle mieszając. Masę przestudź. Masą będzie z każdą minutą stygnąć i gęstnieć. Jak będzie już dość gęsta to polewamy upieczone i wystudzone ciasto! Daj znać co sądzisz? Jakie jest Wasze ulubione ciasto z orzechami? Zapraszam Was do polubienia mojego FanPage na Facebooku SMYKWKUCHNI! Bardzo, bardzo, bardzo Was zapraszam! Jestem też na instragramie #smykwkuchni pozdrawiam Karola

SMYKWKUCHNI
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 202

świetnie w daniu z patelni. :) Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego(...)wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niezbyt dużą kostkę i dorzucamy razem z ugotowanym pęczakiem i startym serem na patelnię. Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Makaroszotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami 158

przygotowane mięso rozpuszcza się w ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni. Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości), 500 g kiszonej kapusty, 4 marchewki, duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, kostka mięsna, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, olej do smażenia(...)obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami. Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące

Nie tylko w kuchni
Francja: Crème brûlée 143

Crème brûlée pod grill w piekarniku nagrzany do 250 C, w jednym miejscu skorupka się przypaliła, w innym cukier nawet się nie zaczął rozpuszczać. Cóż, jak się okazuje nie da się uniknąć wydatku i palnik jest konieczny, być może w przyszłym roku zakupię, albo namówię kogoś, żeby mi zrobił prezent na święta :] Crème brûlée na 5 sztuk 500 ml wysokoprocentowej(...)Przelać masę przez sitko, żeby pozbyć się części ziarenek wanilii i wlać do kokilek lub ramekinów. Piekarnik rozgrzać do 160 C. Ramekiny wstawić do wysokiej blaszki i napełnić ją gorącą wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości ramekinów. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-35 minut, przy czym po 20 minutach sprawdzić konsystencję. Krem powinien lekko drżeć, jak ścinająca się

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania