wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora(...)sól i kozieradkę. Kalafior podsmażamy od czasy do czasu mieszamy, ma być al dente. Do kalafiora dodajemy marchew, przesmażamy ok. 1 min, następnie łososia, nie mieszamy! Na wierzch nakładamy gorący makaron i nie mieszając pozostawiamy ok. 1-2 min (zależy od grubości łososia). Dokładamy oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku i całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii. Rada
Moniki Smakołykicebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)Odparowujemy, studzimy, przekładamy na talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Opcjonalnie odciskamy na sicie z nadmiaru wody. Kaszę jaglaną długo płuczemy na sitku, pod bieżącą, gorącą wodą i na koniec przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem, przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Cebulę
cool and mintydrożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-) Polecam gorąco, zwłaszcza, że przepis jest tani i bardzo szybki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotowe. Babkę wyciągamy z formy, i polewamy polewą. Ja moją polewę robiłam następująco: -pół tabliczki czekolady mlecznej wraz z łyżką masła i 3 łyżkami mleka dałam na 30 sekund do mikrofali, następnie mieszałam i gotowe :-) Piękna, pyszna babka POLECAM NA ŚWIĘTA :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuteż jesteście zdania, że dania proste i łatwe w przygotowaniu są zwyczajnie najlepsze? Ja myślę, że zdecydowana większość tak :-) I tak sobie właśnie wymyśliłam, że opiszę Wam tu moją ulubioną galaretę (tej tradycyjnej nie lubię, po prostu...). Nie jest skomplikowana w wykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt(...)doprawiamy pieprzem. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a płyn zlewamy odmierzając 1 litr (będzie to najzwyklejszy w świecie delikatny rosół, jeśli będzie go mniej niż litr, dolejcie trochę gorącej wody) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mięso i warzywa kroimy w drobniejsze kawałki (oprócz pora i cebuli - tego tu nie wykorzystamy). Do niewielkich filiżanek lub innych małych naczyń wkładamy warstwami groszek
Czary - gary w kuchnikaszy, bo jest zdrowa. Osobiście bardzo mi odpowiada smak gryczanej prażonej, ale z jeśli ktoś nie lubi to może użyć zwykłą kaszę gryczaną. Sałatka z kaszy to idealne danie na lunch do pracy. Właśnie taką za niedługo będę jadła! Sałatka z kaszy Składniki: 4 porcje 150 g gryczanej kaszy, prażonej 100 g ciecierzycy, waga sucha 2 dymki, mało wyrośnięte(...)Następnie obniż temperaturę tak aby woda tylko lekko bulgotała. Zamieszaj energicznie wodę aby powstał wir i dodaj rozbite jajko. Gotuj jajko przez 2 minuty. Żółtko powinno być płynne. Wciąż gorące jajko “dochodzi” po wyjęciu na talerz. Ułóż sałatkę z kaszy na talerzu, a na niej jajko, awokado i pomidory. Udekoruj kolendrą. Posól i posyp pieprzem jajko. Smacznego
codojedzeniagouda) * 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę * 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu * 1 szczypta chilli - dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych 2 cytryn) * 2 szczypty tymianku Do dzieła!!! Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka ( duże sitko było by lepsze), posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć(...)chciała spiec się z góry. Piec 1 h i 15min. w 180st. C - ja piekłam ok 1.2 h Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu. Podawać gorącą z sosem czosnkowym - ja podałam z sosem tzatzyki. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPiękna pogoda nas rozpieszcza. Sezonowe owoce nas oblegają, więc dajmy się zwariować owocowemu szaleństwu. Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata. Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć. Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :) Spróbujcie :) Składniki: 100g cukru 100g margaryny lub masła 250g mąki szczypta soli 2 jajka(...)się piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane owoce. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Pycha
ChilliJemyWiesz czasem bywa tak, że sam naprawdę nie wiesz dokąd zmierza twój świat; tysiące myśli, słowa ranią tak, ty na kolanach prosisz Boga daj mi ten znak". Jeden Osiem L - Czasem bywa tak Tegoroczna jesień była zdecydowanie w tonacji pigowej. Ostatnio był kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 szklanki mleka 1 małe jajko 1/2 łyżki oleju łyżeczka skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny
My simple kitchenrurek i 12 koszyczków Brandy Baskets/ 110 g masła 1/2 filiżanki (125 ml) melasy lub Golden Syrup 1/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki cukru brązowego 1 łyżka brandy (można dać 2-3) 3/4 filiżanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1/3 gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej mielone pistacje Na dużej patelni o grubym dnie rozpuścić masło(...)piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków. W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego uchwytu łyżki lub ubijaczki do białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można je zdejmować z uchwytu
KUCHARNIAKawa inka z czekoladowo - karmelowymi smakami Kawa inka, towarzyszy mi od najmłodszych lat, pamiętam, kiedy byłam dzieckiem i co dziennie piłam zbożową naturalną pyszną Inkę, czasem
Mój pomysł naSyta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok
Karo in the KitchenPrzetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po
Proste-przepisy.pljest bardzo, a nawet bardzo dobry! Jest mięciutki, pulchny i to tylko na 1 łyżeczce drożdży. Ma bardzo fajną chrupiącą skórkę. Idealnie nadaje się do kanapek, jako dodatek do dań i zup . Inne przepisy na chleby są TUTAJ . Idealny chleb bez zagniatania - przepis: Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (580 g ) 1/2 szklanki mąki orkiszowej(...)robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3-4 godz (u mnie 6-8 godz) do wyrośnięcia. Na blachę obok chleba stawimy szklankę z gorącą wodą, woda podczas pieczenia będzie parowała, dzięki czemu chlebek ładnie zrumieni się i będzie miał chrupiącą skórkę. Wyrośnięty chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaBardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób
Karo in the KitchenRosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne. Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder(...)godziny, dodając umytą gałązkę lubczyku. Rosół solimy pod sam koniec, jeżeli oczywiście tego wymaga. Podajemy z makaronem z dodatkiem natki pietruszki. Uwaga! Należy pamiętać, że najlepiej podawać rosół na gorąco. Pamiętajmy, że z mięsa, które gotowało się w rosole można zrobić sosy, farsze i inne smakołyki. Smacznego
ChilliJemyMąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać. Szczególną miłością darzę naleśniki! Na samym początku trochę bałam
Ostra na Słodkodlatego, że mój ogródek w tym roku też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś mam dla Was przepis na dietetyczne placuszki z dyni(...)grubych oczkach, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie smażymy cieniutkie placuszki na lekko natłuszczonej patelni. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkopiekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych. Jak mam ochotę na danie z dyni wyciągam już gotowe puree z zamrażalnika. O innych typach dyni opowiem Wam przy okazji kolejnych przepisów. ;-) Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo(...)rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNIKapary z nasturcji po polsku Nie powiem ,że uwielbiam kapary , raczej nie bardzo , ale jako dodatek do niektórych dań są niezbędne . Można oczywiście kupić gotowe , ale po co , skoro nasturcji w ogrodzie jest pełno ( bo uwielbiam patrzeć na jej kwiaty ) , więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa . Przepis jest prosty , a efekt znakomity , smak jak sklepowe i do tego zdrowsze(...)godziny . Po tym czasie zlewamy solankę , nasiona przekładamy do słoików , dodając po kawałeczku chrzanu na słoik , pięć ziaren pieprzu . Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą , nasze kapary , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem . Nie trzeba pasteryzować , doskonale przechowują się nawet ponad rok . Polecam Post Kapary z nasturcji po polsku pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyZanim przejdę do zachwalania dzisiejszych krewetek muszę Wam się przyznać do jednej rzeczy. Nie lubię ciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej
Pełny talerzprzez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku, aby cieszyć się słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli macie w domu trochę puszek, warto je zużyć i zrobić takie danie. Kurczak słodko-kwaśny (dla 4-ech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula pokrojona w kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można(...)ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. W woku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący kładziemy kilka kawałków kurczaka (ja smażyłam całość w trzech turach) i smażymy chwilę do czasu, aż wierzch się zetnie i zrumieni (w środku może zostać surowy). Odkładamy na talerz
Poezja smakuBardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1
Kuchenne WariacjeUwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem
Mama GotujePyszne mięsko z galaretką..przygotowane w szynkowarze..i jak to u mnie bywa ilość przypraw zawsze na oko..dodałam nawet przyprawę do dziczyzny mimo tego
Moje domowe kucharzenieskładnikami to sytuacja zmienia się o 180 stopni. Osobiście jestem purystką i uwielbiam gorzką czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%. Lubię ją również jako dodatek do deserów oraz innych dań. Kiedy mam chwilę czasu łączę ją z najróżniejszymi owocami. Wtedy jej smak zostaje przeniesiony na kompletnie nowy poziom. W szczególności upodobałam sobie „ziarenka” owocu granatu. Zatopione(...)wyłączyć. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier piekarniczy (pergamin) . Czekoladę podzielić na równe kawałki i ułożyć na blasze z pergaminem w równych odstępach (ok. 2 cm) , wstawić do gorącego piekarnika na ok. 5 minut (kostki czekolady powinny stać się miękkie i plastyczne oraz lekko rozpłynąć na boki) . Wyjąć blachę z piekarnika; cedzić kawę przez małe sitko nad gorącą czekoladą; powtykać
Jem więc JestemBób teraz jest najlepszy, więc trzeba go jeść wręcz garściami. Polecam dzisiaj to pyszne warzywko w wersji tradycyjnej, przełamane smakiem mięty i tymianku. Fajne smaki, szybko
Gosia gotujekotletach ziemniaczanych oraz krokietach , przyszedł czas na faszerowane kulki ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania(...)panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Olej powinien sięgać przynajmiej do połowy kulek. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Podawać gorące na przykład z czerwonym barszczem. Smacznego
Gosia gotujeZbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą
dom-agi.pl