dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę". Dla kogo: dla tych, którym zepsuł się piekarnik dla kochających ciasta bez pieczenia dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie Składniki na spód: 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 100g(...)zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę by napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewać, aż do momentu aż się rozpuści (nie gotować). Dodać ją do ciepłego (nie gorącego) musu jagodowego. Wymieszać. Jogurty wyłożyć do dużej miski. Do masy jagodowej dodać 3-5 łyżek jogurtu, by ją zahartować. Letni mus jagodowy dodać do reszty jogurtu i zmiksować, by powstała
Mania WypiekaniaGalareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego(...)odcedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Marchewki możemy użyć do ozdoby, resztę warzyw wyrzucamy. Wywar przyprawiamy czosnkiem roztartym z solą. Przecedzamy przez drobne sitko i do gorącego dodajemy 3/4 porcji żelatyny zalecanej do posiadanej przez was ilości wywaru. Wrzucamy mięso, mieszamy i przekładamy do foremek. Odstawiamy do ostygniecia i wkładamy do lodówki i gotowe. Smacznego
Kulinarna PatilogiaBaklawa to ciasto składające się z płatów ciasta filo nadzianych orzechami włoskimi. Po raz pierwszy przygotowała, danie z użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej. Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego(...)międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony http://lawendowydom.blogspot.com
Ugotowaćbraku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było ..ale mój mężulek wypił..] musiałam coś wykombinować...bo rozczyn rósł..i trza było działać dalej..tak więc zamiast maślanki dałam śmietanę wymieszaną z mlekiem..no i jak to u mnie czasem bywa ...coś zrobię nie tak..a mianowicie..maślankę trzeba było wymieszać z rozczynem..a u mnie [ jak widać(...)soli 15g masła 15g miodu 10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz pozostałe składniki. Mieszać 20 minut a po mieszaniu pozostawić na 15 minut do fermentacji wstępnej (leżakowanie). Po tym czasie uformować 8 kształtnych kul i odłożyć przykryte ściereczką na 1 godzinę
Moje domowe kucharzeniePo 4 miesiącach obcowania na innym kontynencie, wracam do starego blokowiska, do mojej małej kuchni, wielkich kubków na kawę i blaszek na muffiny :) Pierwsze co przygotowałam
pink envelopeMój mąż lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1
Moje domowe kucharzenieTo mięsko robiłam jakiś czas temu ..i jak to u mnie bywa wszystkie przyprawy na oko..a w tym przypadku nawet nie pamiętam jakiej przyprawy użyłam
Moje domowe kucharzeniewyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora(...)sól i kozieradkę. Kalafior podsmażamy od czasy do czasu mieszamy, ma być al dente. Do kalafiora dodajemy marchew, przesmażamy ok. 1 min, następnie łososia, nie mieszamy! Na wierzch nakładamy gorący makaron i nie mieszając pozostawiamy ok. 1-2 min (zależy od grubości łososia). Dokładamy oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku i całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii. Rada
Moniki Smakołykicebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)Odparowujemy, studzimy, przekładamy na talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Opcjonalnie odciskamy na sicie z nadmiaru wody. Kaszę jaglaną długo płuczemy na sitku, pod bieżącą, gorącą wodą i na koniec przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem, przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Cebulę
cool and mintydrożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-) Polecam gorąco, zwłaszcza, że przepis jest tani i bardzo szybki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotowe. Babkę wyciągamy z formy, i polewamy polewą. Ja moją polewę robiłam następująco: -pół tabliczki czekolady mlecznej wraz z łyżką masła i 3 łyżkami mleka dałam na 30 sekund do mikrofali, następnie mieszałam i gotowe :-) Piękna, pyszna babka POLECAM NA ŚWIĘTA :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuteż jesteście zdania, że dania proste i łatwe w przygotowaniu są zwyczajnie najlepsze? Ja myślę, że zdecydowana większość tak :-) I tak sobie właśnie wymyśliłam, że opiszę Wam tu moją ulubioną galaretę (tej tradycyjnej nie lubię, po prostu...). Nie jest skomplikowana w wykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt(...)doprawiamy pieprzem. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a płyn zlewamy odmierzając 1 litr (będzie to najzwyklejszy w świecie delikatny rosół, jeśli będzie go mniej niż litr, dolejcie trochę gorącej wody) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mięso i warzywa kroimy w drobniejsze kawałki (oprócz pora i cebuli - tego tu nie wykorzystamy). Do niewielkich filiżanek lub innych małych naczyń wkładamy warstwami groszek
Czary - gary w kuchnikaszy, bo jest zdrowa. Osobiście bardzo mi odpowiada smak gryczanej prażonej, ale z jeśli ktoś nie lubi to może użyć zwykłą kaszę gryczaną. Sałatka z kaszy to idealne danie na lunch do pracy. Właśnie taką za niedługo będę jadła! Sałatka z kaszy Składniki: 4 porcje 150 g gryczanej kaszy, prażonej 100 g ciecierzycy, waga sucha 2 dymki, mało wyrośnięte(...)Następnie obniż temperaturę tak aby woda tylko lekko bulgotała. Zamieszaj energicznie wodę aby powstał wir i dodaj rozbite jajko. Gotuj jajko przez 2 minuty. Żółtko powinno być płynne. Wciąż gorące jajko “dochodzi” po wyjęciu na talerz. Ułóż sałatkę z kaszy na talerzu, a na niej jajko, awokado i pomidory. Udekoruj kolendrą. Posól i posyp pieprzem jajko. Smacznego
codojedzeniagouda) * 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę * 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu * 1 szczypta chilli - dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych 2 cytryn) * 2 szczypty tymianku Do dzieła!!! Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka ( duże sitko było by lepsze), posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć(...)chciała spiec się z góry. Piec 1 h i 15min. w 180st. C - ja piekłam ok 1.2 h Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu. Podawać gorącą z sosem czosnkowym - ja podałam z sosem tzatzyki. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPiękna pogoda nas rozpieszcza. Sezonowe owoce nas oblegają, więc dajmy się zwariować owocowemu szaleństwu. Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata. Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć. Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :) Spróbujcie :) Składniki: 100g cukru 100g margaryny lub masła 250g mąki szczypta soli 2 jajka(...)się piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane owoce. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Pycha
ChilliJemyWiesz czasem bywa tak, że sam naprawdę nie wiesz dokąd zmierza twój świat; tysiące myśli, słowa ranią tak, ty na kolanach prosisz Boga daj mi ten znak". Jeden Osiem L - Czasem bywa tak Tegoroczna jesień była zdecydowanie w tonacji pigowej. Ostatnio był kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 szklanki mleka 1 małe jajko 1/2 łyżki oleju łyżeczka skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny
My simple kitchen