Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po
Proste-przepisy.pljest bardzo, a nawet bardzo dobry! Jest mięciutki, pulchny i to tylko na 1 łyżeczce drożdży. Ma bardzo fajną chrupiącą skórkę. Idealnie nadaje się do kanapek, jako dodatek do dań i zup . Inne przepisy na chleby są TUTAJ . Idealny chleb bez zagniatania - przepis: Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (580 g ) 1/2 szklanki mąki orkiszowej(...)robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3-4 godz (u mnie 6-8 godz) do wyrośnięcia. Na blachę obok chleba stawimy szklankę z gorącą wodą, woda podczas pieczenia będzie parowała, dzięki czemu chlebek ładnie zrumieni się i będzie miał chrupiącą skórkę. Wyrośnięty chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaBardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób
Karo in the KitchenRosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne. Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder(...)godziny, dodając umytą gałązkę lubczyku. Rosół solimy pod sam koniec, jeżeli oczywiście tego wymaga. Podajemy z makaronem z dodatkiem natki pietruszki. Uwaga! Należy pamiętać, że najlepiej podawać rosół na gorąco. Pamiętajmy, że z mięsa, które gotowało się w rosole można zrobić sosy, farsze i inne smakołyki. Smacznego
ChilliJemyMąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać. Szczególną miłością darzę naleśniki! Na samym początku trochę bałam
Ostra na Słodkodlatego, że mój ogródek w tym roku też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś mam dla Was przepis na dietetyczne placuszki z dyni(...)grubych oczkach, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie smażymy cieniutkie placuszki na lekko natłuszczonej patelni. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkopiekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych. Jak mam ochotę na danie z dyni wyciągam już gotowe puree z zamrażalnika. O innych typach dyni opowiem Wam przy okazji kolejnych przepisów. ;-) Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo(...)rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNIKapary z nasturcji po polsku Nie powiem ,że uwielbiam kapary , raczej nie bardzo , ale jako dodatek do niektórych dań są niezbędne . Można oczywiście kupić gotowe , ale po co , skoro nasturcji w ogrodzie jest pełno ( bo uwielbiam patrzeć na jej kwiaty ) , więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa . Przepis jest prosty , a efekt znakomity , smak jak sklepowe i do tego zdrowsze(...)godziny . Po tym czasie zlewamy solankę , nasiona przekładamy do słoików , dodając po kawałeczku chrzanu na słoik , pięć ziaren pieprzu . Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą , nasze kapary , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem . Nie trzeba pasteryzować , doskonale przechowują się nawet ponad rok . Polecam Post Kapary z nasturcji po polsku pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyZanim przejdę do zachwalania dzisiejszych krewetek muszę Wam się przyznać do jednej rzeczy. Nie lubię ciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej
Pełny talerzprzez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku, aby cieszyć się słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli macie w domu trochę puszek, warto je zużyć i zrobić takie danie. Kurczak słodko-kwaśny (dla 4-ech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula pokrojona w kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można(...)ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. W woku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący kładziemy kilka kawałków kurczaka (ja smażyłam całość w trzech turach) i smażymy chwilę do czasu, aż wierzch się zetnie i zrumieni (w środku może zostać surowy). Odkładamy na talerz
Poezja smakuBardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1
Kuchenne WariacjeUwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem
Mama GotujePyszne mięsko z galaretką..przygotowane w szynkowarze..i jak to u mnie bywa ilość przypraw zawsze na oko..dodałam nawet przyprawę do dziczyzny mimo tego
Moje domowe kucharzenieskładnikami to sytuacja zmienia się o 180 stopni. Osobiście jestem purystką i uwielbiam gorzką czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%. Lubię ją również jako dodatek do deserów oraz innych dań. Kiedy mam chwilę czasu łączę ją z najróżniejszymi owocami. Wtedy jej smak zostaje przeniesiony na kompletnie nowy poziom. W szczególności upodobałam sobie „ziarenka” owocu granatu. Zatopione(...)wyłączyć. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier piekarniczy (pergamin) . Czekoladę podzielić na równe kawałki i ułożyć na blasze z pergaminem w równych odstępach (ok. 2 cm) , wstawić do gorącego piekarnika na ok. 5 minut (kostki czekolady powinny stać się miękkie i plastyczne oraz lekko rozpłynąć na boki) . Wyjąć blachę z piekarnika; cedzić kawę przez małe sitko nad gorącą czekoladą; powtykać
Jem więc JestemBób teraz jest najlepszy, więc trzeba go jeść wręcz garściami. Polecam dzisiaj to pyszne warzywko w wersji tradycyjnej, przełamane smakiem mięty i tymianku. Fajne smaki, szybko
Gosia gotujekotletach ziemniaczanych oraz krokietach , przyszedł czas na faszerowane kulki ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania(...)panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Olej powinien sięgać przynajmiej do połowy kulek. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Podawać gorące na przykład z czerwonym barszczem. Smacznego
Gosia gotujeZbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą
dom-agi.plPizza. Najłatwiej zamówić, do czasu, kiedy człowiek przechodzi na weganizm. O ile jeszcze pizzę wegetariańską znajdziemy wszędzie, o tyle z wegańską zaczynają się schody. "Poproszę pizzę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdeszczowe dni ( przynajmniej w Krakowie ). W taką pogodę napewno wielu z nas marzy o tym , by zjeść coś ciepłego , co szybko nasyci , a zarazem nie będzie ciężkim , typowo zimowym daniem. To właśnie z myślą o tych ten przepis. Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do gustu! SKŁADNIKI: KREM: -czosnek(...)gładki,aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. CAŁOŚĆ: Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut. Podajemy gorący! PORADA: Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na Słodkowiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony ! Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację . Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej. Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób(...)plasterki. Do formy wkładamy warstwę makaronu. Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów. Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wkładamy do gorącego (170 C ) piekarnika na ok.35-40 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i pokrojonymi w plasterki pomidorami. PORADA: Po wyłączeniu piekarnika zostawmy keks do lekkiego przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach – sprawi
Ostra na SłodkoPyszna pizza na tradycyjnym, delikatnym, a zarazem chrupkim cieście z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały łososia oraz aromatycznych oliwek, a także kaparów. Powiew śródziemnomorskich smaków
Słodka Stronagdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco. Bębniarze na ulicach Walencji Każdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy na ulicę, by podziwiać procesje zakapturzonych nazarenos , czyli pokutników, którzy przechodzili uroczyście przez całe miasto, niosąc ze sobą świece(...)hiszpańska tradycja związana jest dawnym zakazem jedzenia mięsa podczas Wielkiego Postu, co wymusiło poszukiwania kalorycznych potraw celem przetrwania tego trudnego okresu. Nazarenos na ulicach Walencji Do typowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche
Food SquareJeśli nie wiecie co zrobić z pomidorów ..zróbcie paprykarz...szczerze mówiąc czemu nazywa się paprykarz trudno powiedzieć..ale taka nazwę i przepis znalazłam tutaj ..P rzepis
Moje domowe kucharzenieŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi
Nerds Kitchenbazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną surówką (sprawdziłam). Ale dobrze też jest mieć je w lodówce, żeby po prostu wziąć w rękę(...)Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar przecedziłam i ponownie wstawiłam do gotowania. Zmniejszyłam płomień gazu. Do gorącego wywaru wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Mieszałam energicznie. Kiedy masa „zabulgotała”, zdjęłam garnek z gazu i jeszcze raz wymieszałam masę. Zestawiłam garnek z gazu. Masę zostawiłam do wystudzenia. Zimne mięso
Kuchnia u Krysibardzo dobrą gospodynią i jak nikt umiała cudownie gotować.W jej kuchni pachniało świeżymi ziołami i mlekiem i właśnie ten kotlet zapadł mi w pamięci najbardziej ze wszystkich jej dań.Proste,smaczne i konkretne. 1 kg.ziemniaków ugotowanych i zmielonych 5-10dag suszonych grzybów(im więcej tym smaczniejsze) sól pieprz tłuczony jałowiec 1/2 łyżeczki mąką ziemniaczana-tyle(...)kroimy drobno,odciskamy wodę,solimy pieprzymy i dosypujemy cukru do smaku,dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy.Wykładamy na talerz kapustę ,na to kotlet i polewamy sosem.Smacznego.Danie musi być gorące wtedy jest najlepsze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiInspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają(...)małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny. Melona kroimy na kawałki i każdy kawałek zawijamy plasterkiem szynki parmeńskiej. Gorącą zupę wlewamy na talerz i dekorujemy serem Apetina, odrobiną pesto i odrobiną oliwy z opakowania Apetiny. Na talerzu układamy szaszłyki z arbuza, tak żeby nie były zanurzone
Ugotowane pozamiatanePiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Tuż przed włożeniem rogalików do piekarnika posmarować je mlekiem. Piec ok. 20 minut (drugą turę ok. 17 minut). Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ponownie posmarować rogaliki mlekiem - będą wtedy błyszczące. ----- Podobne: Ciastka z dziurką Orkiszowe rogaliki z marmoladą Kanelbullar - szwedzkie bułki cynamonowe W tym poście podzielę się z Wami wrażeniami z drugiego(...)wrzosowisku" , po które sięgnęłam automatycznie po zakończeniu tomu drugiego, wyjdą na jaw różne tajemnice Basi. Zapatrzona w siebie w poprzednim tomie nie zdawała sobie sprawy, że pewnych zachowań nie da się ukryć w tak małej społeczności turystycznego miasteczka. Pogłębi się kryzys w jej małżeństwie z Markiem, ale i relacje z sąsiadami. Przyznam szczerze, że o ile w pierwszym tomie miałam
Weekendy w domu i ogrodziebardzo smaczna , ale co do tej energii to bym nie była tak pewna ,ale co tam ja ,grunt ze może wam tej energii doda.Koleżanka nadmieniła ,że to najpyszniejsze danie z tej książki ,więc do dzieła:).... Składniki na 2-4 porcje 3-4 czerwone papryki 4 pomidory lub puszka konserwowych 3/4 litra wody 2 suszone daktyle ( opcjonalnie) 1 cebula(...)pokrojoną cebulę w piórka,posiekany rozmaryn i tymianek.Obsmażcie 2 minuty na średnim ogniu , stale mieszając.Dodajcie pomidory ,upieczoną paprykę bez skórki , posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle.Wlać gorącą wodę ,doprawić solą i skórką cytrynową.Gotujcie zupę pod przykryciem przez około 15 minut.Dodajcie ugotowana kaszę jaglaną.Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie solą.Dodajcie kilka listków bazylii i zmiksujcie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiIlość cukru zależy od tego czy lubimy bardziej czy mniej słodkie przetwory i od słodkości śliwek. Ja wolę mniej słodko i mimo iż moje śliwki nie były bardzo słodkie, dałam mniej ksylitolu niż przewidziano w przepisie. Bardzo polecam leniwcom kuchennym. składniki 1,5 kg śliwek węgierek 100 g ksylitolu lub cukru ( przepis Niki przewiduje 150g ) 1 łyżka(...)zbyt gęsta, możemy rozrzedzić ją wcześniej odlanym sokiem, jeżeli zbyt rzadka, nadmiar soku można odlać. Naczynie ze zgniecionymi śliwkami przykryć i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Gorące powidła przełożyć do naszykowanych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem na 10 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić i wystudzić. Smacznego
Stare Garyzeszłym tygodniu blog kończył pierwszy roczek, a ja chciałam zrobić coś, aby każdy z Was w ważnych chwilach mógł szybko przygotować coś co da świadomość świętowania. Tak właśnie powstał pomysł zrobienia placuszków. Nie znam osoby, która ich nie lubi - miękkie, puchate, a te dodatkowo z bitą śmietaną, tartą czekoladą i czereśniami. Niebo w gębie! Smakuje jak śniadaniowa wersja tortu szwarcwaldzkiego(...)czereśni, całość dobrze mieszając, jeszcze chwilę zostawić na gazie i ściągnąć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Placuszki podawać z kleksem bitej śmietany i czereśniami, całość posypać tartą czekoladą. Podawać gorące. Smacznego
Plate of Joyupiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny(...)warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę, bo w końcu porządnie się wyśpię i odpocznę, może nawet trafi się jakiś masaż moich
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolskiej,w szczególności do kuchni śląskiej i wielkopolskiej.Także Mazury z Pomorzem przejęły wiele cech kuchni niemieckiej.Jest to kuchnia bardzo sezonowa.Zimowa - bardzo pożywna i kaloryczna,wiele w niej różnorodnych dań mięsnych. Niemcy słyną z wyrobu pysznych kiełbas i tu króluje niepodzielnie cały rok Currywurst.Ulubionym dodatkiem do mięs są kluski,nudle oraz przepyszne spätzle. To II edycja akcji "Kuchnia niemiecka(...)sól,pieprz majeranek lub tymianek-opcjonalnie Wykonanie: cebulę i czosnek obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła ghee.Dołożyć pomidory z puszki.Puszkę do połowy napełnić gorącą wodą,popłukać i wlać do sosu.Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około 20 minut.Im dłużej redukowany,tym jest smaczniejszy na koniec zmiksować blenderem,by sos miał jednolitą konsystencję
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rukolowy drink nie może zostać zakwalifikowany ani jako przystawka, ani jako deser. Więc potraktuję go jako słodki dodatek do całego zestawu. Na 2 pozycję konkursową wymyśliłam kolejne danie. Jest to omlet japoński podany w formie koreczków z boczkowym czipsem. Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej w minimalną(...)zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę. Dajemy mu chwilkę, aby przestygł. Kroimy w dogodne dla nas kawałki dekorujemy mix-em sałat Fit&Easy i czipsem z boczku. Gorąco polecam, bo naprawdę jest to pyszne i wygląda oszałamiająco
Malinowe Pocałunki