Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Tort biała czekolada z truskawką Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady(...)się cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia (UWAGA: owoce puszczą sporo soku). Do truskawek dodać wodę (chłodną) z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę zalać małą ilością gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (najlepiej najpierw ją rozrobić z sokiem z owców
Wypieki i Rumieńcektóry zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :) Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw i mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi(...)przesmażyć na nim mięso, po chwili dodać warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć. Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty. Podawać z ryżem lub tak jak u nas z makaronem soba, posypać sezamem. Pyszne, smacznego ! Karkówka z warzywami
Kuchnia na wzgórzugustu wszystkim Panom :) Dlaczego? Bo składa się z kiełbasy i to gotowanej w piwie, z którego z kolei robi się pod koniec pyszny piwny sosik. Powiem szczerze: mnie to danie nie zachwyciło (po prostu nie przepadam za piwem, a tu jest mocno wyczuwalne), ale Mąż był wniebowzięty :) Także drogie Panie, jeśli chcecie sprawić kulinarną przyjemność swoim mężczyznom to zaserwujcie(...)strony na rozgrzanym oleju, aby się lekko zrumieniła. Następnie przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i zalewamy piwnym sosem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiełbasę podajemy na gorąco polaną sosikiem. Smacznego
MyCookBook.plRtęć w termometrze nie ponosi się już powyżej dziesięciu kresek, i chyba jakoś podświadomie uznałam to za znak zbliżającej się nieubłaganie zimy. Owijam się w swetry i szale, piję gorącą herbatę i staram się nie myśleć o tym, że odmrożone palce mogą po prostu odpaść. Wychodzę z Ptysią na spacer; idziemy do parku i nagle przenoszę się w zupełnie inny(...)tylko o tym, żeby rozgrzać przemarznięte wnętrze. A czym innym, jak nie zupą...? Ta ma w swoim składzie chilli (możecie dodać papryczkę razem z pestkami, jeśli lubicie ostre dania, lub pesteczki usunąć, aby uzyskać nieco łagodniejszą wersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzestylu! Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych i chrupiących medalionach z semoliny. Danie jest wyśmienite! W sam raz na wakacje i lekki obiad w gronie przyjaciół. Podany z lampką schłodzonego cydru smakuje wybornie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 15 małży nowozelandzkich (mrożone) - 2 szalotki(...)głębokie talerze do całkowitego wystudzenia. - po wystudzeniu za pomocą obręczy kuchennych wycinamy w masie medaliony - na rozgrzanej patelni smażymy na maśle medaliony, tak aby uzyskać piękny złoty kolor Gorące muszle z sosem i małżami podajemy na złotych medalionach. Polewamy obficie sosem. Serwujemy z kieliszkiem schłodzonego cydru np. francuskiego! Życzę prawdziwej uczty smaków! Pozdrawiam ciepło! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIzewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz chętnie do nich powracam. Doskonałe do grillowanej ryby, ale też świetne do dań mięsnych. Nie można zapomnieć także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie(...)Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 45 minut (czas dla małych ziemniaczków, średnie muszą się piec co najmniej godzinę). Duszony jarmuż: Jarmuż myjemy (chyba, że kupiliśmy już umyty
Poezja smakuwszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek - 1 duża cebula - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - majeranek,czosnek mielony, kminek(...)temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem około 2 godziny. W między czasie kilka razy polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródbyło wychodzić przez okno aby odkopać drzwi wejściowe. Różne rzeczy widziałam już w Norwegii ale aż tak nigdy nie było. Ta zima jest wyjątkowo jakoś nieprzyjazna. Jak w grudniu dały nam w skórę sztormy i burze tak w styczniu zamiecie i duże opady śniegu. Pokarało nas chyba za ładne lato. Kiedy udało nam się wyjść z domu najlepsze czekało(...)lubicie gorzkiej kawy możecie dosłodzić sobie cukrem według uznania. Kawę odkładamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową śmietanę wyciskamy na ciepłą ale nie gorącą kawę. Wszystko posypujemy cynamonem i ozdabiamy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały i gorąco ją polecam! Postanowiłam podać ją z grzankami czosnkowo- serowymi z plasterkami cukinii. Niesamowity smak. Składniki: dwie średnie cukinie cztery ząbki czosnku mała czerwona cebula litr bulionu sól pieprz(...)krążki cukinii i przyprawiamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotowe! Mogę jedynie życzyć smacznego bo to z pewnością wspaniałe, przepyszne i proste danie
Mango Papajaspecjalistyczne akcesoria, więc posłużyłam się zwykłą formą silikonową do lodu. Składniki: 4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 tabliczki mlecznej czekolady (ciemnej), 150 ml śmietanki 36%, 8 łyżek stołowych Porto (mąż dałby więcej, ale na szczęście zadziałał jego instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy ganasz: śmietankę zagotować na bardzo małym ogniu, dodać rozdrobnioną czekoladę (1,5 tabliczki słodkiej, 1 gorzkiej) cały czas mieszając(...)wiemy co w środku :) Jest przy tym sporo frajdy, a że Walentynki tuż tuż, to pomysł na serduszka dla ukochanego czy ukochanej z ulubionym nadzieniem jest w sam raz. Gorąco polecam :) a sama już rozważam zakup specjalnych form silikonowych do pralin, żeby sobie pofolgować z ulubionymi smakami :) Inspirowane przepisem z Can i have a bite
Delicious TitbitsWitam serdecznie Propozycja na pyszny makaron spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i szybkie dzięki czemu możemy szybko przygotować pyszny obiad
Uwaga Babcia GotujeZamiast kanapki. Do lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i
Karo in the KitchenJak zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie
Kulinarna PatilogiaPizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z serkiem brie i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja
Słodka StronaNaleśniki na słodko jem hmm ... chyba nie częściej niż raz na 2 m-ce, kiedy "weźmie" mnie ochota na coś słodkiego. Wtedy serwuję je sobie
Walijskie Pichcenie