się ekspresowym obiadem A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje. Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni(...)zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego! The post Pizza z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem czy dane nam będzie w tym roku odwiedzić Portugalię. Na razie pocieszam się gotując dania z tamtych stron. "Sopa de feijão com espinafres, massa e ovo" - to portugalska nazwa tej zupy. Prawda, że ładna? A na dodatek zupa jest bardzo szybka do ugotowania. Pyszna, sycąca, z dodatkiem fasoli lub bobu, szpinaku, makaronu(...)ugotować makaron zgodnie z instrukcją, odcedzić, przelać zimną wodą. Ugotować jajka w koszulkach - po jednym na osobę. Do talerzy nalać zupę, dodać dowolną ilość makaronu i jajko. Podawać gorące. Smacznego
Stare GaryPrawda, że danie czaruje barwami?, a co dopiero przepysznym smakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego niech zachęci do przyrządzenia takich zachwycających klopsików! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 cebule po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku sól, pieprz ziołowy(...)klopsiki zawijamy w liście pory układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy na gorąco z dowolną kaszą lub makaronem. Smacznego
kgwjanczewobezpośrednio do drożdży, ponieważ spowolni ona ich produkcję, a w niektórych przypadkach może je nawet zabić. Mleko/Woda Te płyny, w przeciwieństwie do pozostałych składników powinny być CIEPŁE, ale nie gorące! Po włożeniu palca do mleka/wody nie powinnyśmy się sparzyć, a jedynie odczuć ciepło zbliżone do temperatury naszego ciała. Jajka Ten składnik jest odpowiedzialny przede wszystkim za piękny, żółtawy kolorek naszych(...)odmienić smak naszego wypieku. Cukier Do ciasta drożdżowego możemy użyć prawie każdego rodzaju cukru. Od zwykłego białego do brązowego, który nadaje pięknego karmelowego smaku i koloru. Zamiast cukru można dać, np. miód, syrop z agawy lub melasę. Wybór zależy już tylko od nas. Dodatki Do ciasta drożdżowego można dodać praktycznie wszystko. W zależności od tego, co przygotowujemy mogą to być
Nastoletnie Wypiekanietakie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami. SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM(...)wysokości). Tymianek i rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do suszonych pomidorów dołożyć ząbki czosnku i zioła. W garnku podgrzać olej, do momentu, aż będzie dosyć gorący, będzie na dnie widać bąbelki. Wlać do słoików z pomidorami i dobrze zamknąć. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka(...)soku z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować (gotować max 5-7 minut
My simple kitchenFasolki w domu nie robimy często, ale gdy już jest, to bardzo chętnie ją zjadamy.W większości polskich domów przygotowuje się to danie z kiełbasą, bądż wędzonkami.My jednak zdecydowanie bardziej wolimy ją z mięsem i taki właśnie przepis dzisiaj polecam. Składniki: 500 g fasoli Jaś 500 g karczku wieprzowego 1 duża cebula 4 ziarna ziela angielskiego(...)jednolitą masę, zahartować kilkoma łyżkami wywaru z fasolki i wlać go garnka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Podawać gorącą...Ja bardzo lubię taką fasolkę z zielona sałatą Smacznego
Gosia gotujeogóle super :) Babcie i mamy na przeziębienie podawały zawsze rosołek, ale to nie nasze klimaty, poza tym może i miały rację, ale nie miały kur faszerowanych czym się tylko da. My i tak uważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ? Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki(...)kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy, aby rozprowadzić jogurt i zagotowujemy. Wyłączamy i kiedy przestanie się gotować dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli wymaga jeszcze doprawienia to oczywiście doprawiacie
vegetanieprawda b/ nie, to nie prawda 5. Co powoduje, że suflet w trakcie pieczenia na wierzchu pęka? a/ białka są za słabo ubite b/ piekarnik jest za gorący c/ naczynie jest za małe Prawidłowe odpowiedzi znajdziecie gdzieś pod koniec posta. To taki mój mały trick, by nakłonić Was do przeczytania całości i zmierzenia się z Panem Sufletem . Oczywiście tylko(...)spotkaniem stosownie się przygotowałam. Przede wszystkim przestawiłam się mentalnie przygotowując w podświadomości odpowiednio propagandowe hasła: " Suflet robi się łatwo i przyjemnie. Na pewno Ci się uda. Nie dam mu szans, by opadł". Kiedy kiełkująca myśl, że misja zakończy się pomyślnie zamieniła się w odpowiednio dojrzałe przekonanie, wybrałam przepis i czekałam jedynie na odpowiednią chwilę, by w samotności
KUCHARNIAjest tak efektowna, że na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby nie było, musiała ująć Olgę Smile i Jury firmy KOTANYI, gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1/2 główki kapusty czerwonej 2 cebule(...)soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze. Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone . Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne! Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI: * polędwica wołowa – 600 g * cebula – 3 szt * papryka(...)obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość). Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości
Ostra na Słodkoserek mascarpone lub inny serek kremowy. Sernik z suszonymi śliwkami Składniki: spód 100g ciasteczek korzennych 35g masła 10g (1 łyżeczka) miodu masa twarogowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 85g śliwek suszonych 75g cukru 2 jajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej ziarenka(...)unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy) - na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki - na śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać - na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę) - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić
Smakołyki Berenikiuzyskałam inną, delikatniejszą i lżejszą konsystencję, która mnie bardzo odpowiada. W ogóle przepis muszę zaliczyć do tych bardzo udanych i na pewno do powtórzenia. Ma jednak jedną wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy(...)niewielkie kawałki, a pianki kroimy w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm (chyba że mamy minimarshmallows, wtedy oczywiście nie trzeba ich kroić). Do rozpuszczonej, ale nie bardzo gorącej czekolady dodajemy herbatniki i pianki i dokładnie mieszamy, jednocześnie starając się nie połamać bardziej naszych ciasteczek. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam formę silikonową
Ratunku obiadDziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: schab bez kości 4 porcje, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5
W Mojej Kuchni LubięPłynne czwartki Ostatnio miałam w domu trochę zalegających warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie
Codzienne GotowanieIdealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko
Smaki EwyŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir
Moja DelicjaDziś pokażę Wam przepis na takie mniej spotykane pierogi , a zarazem takie , które za czasów małego szkraba robiła nam moja babcia! Zajadaliśmy się nimi ze smakiem
Ostra na SłodkoWyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża
Kolizje SmakówA więc tak jak obiecałem podaję przepis na RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI . Jest to banalnie proste i szybkie. SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (TYP
All My Fit Life