też, jak wygląda jakość makaronów Lubella. I jestem naprawdę (także bez konkursu :)), pozytywnie zaskoczona! W związku z tym przepis bierze udział w konkursie (trzymajcie kciuki!). Pamiętajcie też – nie dajcie się nabrać na sos carbonara na śmietanie – prawdziwy włoski makaron z sosem carbonara nie opiera się na śmietanie, ale na… jajkach! Najlepiej też wykorzystać boczek guanciale albo pancettę(...)studzić! Ugotowany, gorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną
Pociąg Do Kuchniheight: 1em;" /> Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to parówki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki ugotować do miękkości , tak żeby się rozpadały ( oczywiście w osolonej wodzie , na koniec odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania
Ogrodnik w podróżylubię w wieczór sylwestrowy oglądać fajerwerki. W dużym mieście nie trzeba ich zanadto szukać, bo są puszczane w każdym parku, na skwerach i osiedlowych podwórkach. W tym roku nie dane mi było zobaczyć moich ulubionych, czyli wysokich, rozchodzących się promieniście i świecących długo białym światłem. Ale i tak było pięknie :) Co innego rano - wszędzie mnóstwo butelek, rozbitego szkła, porzucone opakowania(...)sporej łyżce masy i rozpłaszczać na patelni na placki. Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące np. z łyżką jogurtu i gorącą herbatą np. z sokiem malinowym lub sokiem z pigwowców (nie z cytryną, która obniża ciepłotę ciała) lub z miodem. ----- Podobne: Placki z botwinki i fasoli
Weekendy w domu i ogrodzieOdsączyć i połączyć ze szpinakiem i pieczarkami. Podawać gorące. Można przed podaniem posypać odrobiną startego żółtego sera. Poraz kolejny zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Tym razem za nominację gorąco dziękuję Dorka Doo :* Z miłą chęcią odpowiem na zadane przez Ciebie pytania, lecz na tym poprzestanę :) Pytania od Dorka Doo : 1. Uważasz, że już w życiu masz wszystko(...)masz jaką fobię? Nie :) 9. Jesteś duszą towarzystwa czy raczej typem domatora? To zależy. Czasami lubię towarzystwo dużej grupy osób a czasami wybieram samotność. 10. Jakie z dań jest Twoim popisowym? Myślę, że leczo. 11. Fotografia kolorowa czy czarno biała? Mam sentyment do czarno-białej
My simple kitchensię również z zamiennikiem w postaci bobu), obtoczonej w sezamie z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie smaży się je na złoty kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań. Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej(...)godziny. Z gotowej masy formujemy kule, które następnie spłaszczamy, mocno ściskając (jest to bardzo ważne, gdyż inaczej falafel się rozleci). Uformowane kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu i wrzucamy na gorący olej, smażąc z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu należy je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Surówka z marchewki, imbiru i kolendry: 4 średniej wielkości marchewki kawałek
Food SquareTo jest Supercombo i jeżeli nawet napiszę z dużej litery – nie będzie w tym żadnej przesady. Cytryna, imbir, cynamon, miód i kurkuma. Wszystko, co najlepsze z
Karo in the Kitchensuper lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega w lodówce? Warto wówczas ruszyć głową, poszperać w książkach i gazetach , i stworzyć wspaniałe danie z resztek . Ja często gotując inspiruje się właśnie tym co znajdę w lodówce. Tak też się stało gdy zajrzałam na półki chłodziarki w ubiegłą sobotę. Już od jakiegoś czasu(...)pomidorowy. Układamy ulubione składniki lub te, które zalegają w lodówce. U mnie były to: piórka cebuli, okrawki papryki, kawałki trzech rodzajów sera – mozzarelli, cheddara i rokpola. Pizzę wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 10 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryowocami zniosę, ale z jajkiem? Tego już nie… Ważna jest również kolejność kładzenia składników na cieście. Najpierw sos pomidorowy, na to ser, na to cała reszta ( umiarkowana). Jeśli dacie pieczarki czy wędlinę pod spód sera, to woda i tłuszcz jaki puści wsiąknie Wam w ciasto i nie wyrośnie ono ładnie. Kolejna kwestia to temperatura pieczenia. Przed wstawieniem pizzy(...)wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki na ok 2-3 h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. I dalej nakładać ulubione składniki. Wstawić do gorącego piekarnika, ustawionego na maksymalną temp. Piec ok 10 -15 min do zazłocenia brzegów w temp maksymalnej jaki osiągnie piekarnik. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/ciasto-na-pizze/ BosowKuchni Artykuł Ciasto na pizzę pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w GarnkuKurak to bardzo wdzięczny kawał mięcha – jak go nie przyrządzić, i tak będzie smaczny. A co dopiero z delikatnym, kremowym sosem..! Po prostu nie da mu się oprzeć, choć może na pierwszy rzut oka nic na to nie wskazuje ;) Składniki: 4 udka z kurczaka (nadaje się właściwie każda część kuraka) 500ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek(...)bądź śmietanę) – ilość zależy od tego, jak kremowy ma być sos :) UWAGA! Żeby sos się nie zważył, trzeba najpierw zahartować jogurt/śmietanę: do miseczki z jogurtem dodać trochę gorącego sosu i rozmieszać – dopiero potem można wlać go do sosu. I ostatni etap – czekanie, aż sos wystarczająco zgęstnieje. U mnie to było około 40 minut, ale wszystko zależy
Jak gotować i nie zwariowaćTakie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak
Kolorowy Przepisownikjest paleo, niskowęglowodanowe, bez glutenu, zbóż, nabiału i roślin strączkowych oraz bardzo łatwe w przygotowaniu. Z bigosem nasi przodkowie strzelili w dziesiątkę, bo jest to bardzo zdrowe i pożywne danie , szczególnie jeśli uwzględnimy wiedzę medyczną z XXI wieku. Bigos dostarcza nam dużo białka, tłuszczu i błonnika , razem z wieloma mikroelementami, a prawie w ogóle węglowodanów. Bigos nie zawiera żadnych(...)kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka z pokrywką, zalej dwiema szklankami gorącej wody i razem z grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj do gotującej
PaleoSMAK8 jajek na twardo 1 jajko surowe sól pieprz 1 ząbek czosnku szczypiorek 1 łyżka usiekanego koperku na sos pęczek koperku kilka szczypiorek 1 łyżka masła
Gotowanie jest łatweSkładniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej
Qchnia po prosturozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami. Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków(...)oraz pozbawioną nasion ostrą papryczkę – gotowe dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie odstawiamy garnek z kuchenki i miksujemy zupę przy użyciu blendera „żyrafy” (ostrożnie, bo zupa jest gorąca). Następnie doprawiamy do smaku solą, dodajemy 2 ząbki czosnku (można więcej, jak kto lubi), mielony cumin i ponownie miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy bulionu
mojewypiekiinietylkoŚwieża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków. Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego
Maminek kulinarnyteż jest tak niemiłosiernie gorąco? Jeśli tak, to mam dla Was coś ekstra! Słyszeliście już o bubble tea ? Ten popularny herbaciany napój z Tajwanu zawojował już cały świat. Swój sukces bubble tea zawdzięcza kuleczkom z tapioki o żelkowej strukturze. W Polsce jest dostępny w większości galerii handlowych, jednak zwykle jest mocno przesłodzony, a kuleczki posiadają niemal wszystkie kolory tęczy(...)dobrej zielonej herbaty 2 łyżki wody różanej sok z 1/2 limonki kilka łyżek cukru/ksylitolu/syropu z agawy/miodu lub innego słodu Przygotowanie: Zaparz 800 ml ulubionej zielonej herbaty według zaleceń dla danego gatunku naparu. Później odstaw ją do wystudzenia i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.. Do garnka wlej 750 ml wody. Zagotuj ją, a następnie wsyp tapiokę. Gotuj
Food SquareZ okazji dzisiejszego święta przybywam z nieziemsko pysznym, słodkim deserem. Jednak bez obaw! Mimo słodyczy to idealny dodatek do zdrowego jadłospisu i przyjaciel smukłej sylwetki. Takiej
peanutbuttermonsterZimową porą, nawet tak łagodną jak w tym roku, wolnowar pracuje u mnie bardzo często. Znacznie bardziej lubię wrzucić coś do gara wieczorem i rano już mieć gotowe danie, do późniejszego przygrzania, niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony. A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka(...)czasu, aż cebula będzie miękka i w kolorze głębokiego brązu. Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie
Stare Gary