Wspaniałe, uniwersalne, atrakcyjne danie na zimno, bądź ciepło, proste do wykonania, na przyjęcie bardzo polecane, gdyż efektownie wygląda i równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie go uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka(...)roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego
kgwjanczewoSobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie(...)ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek. Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie EwyZapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa Proste i dość szybkie danie , jeśli nie liczyć czasu pieczenia . Fajny pomysł na obiad lub dodatek do niego . Mam dzisiaj na bani wędzenie , więc nie mogąc sobie pozwolić na ekstrawagancję w kuchni..och jak ładnie powiedziane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku kilka gałązek tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka masło do wysmarowania foremek Ziemniaki podgrzewamy w mikrofalówce , żeby zrobiły się gorące . Wyjmujemy , dodajemy do nich masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , jak już będą połączone z masłem , wlewamy mleko , wsypujemy gałkę , wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku . Następnie wszystko wygniatamy ponownie
Ogrodnik w podróżyilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako kurczak po polsku Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom". To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich gościł w moim domu w niedziele, święta i przy okazji(...)kurczaka i zaszyć. Jeśli wydaje Ci się, że nadzianka jest za mało, nie przejmuj się. Bardzo jeszcze urośnie w trakcie pieczenia ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, brytfance. Podlać szklanką gorącej wody lub bulionu, na wierzchu ułóż wiórki masła i piecz w temperaturze 200`C 60 minut. W trakcie pieczenia podlewaj kilkakrotnie wytworzonym sosikiem upieczonego, gorącego kurczaka podzielić na porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jajka po benedyktyńsku to jedna z klasyk śniadaniowych. Pysznych klasyk śniadaniowych, dodajmy. W zasadzie nie jest to danie skomplikowane. Może poza sosem holenderskim, który wymaga nieco uwagi. Warto jednak spróbować ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)łyżki soku z cytryny (lub octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło rozpuszczamy i pozwalamy mu lekko przestygnąć - musi być ciepłe, ale nie gorące. Żółtka roztrzepujemy z wodą i cytryną (lub octem). Miskę z żółtkami stawiamy na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Ubijamy żółtka na parze. Polecam ubijać je mikserem, nie trzepaczką
Życie zamknięte w smakuTakie dania naprawdę lubię, tanie, pyszne, mało skomplikowane i zawsze się udają. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować na obiad więcej ziemniaków i w 25 minut mamy pyszny posiłek. Składniki na kotlety : 700 g ugotowanych ziemniaków(...)około 15-20 minut. D o śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu. Wlać do garnka i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą. Podawać gorące z listeczkami pietruszki. Smacznego
Gosia gotujejednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem(...)białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła
Smakowity Blog Kulinarnytwarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie! Dyniowe biscotti z migdałami i jagodami Składniki: (na 12-15 sztuk) 145 g puree z dyni 50 g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka(...)przez 20 minut, w połowie pieczenia obracając ciasteczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ja tym czasem planuję przekąski na sobotę - idę do koleżanki z ambitnym planem picia alkoholu, C. dał mi swoje błogosławieństwo i powiedział, że mnie nawet po wszystkim przywiezie do domu. Hmm... Zabrzmiało to trochę dziwnie chyba... Gwoli wyjaśnienia - alkohol pijam rzadko, więc każda taka okazja wywołuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem jak to się stało, ale pierwszy raz odkąd polubiłam dynie nie wzięłam udziału w corocznym Festiwalu Dyni. Ubolewam i nadrabiam zaległości, tym bardziej że dynie do przygotowania dzisiejszego dania przywiozłam aż z Francji. W tym roku na naszej działce nie wyrosły moje ulubione dynie piżmowe. Na próżno szukałam ich na pobliskim targu. Wykorzystałam więc mój krótki pobyt(...)foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze 180°C, po 15 minutach zwiększmy temperaturę do 200°C. W połowie pieczenia każdą foremkę posypujemy startym parmezanem. Podajemy gorące. Uwagi : Przepis na 4-5 foremek o średnicy 10cm
Przysmaki Karolki½ kg mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 jajko, 1 szklanka jagód. Moją dzisiejszą propozycją na
Świat Domowej KuchniMięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i pełne aromatów. Smaki wspaniale się uzupełniają, żadne się nie "gryzą". Sos pomidorowy na żeberkach również wyszedł przepyszny.
R'n'G KitchenKluski, pierogi, kopytka, to coś, co u Nas w domu uwielbiamy. Nawet mój Tato niejadek, nie odmawia, gdy dostanie pod nosek smakowitą porcyjkę. Ja się zresztą
Gosia gotujeNajgorsze jest to, jak dostaniesz coś od kogoś, tak z dobrego serca, a Ty nie masz pojęcia co z tym zrobić. Ojciec przywiózł od jakiegoś gospodarza
BaRepasKlops to wspomnienie z dzieciństwa i zawsze będzie się kojarzył ze Świętami Bożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z
Maminek kulinarnyTakie placuszki to wspaniała alternatywa dla naszych popularnych naleśników, i śmiem twierdzić, że zdjęte prosto z patelni są smaczniejsze :-) ...niezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne! Niestety
Walijskie PichcenieOreo (jeśli jeszcze ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem. Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły
Kolizje Smaków