Jesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny(...)bulionem. Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu. Smacznego
Ostra na SłodkoGąsiorowskiej, farsz jest moim dodatkiem. SKŁADNIKI na 6-8 sztuk o średnicy ok. 21-22 cm: NALEŚNIKI: 2 jajka rozmiar L 200 ml domowego mleka kokosowego 1 łyżka oleju – dałam z pestek winogron szczypta soli 80 g skrobi z tapioki 80 g mąki kukurydzianej WYKONANIE: Jajka wybić do miski, lekko ubić trzepaczką. Dodać mleko kokosowe, olej i szczyptę soli, wymieszać(...)jajka. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć je w rulony, obsmażyć krótko z obu stron na drugiej łyżce masła. Podawać na gorąco posypane pozostałym jajkiem. Ja podałam do nich łagodne w smaku kiełki lucerny ( jak samodzielnie wyhodować kiełki klik
Kuchenne zapiski Edytydanie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków(...)ryżowym, anyżem i solą. Smażymy w woku ciągle mieszając około 8 do 10 minut. Dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej i szybko mieszamy, zagęścimy sos w ten sposób. Sos podajemy z gorącym i ugotowanym makaronem soba (według instrukcji na opakowaniu). Całość obficie posyp natką pietruszki! Gotowe! Mniamiii! ;-))) Buziaki kochani! Zapraszam WAS na Instagrama po więcej zdjęć! Buzziaki
SMYKWKUCHNIśmietany, bardzo delikatnie wymieszać, następnie dodać drugą część i również delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić do postaci płynnej w mikrofalówce (kilka sekund) lub nad kąpielą wodną (żelatyna nie może być gorąca, najlepiej jak będzie ciepła). Do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy malinowej, wymieszać, mikser włączyć na średnie obroty, następnie ciurkiem wlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić(...)dolać mus porzeczkowy. Gotować, na średniej mocy palnika, do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na prawie sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek
moj przepis nadiecie, niech ucieka! ;) Danie to na pewno nie spodoba się liczącym kalorie, ale to jeden z fajniejszych wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Na Bałkanach mają coś do tego typu przepisów. Ten przyrządza się bardzo podobnie (równie łatwo), jak chorwackie Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki czosnku duża cebula(...)smażymy około 5, do 8 minut na średnim ogniu. Cały placuch, ułożony na dużym talerzu, serwujemy na stół tak, by każdy mógł sam odkroić po odpowiedniej wielkości kawałku. Podajemy gorące, najlepiej z sosem tzatziki
Kuchenna Kontrrewolucyadałam 2 łyżki) - 1 galaretka cytrynowa (dałam 1 galaretkę) Dodatkowo: owoc granatu lub inne drobne owoce, np.maliny, jagody itp. Szpinak rozmrozić, dokładnie zblendować, odcisnąć mocno w dłoniach. Wykorzystując mrożone liście szpinaku proponuję postępować w tej właśnie kolejności, suchy szpinak(...)ok.2/3 ciasta). Obcięte ciasto pokruszyć w dłoniach nad talerzem (miską) i odstawić. Dół ciasta przełożyć na talerz, założyć na nim obręcz tortownicy, spiąć. Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać
Smaczne Zdroweinne ciasto, może nie wygląda, ale smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu(...)resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, ciągle mieszamy aż zgęstnieje. Ciepły budyń wykładamy na dżem, rozprowadzamy po całości (pomocna będzie łyżka moczona w gorącej wodzie). Masę budyniową przykrywamy drugą częścią ciasta. Słonecznik (lub mieszankę jak u mnie) podprażamy na suchej patelni (ciągle mieszając) i przekładamy do miseczki. Rozpuszczamy
NA MOIM TALERZUczęściowo z małej broszury o makaronach ale większość postanowiłam zrobić sama. Nie przepadam za szpinakiem, ale to danie wyszło mi naprawdę dobre i po raz drugi w życiu zajadałam się szpinakiem. Składniki na dwie porcje: 16 rurek cannelloni 500 g szpinaku ( dałam mrożony) 2 czubate łyżki sera feta 6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA 3 ząbki czosnku sól(...)ułożyć na nich drugą warstwę rurek. Całość polać sosem szpinakowym. Naczynie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco. Smacznego :-) Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem
Na słodko lub wytrawniedanie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora 1 ząbek czosnku 80 g twardego sera(...)chrzan,2/3 sera,gałkę muszkatałową,sól i pieprz zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa,posypać resztą sera i zapiekać w nagrzanym piekarniku 25 minut.Posypać górę odłożonym porem i serwowć gorące ŻYCZĘ SMACZNEGO! 1 porcja to 320 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw. I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom! Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną cukru, uwielbiam te fioletowe usta, które zdradzają(...)dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy łyżeczkę soli, na wrzątek wrzucamy ravioli, jak wypłyną na wierzch, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy gorące polane śmietanką. Przepyszne połączenie! Polecam! Smacznego! Zapraszam na FB SmykWKuchni! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIUwielbiam KFC to co z tego , że to fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do
Różowa kuchniaMączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki
R'n'G KitchenNajlepsze, najpyszniejsze, moje ulubione domowe korniszony. Delikatnie słodkie i niezbyt kwaśne. Przepis dostałam od mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę
Codziennik KuchennyKolejna mielonka z szynkowaru...i jak to u mnie bywa,ilość mięsa zależnie od pojemności szynkowaru , a ilość przypraw zawsze "na oko".tym razem do mięsa
Moje domowe kucharzeniewracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to smacznego! Składniki: 1 kg sałatkowych ziemniaków ½ kg mięsa z kurczaka 20 dag kiełbasy szynkowej 2 duże garście świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 25 dag sera fety(...)masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni. Podajemy gorącą
Wanilia i Kardamon