sznycelki drobiowe w panierce Proponowane dziś danie nie wymaga od nas zbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet(...)panierce, po czym zostawiany je na dziesięć minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej ( nie za wiele) a następnie smażymy krótko sznycelki ( ważne by olej był dostatecznie gorący, ok 170 stopni) z obu stron na złoty kolor, przekładając je w trakcie smażenia tylko raz . Następnie kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni i podajemy z surówką, oraz innymi ulubionymi
Miód i pieprzAromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo(...)gdyż każdy doprawia wg uznania. Przed włożeniem do słoików należy spróbować sosu - ma on być taki jaki najbardziej lubimy by po otwarciu nadawał się od razu do użycia. Gotowy gorący sos przekładać do czystych słoików,dobrze zakręcić i dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 20 min. Taki sos robię bez cebuli - wszystkie takie przetwory,które są z cebulą psują się
Niespełnione zdolności kulinarnePyszny obiad w 15 minut ?, oczywiście!, grillowany kurczak w sosie sojowym z dużą ilością sałaty w czosnkowym dressingu poleca się na obiady i kolacje. Składniki dla
Apetyczna babeczkaNieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa(...)bulion pieczeniowy Winiary. Bierzemy głęboki garnek i zalewamy dno oliwą. Na rogrzaną oliwę wrzucamy 4 kostki mięsne. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i obsmażamy. Osmażone kawałki mięsa zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Następnie dodajemy kilka liści laurowych oraz skrojoną świeżą kolendrą (1-2 opakowania). Gotujemy przez 40 minut, na wysokim ogniu. Pamiętajmy aby często mieszać mięso aby nie przywarło
Smaki Brazyliistraganach piękne, świeże i młodziutkie pęczki botwinki przyciągają naszą uwagę. Aż same się proszą, aby zgarnąć je do domu :) Z botwinki możemy przygotować wiele dań, ale najpopularniejszym daniem jest zupa z botwinki . W zeszłym roku podawałam Wam nasz ulubiony przepis na zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze(...)połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut . Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat
Moja DelicjaLekkostrawne, niskokaloryczne i świetne na ukojenie nerwów czy przeciwreumatycznie (wiedzieliście?) warzywa o smukłym kształcie i uroczej główce. No i jak ich nie kochać? Smaku szparagów nie da się niczym zastąpić. Nietuzinkowy, charakterny i pełen wiosenno-letniej energii. Czekam na niego rok w rok, aby w majowym czasie nasycić się nim do szpiku kości tak, że wystarczy(...)młode, cienkie i nie maja zbyt długiego zdrewniałego fragmentu (co świadczy, że nie są zbyt łykowate i młode) warto je usmażyć na maśle lub oleju roślinnym. Dlaczego? Podczas gotowania gorąca woda nie tylko pozbawia szparagi witamin, szczególnie termowrażliwej witaminy C, ale także pochłania część aromatu zawartego w tych smakowitych łodygach. Wrzucone na gorący tłuszcz zamykają swoje pory, dzięki czemu
W kuchni Karmel-itkitłuszczu z aromatycznym pomarańczowym sosem. Sosu wychodzi sporo, więc postaram się dla Was niebawem przygotować jeszcze jeden przepis, w którym go wykorzystamy. Wracając jednak do perliczki, jest to proste danie dla dwóch osób i raczej nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobre do zaserwowania w weekend lub na kolację. Jeśli lubicie ubrudzić sobie palce, pomlaskać przy jedzeniu i poobgryzać trochę kostek, może(...)przyda się termometr kucharski). 1 litr nie zakryje całego ptaka, dlatego smażymy ją 10 minut od strony udek, a następnie 8 minut od strony piersi, zanurzoną do połowy w gorącym oleju. Podawać z ugotowanym ryżem. Do dekoracji można dodatkowo użyć posiekanej szalotki i/lub świeżej papryczki chilli
W kuchni wieczorem½ kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z
Świat Domowej KuchniPyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym
Apetyczna babeczkastyle="color:#000000;background-color:#c4f44b;border-color:#9dc33c;border-radius:5px;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px" target="_blank"> DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie(...)zwarzyć). 4. PIEKARNIK: czas ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 5. MIESZANIE MASY JAJECZNEJ I CZEKOLADOWEJ (1 min): do masy jajecznej wlewamy stopniowo ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką do ich połączenia w jednolitą konsystencję height=”292″ /> 6. PRZYGOTOWANIE KĄPIELI WODNEJ (4 min): pieczenie tym sposobem polega na zanurzeniu naczynia
Nerds KitchenUwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na
Magiczne Życie MartyMy mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z
Karo in the KitchenSłonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą
Kuchnia Łukaszazimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney’e i galaretki. Co więcej, jabłka doskonale sprawdzają się w towarzystwie wieprzowiny i dziczyzny. Pokrojone zaś w cieniutkie plasterki służą jako ozdoba zarówno dań głównych, jak i deserów. Racuchy jak pączki, z jabłkami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60 g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka(...)jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem
mojewypiekiinietylkoCukinia to takie wdzięczne warzywo... Danie tyle możliwości co dynia, bo w obu przypadkach można używać nawet do słodkich wypieków! U mnie jednak w roku cukiniowego ciasta nie było, ale za to często robię różnego rodzaju placki. Zazwyczaj na kolację, ale tym razem w ramach obiadu, dlatego mam dla Was przepis :) Te placki z cukinii są pyszne! Czosnek niedźwiedzi(...)mąki - jeśli soku będzie dużo zwiększamy ilość) i odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. W tym czasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką wykładamy ciasto na gorący olej i formujemy placuszki, smażymy z obu stron na rumiano, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym
Kolorowy Przepisownikbieżąco są uzupełniane. Do przygotowania gulaszu wykorzystałam również moje zimowe przetwory: ogórki kiszone i domowy ketchup. Niby proste, dosyć skromne danie, ale bardzo smaczne! Gulasze to jednogarnkowe dania, które właściwie robią się same, no prawie same Polecam też: – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą(...)solić gulaszu nie trzeba. Zagotowałam całość i dusiłam jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły, a papryka nie rozgotowała. Jeśli gulasz jest za gęsty można go rozrzedzić wrzącą wodą. Gorący gulasz podawałam z chlebem. Smacznego! The post gulasz z kiełbasą i warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięforma przygotowania mięsa na świąteczny obiad. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego popularnego dania i większość z nich już wypróbowałam. Tym razem postanowiłam podać na obiad schab w ziemniaczanej skorupce. Proste, smaczne danie , które elegancko prezentuje się na talerzu . Przygotowane w ten sposób mięso wystarczy podać z dodatkiem(...)sól i pieprz i starty ser. -Wymieszać. -Zimne mięso wyjąć z worka i umieścić w naczyniu żaroodpornym. -Masą ziemniaczaną obłożyć starannie wierzch i boki schabu /wilgotna ręką/. -Wstawić do gorącego piekarnika na ok.15 minut. -Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a mięso podgrzać. -Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na talerzach. -Podawać z ćwikłą
Zakamarki mojej kuchnipolecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos jej przepyszny, dość słodki, dlatego nie polecam osobą nielubiącym tego typu smaków. Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu, a jest pyszne. Fani kuchni azjatyckiej na pewno będą usatysfakcjonowani. Polecam!! Wieprzowina(...)drobno siekamy. W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Mięso obtaczamy w cieśnie i smażymy. Smażymy w 2 lub 3 porcjach przez około 5 min (Uwaga!! olej nie może być za gorący bo ciasto się przypali a mięso się nie usmaży). Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy na bok. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę
Mania GotowaniaPyszne knedle ze śliwkami z posypką o smaku cynamonu Dzień dobry kochani, dzisiaj mam dla was propozycję na smaczne knedle ze śliwkami. To był mój pierwszy
Mój pomysł naBardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody
Szczęśliwa kuchniaSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżeczka/smakowy, bułka tarta - ile
W Mojej Kuchni LubięSłodycze mają ogromną moc. Pocieszania, przepraszania, podziękowania. Reklamy nauczyły nas, że czekoladkami i słodyczami można wiele powiedzieć, ale i poprawić sobie humor. Jest jakiś lepszy kulinarny
Karo in the KitchenMam taki dzień w miesiącu że nic mi się nie chce. Nic, poza jedzeniem. Pochłonęłabym wszystko to, co tłuste i lekkie, chrupiące i miękkie, zdrowe i
Karo in the KitchenNie zależnie od pory roku, różne produkty można kupić na każdym kroku. Teraz, zimą, ziemniaki młode w sklepie tak smakowicie wyglądały, że w tym samym dniu
Moniki SmakołykiCoś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki
R'n'G KitchenBardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwiąteczny czas to jeden z tych momentów na który czekam z niecierpliwością. Porządki, życie w ciągłym biegu, tu coś kup tu coś zrób achhhhh ;) W tym
NaKońcuJęzyka