może coś on sknocił. Szkoda, wielka szkoda. Kochani dlatego, namawiam Was do próbowania wielu rzeczy w kuchni, nawet jak coś Wam nie wyjdzie to nie zrażajcie się spróbujcie przygotować danie drugi raz w inny sposób. Każdy z nas uczy się czegoś codziennie i ma styczność po raz pierwszy z jakimś produktem. Moja ciocia w dojrzałym wieku, ostatnio podpytała mnie(...)podlej cydrem, poczekaj aż sos się zredukuje i cały alkohol wyparuje. Dodaj sól, ugotowany makaron i natkę pietruszki, całość delikatnie wymieszaj, tak aby nie uszkodzić delikatnych truskawek. Nakładaj póki gorące na talerze! Podaj z lampką schłodzonego cydru z miętą! Smacznego
SMYKWKUCHNIprzekór dzisiejszej pogodzie postanowiłam przygotować aromatyczny obiad z różnych składników znalezionych w lodówce. Danie można wykonać w naczyniu żaroodpornym. Ja ze względu na jego masę i trudność w przenoszeniu użyłam blachy i folii aluminiowej. Wyszło smacznie, a w czasie jego pieczenia mogłam poddać swoją nózię ćwiczeniom. A na deser była "Czekolada" :) Składniki (na 2 porcje): 3 ziemniaki 4 spore(...)Unikamy w ten sposób przypalenia czosnku. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną w dół). Piec 30 minut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche
Weekendy w domu i ogrodzieKartofle, pyry, grule, bulwy, perki... Ziemniakami Polska stoi! Idealne praktycznie do każdego dania, tanie, powszechnie dostępne i praktycznie każdemu smakują. I chociaż powszechnie uważa się je za tuczące, to mają wiele składników korzystnych dla naszego organizmu. Bo to nie ziemniaki tuczą tylko tłuste sosy i mięsa, z którymi je podajemy. Tuczy też złe ich przyrządzanie, na przykład jako(...)wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy trochę soku ziemniaczanego (około 0,5 szklanki). Kiełbasę kroimy w plastry i przysmażamy na patelni. Gorącą dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość
Marder&Marder ManufactureDorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:) Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię. Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi(...)nacięcia – kratkę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Położyć na rozgrzanym tłuszczu rybę i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po około 5 minut. Ściągamy gorącą rybę z patelni na talerz, podajemy z cytryną. U mnie jako dodatek były ziemniaki z piekarnika z sosem czosnkowym oraz rukola z pomidorami. Smacznego ! Moja
Kuchnia na wzgórzuPrzepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg
Darcia w kuchnimacie pomysłu na obiad polecam przygotować bardzo szybkie i smaczne danie: Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, papryką i serem to pewna forma zapiekanki. Gdy kupuję kurczaka, wycinam zawsze obie piersi (które mrożę, albo wykorzystuję od razu) przygotowuję z nich coś konkretnego na obiad typu faszerowaną pierś z rukolą, faszerowaną pierś z serem kozim , a z reszty kurczaka przygotowuję zupę(...)pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i jemy gorące. Smacznego! The post Pierś kurczaka zapiekana z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą , która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;) Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą, lekk ą i jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest(...)czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego
Codzienne Gotowanieposmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem! Uszka, jak pisałam, robiłam po raz pierwszy więc do idealnego wyglądu nieco im brakuje, ale w smaku są obłędne! :) Dobrze jest zrobić je jeszcze przed Wigilią, kiedy macie trochę wolnego czasu(...)pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę, siekając ciasto nożem. Następnie wyrobić ciasto rękami. Odciąć kawałek ciasta, resztę
chili & sugarciągnąć jakiś dłuższy czas. Cykl poświęcony burgerom. Wiem, że domowe burgery zwykle z grillem się kojarzą, ale można też smażyć je po prostu na patelni. Więc jesienią też się da. Smażyć, jeść i wspominać lato. Które wkrótce przecież znowu nadejdzie :) Plan więc mamy taki, że najpierw podamy wam przepisy na najpotrzebniejsze rzeczy, bez których burgery istnieć by nie mogły(...)zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. Gorący przekładamy do słoiczka. My zrobiliśmy od razu podwójną porcję, a co będziemy sobie żałować :) Smacznego! Przy okazji środkowym palcem pozdrawiam wszystkich nacjonalistycznych idiotów, którzy z okazji dnia niepodległości wczoraj rozpieprzyli
Marder&Marder ManufactureSzara reneta od zawsze kojarzy mi się z cudownym ryżem z jabłkami mojej Mamy. Taki smak dzieciństwa, którego nigdy nie da się zapomnieć. Mimo wielu prób nigdy nie udało mi się idealnie odtworzyć maminego ryżu. I dobrze, bo mogę się nim delektować kiedy Mama zaprasza:) Jednak jako wynik wielu prób powstał taki oto smakowity kąsek idealny na ciepłą jesienną kolacje(...)masła. Zapiekam bez przykrycia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem polewam jogurtem grecki zmieszanym z łyżka miodu. Ryż jest delikatny, aromatyczny i ma chrupiąca skórkę :) Gorąco polecam dla małych łasuchów i nie tylko
Magiczna kuchnia DariiPyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki(...)powinno być już bardzo miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego! Uwagi: W orginalnym przepisie, wszystkie składniki po kolei dodajemy do garnka, obsmażając, a następnie dodajemy przyprawy, ocet i 4 szklanki gorącej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu 3 godziny
Stare Garyprzyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy! Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze. Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI: * Żeberka – 400 g * Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g * Jabłko – 3 szt * Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka * Cebula – 1 szt * Piwo(...)obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem. Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie
Ostra na SłodkoBitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)cebulę, posolić i podsmażyć. Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami. Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2
W Mojej Kuchni LubięMiniaturki pierożków są bardziej pracochłonne, ale smakują wyśmienicie. Jeden pierożek to jeden kęs. Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody 250 g ziemniaków, 100 g bryndzy
Moniki SmakołykiTo wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony
Karo in the KitchenKolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane(...)pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chili. Następnie szparagi oraz cukinię. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać gorącym bulionem (w takiej ilości, aby zakrył tylko składniki). Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut. Zmiksoswać blenderem. Dodać śmietankę i doprawić solą
zadanie-gotowaniesię ekspresowym obiadem A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje. Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni(...)zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego! The post Pizza z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem czy dane nam będzie w tym roku odwiedzić Portugalię. Na razie pocieszam się gotując dania z tamtych stron. "Sopa de feijão com espinafres, massa e ovo" - to portugalska nazwa tej zupy. Prawda, że ładna? A na dodatek zupa jest bardzo szybka do ugotowania. Pyszna, sycąca, z dodatkiem fasoli lub bobu, szpinaku, makaronu(...)ugotować makaron zgodnie z instrukcją, odcedzić, przelać zimną wodą. Ugotować jajka w koszulkach - po jednym na osobę. Do talerzy nalać zupę, dodać dowolną ilość makaronu i jajko. Podawać gorące. Smacznego
Stare GaryPrawda, że danie czaruje barwami?, a co dopiero przepysznym smakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego niech zachęci do przyrządzenia takich zachwycających klopsików! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 cebule po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku sól, pieprz ziołowy(...)klopsiki zawijamy w liście pory układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy na gorąco z dowolną kaszą lub makaronem. Smacznego
kgwjanczewobezpośrednio do drożdży, ponieważ spowolni ona ich produkcję, a w niektórych przypadkach może je nawet zabić. Mleko/Woda Te płyny, w przeciwieństwie do pozostałych składników powinny być CIEPŁE, ale nie gorące! Po włożeniu palca do mleka/wody nie powinnyśmy się sparzyć, a jedynie odczuć ciepło zbliżone do temperatury naszego ciała. Jajka Ten składnik jest odpowiedzialny przede wszystkim za piękny, żółtawy kolorek naszych(...)odmienić smak naszego wypieku. Cukier Do ciasta drożdżowego możemy użyć prawie każdego rodzaju cukru. Od zwykłego białego do brązowego, który nadaje pięknego karmelowego smaku i koloru. Zamiast cukru można dać, np. miód, syrop z agawy lub melasę. Wybór zależy już tylko od nas. Dodatki Do ciasta drożdżowego można dodać praktycznie wszystko. W zależności od tego, co przygotowujemy mogą to być
Nastoletnie Wypiekanietakie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami. SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM(...)wysokości). Tymianek i rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do suszonych pomidorów dołożyć ząbki czosnku i zioła. W garnku podgrzać olej, do momentu, aż będzie dosyć gorący, będzie na dnie widać bąbelki. Wlać do słoików z pomidorami i dobrze zamknąć. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka(...)soku z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować (gotować max 5-7 minut
My simple kitchenFasolki w domu nie robimy często, ale gdy już jest, to bardzo chętnie ją zjadamy.W większości polskich domów przygotowuje się to danie z kiełbasą, bądż wędzonkami.My jednak zdecydowanie bardziej wolimy ją z mięsem i taki właśnie przepis dzisiaj polecam. Składniki: 500 g fasoli Jaś 500 g karczku wieprzowego 1 duża cebula 4 ziarna ziela angielskiego(...)jednolitą masę, zahartować kilkoma łyżkami wywaru z fasolki i wlać go garnka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Podawać gorącą...Ja bardzo lubię taką fasolkę z zielona sałatą Smacznego
Gosia gotujeogóle super :) Babcie i mamy na przeziębienie podawały zawsze rosołek, ale to nie nasze klimaty, poza tym może i miały rację, ale nie miały kur faszerowanych czym się tylko da. My i tak uważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ? Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki(...)kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy, aby rozprowadzić jogurt i zagotowujemy. Wyłączamy i kiedy przestanie się gotować dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli wymaga jeszcze doprawienia to oczywiście doprawiacie
vegetanieprawda b/ nie, to nie prawda 5. Co powoduje, że suflet w trakcie pieczenia na wierzchu pęka? a/ białka są za słabo ubite b/ piekarnik jest za gorący c/ naczynie jest za małe Prawidłowe odpowiedzi znajdziecie gdzieś pod koniec posta. To taki mój mały trick, by nakłonić Was do przeczytania całości i zmierzenia się z Panem Sufletem . Oczywiście tylko(...)spotkaniem stosownie się przygotowałam. Przede wszystkim przestawiłam się mentalnie przygotowując w podświadomości odpowiednio propagandowe hasła: " Suflet robi się łatwo i przyjemnie. Na pewno Ci się uda. Nie dam mu szans, by opadł". Kiedy kiełkująca myśl, że misja zakończy się pomyślnie zamieniła się w odpowiednio dojrzałe przekonanie, wybrałam przepis i czekałam jedynie na odpowiednią chwilę, by w samotności
KUCHARNIAjest tak efektowna, że na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby nie było, musiała ująć Olgę Smile i Jury firmy KOTANYI, gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1/2 główki kapusty czerwonej 2 cebule(...)soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze. Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone . Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne! Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI: * polędwica wołowa – 600 g * cebula – 3 szt * papryka(...)obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość). Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości
Ostra na Słodkoserek mascarpone lub inny serek kremowy. Sernik z suszonymi śliwkami Składniki: spód 100g ciasteczek korzennych 35g masła 10g (1 łyżeczka) miodu masa twarogowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 85g śliwek suszonych 75g cukru 2 jajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej ziarenka(...)unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy) - na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki - na śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać - na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę) - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić
Smakołyki Bereniki