dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:400/571)

Proste jaglane kaszotto - dietetyczne i bezglutenowe 138

resztę można zostawić i np. przy odgrzewaniu kaszotta dodać. ** - u nas były to pomidory suche, z paczki, nie z oleju, można je bez problemu kupić w sieciówkach, *** - jeśli chcemy danie jak najmniej kaloryczne, możemy go pominąć, chociaż pamiętajmy, że bardzo dobrze podbija smak całej potrawy. Kurczaka kroimy w większą kostkę, następnie marynujemy w podanych składnikach. Kurczak ma być(...)smażymy przez 2 min, na średnim ogniu. Dolewamy wino i smażymy, aż odparuje. Jeśli nie chcemy dodawać wina, zaczynamy dolewać bulion. Bulion musi być ciepły, ale nie gorący. Smażymy kasze na małym ogniu, dolewając bulion porcjami, dopiero, kiedy poprzedni płyn się wchłonie. Pamiętajmy, aby często mieszać, inaczej możemy całość przypalić. Kiedy zostanie nam już tylko połowa płynu, dodajemy pozostawioną marynatę

Kuchnia od dwojga
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 267

któremu powoli się rozbudzam, zapachy krążące po kuchni miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu przygotowuję śniadanie staram się dbać o szczegóły bo wiem, że są one ważne. Lubię gdy danie jest ładnie podane, gdy mogę jeść świeże owoce. Lubię też śniadania na słodko i troszkę mnie dziwi, gdy ktoś nie wyobraża sobie zjedzenia na śniadanie czegoś słodkiego. Ale wracając(...)miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie miodem i posypujemy owocami. Tosty możesz podać też z dżemem bądź konfiturą albo domową nutellą ( w tym celu zmiksuj 1 sztukę bardzo dojrzałego banana, 1/2 awokado

SMYKWKUCHNI
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 366

Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać(...)smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka  lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na druga stronę, podrzucając lub odwracając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PEŁNOZIARNISTE FAWORKI PIECZONE 209

Tłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten dzień, aby dać upust własnym żądzom i skusić się na niedozwolony w codziennej, zdrowej diecie rarytas. Można jednak to zrobić z głową. Tak, jak w przypadku PĄCZKÓW PIECZONYCH Z RÓŻĄ , tutaj też postawiłam(...)każdy osobny faworek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 8-10 minut (w zależności od wielkości faworków) w 170 stopniach, aż pięknie się zrumienią. Wyciągam z piekarnika i jeszcze gorące posypuję cukrem pudrem. Studzę. Ale i tak najlepsze są te prosto z pieca. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 195

chciał dokładki! Puszyste naleśniki o pomidorowym smaku wypełnione sycącym , mięso – warzywnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 2 szklanki * mleko – 350 ml * przecier pomidorowy – 125 ml * jajko – 2 szt * olej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia(...)obtoczył mięso. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili. Podgrzewamy przez ok. 5 minut. CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki , tak by pokryły całość. Składamy w koperty. Podajemy gorące posypując odrobiną zieleniny

Ostra na Słodko
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 162

Szybkie, kruche, niezmiernie aromatyczne. Nie jest widowiskowe, ale jest cytrusowe, mleczne i chrupiące jednocześnie. Do tego przepisu przekona Was z pewnością połączenie smaków i szybkość wykonania

Karo in the Kitchen
Szybka tarta ze szpinakiem i wędzoną szynką 260

Dzisiaj proponujemy szybką tartę ze szpinakiem i wędzoną szynką. Dlaczego szybką, a dlatego, że nie trzeba podpiekać spodu. W większości przepisach na tarty, najpierw trzeba podpiec

KasiaiKrzysiu.pl
Pampuchy z jagodami 156

Uwielbiam te bułeczki. Można je jeść na słoko jak i z mięsem. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas

Kuchnia Pokoleń
Wątróbka wieprzowa 138

 W domu mam młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa

Kuchcik gotuje
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 546

   Po kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest

Smaczne Zdrowe
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 172

łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam 350 g) Skórka piwna (kruszonka ): około 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 100ml/60g mąki żytniej razowej (użyłam orkiszowej) 1/4 łyżeczki soli około 25ml/15g mąki żytniej razowej(...)Gucio doradza nagrzać kamień lub formę do pieczenia ok. 25 minut w temperaturze 250, by bochenki wyrastały podczas pieczenia w górę.  Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Chlebki przełożyć na blachę lub kamień i piec przez 5 minut w temp. 250 stopni.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 45 minut (do uzyskania głuchego

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowa sałatka z cukinii 139

Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 25 min Czas(...)przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików. Sałatkę należy dobrze docisnąć w słoiku, aby pozbyć się powietrza. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki po wyjęciu z wody stawiamy do góry dnem. Notes * waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 256

Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie je w wielu innych naszych przepisach. Opisywane danie może niekoniecznie spełnia nasze kryteria przepisu na szybki obiad , ale nie jest od nich dalekie. Można je przygotować w mniej niż godzinę, a w dodatku z dość prostych składników(...)lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzewamy do dość silnym ogniu 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim filety ze wszystkich stron przez ok. 5 minut aż do zarumienienia. Gorące filety przekładamy na płaską brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez

Kulinarna Pokusa
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 189

mnie jedna taka pachnąca kromka to cały lunch albo kolacja. Danie lekkie i pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi(...)macie czosnku niedźwiedziego, podobnie zadziałają gałązki grubego szczypioru. Trzy solidne, naprawdę duże kromki chleba smarujemy przy użyciu pędzelka oliwą z oliwek i przypiekamy – na patelni, w tosterze, w opiekaczu. Gorące i parujące pieczywo smarujemy rozciętym na pół ząbkiem czosnku, wcierając go w chleb. Nakładamy na każdą kromkę po porcji zielonej cytrusowej ricotty, rozkładamy grillowane grzyby a na nich podgrillowane lekko

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze 210

bardzo szybkiem, idealnym na obiad. Tymianek, oregano, świeża bazylia i pietruszka nadają lekkości i cudownego aromatu kurczakowi w czosnku, miodzie i brązowym cukrze. Nie musicie się obawiać, że danie będzie za słodkie – odpowiedni balans miodu i cukru, masła i cytryny gwarantuje idealne doznania smakowe. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 120 g masła(...)ziemniaki będą miękkie (gdyby mięso „doszło” przed ziemniakami, należy je wyjąć z naczynia i dopiec ziemniaki). Kurczaka pieczonego w czosnku, miodzie i brązowym cukrze podawać na gorąco, można dodatkowo posypać natką pietruszki.   Post Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
HUMMUS 127

zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować, bo jak już się nagrzeje bardzo szybko robi się złoty. Nietrudno go spalić(...)klasyczna wersja hummusu gotowa! Jeśli ze wszystkimi składnikami w robocie wylądują jeszcze suszone pomidory efektem będzie mój ulubiony hummus! Polecam Wam tę wariację na temat tego klasycznego dania kuchni libańskiej. Put chickpeas into a bowl and pour water into it, leave it overnight, if it will lay a bit longer, it is ok, no worries, nothing will happen

Martyna Cooks
HUMMUS 138

zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować, bo jak już się nagrzeje bardzo szybko robi się złoty. Nietrudno go spalić(...)klasyczna wersja hummusu gotowa! Jeśli ze wszystkimi składnikami w robocie wylądują jeszcze suszone pomidory efektem będzie mój ulubiony hummus! Polecam Wam tę wariację na temat tego klasycznego dania kuchni libańskiej. Put chickpeas into a bowl and pour water into it, leave it overnight, if it will lay a bit longer, it is ok, no worries, nothing will happen

Martyna Cooks
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 168

Za oknem może i coraz chłodniej, ale wcale nie znaczy to, że mamy zrezygnować z ulubionych lodów! U mnie od jakiegoś czasu tymi numer 1 jest

Ostra na Słodko
WEGEBURGERY 179

WEGEBURGERY Te wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem

Słodko-Słony Świat Ilony
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 130

Składniki na tortille: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody ( najlepiej butelkowej lub przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g

ClauditteMissCooking
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 217

blogu  Turcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki  (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka(...)lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące. Uwagi: Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg  tego  przepisu) bez podgotowywania i  bez nacinania

Stare Gary
GALARETKA DROBIOWA 304

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie

Z Majeczką w kuchni
Sos pomidorowy z ryżem 196

Składniki : 70 dag obranych ze skórki pomidorów, takie z puszki też mogą być szklanka czerwonego wina 2 cebule pęczek natki pietruszki- jesli mamy 2 liście laurowe

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania