dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:402/571)

SUSZONE POMIDORY 210

Podstawą suszonych pomidorów są najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti,  past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce(...)nich również  pokrojony w plasterki czosnek i kapary. Można użyć też świeżych ziół dla wzmocnienia smaku. W garnku zagrzałam oliwę. Nie powinna się zagotować! Nie może być za gorąca bo pomidory się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy

potrawyregionalne
Spring rolls z nasionami chia 172

Spring Rolls naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn ju ǎ n ; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem… Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls(...)czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy)   Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską

mojewypiekiinietylko
.1061. sprawozdanie 134

Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą nieco jesienną pogodę...do 17.00 było słonecznie i gorąco, a potem nagle zaczeło lać i lało baaardzo długo...Ale w końcu susza została przerwana i nawet jeśli ja się nie ciesze, to cieszą się roślinki, które tego deszczu zdecydowanie(...)jasność - tutaj nie wstąpiliśmy :P Nasz przyjaciel Bob (*), który jednak pragnął wolności i gdy tylko na chwilę spuściliśmy go z oka - odleciał w przestworza :( Jeśli gdzieś zobaczycie szybującego minionka - dajcie znać! Krótka przerwa na Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :>  Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto

breakfast of dreams
Spirulina z jogurtem - najlepsze śniadanie 316

Proste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na

Kuchnia PROzdrowotna
Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym 133

Korzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z

Mama Gotuje
Schab po sztygarsku. Schab nadziewany kiełbasą. Danie obiadowe i domowa wędlina w jednym. 212

Zapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki schab swego czasu na każde święta przygotowywali moi teściowie. I powiem szczerze, wtedy nie za bardzo mi smakował.. tzn. schab tak, ale przeszkadzałam mi tam ta kiełbasa... a teraz po latach przypomniałam(...)szklanki wody. Wkładam do zimnego piekarnika. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem około 2 godzin. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso obracam i w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Upieczony schab, jeszcze gorący wykładam z naczynia i szczelnie owijam folią aluminiową, dzięki temu będzie soczysty i łatwo będzie się go kroić na plastry. Jeśli ma być podany

Kuchnia z widokiem na ogród
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MAKRELĄ 181

Ajj czyż nie cieknie Wam ślinka na ten widok? Jak wiecie uwielbiam naleśniki i to w każdej postaci! Na słodko … i na ostro – każde

Ostra na Słodko
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 137

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa biała czekolada z bakaliami 233

Podczas przygotowania długo zastanawiałam się jak przechowywać czekoladkę, gdy już będzie gotowa - w sreberku, czy może w pudełku, a może zapakować w folię z kokardką... Jak

My Culinary Art
Kolejna golonka z szynkowaru 172

Mój mąż lubi golonki ..niedawno była taka golonka..więc jest kolejna...również z szynkowaru..i praktycznie prawie taka sama..bo z dodatkiem pysznej przyprawy Golonko po

Moje domowe kucharzenie
Risotto 352

mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco(...)garnku lub patelni rozpuszczamy masełko, na którym smażymy cebulkę. Gdy cebulka będzie już szklista, dodajemy niewypłukany ryż i podsmażamy go na rumiano, około 1-2 minut, aż ziarna będą gorące. Po tym czasie podlewamy go winem i czekamy, aż odparuje. Później dolewamy bulionu (lub wody - pamiętajmy jednak, by wtedy risotto dobrze doprawić) tyle, by przykrył ryż. Zmniejszamy ogień

Sajkofanka smaku
Proste jaglane kaszotto - dietetyczne i bezglutenowe 126

resztę można zostawić i np. przy odgrzewaniu kaszotta dodać. ** - u nas były to pomidory suche, z paczki, nie z oleju, można je bez problemu kupić w sieciówkach, *** - jeśli chcemy danie jak najmniej kaloryczne, możemy go pominąć, chociaż pamiętajmy, że bardzo dobrze podbija smak całej potrawy. Kurczaka kroimy w większą kostkę, następnie marynujemy w podanych składnikach. Kurczak ma być(...)smażymy przez 2 min, na średnim ogniu. Dolewamy wino i smażymy, aż odparuje. Jeśli nie chcemy dodawać wina, zaczynamy dolewać bulion. Bulion musi być ciepły, ale nie gorący. Smażymy kasze na małym ogniu, dolewając bulion porcjami, dopiero, kiedy poprzedni płyn się wchłonie. Pamiętajmy, aby często mieszać, inaczej możemy całość przypalić. Kiedy zostanie nam już tylko połowa płynu, dodajemy pozostawioną marynatę

Kuchnia od dwojga
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 254

któremu powoli się rozbudzam, zapachy krążące po kuchni miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu przygotowuję śniadanie staram się dbać o szczegóły bo wiem, że są one ważne. Lubię gdy danie jest ładnie podane, gdy mogę jeść świeże owoce. Lubię też śniadania na słodko i troszkę mnie dziwi, gdy ktoś nie wyobraża sobie zjedzenia na śniadanie czegoś słodkiego. Ale wracając(...)miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie miodem i posypujemy owocami. Tosty możesz podać też z dżemem bądź konfiturą albo domową nutellą ( w tym celu zmiksuj 1 sztukę bardzo dojrzałego banana, 1/2 awokado

SMYKWKUCHNI
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 355

Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać(...)smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka  lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na druga stronę, podrzucając lub odwracając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PEŁNOZIARNISTE FAWORKI PIECZONE 198

Tłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten dzień, aby dać upust własnym żądzom i skusić się na niedozwolony w codziennej, zdrowej diecie rarytas. Można jednak to zrobić z głową. Tak, jak w przypadku PĄCZKÓW PIECZONYCH Z RÓŻĄ , tutaj też postawiłam(...)każdy osobny faworek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 8-10 minut (w zależności od wielkości faworków) w 170 stopniach, aż pięknie się zrumienią. Wyciągam z piekarnika i jeszcze gorące posypuję cukrem pudrem. Studzę. Ale i tak najlepsze są te prosto z pieca. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania