makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g) 2 białka ubite na sztywną pianę Lukier: 1 szkl. cukru pudru kilka łyżek wrzątku Ciasto: Drożdże w garnuszku zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami(...)blachę. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Blachę z makowcami przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C . Wstawić makowce do gorącego piekarnika i piec 50-55 minut. Po wyjęciu nie wyjmować z formy i z papieru dopóki nie będą letnie. Później trzeba wyjąć, żeby się nie zaparzyły i luźno przykryć ściereczką. Polukrować
Posadzone i zjedzoneTokań , ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie. Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami , kopytkami , ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem w towarzystwie makaronu - tu akurat będą(...)pozwoli na dłuższe przechowywanie mięsa w przyprawach . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do zamarynowania na noc. Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Grzyby namoczyć wcześniej w gorącej wodzie - 1/2 szkl. wody wystarczy - a następnie drobno pokroić - wody z moczonych grzybów NIE WYLEWAĆ!!!, doda się ją potem do garnka z mięsem . Gulasz w trakcie duszenia Zamarynowane mięso wyjąć
Grunt to przepis!krótszy (niedługo zmiana czasu, więc popołudnia będziemy spędzać w całkowitych ciemnościach), a wiatr hula swawolnie, nic sobie z moich protestów nie robiąc. I choć cały rok wypijam duże ilości gorącej herbaty, teraz wzrosły one jeszcze gwałtownie. Opatulam się moimi ulubionymi swetrami (a mam ich całkiem sporo; w końcu to moja ulubiona część garderoby), wyciągnęłam zapomniane na ciepłe miesiące świeczki(...)prawda...? Przepis na to cudo znalazłam u Łucji , od siebie dodałam lawendową nutę. Jeśli u Was też nie ma już jeżyn, nie martwcie się. W tym deserze doskonale dadzą sobie radę mrożone owoce. Jeżynowo-lawendowa panna cotta Składniki: (na 6 porcji) 200 g jeżyn 50 ml wody 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 70 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej 25 dag mąki krupczatki 3 dag drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki(...)zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamondzięki temu przepisowi przekonałam się do szpinaku. Nie tylko smaczne ale i zdrowe danie. Szpinak jest bogatym w witaminy i minerały warzywem. Zawiera witaminy C,E,K betakaroten i witaminy z grupy B a także żelazo, foliany i potas. Polecany zarówno dla osób z nadciśnieniem jak i z anemią, nieoceniony dla kobiet w ciąży a także niezastąpiony w produkcji(...)Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Podawać gorące
Krakowskie smaki Animoim oczom ukazała się miseczka pełna, zrobionego wieczór wcześniej „ Puree z dyni „. Od razu zaświtał w mojej głowie pomysł, aby wykorzystać te puree w moim daniu. I tak o to zamiast Leniwych z serem , powstały Kładzione kluseczki serowo-dyniowe . Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy(...)bułka lekko się zarumieni. Jeśli lubicie bardziej zrumienioną bułkę, zrumieńcie ją najpierw na suchej patelni, a dopiero potem dodajcie masło (w tym przypadku trzeba uważać, aby nie przypalić bułki). Gorące kluski kładzione z serem i dynią wyłożyć na talerze, polać bułką tartą i posypać cukrem. The post Kładzione kluseczki serowo-dyniowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaświeżych) - 6 łyżek cukru - 1,5 łyżki oleju - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki) - cukier waniliowy 16g Dodatkowo: - 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland) - morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka rumu - 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego) Składniki na lukier: - 1//2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut. Upieczone makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem. Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest
mojewypiekiinietylkoszlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice. Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie! SKŁADNIKI: - wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g - czosnek – 4 ząbki - sól - pieprz - mąka – 2 łyżki - oliwa z oliwek – 100 ml - grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki(...)minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem. Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu. Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu
Ostra na SłodkoUwielbianym przeze mnie ciastem jest sernik mojej mamy – bez kruchego spodu, bez żadnych bakalii, bez polewy. Taki zwyczajny, puszysty serniczek Tym razem postanowiłam upiec coś
Kuchnia w biegusposób może leżakować nawet kilka miesięcy i nie zepsuje. Jednak nie sądzę, żeby – biorąc pod uwage, jakie jest pyszne – wytrzymało tyle w jakiejkolwiek spiżarni :) Dziś bardzo wykwintne danie, kiedyś było potrawą mieszkańców wsi. Niezależnie od tego, czy uprzemy się traktować je jako super-hiper czy proste jedzenie, jedno jest pewne – delikatniejszej kaczki nie jedliście. Składniki(...)wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży ogień wstawić patelnię, wlać trochę odlanego wcześniej tłuszczu po pieczeniu kaczki. Na gorący tłuszcz wrzucić ziemniaki, dodać poszatkowane liście rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, ziemniaki zrumienić. Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami. Post Confit
Pociąg Do Kuchniludzi i LUDZI, a musimy się do tego przyzwyczaić, bo inaczej przepłacimy to nadciśnieniem czy zawałem serca, a dobrze jest tego uniknąć :). Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, czy to ugotowane, pieczone, smażone, w postaci zapiekanki, tortilli, a nawet p urée . Pierwszy raz, tak przyrządzoną pyrę jadłam w Szklarskiej Porębie, później(...)gzik. Jeżeli zdecydowaliśmy się na dodatek sera, czy masła/oleju - teraz jest na to czas. Masłem/olejem możemy posmarować wydrążony środek i przykryć serkiem (jeżeli nie rozpuści się na gorącym ziemniaku, można umieścić go jeszcze na chwilę w piekarniku do czasu jego rozpuszczenia). Przykrywamy porcją gziku i posypujemy koperkiem. Składniki na gzik: - 250g twarogu - 150-200g jogurtu naturalnego
Be Fit Be Strongmiały w sobie niepotrzebnej chemii. Przygotowanie jest bardzo łatwe, ale też rozłożone w czasie. Dlatego może go wykonać każdy zapracowany Polak :) Dżem gotujemy równolegle np. z gotowaniem dań ciepłych. Wtedy jego przygotowywanie nie będzie nam zabierało cennego czasu. Składniki : 1,5 kg wyszypułkowanych bardzo dojrzałych (ale nie zepsutych) truskawek ok. 200 ml polskiego cukru składnik dodatkowy i niezwykle(...)dżemu) i nakrętki - dobrze umyć, sparzyć i odstawić do całkowitego wysuszenia. Nie wycierać. Czwartego dnia : Dżem powinien mieć już gęstą konsystencję. Zagotować go, by był bardzo gorący. Systematycznie mieszać. Gorący dżem wkładać do słoików np. łyżką wazową. Od razu zakręcać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli używamy nakrętek "klikających", po ok. 10-15 minutach powinniśmy słyszeć klikanie. Tak przygotowany dżem możemy
Weekendy w domu i ogrodzieKurki są jak owoce sezonowe:) Pierwsza odsłona już była. Teraz pora na drugą: makaron z kurkami. Nie potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTa sałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-). Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ale może również stanowić lekki letni obiad, gdy temperatura
Kulinarne przygody GatityBłękitne skarby lata! Co tu dużo gadać! Niech potrawa przemówi sama za siebie! :) Składniki na ok. 25 placuszków - czyli porcja dla 3 głodomorów : 2 kostki twarogu
Grunt to przepis!Nie przepadam za marchewką gotowaną w małej kostce, nie preferuję także rozgotowanych warzyw, dlatego nie dla mnie marchew słoikowa i mrożona krojona marchew. Znalazłam
Smaczne ZdroweJeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów w wersji light? Czemu nie... Jakiś czas temu wpadłam na pomysł odchudzenia tego przepisu. Co dziwne, kiedy szukałam jakiś inspiracji
Mania Gotowaniamożna cieszyć się smakiem pizzy bez wyrzutów sumienia? Pizza nigdy nie będzie sałatką, ale zmiana pizzy w lekkie i wartościowe danie jest jak najbardziej możliwa. Moja dzisiejsza, kolorowa pizza jest pełna warzyw, upiekłam ją na cieście z mąką pełnoziarnistą i ziarnami , a tłusty ser zastąpiłam delikatnym domowym labneh na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pięknie (troszkę żal było zjeść(...)pieczenia) lub kamień i piecz przez 7 min. Upieczoną pizzę obłóż grillowanymi warzywami. Na wierzchu ułóż kuleczki z serka labneh (lub inny ser) i posyp listkami bazylii. Podawaj gorącą. Porady: Jeżeli ograniczasz tłuszcz w diecie, przygotuj serek labneh na bazie jogurtu naturalnego, a nie greckiego. Możesz też wybrać jogurt z obniżoną zawartością tłuszczu, o ile znajdziesz taki bez dodatku
Chilli Czosnek i OliwaGołąbki z sosem pomidorowym to chyba jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Ale ile kucharek, tyle wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym(...)potem składam boki, i dalej zawijam „po długości”) – sposób zawijania jak przy krokietach. W garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, ciasno ułożyć gołąbki i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć gołąbki z garnka. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie ułożyć pozostałe liście kapusty (można wykorzystać także te z gotowania gołąbków
Pociąg Do KuchniMożna go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera o nieco bardziej wyrazistym smaku, np. tylżyckiego. Akurat taka podmiana z pewnością nie zrujnuje opisywanego dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany i czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy(...)beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy . Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem
Kulinarna Pokusaszybkie do zrobienia. Przepis znalazłam na blogu Niki Gotuj Zdrowo Wikipedia podaje : " Flammekueche lub flammkuchen ( fr. tarte flambée ) – tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego , cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i ś mietany . Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami(...)zmielonym pieprzem i ewentualnie delikatnie posolić (boczek tez jest slony!). Na śmietanie rozłożyć pokrojoną cebulę i paseczki boczku. Razem z papierem zsunąć na blachę lub kamień w gorącym piekarniku. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 minut, na kamieniu 7 minut. Smacznego! Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Proporcje składników świetne, ciasto doskonale się
Stare GaryPolędwiczki w sosie pieczarkowym to ulubione danie mojego Męża. Gdyby mógł, jadłby tylko to. Dla mnie jest to szczególna potrawa, ponieważ mój Mąż, który nigdy w życiu nic nie ugotował, na moje 30-ste urodziny, SAM, WŁASNORĘCZNIE (no dobra, pod moim bacznym okiem) przyrządził te polędwiczki dla mnie na urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli(...)marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu i tego nie robię. Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej (ja używam z pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech
Słodko-Słony Świat IlonyKotlety mielone w sosie koperkowym to smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotlecików podawanych "solo". Sos koperkowy charakteryzuje się delikatnością, lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on znakomite dopełnienie mięsnego dania. Kotleciki mielone w sosie koperkowym to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad. Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym -Składniki: Kotlety Mielone(...)Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone
Słodka Stronakiedy rozpoczynacie rzeczywiste przygotowania? Też drażnią Was kolędy w listopadzie, czy wręcz przeciwnie, potraficie się już wtedy wczuć w ten magiczny czas...? Na przekór temu, mam dla Was danie bardzo jesienne, idealne na teraz . Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem. Spód to pomysł Gordona(...)pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą posypaną rukolą. Smacznego! To kto zabiera się za zagniatanie ciasta...? Jeszcze nie jest za późno, żeby przygotować taką na sobotni obiad
Pożeraczka, czyli raz adobrze