SKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g 4 łyżki oleju 1 jajko gorąca woda do zagniecenia ciasta Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło(...)szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy. Na talerz nakładamy porcje szpinaku, na to pierogi i posypujemy podpieczoną cebulka. Danie podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWezwanie do Ducha Świętego wprowadzające pokój do serca ... Bł. Maria od Jezusa Ukrzyżowanego, karmelitanka bosa, urodziła się w 1848 r. w Abellin, w Palestynie, zmarła w
Z notatnikawielkimi krokami a i tradycja nakazuje, by pączkami objadać się przez cały karnawał. Cale szczęście w tym roku jest on bardzo krótki i nie zdążę przytyć przez te rozpustne dania. Powyżej moje początki w pieczeniu pączków.. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Wyszły smaczne :) Składniki (na 7-8 pączków): 350 gram mąki (użyłam 250 gram pszenne(...)minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać by tłuszcz nie był zbyt gorący ani zbyt zimny. Jeśli tłuszcz jest zbyt ciepły pączki będą spalone z zewnątrz a surowe w środku. Jeśli tłuszcz będzie zbyt zimny pączki wchłoną go więcej i nie będą smaczne
Mango PapajaZupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest
Kuchnia ŁukaszaJeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i
e-PrzepisyKulinarneZ dedykacją dla Dagmary :) Jak zwykle bardzo szybka, a przy tym odżywcza i nafaszerowana dobrociami zupa-krem z blendera ;) Bazą jest upieczona wcześniej dynia - u mnie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś coś dla koneserów mięsnych rolad , a mianowicie delikatna, soczysta i aromatyczna rolada z boczku, która znakomicie się nada na zbliżające święta. Super się sprawdza, również
Podróż w kulinarianakładali samodzielnie z maszyn. Maszyny są tylko z tym produktem, w smakach, które sami sobie wybieracie. Ogranicza Was tylko, jak powiadają producenci: wyobraźnia no i moim zdaniem: menu danej kawiarni, zawartość portfela oraz pojemność żołądka :P hehehe W domu jednak nic was nieogranicza, produkty są tańsze, no i zawsze można się położyć i odpocząć przed kolejną porcją, tym bardziej(...)wytworzyły się kryształki lodu. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy mikserem przez moment. Mrozić od 1 do 6 godzin. 3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów, zamoczonej w gorącej wodzie ułatwi to nakładanie. Uwaga : Jeśli lody zmroziły się za bardzo- na tzw kamień. Nalać do garnuszka wrzącej wody, położyć na niego pojemnik z twoimi lodami. Po nie długim czasie
KreatywnePinydanie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku. Mąż twierdzi, że lepsze :) a powstało po trzydniowej nieobecności w domu, w celu spożytkowania warzyw zalegających w lodówce :) totalna improwizacja, a już zamówiona na Boże Narodzenie :) Świetnie sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe(...)żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami, pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera (10-15 minut). Podajemy na zimno lub na gorąco
Kolorowy PrzepisownikWszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 30dag pieczarek 1 ½ szklanki wody(...)roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy
Smakowy RajDobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna
Jadło i czytadłoOstatnio dostałam Kaszę bulgur z Piątnicy http://piatnica.net/ , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł
Sama słodycz i szczypta chiliWiadomo, że domowe wyroby są najlepsze...pycha...ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru...a przyprawy ja zawsze daję na oko...niby są proporcje np.peklosoli czy żelatyny
Moje domowe kucharzenieSzpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem
W kuchennym oknie EwyJak juz wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami . W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy
UgotujmyTo.pljest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku. Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty(...)inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone folią aluminiową. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę lub folię i spryskujemy
Walijskie Pichcenieznalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze, że nie znając celu tej operacji(...)godzin przed planowanym pieczeniem wyjąć uda z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia obrane, umyte warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej gęsie uda ułożyć na nie za gorącej patelni i powoli wytapiać tłuszcz. Gdy skóra się zbrązowi, odwrócić uda na drugą stronę i wytapiać, do zbrązowienia skóry na dno garnka wylać 2 łyżki wytopionego tłuszczu, ułożyć starte warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przeszkadza by do takiego obiadu we dwoje na przykład, lub w grupce przyjaciól do "tłuczonych" ziemniaków podać lampkę białego wina. Takie wzbogacone puree więc może to być jednogarnkowym gotowym daniem, ale może być też dodatkiem do sztuki mięsa czy kotleta, ryby czy czegokolwiek innego. Jest to już moja kolejna propozycja na ziemniaczane puree z dodatkami, tudzież tłuczone ziemniaki. Takie(...)Ziemniaki utłuc lub zmiażdżyć praską na gładkie puree. Dodać następnie łyzkę oliwy i pestki dyni, odkładając nieco do posypania na talerzu. Surowy (nie zblanszowany) i odsączony szpiank dodać do gorących, dopiero co utłuczonych ziemniaków. Szpinaku nie kroic. W kontakcie z gorącymi ziemniakami zmniejszy swoją objętość (skurczy się). Dodac też połowę sera koziego i drobno posiekane suszone pomidory z oliwy. Wszystko
Sztuka gotowania w/g Samirymoje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek urodzinowy torcik dla czterolatki. Ponieważ upał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła Masa(...)masy. Masę wylewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje, dopiero wtedy do pozostałej masy serowej dodajemy 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody. Warstwę jasną wylewamy na warstwę borówkową. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. W miedzy czasie rozpuszczamy jedną galaretkę w jednej szklance wody, studzimy
W kuchennym oknie Ewymieć cały zestaw garnków, które Wam przedstawiam: Blaumann Black Granit, które można nabyć w sklepie TanieAGD.pl. Używam ich od trzech tygodni i mogę pisać o nich w samych superlatywach. Gorąco polecam, to inwestycja na długie lata. Garnki Blaumann Black Granit mają granitową powłokę. Pierwsze pytanie, które się nasuwa: co to takiego? To powłoka teflonowa, wzbogacona miałem granitowym, co gwarantuje(...)trzy tygodnie testów użyłam wszystkich. Każdy okazał się przydatny i do czegoś potrzebny. 1. Garnek z pokrywką: 28 x 12 cm (6,3L) Największy garnek z zestawu. Idealny przy daniach jednogarnkowych, najpierw smażenie, następnie duszenie - wszystko w jednym garnku, bez obaw, że coś się nie zmieści. :-) Garnek jest ciężki i solidny. Nie ma obaw, że podczas mieszania potrawy przesunie
Szefowa kuchnialkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy 1,5 łyżeczki(...)powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo najlepiej na całą noc). Na drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy. No cóż, czasami wspomnienia
mojewypiekiinietylkotych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny. Sernik właściwie bardziej jesienny - jak aura za oknem. Ale myślę, że i na ten przedświąteczny(...)Smacznego! Sernik można upiec w nieco większej tortownicy - wyszedł bardzo wysoki. Podczas pieczenia pachniał bosko - od razu zrobiło się cieplej. Wczoraj wieczorem siedziałam w ulubionym fotelu z książką, gorącą herbatą i kawałkiem sernika właśnie - chwila oddechu przed kolejnymi ciężkimi dniami w pracy. Naprawdę - już nie mogę doczekać się Świąt
Pożeraczka, czyli raz adobrze10 kwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz
królestwo garówRyż na mleku to chyba najbardziej popularny deser w Hiszpanii. Podczas pobytu w Hiszpanii, jadłam go bardzo często. Jest pyszny na zakończenie obiadu, schłodzony. Hiszpanie jedzą
Mieszam w GarnkuSzkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe. Dawniej mój tata hodował króliki, wtedy było mi żal swoich milusińskich a dziś tęsknie
Bon Appetit Małgorzaty