Składniki: 250 g makaronu (u mnie mafaldine, Lubella); 1 średnie, dojrzałe awokado; 1 żółtko jaja; 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu; 1/2 szklanki
Gospodyni MiejskaCiasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak
Karo in the Kitchennadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10(...)olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin).. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj
Kubki smakuNaleśniki, niby cóż może być prostszego, jednak dla początkujących przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie
Kuchcik gotujeW związku z tym, że w Lidlu trwa włoski tydzień ,a do mnie trafiła fantastyczna paczka wypełniona po brzegi włoskimi pysznościami, to postanowiłam przygotować fantastyczny, włoski
Ostra na Słodkozupa z leszcza pulpetowa Leszcz jest niezwykle smaczną rybą, jego mięso ma lekko słodkawy smak, który wprost idealnie komponuje się w delikatnych, klarowanych zupach . Niestety
Miód i pieprzcukru i wody robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Jeżeli będzie się robiła piana to zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy. Doprowadzamy do wrzenia i gorącym syropem zalewamy w słoju plasterki cytryny. Zakręcamy i również odstawiamy na dobę w ciemne miejsce. Po upływie 24 godzin zawartość słoja ze skórkami przelewamy do słoja z syropem cukrowym. Zostawiamy(...)moje standardy, nalewka), były cytryny i był cukier. I właśnie ten cukier tak mi klina zabił. Bo niby naprawdę dobra nalewka, ale dużo pić się jej nie da. Bo cukru za dużo. Szczerze mówiąc myślę, że więcej niż jeden kieliszek się nie da. Taka idealna słodko-kwaśna nalewka na zakończenie obiadu, tak żeby trawienie poprawić. I do tego właśnie zaplanowałem
Marder&Marder ManufactureJeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra(...)podsmażamy je na złoty kolor. Roladki obracamy aby równomiernie się przypiekły. Kiedy są już lekko podpieczone dodajemy kilka grzybków suszonych, reszte pokrojonej cebuli i pokrojony ząbek czosnku. Całość zalewamy gorącą wodą tak, aby zakryła rolady. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 1,5 h (lub do miękkości roladek). Po 40 minutach zaglądamy czy zbyt dużo wody nie wyparowało
Kulinarna Patilogiawczesnej kolacji mam mniej niż kwadrans. Przygotowanie dania trwa tyle, co czas gotowania makaronu – czyli ok. 10 minut. Do tego jest wegetariańsko i lekko – w sam raz, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Kilka składników, kilka minut w kuchni, a efekt jest zaskakujący. Jeśli lubicie rukolę, to danie na pewno Wam zasmakuje. W zielonym(...)makaron odlewamy, zachowując kilka łyżek wody z gotowania (nie przelewamy zimną wodą!) i z powrotem wrzucamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto z rukoli i mieszamy, aż gorący makaron oblepi się sosem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i ponownie mieszamy. Post Spaghetti z pesto z rukoli pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPierogów ruskich nauczyłam się robić nie w domu rodzinnym, bo u nas mama chętniej robiła pierogi na słodko, ale nigdy nie zapomnę kobiety, która pokazała mi
upichcicchałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie(...)następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Do mojej kruszonki dałam trochę za dużo masła, dlatego wygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej kruszonkowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjna zupa ogórkowa.Chyba większość z nas lubi. Domowe smaki zawsze wywołują w nas pozytywne odczucia. Moja zupa , być może jest inna niż ta, którą
W kuchennym oknie EwyPlacuszki z cukinii to danie, które ma mnóstwo witamin i minerałów. Zaczynając od cukinii, która ma między innymi witaminę A, B6, C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i jest polecana dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy :) Natka pietruszki, w której jest więcej witaminy C niż w cytrusach, a poza tym żelazo, beta-karoten, witamina E oraz magnez(...)drobno. Dodaję pietruszkę do cukinii. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną (gotuję ją w osolonej wodzie, dodam, że przed gotowaniem kaszy sypkiej warto ją przelać ją najpierw zimną wodą a następnie gorącą lub można ją np. przez noc pomoczyć w zimnej wodzie. Dlaczego? Ponieważ wtedy kasza po ugotowaniu nie będzie miała gorzkiego smaku), paprykę słodką, pieprz, jajka i mąkę kukurydzianą
Kuchnia VikiDzień dobry! Pewnie spora część z Was każdy dzień zaczyna kubkiem kawy. Aromatycznej, gorącej, koniecznie z mlekiem i cukrem. Ta niewielka dawka kofeiny pozwala nam dotrwać do drugiego śniadania, kiedy zaparzamy sobie kolejną filiżankę. A co popołudniu? Popołudnie to już czas herbaciany. Jesień, coraz krótsze dni i nieuchronnie zbliżająca się zima powoduje wielką ochotę na duże ilości herbaty(...)satysfakcjonował musicie zwrócić uwagę na kilka kwestii: • czas parzenia - każdorazowo jest zamieszczony na opakowaniu herbaty, zbyt krótkie parzenie spowoduje, że herbata nie uwolni całego swojego aromatu, a zbyt długie da nam jedynie gorzki posmak. Z przykrością muszę stwierdzić, że wielokrotnie dostawałam w restauracjach wybitnie przeparzone herbaty, tak gorzkie, że nawet kilka łyżeczek cukru nie było w stanie im pomóc. Pamiętajcie
Pora coś zjeśćŻabie udka po francusku wydają się z nazwy daniem straszliwie skomplikowanym i wykwintnym. Otóż jest zupełnie inaczej! Po pierwsze, są bardzo proste do zrobienia, a po drugie mimo, że są kanonem przystawek luksusowych francuskich restauracji, to francuscy żabojadzi, wcale nie są ich odkrywcami! Dla kuchni żabie udka odkryli Brytyjczycy i to spore parę tysięcy lat temu! Natomiast(...)ważne, żeby miało nieprzywierającą powłokę). Zalać udka maślano-czosnkowo-cytrynowo-pietruszkową miksturą i zapiekać w piekarniku (200 stopni) przez około pół godziny. Tak przygotowane żabie udka po francusku podawać gorące posypane resztą natki pietruszki. Są bardzo kruche i delikatne. Palce (i udka) lizać :) Post Żabie udka po francusku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniPodobno pierogi, to typowo polskie danie. Jednak, prawda jest taka, że choć znane są w naszym kraju od ponad 800 lat, to przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Ich geniusz tkwi w niezwykle prostym cieście i dowolnym, naprawdę dowolnym farszu. Różnorodne odmiany pierogów znane są na całym świecie. Rosyjskie pielmieni, gruzińskie chinkali, wareniki z Ukrainy, chińskie wontony, ravioli z Włoch(...)szczyptą soli. Robimy w niej dołek, w który wlewamy gorącą wodę. Ciasto siekamy nożem, aż mąka wchłonie wodę. Sifted flour mix with a pinch of salt. Then make a hole in it and add hot water. Chop the dough a till the flour will soak up the water. Gorąca woda. To sekret dobrego ciasta. Dzięki zaparzeniu mąki i wyrabianiu
Jacob TastesPomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą(...)kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekać miekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi pokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie.Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą.W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki,dodać pokruszony ser,mieszając do rozpuszenia,nastepnie dodać do zupy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Podjęłam wyzwania na Kreatywne Gotowanie ( konkurs organizowany przez Przyślij Przepis ). Zadaniem było przyrządzic danie z użyciem TYLKO I WYŁĄCZNIE 4 GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW , wśród których miało byc udko z kurczaka , ser feta , marchew i 1 dowolnie wybrany składnik ( przyprawy się nie liczą ). Uwielbiam takie wyzwania! Myślałam , myślałam i wymyśliłam! Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem(...)ciasto tworząc ” mumię „. Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ). Podajemy gorące
Ostra na SłodkoPytałam Was rano czy lubicie kurki :) Okazuje się, że w większości jesteście kurkożercami :) Niestety ze względu na brak czasu i brak chęci u Szanownego Męża
dlaSmaQBardzo prosty i szybki przepis na soczystą i smakowitą golonkę. Wczoraj mój mąż obchodził swoje imieniny i dostał ode mnie prezent " w naturze " czyli to co
Kuchnia z widokiem na ogródJa sezonu na dynię jeszcze nie skończyłam! Częstowałam Was fantastycznym dyniowym ciastem … jogurtowymi racuchami … kopytkami , kluseczkami i fantastyczną potrawką ! ( obłędną! ) Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoGolonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi
Moje domowe kucharzenie