Pyszne mięsko na kanapki...z szynkowaru...u mnie jak zwykle bez podanej ilości mięsa i przypraw..Ilość mięsa w sumie zależy od pojemności szynkowaru, a dobór
Moje domowe kucharzeniePyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną
My Culinary Artchrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć! Na dania z młodą marchewką zapraszają dzisiaj również Panna Malwinna i Mopsik. Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód(...)smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDanie restauracyjne. Idealne na niedzielny wykwintny obiad lub jako potrwa świąteczna. Wymaga większej uwagi, rozplanowania pracy i szybkości działania, ale odwdzięczy się wszystkim tym, co w nim najlepsze – nieziemską konsystencją i różnorodnym bukietem smaków. Surówka z fenkułu i pomarańczy Fenkuł obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści, obcinamy odstające gałązki, drobno je siekamy. Bulwę kroimy na pół, w poprzek. Połówki drobno(...)kopiaste łyżki powideł. Całość dokładnie mieszamy rózgą do połączenia, stawiamy na ogień i redukujemy na średnim ogniu aż zostanie 2/3 płynu i sos widocznie zgęstnieje. Tuż przed podaniem do gorącego sosu należy wmieszać łyżkę zimnego masła – zagęści ono sos i sprawi, że będzie błyszczący i gładki. Kaczka 5 smaków Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być
Karo in the Kitchengryczaną na popcorn uprażyłam. To tak w jednym zdaniu moje danie opisałam, które ze smakiem z rodziną schrupałam. Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje oryginalnie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, 4 ząbki czosnku, 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka sosu sojowego(...)obtoczone. Popcorn z kaszy gryczanej: W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami, ok. 1 płaska łyżka) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju
Moniki Smakołykiprzetestowałyśmy na 2 kobietach i 3 mężczyznach. Wszyscy byli zachwyceni. Słodko-ostry efekt uzyskałyśmy w pomidorowej zupie z pieczonych pomidorów. I mamy kolejną nowinę - zupa smakowała i gdy była gorąca i gdy była zimna - czy nie sądzicie, że to znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory(...)się nie przypaliły. To jest ten moment, kiedy w całym domu pachnie nieziemsko!!! Blendujemy podpieczone warzywa razem z marchewką z wywaru i bulionem ( tu kontrolujemy płynną ilość. Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności
Wypisz Wymalujstołu, uśmiechając się do siebie pomyślałam, że nie mogła trafić lepiej. Wielkie, pyszniące się, kolorowe tortille zachwycały wzrok. Zastanowiłam się, jak to możliwe, że tak z pozoru proste danie, może tak smakowicie i zarazem elegancko wyglądać. Na myśl przyszły mi kolorowe, ruchliwe ulice Meksyku, roześmiane, ogorzałe od słońca buzie i delikatny zapach kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego(...)posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI: Składniki (4 duże porcje, 8 małych): 400 g mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy
Gotowanie to kochaniepuszyste i nie wciąga tłuszczu, a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi, zyskały również(...)wyglądem przypominają trochę ich ukochane frytki. Z rozmachu nie tylko usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące. Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie
Mia Cucina SofietaPrawdziwy, klasyczny rosół drobiowy jest łatwy do przygotowania, aczkolwiek wymaga od nas czasu i cierpliwości. Prawdziwy rosół należy gotować powoli, z dbałością o jakość użytych do
Kuchcik gotujekwaśne to nasze życie - jak ten tu pleśniak z rabarbarem. Trzeba dodać mu smaku, nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie. "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru(...)białka, w nich kryje się cała słodycz tego wypieku. Rozprowadzam na całej powierzchni. Trzeci kawałek ciasta kończy przygotowywany wypiek. Rozrzucam cząsteczki po całości bezy. I do gorącego piekarnika na parę zdrowasiek, a tak konkretnie na ok. 40 minut. Jest pyszne, nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami
I tu będę miała takie teDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the KitchenKlopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie(...)części i drobno pokroić. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę. Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować
Kuchcik gotujeCARBONARA Carbonara to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych makaronów, jakie istnieją w świecie kulinarnym. Nie dość, że jest tania, prosta to jeszcze przepyszna. Czegóż chcieć
Calzonella.compieczonej papryki z powidłami śliwkowymi i śmietanką. Trudno wręcz opisać aromaty do tej pory unoszące się w całym domu. Dlatego też zapraszam do wypróbowania przepisu! Do przygotowania całego dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli 3 pomarańcze 1/2 szklanki(...)Obraną już paprykę doprawiamy solą, dodajemy do niej około 3/4 śmietanki oraz 2 ząbki czosnku i 2 łyżki stołowe dżemu lub powideł, wszystko blendujemy doprawiamy do smaku i podajemy gorący sos do mięsa. Dowolny zapychacz czyli kasza kuskus na ostro, ziemianki, frytki - cokolwiek wszystko będzie pasować. Smacznego
Kuba GotujeTa domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem
Karo in the Kitchen