dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:422/571)

Pieczarkowe gołąbki 169

Pieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 279

szklanki ryżu 1 litr mleka 100 g cukru 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo potrzebne będzie 1 jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie ciasta: Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące, żeby nie zabiło drożdży). W średniej misce łyżką rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru tak długo, aż zamienią się w płyn. Dodajemy mleko, pozostały cukier, sól, mąkę i 2 jajka(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 40 minut. Jeśli ciasto ciemnieje zbyt szybko, wierzch przykrywamy luźno kawałkiem folii aluminiowej. Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym 159

Wracając z bardzo długiej i męczącej trasy, zmagając się jednocześnie z niemiłosiernymi upałami oraz głodem... w głowie układałam przepis na mój wymarzony, lekki i zdrowy obiad

Słodkie okruszki
Domowy sękacz z piekarnika 278

powrotem do piekarnika i tak w kółko, aż do zużycia całego ciasta. Ale to naprawdę nic trudnego, przekonajcie się sami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej(...)zużycia całego ciasta. 8. Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika. 9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka

Domowa Cookierenka Agi
Risotto ze szparagami 233

Risotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać(...)będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie ziarenka oblepią się oliwą i podgrzeją. Wlewamy wino i energicznie mieszamy. Gdy ryż wchłonie całe wino, wlewamy 1-2 chochle gorącego bulionu. Dalej procedura jest podobna. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn dodajemy kolejną porcję bulionu, często mieszamy. Ryż będzie gotowy po 18-20 minutach. Pod koniec (gdy ryż będzie

Poezja smaku
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 205

Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej istniał zwyczaj zostawiania blinów na parapecie dla pielgrzymów i ludzi biednych. Są także podawane matkom po porodzie, jak również na stypach. Według tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie(...)minut. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Przekładać na podgrzany półmisek (w piekarniku lub garnku z gorącą wodą). Podawać z sałatką śledziową i kleksem śmietany. Udekorować koperkiem i plasterkiem pieczarki. Sałatka śledziowa 300-350g filetów śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji

Pełny talerz
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej 170

Jak wiecie jestem ogromną miłośniczką kaszy jaglanej. Do obiadu , w postaci racuszków , kotlecików … jako farsz do krokietów itd. W każdej postaci smakuje mi niesamowicie! Dziś

Ostra na Słodko
Makaron z pomidorowym pesto 222

pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów(...)pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sasznie 187

Na Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową.  Składniki na

Apetyczna babeczka
Cold brew, czyli zimny napar- kawa zimno parzona 202

kontakt z wodą – naprawdę można z niej wycisnąć dużo więcej smaku!   Uwaga! W tym wydaniu kawa uwalnia proporcjonalnie do ilości wody znacznie więcej kofeiny, niż parzona na gorąco. Uważajcie żeby nie przeholować i nie narazić się na przedawkowanie kofeiny, które jest niebezpieczne dla zdrowia. Nigdy nie mieszajcie z nią żadnych napoi energetycznych, najlepiej nie pijcie ich tego samego(...)chemiczne zachodzą gwałtowniej – przykładowo: zaraz po zaparzeniu z kawy uwalnia się lotny związek zapachowy o wdzięcznej nazwie 2-furfuryltiol, odpowiedzialny za charakterystyczny dla kawy aromat. W miarę jak temperatura gorącego napoju spada, związek ten ulega prawie całkowitej degradacji. Zimny napar nie wpływa na strukturę chemiczną kawy – zalana i pita po 2-3 dobach będzie smakowała i pachniała tak samo

Karo in the Kitchen
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 134

Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU ),  z tym,że dodajemy więcej składników. I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne

potrawyregionalne
Krewetki w sosie chili&imbirowym z ananasem i soją 157

Choć na co dzień nie jestem zwolenniczką ostrych potraw to czasem naprawdę warto "przepalić gardziołko" dobrymi sosami - dla zdrowotności :) Na tę okoliczność wypróbowałam dwóch sosów w

upichcona
Sushi z wędzonym łososiem 114

Sushi pierwszy raz jadłam w niewielkiej Japońskiej restauracji w Durango w Stanach, a konkretniej w stanie Kolorado. Zaprosili mnie tam znajomi amerykanie. Przyznam szczerze, trochę się

Smakowy Raj
Gnocchi serowe na słodko 215

Jaka zapewne wszyscy wiemy gnocchi są to tradycyjne włoskie kluski podobne do naszych kopytek. Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch, ale te najprawdziwsze i

Ostra na Słodko
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 136

cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam do zupy. Śmiało można dać zwykłej wody lub delikatnego rosołu. Jeśli chodzi o przyprawy, zawsze pod koniec można jeszcze doprawić wedle uznania. Zupa jest prosta w wykonaniu. Najwięcej pracy jest przy pomidorach, ja rozłożyłam więc sobie przygotowanie(...)łyżki oleju. Usmaż na rumiano cebulkę i wrzuć mięso. Często potrząsając całym garnkiem, smaż kilka minut, aż kulki zetną się z brzegu. Wlej połowę wody, może być zimna lub gorąca. Wrzuć pomidory i wlej mleko. Wymieszaj. Zagotuj na dużym ogniu, a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem (pokrywkę zostaw lekko uchyloną), często mieszając.  Czosnek przekrój

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania