aromatyczna i mocno owocowa, z cudownie gęstym nadzieniem, o lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto, być może przez dodanie lodowatej wody wyszło nieziemsko kruche, wprost rozpływajace się w ustach. Na koniec powiem jeszcze: jedzcie czereśnie zawsze i wszędzie, ponieważ(...)który ewentualnie puściły i masło pokrojone w piórka( ja zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne). Czereśnie przykrywamy plackiem zrobionym z pozostałego ciasta i dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła, kiedy
Mia Cucina SofietaZupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego dodatku
Passions hobbies lifeIdealna ryba na piątkowy obiad. Składniki 6 filetów z halibuta ( każdy po 200 g ) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz 1/4 szklanki
R'n'G Kitchen3 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 8 dag cebuli sól pieprz Podane
Świat Domowej Kuchnikońcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do Danii przyszło lato (i, wbrew ogólnie znanym faktom, trwa już cały tydzień, a nie tylko jeden dzień), a razem z nim temperatury, uwaga!, powyżej trzydziestu stopni Celsjusza! W ogóle się takich cudów nie spodziewałam(...)gładko blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrozić. Smacznego! I nawet gorącą herbatę zamieniłam na mrożoną, bo inaczej po prostu wytrzymać nie idzie! I tak mi zasmakowała, że w lodówce musi znajdować się karafka tego cuda, inaczej czuję lekki, wewnętrzny niepokój
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryna organiczna – je śli nie – należy pozbyć sie pestycydów Wykonanie: Obra ć cytrynę i zalać skórkę 240ml gorącej wody i pozostawić na 10 min . Nast ępnie dodać sok wyciśnięty z cytryny, ocet jabłkowy i mielone chili. Spo żywać po każdym posiłku w czasie odchudzania, zamieszać przed każdym łykiem. Papryczki chili zawieraj ą alkaloid – kapsaicynę, która stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie(...)zawsze warto zakupić warzywa uprawiane na zdrowej i nieskażonej chemią ziemi. Część chemikaliów która dostała się do warzyw z ziemi – po prostu już w nich zostaje, a tych nie da rady po prostu zmyć. To co można uprawiajcie sami na balkonie lub kuchennym parapecie, tym bardziej, że np. zioła czy zieleninę warto zawsze mieć pod ręką. Powyższa treść pochodzi
w mojej kuchnizimno i na ciepło. W przypadku podawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane(...)szklanki wody 250 g cukru (użyłam 200 g i wydaje mi się, że to wystarczająco dużo) kawałek laski wanilii 4 łyżki rumu lub wiśniówki lub innego ulubionego likieru (dałam 2 razy tyle:) dowolne, ulubione owoce do dekoracji Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka, wsypać
KUCHARNIANormalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu mojej familii. Ale... Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania(...)godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty i aromatyczny. Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić na później, gorący chutney przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystudzenia. Chutney podaję z placuszkami chapati. Smacznego! Pozdrawiam w klimacie indyjskim, Karmel-itka PS: Cerata imitująca drewno pochodzi
W kuchni Karmel-itkirondelku podgrzać pozostałe mleko z masłem i cukrem - masło powinno się roztopić. Do miski wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami(...)jajko i delikatnie posmarować wierzch ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45-55 minut, aż będzie wyrośnięte i porządnie zrumienione. Otworzyć piekarnik i wysunąć ciasto. Dać mu postać w cieple jeszcze ok. 5 minut. Wyjąć całkiem z piekarnika i zostawić do wystudzenia na blasze. Kroić jak tort
Kulinarne Inspiracjestek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego propozycją żywieniową w diecie amerykańskich żołnierzy w czasie Wojny Secesyjnej. Salisbury umyślił sobie (na podstawie testów na ochotnikach, ciężko nazwać je dzisiaj prawdziwymi badaniami medycznymi) że warzywa bogate są w skrobię, kwasy, cukry(...)wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy i trzymamy w cieple. Steki smażymy
Karo in the KitchenKasza jaglana z pieczonymi warzywami, to świetna propozycja na obiad lub kolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy(...)warstwę warzyw, aby się ładnie i szybko upiekły. Gdy warzyw będzie w naczyniu zbyt dużo, będą się dusiły w sosie własnym, nie upieką się. Upieczone warzywa posolić, podać z gorącą kaszą jaglaną, posypane natką pietruszki. Słodycz warzyw można przełamać dodając oliwki lub inny kwaśny dodatek jaki lubicie. Smacznego
Codziennik Kuchennymleka 100 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki esencji waniliowej Mleko wlać do garnuszka i podgrzać delikatnie. Nie powinno być gorące, lecz jedynie ciepłe. Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier, sól i orzechy - wymieszać wszystko razem. Wbić jajko, wlać mleko i esencję waniliową. Zagnieść lekko ciasto. Na końcu dodać masło i wyrobić ciasto(...)zbyt rzadki, można dosypać cukru. To ciasto jest dość wilgotne i niczym nie przypomina typowego suchego ciasta drożdżowego. Świeżość utrzymuje nawet przez 2-3 dni. Przed rozkrojeniem dobrze jest dać ciastu ostygnąć
Codzienna kuchnia niecodziennaCzerstwiaczki – szybka kolacja Czasami w domu jest dużo chleba ..tyle że czerstwego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To zazwyczaj poniedziałkowy kłopocik
Ogrodnik w podróżyWczoraj w nocy wróciłam do Danii z moich cudownych, polskich wakacji. Trzy tygodnie upalnej pogody, od której można było odpocząć tak naprawdę tylko w kinie lub klimatyzowanych sklepach. Mnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie: makaroniki, pączki, a także(...)ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao czekoladowy krem: 70 ml śmietany kremówki 20 g mlecznej czekolady (32%) 30 g ciemnej czekolady (80%) dodatkowo: 60 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody cukrowe perełki do dekoracji cukrowe serduszka Najpierw przygotować krem: Kremówkę mocno podgrzać, ale nie gotować. Czekoladę posiekać, włożyć do miski, zalać kremówką. Odstawić na 5 minut, po czym dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebarszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w kostkę, z warzywami, oraz z kapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński(...)cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natką pietruszki.. Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki powinien być, jednogarnkowy, pożywny, pełen smaków. Smacznego. The post Tradycyjny barszcz ukraiński appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię