Wielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa. Przygotowanie 15
Kolizje Smakówścieraczkami ,każda do czego innego). To pozwoli nam mimochodem utrzymać w domu porządek. Moje narzędzia do sprzątania! ************************************* Każda pani domu wie , że bez odpowiedniego sprzętu do sprzatnia nie da się obyć.Próbowałam i nie udało się ha ha ,więc z Nowym rokiem muszę , po " trupach " kupić odkurzacz , bo stary się spalił!.I teraz dochodzimy do moich ściereczek. Do każdej(...)milusinskiego i czyszczenia ich futerka Podsumowując post na temat narzędzi dorzucę ,że po każdym ich użyciu zdejmujemy z nich kłaki , śmieci i włosy ,okresowo umyć w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!!!), z mydłem ,opłukać i wysuszyć wieszając, aby woda nie wsiakła w podłogę. Teraz przechodzimy już do konkretów sprzątania codziennego.Ja zaczynam dzień od...I tu też mam etapy. - przewietrzenia,schowania pościeli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinajprostszych zup, bardzo gęsta, sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne i mroźne zimowe dni. Ponieważ jest dość ciężka (tak, nie będziemy tego ukrywać :)), z powodzeniem wystarczy za oba dania obiadowe. Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka może być przygotowana na bulionie z kurczaka lub wieprzowiny, a także na gotowym rosole warzywnym. My podajemy przepis na zupę ziemniaczaną na wieprzowinie(...)śmietanę, dobrze wymieszać i dodać z powrotem do zupy. Opcjonalnie doprawić do smaku octem i cukrem. Spróbować i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zupę ziemniaczaną czyli kartoflankę podawać na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki. Post Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchninastępnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte(...)pokrojoną dynię i smażymy często mieszając przez około 10 minut, aż wbity widelec z łatwością będzie zagłębiał się w miąższu. Gdyby dynia przywierała do dna, można dodawać po łyżce gorącej wody i w ten sposób smażyć dynię do miękkości. Dodajemy pokrojone jabłka, polewamy miodem, skrapiamy sokiem z cytryny Smażymy na umiarkowanym gazie - mieszając od czasu do czasu - przez
cool and mintyWieprzowa wątroba po bretońsku Po prostu genialny sposób, na wątrobę , nawet jeśli ktoś za nią nie przepada , to i tak da radę zjeść – może nawet ze smakiem . Mnie , ten przepis po prostu zachwycił , dostałam , a raczej podpatrzyłam go dość dawno , u znajomego . Nie wiem skąd go miał , podobno też od kogoś zgapił i tak , co dobre trwa i drogą(...)minut ) . Na osobnej patelni podsmażamy krótko ( ma być obsmażona ale w środku surowa ) , pokrojoną na małe kawałki – takie grubości około 2 cm ,wątrobę , po czym przekładamy do gorącego sosu , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia , gotujemy 2 minuty – wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem około 10 minut , żeby wątróbka doszła ( przestała być krwista ) , ale się nie wysuszyła . Jeszcze mała uwaga
Ogrodnik w podróżyWykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają
Karo in the KitchenIdealna na święta, zapach i smak mówią same za siebie Składniki zalewy szynka, 1.5 kg woda, 2 litry ziele angielskie, 6 ziarenek liść laurowy, 5
Gotowanie moimi oczamistrumieniem bieżącej wody – grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie pokrojone(...)cebulę, śmietanę i starty ser, wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia i rozpuszczenia sera, podajemy od razu. Możecie posypać świeżo posiekaną pietruszką i wiórami startego sera. Ta porcja to danie główne dla 6-8 osób. Możecie spokojnie zmniejszyć proporcje składników o połowę, pamiętajcie tylko o zapasie bulionu. SKŁADNIKI 8 szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy
Karo in the KitchenPulpeciki przygotowuję z mięsa z udźca indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami
Kuchnia z widokiem na ogródLubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami
mojewypiekiinietylkoczasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. ( stopniowo dosypywałam mąkę do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki(...)wrzątek po kilka uszek (ilość zależy od wielkości garnka ), gdy wypłyną są gotowe. Na osobę liczymy ok 6- 8 uszek. Ugotowane uszka wkładamy do wazy i zalewamy gorącym barszczem . Smacznego
Stare GaryKuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki
Moniki Smakołykismaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży(...)piórka. Ogórki kroimy na dość cienkie plasterki lub słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać nieco pełniejszej barwy od kwaśnego soku z ogórków. Upieczone klopsy podajemy na gorąco z gotowanymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem oraz surówką z cebuli i ogórków. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Kulinarna Pokusa/div> #gallery
Kulinarna Pokusawarzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory(...)zimnej wody? W zimnej wodzie soki zawarte w mięsie podczas wzrastania temperatury "wyjdą" na zewnątrz, a więc zostaną oddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a soki pozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo
W kuchni Karmel-itkiO zaletach czosnku niedźwiedziego już pisałam przy wpisie o niedźwiedzim pesto . Ponieważ jeszcze trwa okres jego zbiorów, zgodnie z obietnicą, kolejny przepis. Kotleciki drobiowe z czosnkiem
mojewypiekiinietylko