Podpłomyk i grillowane faszerowane to alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Co to jest podpłomyk? To rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmłodą kapustę, zagęszczoną zasmażką i doprawioną koperkiem. W maju przychodzi właśnie czas na ten przepis z wyczekiwaną młodą kapustą. Młoda kapusta z koperkiem to proste, tanie i mało wyszukane danie, jednak jej smak nie ustępuje najlepszej kuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy cały garnek takiej kapusty, zmieniamy tylko dodatki w zależności od tego(...)grudek i dodajemy ją do kapusty, gotujemy, mieszamy aby kapusta zgęstniała. Wyłączamy my gaz. Doprawiamy kapustę do smaku odrobiną soku z cytryny (można pominąć), dodajemy posiekany koperek i nakładamy gorącą kapustę na talerze. Smacznego! The post Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie za chodzenie po domu bez kapci, a obie Babcie mają pełne szuflady laczków wszelkiej maści dla mniej i bardziej spodziewanych gości. A jak sprawa ma się w Danii...? Otóż tutaj instytucja kapcia nie istnieje. Po domu chodzi się w butach (co ważniejsi lub mniej zaprzyjaźnieni goście) lub boso (domownicy i bliscy). Ogrzewanie podłogowe jest tutaj na szczęście dość(...)podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowego koloru i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Przestudzić. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z migdałami, solą i cukrem. Dodać białka, połączyć. Partiami wlewać letnie (nie gorące!) masło, dokładnie mieszając. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę; można na całą noc. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem. Do każdego dołka wkładać 1 kopiastą łyżeczkę ciasta. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiany przez nas...od czasu, do czasu musimy, bo się udusimy ;) smak podrasowany przyprawą do wołowiny ( wyborna, nieziemsko aromatyczna ) od Skworcu Składniki 500 g mięsa wołowego
R'n'G Kitchenpodduszeniu nie rozgotowują się i pozostają lekko chrupkie, co bardzo lubię. Można by je porównać do rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni. Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji. Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku(...)zeszklić na niej posiekana cebulę i czosnek. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle
Sztuka gotowania w/g SamiryPierś z kurczaka można podać na setki sposobów. W tym daniu występuje, ale nie jest jednak składnikiem niezbędnym - równie dobrze osoby stroniące od mięs mogą go sobie odpuścić i zaspokoić swój apetyt przepyszną, ostrawą potrawką, której siłą są aromaty kminu rzymskiego, kolendry, tymianku czy cynamonu i goździków. Składniki : 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis 1 podwójna pierś z kurczaka(...)małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką - ciekawa propozycja szczególnie na gorące
zobacz ich smakPomidory kisi się przede wszystkim na Ukrainie. Wyglądają ciekawie, więc postanowiłam spróbować jak smakują i ukisić kilka. Ich smak ciężko określić. Są lekko pikantne i zupełnie
Mama Gotujewarzywa z woka Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się dla dzieci niewidzialne(...)namaczamy we wrzątku na około 10 minut , jeśli mamy cięte w paski , to wystarczy odcedzić , jeśli całe , to tniemy w paski . W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju , na bardzo gorący, wrzucamy wyciśnięte praska ząbki czosnku , brokuła , mieszamy intensywnie , dodajemy grzyby , pora , smażymy intensywnie mieszając około 6 minut . Dolewamy sos sojowy , miód , chilli , wrzucamy wcześniej przygotowany makaron , mieszamy cały czasz , smażąc
Ogrodnik w podróżyJuż sam pieczony schab jest smacznym mięsiwem a jeżeli wzbogacimy go o nadzienie z wędzonych śliwek i przed pieczeniem obsmażymy schab na maśle. To tak zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu 150 g suszonych śliwek ( najlepiej podwędzanych) 50 g masła marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu(...)niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on mięsiwu, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia, lub na zimno Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos. Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte
Miód i pieprzsamoistnej postaci można przyrządzić na grillu, a jeśli tak, to w jaki sposób? Na pierwsze z tych pytań odpowiemy krótko – nie tylko można, ale jest to jedno z dań dających się dość łatwo i bez dużego wysiłku przyrządzać na grillu. Co do sposobu dokonania tego, na pewno nie jest to żadna magiczna receptura. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach(...)warstwach. Następnie przykrywamy je od góry szczelnie i starannie folią aluminiową. Ważne jest, aby szczeliny w dolnej części tacki były jednak odkryte – ułatwi to zarówno przepływ gorącego powietrza w kierunku warzyw, jak i nada potrawie specyficzny „grillowy” smak. Z kolei szczelne zamknięcie folią od góry ma co najmniej 2 ważne funkcje. Po pierwsze pozwala skumulować wewnątrz gorące powietrze
Kulinarna Pokusasmak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna, bardzo delikatna(...)ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek(...)rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra. Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni. Wiórki parmezanu smażymy również na patelni, do momentu, aż zbrązowieją; odczekujemy aż zastygną. Kromkę chleba żytniego opiekamy w tosterze. Na wierzch kokilki układamy kolejno grzankę, chips z parmezanu
BaRepasPyszny, wyrazisty i jednocześnie bardzo prosty przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem z dodatkiem parmezanu. Wszystko razem świetnie się komponuje i idealnie pasuje na romantyczną
ale PysznieWitajcie :) mam już jesień i dni są chłodne. Mam dzisiaj dla Was pyszną kremową rozgrzewającą zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami
Sama słodycz i szczypta chiliZielone kluski szpinakowe robiłam już jakiś czas temu, ale chciałam powtórzyć i zrobić nowe zdjęcia, ale jakoś tak nie wyszło. Na szczęście znalazłam stare. Jedliśmy kluski
Anioszek w kuchniPrzepisy na seler naciowy są jednymi z bardziej popularnych na blogu :) Surówki możecie znaleźć tutaj i tutaj a tu duszony seler :) Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler
Co na wege obiad?Co weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać
Karo in the KitchenSkładniki: (na 12 porcji) 12 pomidorów średniej bądź dużej wielkości 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów 1/2 bądź 3/4 szklanki
KreatywnePiny