dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:428/571)

Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 167

Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki

Karo in the Kitchen
Azjatyckie kąski z sezamem i kokosowym ryżem 203

Składniki: na 3 porcje 2 filety z kurczaka (400g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sos sojowy ocet ryżowy 0,5

Luźna Kuchnia
Makaron z pieczonym kalafiorem a'la carbonara 162

Makaron z pieczonym kalafiorem a’la carbonara to bardzo fajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny

Kolizje Smaków
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 120

gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule(...)angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 70 – 80 minut. Podawać na gorąco okraszone cebulką i kiełbasą

Nie tylko w kuchni
Karp pieczony – najlepszy 179

Mimo że karp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością

Trzeci talerz
Papryka Mocno Nadziana, choć wegetariańsko 208

Składniki: 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 szkl czerwonej soczewicy 1 papryczka chili pęczek pietruszki 1 bakłażan 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub

Luźna Kuchnia
Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie 177

Niektóre eksperymenty kulinarne są wynikiem zamierzonych działań, inne są czystym przypadkiem. Bez względu na to jakie czynniki wpływają na stworzenie nowego przepis ważny jest efekt końcowy

Słodkie okruszki
Krokiety z kaszą jaglaną 123

Jak wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną . To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa. Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki

Ostra na Słodko
KOPYTKA DYNIOWE 137

Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też z upy co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany

Ostra na Słodko
Tortillas na wigilię dnia następnego 179

wkrótce, a teraz przepis, który jest  podpatrzony   u Nigelli, nie zapisałam dokładnie, jak szykowała tę potrawę, ale jest to bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację, ale okazało się na przyjęciu, że już chłodne kawałki, traktowane jako przekąska, też smakują bardzo dobrze. Potrzebujecie: - placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej(...)placki i jeszcze minutę, dwie dociskam, aby kolejny placek także spiekł się na chrupiąco. Gotowe tortille zdejmuję i kroję ostrym nożem na 6-8 trójkątów. Można jeść na gorąco lub zimno, maczając w dowolnym sosie. My nasz tworzymy mieszając do połączenia wymienione wyżej składniki. Ot i wszystko, szybko, prosto, smacznie. Dziękuję Nigello! #tortille #przekąski #kolacja #itbmtt

I tu będę miała takie te
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 134

obiecałam w poprzednich postach - przedstawiam danie rodem z bliskiego wschodu. Oczywiście będą tacy, którzy powiedzą, że do oryginalnego smaku wiele brakuje, ale mam coś na swoją obronę :) Starałam się odtworzyć przysmaki które poznałam na krakowskim Kazimierzu, w ciekawych knajpkach z niecodziennym jedzonkiem. Jestem bardzo zadowolona z efektów mojej pracy. Mogę dodać również, że takie orientalne smaki przypadły do gustu(...)wody. Przykryć masę i odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać olej (ok. 2 cm) w dużym garnku. Nabierać porcje masy, ścisnąć z ręce i uformować kulkę.  Na gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.   Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka

Chocolate Muffin Blog
Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 150

focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione są ze starożymskimi obchodami Juno Februata, które było świętem czystości i płodności, czyli elementów, jakże w miłości(...)pomóc sobie oczywiście wałkiem. Ciasto smarujemy pastą ziołową i układamy na nim pokrojone pomidory oraz czosnek. Gotową foccacię wkładamy na kamień lub blachę i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Podajemy gorącą, polaną domową czosnkową oliwą

Kuchenna Kontrrewolucya
Przepiśniki idą do.... 162

święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz dodaje Gomułki (twaróg doprawiony na ostro często z kminkiem, uformowany w stożki, pieczony). Całość zalewa się gorącym żurkiem. Każdy z domowników siada do stołu ze swoją łyżką. I zaczyna się zabawa w wojne o smakołyki. Z jednej dużej metalowej miski :). Zwyczaj ma prosty przekaz.... nik nie jest(...)jest jeszcze na to czas. Bo niektórych przepisów, tak bardzo oczywistych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nie znajdziemy w najstarszych przepiśnikach mamy i babci. Tak było z NACZYNKĄ, daniem wielkanocnym, które przywędrowało z moimi dziadkami spod Lwowa. Zawsze na Święta Wielkiej Nocy przygotowywała je moja Babcia. Kiedy zmarła Babcia, Mama robiła kilka porcji, dla rodziny swojego brata

bistro mama
Tradycyjny bigos myśliwski 381

gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem.  Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej(...)grzyby zalewamy wrzątkiem, gdy po kilku minutach zmiękną, odcedzamy i kroimy. Podobnie postępujemy z suszonymi śliwkami - zwłaszcza jeśli były konserwowane dwutlenkiem siarki lub sorbinianem potasu trzeba je dobrze wypłukać gorącą wodą. Surowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju.  Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody

głodny alergik
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 166

                          smażony pstrąg  Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania