ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącej), dodać drożdże, wymieszać i zostawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej(...)minut (u mnie 45 minut). Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę (można na tą z wyposażenia piekarnika). Zostawić do ostudzenia (chleb musi odparować, więc dajcie mu czas). Chleb jest dobrze upieczony, jeżeli po stuknięciu złączonymi palcami w jego spód, wyda głuchy odgłos. Stygnięcie chleba na kratce jest bardzo ważne, ponieważ zapewni nam to chrupiącą skórkę
Passions hobbies lifemaluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów, tym bardziej podziwiam kreatywność – okazuje się, że ciasto da się upiec niemal ze wszystkiego :) Ciasteczka migdałowe, które chciałabym Wam zaproponować są zrobione na bazie mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów. Dodałam jednak do ciasta trochę mąki pszennej, żeby(...)dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne przekładamy je do małych woreczków i wyciskamy na ciastka. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyżeby go nie zabić?" zamieszczony w Fabryce Przepisów . Skorzystałam akurat z tego, bo wydawał się najbardziej fachowy i przejrzysty, zobaczymy, czy się uda. ;) Chcę wszystkich doświadczonych piekarzy chlebów na zakwasie gorąco prosić o uwagi i komentarze! Bo gdybym coś w międzyczasie popsuła, może uda się jeszcze naprawić? Użyłam mąki 997 żytniej - 100g oraz ciepłej, przegotowanej wody - 100 g. Pierwszego dnia(...)mąki i 60 g ciepłej wody (przeczytałam w komentarzach u Dyrektora w Mojej Piekarni , że jak jest za dużo mąki, to zakwas staje się ciężki i nie może pracować, dałam nieco więcej wody). Zakwas już bardzo przyjemnie pachnie, zupełnie jak jabłko w środku po przekrojeniu na pół. Prezydent twierdzi, że pachnie chlebem. ;) Jak widać zapachy rozróżniamy całkiem inaczej
Kuchnia Prezydentowejłopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad! Składniki 26 sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu lub bulionu warzywnego(...)piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut. Podawać gorące. Przyprawy firmy Skworcu.com.pl są bardzo aromatyczne,produkty były odpowiednio zabezpieczone w transporcie tak aby nie przeszły sobą.Duży plus za przezroczyste woreczki,dzięki czemu wyraźnie widać strukturę. Polecam bardzo gorąco! http://www.skworcu.com.pl
Wanilia i Kardamonskoro już doczłapałam się do tej knajpy... Nauczeni wieloletnim doświadczeniem górale wiedzą, że zmarznięty na stoku człowiek chce : a) zjeść coś ciepłego, choć niekoniecznie musi być to wyszukane danie b) napić się porządnego grzanego wina lub piwa. Poprawcie jeśli się mylę. W górach zawsze jest gdzie się napić dobrego, grzanego wina. Wybaczcie jakość zdjęcia, ale miałam przy sobie tylko(...)kubeczku bez żadnego logo "Zbójeckie Grzane" czy "Grzaniec Galicyjski". Po pierwszym łyku zorientowałam się dlaczego. Winko słabiutkie, nie wiem czy kiepskiej jakości, czy z dodatkiem wody. Dobrze, że chociaż gorące, bo z grzanym piwem już nie było tak "ciepło". I śmiem przypuszczać, że piwo również zostało porządnie "ochrzczone". Dno. I wiecie co? Może to głupota, "trupiaszczek wręcz" czy "tyci czort
Kraina Tysiąca SmakówPlacki i racuchy zawsze się cieszą ogromną popularnością. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Ziemniaczane, drożdżowe, z owocami, z twarogu – wszystkie znajdą swoich zwolenników
mojewypiekiinietylkoZapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym. Składniki 1,5 kg niedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ogniu, gotowałem powolutku, aż sos zgęstniał. Dodałem połowę startego sera, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem, odstawiłem aby sos trochę ostygł. Na koniec wymieszałem roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu, przelałem je po trochu do garnka, cały czas intensywnie mieszając. Piekarnik rozgrzałem do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarowałem tłuszczem. Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany
R'n'G Kitchen(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 3 bakłażany 1/2 pęczka natki pietruszki ok. 800 g boczku 3 ząbki czosnku 1/2 czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniadodatek do dań, głównie mięsnych potraw ma postać ni sosu, ni pasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko nazwy się zmieniają to może być ajwar, lutenica itp . Robi się go głównie z warzyw, ale czasem występuje z dodatkiem owoców, różnych dodatków i przypraw. Ze względu na ilość i różnorodność składników, jego smak(...)oregano, wlewamy oliwę, sok pomidorowy, ponownie gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając, sos powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla, smażonej kiełbasy, czy też jako dodatek do zwykłych kanapek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie ma nic lepszego jak domowe wyroby...tym razem zapraszam na pyszną drobiowo- wieprzową mielonkę z dodatkiem Rozkosznej przyprawy zrobionej w szynkowarze Duet
Moje domowe kucharzenieUfff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste(...)sosie kokosowo- orzechowym: Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika). Podajemy na gorącym bułeczkach dyniowych. Pięknego poranka
SMYKWKUCHNImożna komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka(...)widelcem , wykładamy folią i wysypujemy grochem lub fasolą -ważne, żeby nie wyrosło ( groch , czy fasola posłużą nam do kolejnych jeśli je przechowamy ) . Piekarnik nagrzewamy do 180 C i do gorącego wstawiamy spód , najlepiej na niższą półkę . Piecze my 15 minut . Wyjmujemy , ściągamy folię z ziarnami ( odkładamy , może kiedyś się przyda do drugiego wypieku ) , wkładamy ponownie do piekarnika na 13 minut
Ogrodnik w podróżymieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie w taki ciemny, zimny, samotny niedzielny wieczór... Ilość składników można modyfikować według uznania i własnego smaku. Bulionu dać tyle, ile się lubi. Dla mnie 1,5 litra to ilość idealna. Polecam serdecznie, naprawdę warto spróbować. Mam pytanie, z zupą tak średnio związane - macie jakiś patent na krojenie cebuli(...)smażyć, zalać bulionem. Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy. Gotować, aż brukselka będzie miękka, ale wciąż jędrna. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy), następnie wlać do garnka, dokładnie wymieszać. Podawać gorącą. Smacznego! A jutro, moi drodzy, idę poćwiczyć. Pierwszy raz od kilku miesięcy. Mój palec ma się już prawie zupełnie dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLato, to czas najdelikatniejszych warzyw. Mamy młode marchewki, cukinie, ziemniaczki, buraczki, cebule, fasolkę. Tych warzyw nie trzeba długo gotować i w krótkim czasie można przygotować
Posadzone i zjedzoneWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na makaron z cukinią i kulkami mozzarelli, makaron jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do podania na
Uwaga Babcia Gotuje