dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:423/571)

Zupa tajska z mlekiem kokosowym 239

razem coś bardziej egzotycznego. Zupa tajska to danie, na które nie ma chyba jednego uniwersalnego przepisu. Wszystko zależy od miejsca gdzie gotujemy, dostępnych składników, osoby, która to danie tworzy... Ale jest jedna rzecz, która powinna być w tym przypadku nie zmienna: bukiet smaków, zapachów i egzotycznych aromatów, który osiągniemy dzięki użyciu wielu różnych przypraw i składników. Nie bójmy(...)zupy później. Do średniego garnka o grubym dnie wlewamy olej arachidowy i smażymy na nim kilka minut pokrojone wcześniej składniki (oprócz pomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy , by dodała

Zakręcony Widelec
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 309

góry mąką i wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką. WYKONANIE CIASTA ZWYKŁEGO: wykonujemy identycznie jak ciasto bezglutenowe, z tym, że płyny nie muszą być bardzo gorące - mogą być letnie. Wykonanie bezglutenowych pierogów (szczególnie z tak cienkiego ciasta o jakim mówimy) to wyższa szkoła jazdy. Trzeba dojść do perfekcji - przeklinanie, rzucanie talerzami i inne formy wyładowania(...)być bardzo smacznie! Więc jeśli chcecie nam potowarzyszyć i zasiąść z nami do wirtualnego stołu... zaobserwujcie nas ( tutaj ) i polubcie na facebooku ( tutaj ) ;) To jest zaproszenie! :) Oficjalniej się nie da, bo to macie czarno na białym! Dodatkowo Przepisy na pierogi: -  Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/   -  Pierogi z suszonymi pomidorami, serem

Wypisz Wymaluj
Zupa paprykowa z cieciorką 161

Podstawa tej zupy jest dobry bulion, może być warzywny lub mięsny, byle był domowy, a nie z kostki. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i dietetyczna, idealna

Apetyczna babeczka
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 260

były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)program pieczenia z dołu i z góry i ustawić termostat na 200 stopni C. Kibiny ułożyć na blasze i w każdym zrobić otwór, by mogło się nim wydobywać gorące powietrze podczas pieczenia. Kibinai piec 30 minut. Podawać z bulionem (u mnie warzywny). Uwagi: Kibinai są bardzo gorące w środku. Trzeba bardzo uważać podczas pierwszych kęsów.  Z wnętrza kibinów wypływa

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z warzywami i kaszą pęczak 176

 Gulasz w tej odsłonie nie tylko jest bardzo syty i aromatyczny ale przede wszystkim bardzo smaczny! Kasza pęczak wspaniale współgra z różnorodnością warzyw, jednocześnie nie

Tagebuch po polsku
Fajitas z wołowiny 266

jako dalszy dodatek polecamy czerwony meksykański ryż , na który ostatnio opublikowaliśmy osobny przepis. To jednak nasz subiektywny wybór i jak wspomnieliśmy wyżej, istnieje dużo więcej opcji. To nieskomplikowane danie z mało wyszukanych składników, ale o całkiem oryginalnym smaku oraz niczego sobie wyglądające na talerzu – kolorowe warzywa i ryż robią tu swoje. Dlatego polecamy każdemu wypróbowanie naszego przepisu, gdyż powinni(...)minut, od czasu do czasu mieszając i dodając nieco soli do smaku. W międzyczasie rozgrzewamy na sucho drugą patelnię – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Na gorącą patelnię kładziemy paski zamarynowanej wołowiny. Obsmażamy najpierw dość intensywnie z obu stron, potem nieco zmniejszamy ogień. Mięso smażymy łącznie przez ok. 8 minut, podczas których powinno się dość wyraźnie zarumienić. Wołowinę podajemy

Kulinarna Pokusa
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 146

się wielkimi krokami święta, co nastraja baaaaardzo pozytywnie :)  Dlatego w dosłownie 15 minut przygotowałam francuskie sakiewki ze szpinakiem, soczystym kurczakiem i serem pleśniowym. Może nie są typowo świątecznym daniem, ale bardzo miło zrelaksować się, przegryzając coś pysznego :) Francuskie sakiewki ze szpinakiem Wiem, że ostatnio na blogu dominuje szpinak, szpinak i jeszcze szpinak, ale tak bardzo go kocham(...)dość dużych odstępach. Lepiej uniknąć ich ewentualnie sklejenia się podczas gdy będą rosły w piekarniku. Pieczemy je w temp. 200 st. przez 25 minut. Najlepiej smakują podane na gorąco z dipem, np jogurtowo - musztardowym! Smacznego!! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy 149

Meksykański kurczak w paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z Kuchnii obu Ameryk. Robiłam kiedyś w oryginalnej wersji meksykańskiej z indykiem, ale ponieważ konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko(...)będzie za gęsty dolać wody. • Gotowy zmiksować dokładnie, dodać kostki czekolady gorzkiej i zagotować. • Upieczone podudzia włożyć do sosu. Puree • Odcedzone ziarna kukurydzy zalać gorącą wodą, odcedzić i dokładnie zmiksować. • Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. • Rozgrzać masło, przesmazyć kukurydzę z czosnkiem, doprawić. • Podawać podudzia zanurzone w gęstym sosie, posypane uprażonym sezamem z puree

To co kocham
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 236

Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna - ile? to zależy od typu mąki i tego, jak pochłania płyn ale max 0,5 kg, - LETNIA woda (nie zimna i nie gorąca) - 300 ml, - olej - 1 łyżka (używałam już oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, kokosowego - nawet w stanie stałym, sezamowego - z każdym chleb wyszedł dobrze), - 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka(...)rąk, podsypuję jeszcze trochę mąką ale nie za dużo, żeby chleb nie wyszedł za suchy! Jeśli mam już czas, żeby zrobić chleb w domu, to mam też czas, żeby dać mu wyrosnąć. Przykrywam ciasto ściereczką, kładę obok kaloryfera i zapominam o nim na jakąś godzinkę - dwie. Kiedy ciasto wyrośnie już prawie do brzegów miski, zbieram je ponownie w kulę, smaruję

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Faszerowane bakłażany 193

gram serka homogenizowanego naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania bakłażanów. Umyte bakłażany przeciąłem na połówki wzdłuż, a następnie ponacinałem ich miąższ w kratkę - uważając, aby nie przeciąć skóry. Tak przygotowane bakłażany delikatnie posoliłem i skropiłem(...)oliwek, dodałem do nich serek homogenizowany o smaku naturalnym, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem na 5 minut do lodówki. Gorące bakłażany wyłożyłem delikatnie na talerze. Sos oliwkowy podałem obok w oddzielnych małych naczyniach

Wyprawy kulinarne
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 195

Nadając postom tytuły, czyli najprościej mówiąc kiedy wpisuję nazwę danej potrawy, bardzo rzadko używam sformułowań "wyjątkowy przepis na gulasz", "absolutnie niesamowite ciasto z owocami", "jedyne w swoim rodzaju placki ziemniaczane". Nie lubię tak podkręconych tytułów i działają na mnie wręcz odwrotnie niż powinny.  Jednak wpisując nazwę tych placuszków, literki same wciskały się w klawiaturze(...)mniej więcej 1-2 minuty z każdej ze stron.  W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość syropu klonowego, dodajemy banany pokrojone w plastry oraz połówki orzechów pekan. Chwilę podsmażamy. Gorące banany i orzechy nakładamy na ciepłe placuszki. Możemy dodatkowo polać syropem klonowym. Inspiracja:  Kwestia Smaku . Smacznego

bistro mama
Wiosenna zupa ogórkowa 230

Myślę, że proporcje możecie spokojnie zmniejszyć o połowę (chyba, że gotujecie dla co najmniej 6-7 osób). Gotowanie dla dwóch tylko osób wcale nie jest takie łatwe. Nie wszystkiego da się zrobić mało, ale teraz mam już nauczkę i następnym razem nie będziemy jeść zupy przez prawie tydzień. Na szczęście ogórkowa bardzo dobrze się przechowuje. Słyszałam, że nawet do tygodnia(...)pietruszkę, podgotowujemy jakieś 2-3 min., a następnie dodajemy marchew i majeranek. Jeśli trzeba, uzupełniamy bulion wodą. Kiedy warzywa zmiękną, zestawiamy garnek z ognia, dodajemy starte ogórki, zaprawioną gorącą zupą śmietanę, posiekany pęczek koperku (trochę odkładamy do posypania). W razie potrzeby doprawiamy majerankiem, a także solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z dobrym pieczywem lub samą. Ja zupkę podałam

Ratunku obiad
Jaglane babeczki na słono 199

mojprzepisna.pl | Jaglane babeczki na słono Powiem bez ogródek miały być jaglane kopytka, ale coś pokopałam no i wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w

moj przepis na
Knedle z suszonymi śliwkami 172

Pyszne ,rozpływajace sie w ustach  knedelki  z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą  warstwą maślanej   bułki tartej z cynamonem. Knedle ze  śliwkami o

Zakamarki mojej kuchni
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 196

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Do tych kopytek ;) zrobiłam pesto z

Bon Appetit Małgorzaty